Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu

Matkahaaveita pitkällä ja lyhyellä tähtäimellä

heinäkuu 20, 2018

Matkahaaveita

Jo tutuksi käynyt diagnoosi nimeltään matkakuume on täällä taas. Tai siis –  edelleenkin!

Amsterdamin kesäkelit ovat olleet tähän mennessä vastoin realistisia odotuksia niinkin mainioita, ettei tänä kesänä ole tullut tarvetta reissata sen pitemmälle ainakaan säiden puolesta. Yhdessä Euroopan suosituimmista matkakohteista asuessamme on tuntunut hyvältä idealta kalastella ensin omilla vesillä. Tässä kaupungissa riittäisi jokaiselle päivälle jotain uutta tekemistä ja kokemista, eikä Hollannin pieni suuri pääkaupunki ole vielä lähellekään niin tuttu, että siihen olisi viime tammikuisen muuton jälkeen ehtinyt kyllästyä. Lisäksi välimatkat Hollannissa ovat niin lyhyitä, että junalla hurauttaa tarvittaessa helposti muihin kaupunkeihin, kuten Utrechtiin, Haarlemiin tai vaikka Frieslandin Leeuwardeniin – puhumattakaan näin kesäaikaan Hollannin yllättävän upeista hiekkarantakohteista!

Tätä kirjoittaessani myönnettäköön kuitenkin samaan hengenvetoon, että levottoman reissunaisen mieltä vaivaa pieni kaukokohteiden matkakuume. Mihinpä tiikeri pääsisi raidoistaan, vai mitä? Eikä matkakuumetta lainkaan ainakaan helpota se tieto, että Amsterdamista pääsee suhteellisen kätevästi lentämään melkein maailman joka kolkkaan!

Tämän ja ikuisen haaveilun vuoksi listasin tähän eniten mielessä pyörivät eksoottiset ja vähemmän eksoottiset matkakohteet:

Marokko

Marokko

Kuva Zoltan Tazi / Unsplash

Ainakin osittaisena syynä Marokosta haaveiluun lienevät Hollannin ja nykyisen asuinympäristömme monikulttuuriset vivahteet. Lähiympäristöstämme löytyy lukuisia marokkolaisia leipomoita, kahviloita sekä basaarimaista tunnelmaa tiistaisen markkinakadun itämaisista huiveista ja muista värikylläisistä kankaista. Nämä ovat herättäneet kiinnostusta kokea miltä itse paikan päällä, kulttuurin aidossa ympäristössä näyttää, kuulostaa, maistuu ja tuoksuu. Marrakeshin yömarkkinoiden ja aavikolla yöpymisen lisäksi allekirjoittanutta kiehtoo alla olevassa kuvassa komeileva, siniseksi maalattu Chefchaouenin kivikaupunki.

Marokko

Kuva Doran Erickson / Unsplash

Dubai ja Abu Dhabi

Kuva Fredrik Ohlander / Unsplash

Dubaista haaveilin jo aiemmin tässä muutaman vuoden (!) takaisessa postauksessa. Jotenkin monet muut kohteet ovat tähän mennessä joka kerta menneet Arabiemiraattien edelle, joskin kohde on silti sitkeästi pysynyt listalla “vielä joskus”-mapissa. Dubain matkailun kyseenalaisesta eettisyydestä huolimatta aavikolle rakennetun modernin arabiarkkitehtuurin taidonnäytettä olisi mielenkiintoista päästä ihmettemään. Samaan reissuun haluaisin yhdistää myös Abu Dhabin, joka edustanee aavistuksen verran perinteisempää arabikaupunkia.

Kuva David Rodrigo / Unsplash

Kolumbia

Kuva Michael Baron / Unsplash

Ikuisena Lattarimaiden fanina tällä hetkellä eniten kiehtovat monenkirjavat maut ja kuumimmat salsarytmit kolumbialaisittain. Maalla on monen eurooppalaisen mielikuvien mukaan edelleen jokseenkin kyseenalainen maine, jota tv-sarja Narcos taisi aikoinaan vielä vahvistaa lisää. Todellisuudessa Kolumbia on paikallisten mukaan rauhoittunut huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana ja yhä useampi matkailija on löytänyt tiensä sinne – ja ihastunut uskomattomaan luontoon sekä ihmisten sydämellisyyteen. Tunnelmia muun muassa Bogotan ja Calin kaupungeista voi seurata tästä Anthony Bourdainin Parts Unknown-jaksosta.

