Pallontallaajat.net
Valikko

Venetsia FAQ

Kokosin tälle sivulle muutamia Venetsiaan matkustamiseen liittyviä, usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen:

Milloin Venetsiaan kannattaa matkustaa?

Riippuu siitä, mitä haluat reissultasi! Yleisesti ottaen suosittelen kevättä (huhti-toukokuu) ja syksyä (syys-lokakuu) parhaimmiksi vuodenajoiksi vierailla Venetsiassa. Kuumimpaan kesäaikaan heinäkuusta elokuuhun lämpötilat kipuavat usein yli +30 asteen ympäri vuorokauden, ja ilmankosteus puhumattakaan väenpaljoudesta lisää hiostavaa olotilaa. Elokuu on italialaisten lomakuukausi, jolloin osa ravintoloista ja kuppiloista pistää Venetsiassakin pillit pussiin ja ‘Chiuso per ferie‘-lomalapun luukulle; osa paikoista saattaa olla kiinni koko kuukauden ajan. Syyskuussa sen sijaan riittää vielä aurinkoisia päiviä mutta yölämpötilat laskevat hiukkasen, joten tämä on mielestäni yksi parhaista kuukausista suunnata Venetsian lomalle.

Missä voin yöpyä edullisesti?

Venetsia on kuulu hintavista majoitusvaihtoehdoista ympäri vuoden ja toisin kuin monessa muussa suositussa matkakohteessa täällä ei juurikaan ole esimerkiksi hostelleja. Giudeccan saarelta löytyy Generator Venice-hostelli (ent. Ostello Venezia) ja muutamia muita edullisempia budjettihotelleja voi etsiä booking.com tai hotels.com-sivustoilta. Myös Airbnb:n tarjonta kannattaa katsastaa ja yksi hyvä vaihtoehto on yöpyä Venetsian mannermaalla Mestressä tai Padovassa, joista pääsee nopeasti ja edullisesti junalla historialliseen keskustaan.

Missä siellä on lentokenttä ja miten pääsen sieltä keskustaan?

Marco Polon kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Venetsian mannermaalla ja sieltä pääsee joko tavallisella bussilla Piazzale Romalle tai Alilagunan vesibussilla usealla eri linjalla. Vesitaksi lentoasemalta keskustaan maksaa 120 euroa. Lisätietoja eri kuljetusvaihtoehdoista hintoineen löytyy täältä.

Mitä Venetsiassa kannattaa tehdä?

Paras tapa kokea historiallinen, ainutlaatuinen ja eriskummallinen kanaalikaupunki on pistää jalkaan hyvät kävelykengät, heittää kartta olan yli ja tilapäisesti eksyä kaikessa rauhassa kapeilla kujilla. Pysähdy nauttimaan aamukahvit kanaalia reunustavassa kuppilassa Cannaregion paikallisen naapuruston alueella. Suuntaa sieltä Piazza San Marcon eli Pyhän Markuksen aukiolle ja kipua 99 metriä korkeaan Campanilen torniin ihailemaan Venetsiaa ja sen laguunia lintuperspektiivistä. Jos Venetsian tasavallan aikainen historia ja palatsit kiinnostavat, varaa etukäteen suosittu Secret Itinerary-kierros ja tutustu Dogen palatsin salaiseen siipeen. Nauti lounaaksi annos herkullista italialaista gelatoa (kyllä, Italiassa lomaillessa jäätelö lounaaksi on ihan ok ja jopa suositeltava vaihtoehto!). Illan tullen suuntaa aperitiiville ja tilaa paikallisten tapaan punainen, venetsialainen Spritz-drinkki joko Aperolilla tai Camparilla sekä pientä suolaista sormiruokaa (cicchetti) kyytipojaksi.

Entäs jos haluan gondoliajelulle?

