Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu

Matkailu ja somen käyttö: “Tärkeämpää on hetkessä eläminen”

syyskuu 14, 2018

Matkailu ja sosiaalinen media

Sosiaalisen median kanavien voima on kantava sekä matkan aikana että matkaa suunnitellessa. Omista matkakokemuksista raportoiminen ja toisten käyttäjien päivitysten seuraaminen jäävät kuitenkin toissijaiseksi toiminnaksi itse reissuun keskittyessä – ja hyvä näin.

Tämä oli yksi keskeisimmistä päätelmistä viime maanantaina 10.9. järjestämämme Twitterin #matkachat’in pohjalta, jossa käsittelimme sosiaalisen median käyttöä niin matkan aikana kuin reissuja suunnitellessa. Lisäksi juttelimme siitä, missä menee somettamisen raja, vai pitäisikö ylipäätään vetää rajoja sille, kuinka paljon aikaa viettää somettaen ja miten paljon sisältöä eri kanaviin kannattaa päivittää.

Kanavista suosituimmaksi mainittiin useimpien osallistujien mukaan Instagram, jonka Stories-ominaisuus eli 24 tunnin sisällä häviävät ‘stoorit’ eli tarinat tuovat helpon, hauskan ja nopean tavan päivittää kuulumisia lähes reaaliajassa. Toiseksi suosikkikanavaksi chatin osallistujat nimesivät Facebookin, ja yleiseen matkailusta keskusteluun ja fiilistelyyn puolestaan #matkachat mainittiin useampaan otteeseen mitä parhaimmaksi syyksi olla Twitterissä!

Caldonazzo Italia Marimente

Keskusteluun osallistujien mukaan somettamisen raja liittyy eritoten matkaseuraan; yksin puhelimen kanssa puuhastelua ei nähdä niin pahana kuin Instassa roikkumista silloin, kun tarjolla on matkaseuraa perinteisesti kasvotusten. Toisaalta chatissa pohdittiin, ettei aivan jokaista reissun hetkeä tarvitse jakaa seuraajilleen, vaan sen sijaan suodattaa ja valikoida matkan huikeimmat tähtihetket muidenkin reissuinspiraatioksi.

Vinkkivitosena somekäytön hyödyistä reissua suunnitellessa tulivat esiin majoitusyritysten tarjoamat alennuskoodit ja -kampanjat, joista saa useimmiten tiedon vain seuraamalla kyseistä yritystä somessa. Lisäksi kohteiden erilaisista kulttuuritapahtumista tiedotetaan erityisen paljon Facebookin ja Instagramin kautta, ja poikkeustilanteista kuten lentoliikenteen lakoista uutisoidaan nopeasti Twitterissä.

Näin ytimekkäästi koottuna joka maanantain nopein puolituntinen oli tälläkin kertaa varsin vauhdikas!

Tässä kooste mielenkiintoisen keskustelun parhaista paloista ja hienoista oivalluksista:

Sosiaalisen median käyttö matkalla #matkachat

K1: Kun olet reissussa, kuinka tärkeää sinulle on päivittää ja seurata somea? #matkachat

https://twitter.com/maijulainen_/status/1039206110237007873

https://twitter.com/SaanaJaakkola/status/1039205976690196480

https://twitter.com/TimoOK/status/1039205562553184256

https://twitter.com/Raunileena/status/1039257415504613377

K2: Mitä eri sosiaalisen median kanavia päivität matkan aikana, ja onko jokin kanava ylitse muiden? #matkachat

K3: Missä kulkee mielestäsi kohtuullisen somekäytön raja reissussa? #matkachat

https://twitter.com/maijulainen_/status/1039209276043141121

https://twitter.com/mertsi_k/status/1039209285446787072

K4: Oletko koskaan kokenut niin vakavaa someähkyä, että olet ottanut taukoa kaikista kanavista? #matkachat

https://twitter.com/RinneSoili/status/1039209664595021825

https://twitter.com/HeikkiPekkanen/status/1039209831096373248

https://twitter.com/Somesanna/status/1039216465944236034

K5: Mikä on paras tapa, jolla somekanavista voi hyötyä positiivisesti matkan aikana ja/tai sitä suunnitellessa? #matkachat

https://twitter.com/maijulainen_/status/1039210738739494912

Löytyykö teiltä lisää huomioita somettamisesta reissun päältä käsin?

P.S. Ensi maanantain 17.9. #matkachat’issa on aiheena kaikenkirjavat turistihuijaukset, joista kovin moni aktiivisesti reissaava on jossain vaiheessa reissurupeamaa ottanut tuntumaa. Tervetuloa mukaan seuraamaan keskustelua ja jakamaan kokemuksia!

#matkachat

Marimenten toimituksen somepäivityksiä ja kuulumisia suoraan Amsterdamista käsin voit seurata

Instagramissa @maricomente

Twitterissä @Marikomente

Facebookissa facebook.com/marimenteblogi/

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Susanna syyskuu 28, 2018 at 20:12

  Hyvä aihe tämäkin. Muistan kun ekoilla Sisilianmatkoilla majoituin pensionaattiin, jossa ei ollut ollenkaan nettiä. Sen vuoksi en ottanut konettakaan mukaan kun ei nettiä jne. ollut. Mutta silloin jäikin paremmin aikaa uimiseen ja kohteeseen tutustumiseen. Kuvia otin silloin lähinnä vaan kännykällä. Nykyään näkee aika paljon semmosta että turistit viettävät aikaa hotellien (ja hostellien) auloissa kännykkää selaten. Tosin sateisella säällä sekin on tietysti hyvä ajanviettotapa

  • Vastaa Mari lokakuu 2, 2018 at 12:40

   Kiitos Susanna! Netitön majoitus tuntuisi olevan nykyään jo melkein harvinaisuus, mutta toisaalta on kohteita, joissa nettiyhteys tai ainakaan toimiva sellainen ei ole lainkaan itsestäänselvyys. Osittain ja tilapäisesti ilman nettiä olo voi tavallaan olla myös vapauttavaakin. Jatkuva kännykän vilkuilu silloin, kun olisi matkaseuraa nenän edessä tai ylipäätään muuta tutkittavaa uudessa ympäristössä on melkeinpä vähän surullista – ja toisaalta koukuttavaa.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.