Kuva Juan Manuel Giraldo Grisales / Unsplash

Aruba ja Curaçao

Kuva Julie Lascaris / Unsplash

ABC-saarista haaveilun osasyynä on Arubalta kotoisin oleva kampaajani, jolta sain viime käynnillä runsaasti reissuvinkkejä alueelle ja etenkin Aruballe kuuluviin pieniin ja vähemmän tunnettuihin eksoottisiin saariin. Hollannille kuuluvaan autonomiseen Arubaan löytyy Amsterdamista suoria lentoja, ja kuulemani mukaan paras kikka on tehdä varaus vain viikkoa tai paria etukäteen, jos suinkin mahdollista. Tällöin saattaa hyvällä todennäköisyydellä löytyä viime hetken edullisia paikkoja, jos koneet eivät ole täyteen varattuja. Myös Arubaa aavistuksen verran matkailullisesti koskemattomampi saari Curaçao kiehtoo leppoisalla temmollaan.

Intia

Kuva Jayakumar Ananthan / Unsplash

Tämä lienee haaveiden matkakohteista haastavin niin turvallisuuden, väenpaljouden kuin mahdollisen kokonaisvaltaisen kulttuurishokinkin vuoksi. Pääkaupunki Delhin vilkkaudesta suuntaisin Darjeelingin vuorille tai etelään Bangaloren Piilaakson kaltaiseen huipputeknologian keskukseen. Näiden lisäksi haluaisin nähdä myös marraskuun alkuun ajoittuvan diwalin eli valon juhlan, joka on maan suurin juhlapyhä. Intiaa astetta helpompana ja vielä sitäkin edullisempana kohteena kiinnostaa myös vieressä sijaitseva Nepal.

Sisilia, Italia

Eteläisen Italian ajan saatossa usean kulttuurin muokkaama saari keikkuu vieläkin ja aina vaan matkakohteiden toivelistalla, huolimatta kolmesta Italiassa vietetystä vuodesta. Viime kesänä puntaroimme Sisilian ja Puglian välillä, ja päädyimme jälkimmäiseen muun muassa siellä asuvien paikallisten ystäviemme vuoksi. Tuolloinen päätös osoittautui loistoideaksi, ja Sisilia jäi sen myötä kutkuttelemaan myöhempään ajankohtaan. Unelmana olisi vuokrata siellä auto ja huristella pitkin saaren rantaviivaa esimerkiksi Messinasta Cataniaan ja Siracusaan.

Split, Kroatia

https://www.instagram.com/p/BkH-F-SlfUA/

Tämä on matkakohdehaaveistani tällä hetkellä sieltä todennäköisimmästä päästä! Easyjetillä pääsee suoriltaan Damista Splitiin, ja vaikka hinnat eivät ole halpalentoyhtiöksi mitenkään erityisen edullisia, painaa kupissa enemmän syyskuinen rakkaiden ystävien mahdollinen jälleennäkeminen.

Pariisi, Ranska

Kuva Anthony Delanoix / Unsplash

Hoksasin jokunen aika sitten, että Pariisiin pääsee Amsterdamista käsin suoralla junalla kolmessa tunnissa. Tarpeeksi aikaisin eli noin kuukautta paria aiemmin junaliput varatessa ne saa parhaimmillaan 35 euroa per suunta, joten ‘valon kaupunkiin’ on todellakin päästävä! Viime kerrasta Ranskan pääkaupungissa on jo yli 10 vuotta, josta päällimmäisenä muistona on valkoviinin sivistynyt suoraan pullosta siemailu opiskelijaporukalla Sacre Coer-kirkon portailla – sekä sen jälkeinen tuskainen 20 pysäkin metromatka jalat ristissä. Tätä edeltävältä, ihka ensimmäiseltä Pariisin reissulta 16-kesäisenä EF:n kielikurssin yhteydessä puolestaan muistan ennen kaikkea käsittämättömän heinäkuisen kuuman tuulahduksen bussista pois noustessa. Kuumimman kesäkauden jälkeen haluaisin suunnata esimerkiksi syksyiseen tai vaihtoehtoisesti joulukuiseen Pariisiin!

Miltäs teidän matkakohteiden toivelista näyttää tällä hetkellä?

