Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu

Junamatkailu Suomessa – mietteitä ja muistoja

lokakuu 14, 2018

Junamatkailu Suomessa

*Kaupallinen yhteistyö VR matkalla kanssa #matkachat’in yhteydessä

Junamatkailu pitkulaisessa Suomen maassa on reissaamista hitaan matkailun hengessä parhaimmillaan.  VR:n kyydissä pääseekin kulkemaan Suomessa moneen eri kolkkaan.

Konduktöörin puhaltaessa lähdön merkiksi pilliin ja junan nytkähtäessä hitaasti liikkeelle tunnen joka kerta pientä sisäistä riemua. Junan vauhdin hiljalleen kiihtyessä on liikkuvan maiseman katselussa jotain vallan rentouttavaa ja inspiroivaa – etenkin, kun kuulokkeissa soi rytmikäs chileläinen cumbia tai toisinaan kotimainen Vesalan Tequila ja käsissä kihelmöi pussillinen Ässä Mixejä tai vaihtoehtoisesti Sirkusaakkosia. Toisinaan pilliin puhaltamisen ääni on merkki jonkin päättymisestä, tulevasta ikävöinnistä ja silmiin väkisin vastusteluista huolimatta kihoavista kyynelistä.

Yhteen ajatukseen tiivistettynä: junamatkailu ja muistot menneistä junalla taitetuista reissuista herättävät minussa joka kerta suuria tunteita.

Junamatkailu Suomessa Marimente

Yöjunassa on tunnelmaa ja aamujunassa maistuvat korvapuustit

Lapsuusmuistoissani siintävät yöjunamatkat vanhempieni kanssa Kajaanista Turkuun ja takaisin. Nukkumahytissä olen testannut sekä ala- ja keskipedin että ylimmäisenkin punkan. Junan vaillinainen hytkytys ja asemien kohdalla välähtävät valot ja vaimeat kuulutukset ovat edelleen muistoissani jänninä hetkinä – siitäkin huolimatta, että viimeisimmästä yöjunareissusta on tätä nykyä aikaa jo yli vuosikymmenen verran. Ihmismieli ei hevillä unohda tällaisia ikimuistoisia lapsuuden kokemuksia.

Ja entäs se kansainvälisellä opiskelijaporukalla tehty junareissu Kajaanista Ouluun, kun aamukuuden junassa availimme unkarilaisen opiskelijakaverin reissuevääksi toivomaa korvapuustipussia! “Haluatko korvapuustin?” -kysymyksen useampi merkitys nauratti niin meitä suomalaisia kuin muualtakin tulleita kavereitamme, eikä ketään tuntunut väsyttävän aikaisesta aamusta huolimatta. Itse Oulusta ei ole tuolta matkalta sen kummempia muistikuvia; muistoihin on tallentunut selkeästi olennaisempi taipale sinne.

Joskus itse matka onkin varsinaista määränpäätä tärkeämpi seikka.

Oulu Marimente

Ulkosuomalaista ilahduttaa junan langaton Internet-yhteys

Myös nykyisin Amsterdamista Suomeen saapuessani kuljen lähes poikkeuksetta Kajaanista ystävieni luokse Ouluun ja takaisin VR:n kyydissä. Ulkosuomalaista ilahduttavat junan ilmainen langaton Internet-yhteys sekä leppoisat Suomen eri murteilla veistelevät konduktöörit. Erityistä rauhaa ja yksityisyyttä kaivatessani valitsen junasta työskentelyhytin matkalippujen varaamisen yhteydessä. Tämä vaihtoehto on kätevä etenkin silloin, kun olen läppärin kanssa liikenteessä: onpa erään Oulu-Kajaani-junamatkan aikana valmisteltu muun muassa Twitterin #matkachatin kysymyksiä.

Toisinaan myös Helsinki-Kajaani -väli on taittunut junan kyydissä, sillä Veturi-palvelun asiakkaana tulee välillä vastaan houkuttavan edullisia junalipputarjouksia. Vaikka matka pääkaupungista Kainuun korpimaisemiin kestää seitsemisen tuntia, ei junamatkalainen ole onneksi penkkiin sidottu! Istumalihasten puutuessa voi jaloitella vaikkapa ravintolavaunun suuntaan ja katsastaa, millaista tunnelmaa sieltä löytyy.

Junamatkailu Suomessa Kajaani Marimente

Haaveissa eeppinen yöjuna kohti Lappia

Tulevaisuuden haaveenani on matkata yöjunalla Helsingistä Rovaniemelle, tai mikseipä aina Kemijärvelle asti. Tämän haaveen voisi toteuttaa vuodenajasta riippumatta; vaikka arktisen upeat hankimaisemat ja lumen peittämät kynttiläkuuset kiehtovat, Suomen Lapin matkailukauden ei tarvitse päättyä lumien sulaessa. Yhtä lailla mielenkiintoista olisi matkustaa pääkaupungista Lappiin yötöntä yötä fiilistellen, kun aurinko sinnittelee horisontin yläpuolella koko yön ajan, mitä ylemmäs pohjoiseen päin liikutaan.

Matkakohteiden toivelistalla on myös Pietari, jonne pääsee kätevästi Allegrolla suoraan Helsingistä käsin. Allegrolla matkaamisesta tarkemmin kirjoitti myös hiljattain Tarinoita maailmalta -blogin Annika.

Lisää inspiraatiota junamatkailuun ja vino pino vinkkejä junamatkalle eritoten lasten kanssa löytyy London and beyond -blogista.

Tulevana maanantaina 15.10. juttelemme Twitterin #matkachat’issa junamatkailusta Suomessa. Järjestämme chatin yhteistyössä VR matkalla kanssa ja sen yhteydessä suoritetaan myös arvonta.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

#matkachat Junamatkailu Suomessa VR matkalla

Ohessa vielä kertauksena ohjeet, kuinka Twitterin #matkachat toimii:

1. Kirjaudu Twitteriin tai luo tarvittaessa uusi tili.
2. Seuraa #matkachat-hashtagia esimerkiksi Tweetdeckin kautta sekä chatin juontajia (@leena_mari, @annikarautiola ja @Marikomente).
3. Vastaa chatissa esitettäviin kysymyksiin ja osallistu rohkeasti keskusteluun! #matkachat on tunnetusti maanantain nopeimmin vilahtava ja rennolla otteella varustettu puolituntinen.

Seuraa Marimentea myös Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.