Pallontallaajat.net
Valikko
Lentomatkailu

Miten vietän aikaani lentoasemalla – koottuja kokemuksia ja muistoja

huhtikuu 20, 2018

Miten vietän aikaani lentoasemallaKaupallinen yhteistyö: Finavia #matkachat

Lentoasemalla voi kuluttaa aikaa perinteisen puhelimen räpläämisen lisäksi monilla muillakin tavoin. Lentomatkailuun kuuluvan pakollisen siirtymävaiheen eli lähtöselvityksen ja turvatarkatuksen lisäksi lentoasemat ovat täynnä tunteikkaita kohtaamisia ja muistoja.

Lentoa odotellessa jää toisinaan ylimääräistä aikaa. Toisille tämä on kärsimätöntä odottelua ja ajanhukkaa, mutta omassa tapauksessani koen, että se on minun omaa aikaani. Voin tilata kupposen kahvia, istahtaa alas kirjoittamaan muistiinpanoja menneiltä reissuilta, tai raapustaa ylös mitä ikinä sillä hetkellä tuleekin mieleen. Kannan edelleen käsilaukussani mukanani perinteistä paperista vihkoa sekä kuulakärkikynää – juuri tällaisia omia ajatteluhetkiä varten.

Lentokonebongareiden aarreaitta

Useilta lentoasemilta löytyy nykyään lentokoneiden bongaustasanne, josta käsin pääsee ihailemaan lähteviä ja saapuvia lentokoneita. Lentoasemien läheisyydessä liikkuessa minulla on usein tapana arvailla, minkä lentoyhtiön lentokone milloinkin lentää yli – esimerkiksi KLM, Norwegian ja TAP Portugal ovat suhteellisen helppoja tunnistaa koneen rungon väritysten perusteella. On hienoa, että yhä useampi lentoasema on huomannut lentokoneiden bongailun kysynnän, ja tähän tarkoitukseen vartavasten suunniteltuja tarkkailutasanteita löytyy Euroopassa muun muassa esimerkiksi Amsterdam Schipholin, Düsseldorfin sekä Helsinki-Vantaan lentoasemilta.

Viime hetken hätävaratuliaiset

Unohtuiko suklaat ostamatta tai eikö laukkuun mahtunut enää enempää tavaraa? Ei hätää, sillä lentoasemilta löytyy toisinaan vaikka ja mitä aarteita tuliaistarpeiksi. Santiago de Chilen kansainväliseltä lentoasemalta hankimme Chileen saapuessamme tuliaispullon italialaista grappaa Mr Chilen isälle, joka ei toivon mukaan lue tätä postausta Googlen kääntäjällä. Ja arvatkaa kuinka monesti Venetsian Marco Polon lentoasemalta on lähtenyt mukaan tuliaisina pullo venetolaista proseccoa? Duty Freesta hankitut ostokset usein myös pysyvät varmemmin ehjinä, kun voit vahtia niitä ihan omakätisesti matkalaukun syövereihin monen villasukan sisään sullomisen sijaan. Suurempi pelko on sen sijaan unohtaa sinetöity muovipussi sisältöineen lentokoneen ylälokeroon, joten pientä tarkkaavaisuutta kuitenkin näiden kanssa.

Syöminen ja juominen lentoasemalla?

Joskus olemme siinä tilanteessa, että omia eväitä ei ole tullut syystä tai toisesta pakattua mukaan laukkuun. Mannertenvälisten jatkolentojen pitkien odottelujen aikana on toisinaan keksittävä jotain murua rinnan alle, maksoi mitä maksoi. Näin kävi muun muassa Brasilian Riosta palatessani New Yorkin välilaskulla, kun odotusaikaa oli reilut kuusi tuntia. Maahantulovirallisuuksiin saa Jenkkilässä päin usein kulumaan pitkän tovin, mutta mitäs sen jälkeen? Nälkä kurni, joten päädyin lounastamaan puolivahingossa ja miltei kirjaimellisesti ilmalennosta brasilialaisen American Airlinesin virkailijan kanssa – koska yksinsyöminen on tylsää.

Vaikka vannonkin italialaisen kahvin nimeen, on Helsinki-Vantaan Starbucksissa koettu rakkaan ystävän viimeiset näkemiset ennen hänen suuntaamistaan takaisin toiselle puolelle maailmaa. Tämän lisäksi kyseisessä kuppilassa on herkuteltu Caramel Frappuccinoilla toisen hyvän ystävän kanssa, vaikkei kumpikaan ollut edes lähdössä lennolle. Tämä oli sitä aikaa, kun Helsingin keskustasta ei vielä löytynyt toista Starbucksia. Kyseisen kahvilan sijoittelu terminaali 2:n tuloaula 2B:hen takaa myös aitiopaikan tunteellisten jälleennäkemisten todistamiseen.

Lisäksi Mr Chilen ensimmäinen kosketustuntuma Suomeen tapahtui Helsinki-Vantaan legendaarisessa Oak Barrel-irkkupubissa, josta monet seikkailut ovat vielä Suomessa asuessani alkaneet. Murtaen suomeksi tilattuna “yksi olut, kiitos” sai tarjoilijamyyjän suupielet niin kattoon, että ensituntumasta Pohjolassa Kajaanin lentoa odotellessa jäi heti hyvä maku suuhun – huurteisen Karhun lisäksi.

Kotoinen tunnelma Helsinki-Vantaalla

Useita maailman lentoasemia reissuvuosien varrella kolunneena Helsinki-Vantaa on yksi henkilökohtaisista suosikeistani. Toimivuuden, rauhallisuuden sekä lintujen viserrystä mukailevien wc:n äänitysten lisäksi Helsinki-Vantaalle ulkomailta saapuessa tulee heti kättelyssä vastaan seesteä, jokseenkin pohjoismaisen rauhallinen hiljaisuus. Se tunne, että nyt ollaan kotona – vaikka Kajaanin koti onkin sieltä vielä 600:n kilometrin päässä.