Seuraa Marimentea myös Instagramissa @maricomente, Twitterissä @Marikomente sekä Facebookissa

Saatat myös pitää näistä

14 Kommenttia

 • Vastaa Annika- Tarinoita Maailmalta heinäkuu 20, 2018 at 23:08

  Oh sanoisin empimättä kyllä kaikkiin, paitsi ehkä Intiaan tarvisin vähän enemmän houkuttelemista! Kolumbia ja Karibian saaret olisi täälläkin matkakustannusten kärjessä.
  Olen myös miettinyt, että meidän pitäisi suunnitella joku matka kun edellisestä on vierähtänyt aikaa!! Esimerkiksi Los Angeles olisi ihana käydä kokemassa loistavassa naisseurassa :)

  • Vastaa Mari heinäkuu 24, 2018 at 13:36

   No ihan ehdottomasti Annika, viimeisimmästä eeppisestä reissusta alkaa kyllä olla aivan liian monta vuotta! Hmm Los Angelesiinkin pääsisi varmasti varsin kätevästi täältä, pitääpä itse asiassa selvitellä asiaa ;) Kohteellahan ei sinänsä niin väliä, sinun kanssa lähtisin vaikka ja minne maailman ääriin <3

 • Vastaa illusia heinäkuu 21, 2018 at 09:16

  Kaksi kertaa Pohjois-Intian Himalajalla käyneenä toive päästä sinne uudelleen elää edelleen mielessä, mutta Intiasta kuuluneet uutiset maan turvallisuudesta ovat siirtäneet toiveen toteuttamista ja se saattaa jäädä tekemättä.

  Kaksi kertaa Indonesian eri saarilla käyneenä suunnitelmissa oli palata Sumatralle loppuvuodesta, kun täällä paiskoo räntää. Sekin saattaa jäädä toteutumatta, jos vietämme alkuvuoden Portugalissa.

  Kaksi reissua on ainakin varmistettu; syyskuu Balkanilla, lento Pristinaan ja paluu Splitistä. Kosovon ja Kroatian lisäksi matkasuunnitelmassa ovat mukana myös Albania, Montenegro ja Bosnia&Hertsegovina.

  Toinen varma reissu on Camino Portugués huhti-toukokuussa, varasin jo menolennon Lissaboniin. Paluulento on vielä mietinnässä, samoin se, yritänkö kävellä kerralla Santiagoon saakka vai puolitanko tämänkin vaellusreitin kahteen osaan.

  Mahdollisuus asua Óbidoksessa tammi-helmikuussa on vielä mietinnässä. Emäntämme ehdotti, että hänen poissa ollessaan olisimme “talonvahteina” asumiskuluja vastaan.

  Kaupunkiloman voisin viettää vaikka Amsterdamissa, kun olen käynyt siellä vain päivämatkalla lomaillessani Nijmegenissä.
  https://matkakuumeinen.wordpress.com/2015/06/07/hollanti-pyorailyn-ihmemaa-2010/

  • Vastaa Mari heinäkuu 26, 2018 at 11:14

   Kiitos kommentistasi ja omien matkakokemustesi sekä -suunnitelmien jakamisesta illusia! :)
   Olen vähän samalla mielellä liikkeellä Intian suhteen – ehkäpä joskus myöhemmin tulevaisuudessa käy suunta sinne.

   Upean kuuloisia varmoja reissuja sinulla tiedossa, ja mukana on sellaisia maita, joita allekirjoittaneellakin kiinnostaisi tutkia, kuten mainitsemasi Albania sekä Montenegro. Ja ehdottomasti kannatan talonvahtidiilejä, luulenpa että sitä majoitustaktiikkaa olisi myös mielenkiintoista testata.

   Ja Amsterdam on upea kaupunkikohde, jolle järjestäisin aikaa ainakin parin yön verran. Päivän kääntyessä iltaan hiljentyvät kanaalikadut ja sillat ovat ehkäpä tunnelmallisesti parhaimmillaan. Kiitos myös Nijmegenin vinkistä, täytyy käydä lukemassa ja perehtymässä lisää! :)

 • Vastaa Jossus Travelpics heinäkuu 21, 2018 at 12:24

  Hyvät haaveet. Marokko, Dubai, Abu Dhabi, Pariisi, Aruba ja Sisilia ovat antaneet minulle ihania reissumuistoja.
  Minä haaveilen Etelä-Amerikasta, onneksi reissu sinne lähestyy. Vienna ja Seychellit ovat myös minun toivelistalla.