Gondoliajeluiden kiinteä lähtöhinta on 80€ per kyyti (huom. EI per hlö), gondoliin mahtuu kerrallaan kuusi henkeä ja ajelu kestää yleensä 30 minuuttia. Laulu ei sisälly hintaan ja on enemmänkin Hollywood-juttu – gondolieerien äänenkajahdukset kääntyessä kanaalilta toiselle sen sijaan kuuluvat asiaan :) Kannattaa suosia pienempiä ja rauhallisempia sivukanaaleja San Marcon edustan tai Canal Granden sijaan.

Löytyykö Venetsiasta ruokakauppoja?

Kyllä löytyy, jokaisesta kaupunginosasta. Kauppoja ovat keskihintaiset Conad ja Coop sekä Lidliä vastaava edullisempi Prix. Esimerkiksi suurelta ostoskadulta Strada Nuovalta löytyy kohtuullisen iso Coop-marketti. HUOM! Hanavesi on Venetsiassa täysin juomakelpoista ja maukasta.

Kannattaako Venetsiasta ostaa jotain? Matkamuistoja?

Historiallisesta keskustasta löytyy kaksi ostoskeskusta, Coin sekä lokakuussa 2016 avattu uusi, entisen postitalon ja muinaisen palatsin tiloihin rakennettu T Fondaco. Molemmista löytyy luksusmerkkivaatteita, asusteita sekä kosmetiikkaa. Coinia vastapäätä on myös Sephoran liike.

Itse tuon yleensä Venetsiasta tuliaisina Veneton alueella tuotettu proseccoa eli italialaista kuohuviiniä, suklaata, venetsialaisia keksejä (biscotti venexiani) taikka Muranon lasikoruja.

Onko totta, että Venetsiassa on Italian huonoimmat pizzat?

EI!! Uskokaa mitä haluatte, mutta minusta täältäkin löytyy ihan mahtavia puu-uunissa leivottuja pizzoja :) Lisätietoja löytyy täältä.

Haiseeko Venetsiassa aina?

Ei. Ainoastaan silloin, kun kanaalien vesi on matalalla voi ohimennen tuoksahtaa hetken ajan, mutta siihen ei kuole.

Miten selviydyn, jos matkani aikana kaupungissa tulvii?

Venetsiassa tulvii yleesä muutaman kerran vuodessa, loka-marraskuussa sekä tammi-helmikuussa. Tulvia esiintyy vain tietyillä matalilla alueilla, esimerkiksi San Marcon aukiolla ja vesi nousee kerrallaan noin tunnin ajaksi maksimissaan pari kertaa päivän aikana. Tulva-alueille asetetaan hyvissä ajoin korkeita kävelyalustoja ja kaduilta ja pikkukioskeista voi ostaa omien kenkien päälle vedettäviä muovisia “moonbootseja”. Tulvista varoitetaan kautta historiallisen keskustan kaikuvalla, vanhalla toisen maailmansodan aikaisella hälytyskellolla kolme tuntia ennen tulvien alkamista. Kännykkään voi ladata myös hi!tide Venice -sovelluksen, jolla tulvia ennustetaan kolme päivää etukäteen.

Onko Venetsiassa turvallista?

Yleisesti ottaen on ja öisin myös hiljaista kuin huopatossutehtaalla :) Taskuvarkaita voi olla kuten jokaisessa suositussa matkailukohteessa ja etenkin Santa Lucian juna-aseman ja Piazzale Roman bussiaseman välisellä alueella sekä väkiruuhkissa kannattaa pitää arvotavaroista kiinni.

Ovatko Venetsian karnevaalit kokemisen arvoiset?

Jos helmikuinen Pohjois-Italian kylmyys ei haittaa, niin esimerkiksi karnevaalien avajaisseremoniat katukekkereineen on aika hieno elämys! Lue lisää kokemuksia vuoden 2016 karnevaaleilta täältä.

Lisää vinkkejä ja tunnelmia Venetsiasta tuoreeltaan Marimenten Facebook-sivulla!