Pallontallaajat.net
Valikko
Amsterdam

Viisi huomiota Amsterdamista

toukokuu 20, 2018

Viisi huomiota Amsterdamista

Lämpimien toukokuisten kevätkelien viiletessä kuluneella viikolla ehdin naputella muutaman huomion Amsterdamissa asumisesta viimeisimpien kuukausien aikana.

Puhun postauksessa enimmäkseen kokemuksistani Amsterdamista, sillä joidenkin seikkojen suhteen käytännöt saattavat Hollannin sisällä vaihdella. Ja koska nähtävästikin tykkään havainnoida uutta asuinympäristöäni varsin tiiviisti, löytyy ihan ensimmäisen asuinviikomme jälkeisiä mietteitä täältä sekä kuukauden jälkeisiä huomioita tästä postauksesta.

Sen pitemmittä näpyttelyittä tässä uusimmat havainnot Pohjolan kanaalikaupungista:

1. Iän todistaminen

Siinä missä Italiassa ketään ei kiinnosta, vaikka olisit 16-vuotiaana baarissa, kysytään Hollannissa henkkareita viiniä tai olutta ruokakaupasta ostaessa alle 25-vuotiaan näköisiltä janoisilta asiakkailta. Virallinen ikäraja ostaa alkoholipitoisia juomaksia on täälläkin 18 vuotta, mutta kuten Suomessa kysytään henkkareita alle 30-vuotiaan näköisiltä, joutuu myyjä täällä arvioimaan, olisiko asiakkaalla mahdollisesti lasissa alle 25 vuotta. Passin mukana pitäminen ei sinänsä haittaa, päin vastoin – silloin kun nykyään kysytään ikää on se jo suorastaan kohteliaisuus! T. vm-87.

Amsterdam Marimente

2. Lääkitys kuntoon

400:n mikrogramman ibuprofeiinia Kruidvat-tavaratalosta ostaessa on lain tai jonkin muun yleisen ohjeistuksen mukaan kysyttävä kassalla, osaako asiakas varmasti käyttää sitä. Ihan hyvä tietysti on, että huolehditaan näin, vaikka myyjiäkin näyttää välistä huvittavan kysellä tätä.

3. Kortilla on väliä

Kaikeksi yllätykseksi lähes joka ikisessä muussa maassa Meksikoa ja Kroatiaa myöten käyvä Visa (Debit)-maksukortti ei käy Amsterdamissa monessakaan paikassa. Täällä suositaan Maestroa, jonka kanssa meillä puolestaan on ollut Mr Chilen kanssa lähestulkoon joka reissulla ongelmia nostaa rahaa automaatista. Paikallisen hollantilaisen ING-pankin Maestro-pankkikortti näyttää pelkistetyn oranssissa visuaalisessa asussaan enimmäkseen halpalentoyhtiö EasyJetin potentiaaliselta kanta-asiakaskortilta. Lisähuomiona rahan kanssa asiointiin on myös se, että ratikassa sekä joissain hotelleissa ja ravintoloissa on siirrytty kokonaan pelkästään korttimaksuihin, eikä käteistä oteta lainkaan vastaan. Ihan päinvastoin kuin vaikkapa Italiassa, jossa käteinen on edelleen suurin kunkku.

Keukenhof Marimente

4. Ei ilmapalloja julkisissa!

Eipä sillä, että tulisi yleisesti päivittäin vietyä yksisarvisheliumpalloja paikallisjunaan. Kaverimme saapui hiljattain Venetsiasta Amsterdamin Schipholin lentoasemalle ja osti sieltä minulle tervehdyksenä mitä hienoimman lentokoneilmapallon. Kassalla myyjä oli tiedustellut, onko kaverimme kenties menossa pallon kanssa lentokentältä lähtevään junaan – sinne kun ei saa viedä mukanaan ilmapalloja. Niinpä kookas metrin levyinen pallo aseteltiin tiiviisti muovipussiin, jossa se sai kiltisti kuikuilla junamatkan ajan. Varmaa tietoa ei ole, mutta epäilen pallokiellon johtuvan mahdollisista räjähdystä muistuttavista äänistä, jos ilmapallo poksahtaa julkisissa rikki.

5. Kohteliaisuus kunniaan

Tähän lopuksi on mieltä lämmittävää todeta, kuinka hyväkäytöksinen voi hollantilainen toisinaan olla: hissistä tai puiston penkiltä pois noustessa toivotetaan hyvät päivänjatkot tuntemattomillekin!

Vertailun vuoksi täältä voit lukea huomioita Venetsiasta ensimmäisen asumiskuukauden jälkeen vuodelta 2015 sekä tästä postauksesta mitä ehdin oppia Italiasta ensimmäisen vuoden asumisen jälkeen.

Seuraa Marimenten kokemuksia ja vinkkejä myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Liisa - Studying the World toukokuu 22, 2018 at 15:30

  Hauska postaus ja osuvia huomioita! Olen samaa mieltä kaikesta paitsi viimeisestä kohdasta – Brittien kohteliaisuustasoon tottuneina ollaan monta kertaa naureskeltu hollantilaisten “tylyydelle” :D Se ei kuitenkaan ole haitannut meitä, ehkä koska suomalaisina ollaan tietysti totuttu siihen, ettei esim. suorapuheisuus tai vähäsanaisuus välttämättä tarkoita epäystävällisyyttä.

  • Vastaa Mari toukokuu 24, 2018 at 09:40

   Kiitos Liisa, kiva kuulla että tykkäsit postauksesta! Hollantilaisten suorasukaisuus ja sen myötä ajoittainen “tylyys” on välillä ihan huvittavaakin, ja toisaalta kuten sanoit, suomalaisena on ehkä tottunut siihen, että mennään suoraan asiaan. Ylipäätään on kuitenkin ilahduttavaa, että hollantilaiset vaikuttavat usein kiinnostuneilta ulkopuolisista ja hississä saatetaan suoraan tokaista “miksi ootte täällä”, mikä saattaa äkkiseltään kuulostaa tarkoituksetta töykeältä. Sen sijaan brittien kohteliaisuuden tasosta on paha pistää enää paremmaksi! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.