Kaiken kaikkiaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle on aina suuri ilo saapua. Sinne saapuminen tarkoittaa, ettei enää ole kovin pitkä matka rakkaiden vanhempien ja ystävien luokse.

Kuva Finavia Oyj

Tästä päästäänkin sopivasti seuraavaan ilmoitusluontoiseen asiaan: tulevana maanantaina 23.4. klo 20.30 Twitterin #matkachat’issa juttelemme paljon matkustavien suosikkiaiheesta lentoasemista. Chat järjestetään yhteistyössä Finavian kanssa ja sen päätteeksi arvotaan kolme kappaletta lahjakortteja Helsingin lentoasemalla sijaitsevaan Wine & View -ravintolaan!

Tässä vielä kertauksena, kuinka #matkachat toimii Twitterissä:

1. Kirjaudu Twitteriin, tai luo uusi tili.
2. Seuraa chatin juontajia eli London and beyond-blogin Leenaa @leena_mari, Tarinoita Maailmalta-blogin Annikaa @annikarautiola sekä minua @Marikomente.
3. Vastaa juontajien esittämiin kysymyksiin ja osallistu rohkeasti keskusteluun. Matkachat on tunnetusti rennolla otteella maanantain nopein puolituntinen, ja ensi maanantaina luvassa on toivottu pidennetty 45 minuutin juttutuokio.

Tervetuloa mukaan ja onnea arvontaan!

Seuraa Marimenten matkavinkkejä myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa lena / london and beyond huhtikuu 20, 2018 at 13:38

  Tosi kiva postaus Mari! Mä voin kuvitella miten mahtava paikka tuo legendaarisista legendaarisin Oak Barrel on Mr Chilelle testailla suomen taitoja :D <3

  • Vastaa Mari huhtikuu 24, 2018 at 09:35

   Kiitos kovasti Leena! Ja kyllä, Oak Barrel oli varsin oiva paikka aloittaa tutustuminen suomalaiseen kieleen ja kulttuuriin ihan käytännössä! :D

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta huhtikuu 20, 2018 at 21:16

  Ihania muistoja! Ja todellakin, se ensimmäinen Starbucks siellä oli kyllä ihana ja sellainen ekslusiivinen kokemus! Mä en ole tainnut edes Helsingissä käydä sen jälkeen kuin sinne keskustaan on Starbucks avattu…Hups! Mutta oikeassa olet Helsinki-Vantaan tunnelmasta, se on ihana!

  • Vastaa Mari huhtikuu 24, 2018 at 11:40

   Näin on Annika! Helsinki-Vantaalle saapuessa kotiinpaluun tunnelma on joka kerta mahtava, ja suomen kielen kuuleminen vienosti siellä täällä jopa hassu tunne ulkomailla asumisen jälkeen :) Mä en ole itse asiassa käynyt kertaakaan Helsingin keskustan Starbucksissa – lentoasemalla ollessa taas se on meiänkin läksiäiskahvitteluista päätellen hyväksihavaittu kohtaamispaikka!

 • Vastaa Susanna huhtikuu 20, 2018 at 22:44

  Lentokentillä voi myös nähdä ihan mitä vaan, olin kerran menossa Lontoon kautta Sisiliaan kun oli se agentin myrkytys juuri samaan aikaan ja satuin näkemään kentällä George Michaelin

  • Vastaa Mari huhtikuu 24, 2018 at 11:42

   Oho Susanna, siinä on jo varmasti tarpeeksi tapahtumia yhdelle lentoasemavisiitille!

 • Vastaa Inka huhtikuu 21, 2018 at 07:43

  Olipa kiva postaus! Oulussa asuessa Helsinki-Vantaalla tuli vietettyä tosi paljon aikaa, kun koneenvaihtojen välillä oli joskus hurjastikin aikaa. Nykyisin kentällä odotteluun varattu aika on optimoitu tappiinsa niin, että hengailulle ei juurikaam jää aikaa. Se on kyllä tavallaan aika harmi, sillä kenttä on tosi kiva ja täynnä tekemistä!

  • Vastaa Mari huhtikuu 24, 2018 at 11:44

   Voi kiitos Inka, kiva kuulla että tykkäsit postauksesta! Ja samaa mieltä, että Helsinki-Vantaalla viettäisi mielellään tilaisuuden tullen enemmänkin aikaa, joten “pakolliset” odottelutkin on toisinaan ihan tervetulleita :)

 • Vastaa Minna huhtikuu 22, 2018 at 20:53

  Kiva postaus Mari! Itse viihdyn lentokentillä ja erityisesti Helsinki-Vantaalla, sillä sehän tarkoitraa että olen lähdössä matkalle! Aamulentoa saattaa edeltää aamiainen kentällä, mutta olipa ajankohta mikä tahansa ja terminaalimme 2, vierailemme Wine and View-baarissa kuohuvalla. Helsinki-Vantaa ln kyllä sujuvuudessaan omaa luokkaansa. Huomenna jutustellaan aiheesta lisää!

  • Vastaa Mari huhtikuu 24, 2018 at 11:50

   Kiitos kivasta kommentistasi Minna! Ja on tosiaan hyvä pointti, että lentoasemalle saapuminen on usein mieluista jo siksikin, että tietää olevansa lähdössä reissuun :) Ja nyt kun Wine & View-ravintolasta on ollut tässä #matkachat-pöhinässä niin paljon puhetta, niin täytyy itsekin ehtiä testata se ensi kerralla. Ihan loistava chat oli eilen!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.