  • Vastaa Mari heinäkuu 26, 2018 at 11:16

   Kiitos Jossus Travelpics, ja hyvä kuulla että näistä kohteista on hienoja reissumuistoja! Jatkan siis haaveilua :)
   Etelä-Amerikasta taas minulla taitaa olla kaikista ikimuistoisimmat matkakokemukset <3

 • Vastaa Susanna heinäkuu 22, 2018 at 21:08

  Hyviä haaveita. Minuakin kiinnostaa Karibia ja juuri ankeiden talvikelien aikaan Karibialla paistaa aurinko kirkkaana, voi nähdä papukaijoja luonnossa, pieniä vesiputouksia, kolibreja yms. pienilläkin saarilla :) olisi kiva sellainen matka tai vaikka risteily. Sisiliassa kannattaa joskus käydä vaikka omatoimi kiertomatkalla keväällä/kesällä, keväällä voi nähdä upeita kukkalaaksoja autoteidenkin varrelta ja silloin on vielä vähän turisteja. Etnan (ja vaikka strombolin) tuoksu ja tunnelma on sellaisia joita ei muualla Euroopassa koe. Onhan Napolissakin toki tulivuori mutta se “nukkuu”

  • Vastaa Mari heinäkuu 26, 2018 at 11:25

   Kiitos Susanna vinkeistäsi! Lämmmittely Karibian saarten auringon alla olisi myös aivan unelma etenkin Euroopan talviaikaan. Myös Etna on päästävä vielä joskus näkemään, ainakin kerran elämässä!

 • Vastaa Susanna heinäkuu 22, 2018 at 21:10

  Oletko jo nähnyt Pariisissa muuten Versaillesin ja Loiren laakson? minua kiinnostaa ne vihreät alueet ja jos on jo kaupunkia nähnyt, myös niissä kannattaa käydä. Kiinnostaa myös suositukset ja kokemukset Hollannin kohteista

  • Vastaa Mari heinäkuu 26, 2018 at 11:27

   Versailles ja Loire on vielä näkemättä, ja Pariisiakaan en tunne kaupunkina kovin hyvin päänähtävyyksiä lukuunottamatta. Hollannin kohteista on tulossa piakoin lisää juttua blogiin! :)

 • Vastaa Suunnaton heinäkuu 23, 2018 at 14:03

  Marrakesh onkin ihana! Mä kuvittelin jo nähneeni sitä riittävästi edellisellä reissulla, mutta nyt Marokko on alkanut kutkutella uudelleen. Osin lienee syytä kiittää edullisemmaksi muuttuneita lentoyhteyksiä.
  Oonkin miettinyt, mitä Marokossa nyt sitten pitäisi nähdä, kun Marrakesh ja muut yleisimmät paikat on jo nähty. Tuo sininen kivikaupunki oli oiva vinkki! Kiitos siitä!

  Kolumbiaa minäkin olen alkanut harkitsemaan. Oon pitänyt sitä aika hasardina matkakohteena, mutta alkuvuodesta Tansanian safarilla reissasin kolumbialaisen naisen kanssa, joka niin ikään vakuutti maan olevan jo varsin turvallinen. Kiva kuulla, että myös sä olet kuullut samanlaisia signaaleja.

  • Vastaa Mari heinäkuu 26, 2018 at 11:49

   Marrakesh olisi ihan unelma <3 Ja kiva että vinkistä oli hyödyksi! Mulla tuli tuo sininen kaupunki vastaan hiljattain Instagramia selatessa, ja siitä lähtien se on kutkutellut :)

   Ja joo, mulla myös kolumbialainen kaveri on sitä mieltä, että juuri nyt kannattaisi reissata sinne, ennen kuin suuremmat matkailijamäärät hoksaa, että niin upeassa maassa on nykyisin turvallista liikkua.

   • Vastaa Suunnaton heinäkuu 29, 2018 at 08:50

    Tuo on muuten ihan totta! Jaiks, mihinköhän väliin Kolumbian reissun saisi onnistumaan :)

    • Vastaa Mari heinäkuu 31, 2018 at 11:25

     No näinpä – niin paljon kohteita ja niin vähän aikaa! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.