Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai Italia

Italian viinikulttuurin parhaimmistoa: hanaviinit eli vini sfusi

heinäkuu 5, 2018

Italian viinikulttuurin parhaimmistoa hanaviinit

Heinäkuisen lämmön palatessa Amsterdamiin lähdin muistelemaan mielessäni Venetsian menneitä intiaanikesiä sekä Italian parhaimpia puolia, mitä tulee pitkien perinteiden monivivahteiseen viinikulttuuriin.

Yksi näppärimmistä keksinnöistä, joita toisinaan on täällä jopa hieman ikävä ovat viinikauppojen hanaviinit. Alkon pahvisten päniköiden sijaan Italiassa hanaviinejä mennään hakemaan useimmiten omien tyhjien muovipullojen kera. Homma toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että myyjä laskee tynnyriin kiinnitetystä hanasta suoraan asiakkaan pulloon valko- tai punaviiniä, sekä etenkin Pohjois-Italian alueella myös kuplivaa tai kuplatonta proseccoa. Yleensä näitä saa aluksi maistella ja vasta sen jälkeen tehdä ostopäätöksen, kun on varmistunut hankittavan viinin mausta sekä laadusta.

Italian hanaviinit

Jos ei ole omaa pulloa mukana, ei sekään haittaa mitään, vaan muutamalla kymmenellä sentillä voi ostaa tyhjillään olevan vesipullon tai pari omien tarpeidensa mukaisesti. Ja mihinkä hintaan itse viiniä saa? Esimerkiksi meidän suosimissamme pienissä viinikaupoissa proseccon litrahinta sekä Venetsian historiallisessa keskustassa että mannermaan puolella oli reilut pari euroa.

Hanaviinit ovat käteviä etenkin silloin, kun tiedossa on esimerkiksi piknik, synttärit, läksiäiset tai muut illanistujaiset, joita vietetään kesäisin ulkotiloissa ja joihin on tulossa enemmän väkeä. Muovipullojen kanssa on kohtuullisen helppoa liikkua, ei tarvitse pelätä että mahdollisesti pudotessaan ne kosahtavat heti rikki ja niitä voi käyttää yhä uudelleen. Käyttökelvottomiksi tultuaan nämä pullot viedään Italiassa muovinkeräykseen.

Italian hanaviinit Marimente

Kätevyytensä ja edullisen hintansa lisäksi kolmas vino sfuson eduista on valmiiksi kylmänä myytävät valkoviinit ja proseccot. Siinä missä ruokakaupoissa näkee aniharvoin viiniä tai muutakaan alkoholipitoista juomaa jemmassa kylmässä, on tynnyristä laskettava prosecco parhaimmillaan heti sellaisenaan eikä vaadi etukäteistä suunnittelua pullon kylmentämiseksi.

Toisaalta taas – siinä mielessä hanaviinien hankkiminen vaatii pientä suunnittelua, että vino sfuso-kaupat tuppaavat hyvin usein olemaan sunnuntaisin kiinni! Eli jos pyhälounaalle tai -illalliselle mielii hanaviiniä, kannattaa ennakoida ja kiikuttaa vinetot kotia jo hyvissä ajoin lauantain puolella.

Italian hanaviinit Marimente

Eli summa summarum: jos olette liikkeellä vaikkapa Venetsiassa isommalla porukalla ja mieli tekee istua iltaa omalla parvekkeella/kattoterassilla/olohuoneessa/gondolissa (?), on hanaviini tähän tarkoitukseen mitä mainioin ratkaisu.

Venetsia Marimente

#ProseccoPerjantai-postaussarjan tarkoituksena on lisätä rennolla otteella käytännön viinitietoutta sekä kohtuullisen käytön juomakulttuuria – hitaasti ja mielellään ruoan kanssa sekä hyvässä seurassa viineistä nautiskellen.

Lisää Marimenten reissuvinkkejä Facebookissa / Instassa / Twitterissä

 

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta heinäkuu 8, 2018 at 06:04

  Oon tän tainnut ennenkin sanoa, mutta siis minusta tämä hanaprosecco on niin loistava idea ja ehdottomasti pitäis ottaa käyttöön muuallakin :D Täällä Kanadassa tää ei varmaan koskaan toimisi, täällähän ei saisi olla autossa edes näkösällä pulloa, puhumattakaan siitä, että matkustaja joisi autossa – mikä taas Suomessa on teinien perusperjantai :D
  Mutta siis minusta tuo on aivan ihana ja jotain mitä haluan ehdottomasti henkilökohtaisesti kokeilla kunhan pääsen taas Italiaan / Venetsiaan :)

  • Vastaa Mari heinäkuu 9, 2018 at 19:09

   Juuri näin Annika, hanaprosecco ja kaikkien muidenkin viinien hanaversiot on minustakin yksi nerokkaimmista keksinnöistä mitä viiniin ja sen nautiskeluun tulee. Ihan loistavaa olisi, jos tämä ilmiö leviäisi Italian ulkopuolellekin – en ole täysin varma, mutta muistelen että esimerkiksi Espanjassa saisi joistain paikoista viiniä ostettua samalla systeemillä. Ja sitten jos kehitellään ideaa vieläkin pidemmälle, niin oluthanojen lisäksi kuppiloista voisi löytyä useammin myös viinihanoja! Siinäpä Kanadalle (ja Suomelle!) haastatta alkoholipolitiikan saralla ;)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.