Pallontallaajat.net
Valikko
Amsterdam

Näin löytyi vuokra-asunto Amsterdamista

huhtikuu 11, 2018

Näin löytyi vuokra-asunto Amsterdamista

Asunnon löytämiseen Amsterdamista vaaditaan näinä aikoina äärimmäistä nopeutta, väsymätöntä taisteluntahtoa, kaikenkestävää kärsivällisyyttä – ja hitusen hyvää tuuriakin.

Viime vuosina Amsterdam on kasvattanut suosiotaan sekä matkailun että pitempiaikaisen asumisen suhteen siinä määrin, että kaupungin asumis- ja majoitustilanne hapuilee hätähuutoja. Etenkin keskusta-alueen kanaalikehän varrella sijaitsevista asunnoista saa helposti pulittaa 1500-3000 euroa kuussa, kimppakämppien pelkkien huonehintojen killuessa 900 eurosta ylöspäin.

Aiemmassa postauksessani varoittelinkin jo vähän, että Hollannin pääkaupungin asuntotilanne on riistäytynyt käsistä vuokrahintojen pompatessa pilviin ylenpalttisen kysynnän vuoksi. Asuntomarkkinat ovat täysin vuokranantajien käsissä, eikä tilannetta helpota Airbnb-majoitusten vuoksi vuosien myötä nousseet hinnat. Lisäksi Amsterdamin kaltaisessa halutussa asuinkaupungissa on liikkeellä monenlaista huijaria, joten suin päin ei pidä koskaan mennä makselemaan epämääräisiä takuuvuoria tai muutakaan etukäteen, ennen kuin asunnon olemassaolo on varmistettu.

Kuitenkin tänne muuttaessa on oltava katto pään päällä tavalla tai toisella, joten mistä apu?

Näin löytyi vuokra-asunto Amsterdamista

Venetsiasta käsin pikaisella aikataululla muuttoa suunnitellessamme tulimme nopsaan siihen tulokseen, että pitempiaikaisen asunnon etsiminen kannattaa suorittaa vasta paikan päällä. Niinpä tähtäimessä oli alkuun tilapäinen ratkaisu majoituksen suhteen, jotta pääsisimme uuden elämämme alkuun Amsterdamissa. Tällainen löytyikin Suomalaiset Hollannissa -Facebook-ryhmän kautta, kun eräs ystävällinen Suomi-leidi vinkkasi mahdollisuudesta vuokrata hänen asuntonsa sillä välin, kun hän on käymässä Suomessa.

Varsinainen hardcore-asunnonmetsästyksemme alkoi Amsterdamiin saavuttuamme. Selasimme vapaita vuokra-asuntoja muun muassa suosituilta Pararius– ja Funda-sivustoilta ja kirjauduimme useamman eri asunnonvälitysfirman listoille. Välittäjät ehdottavat vapaina olevia tai vapautuvia asuntoja asiakkaan toiveiden mukaan, ja näihin ehdotuksiin kannattaa reagoida mahdollisimman nopeasti, ettei sopiva kämppä mene sivusuun. Ymmärtääkseni Hollannissa asunnonvälitystoimiston välityspalkkion maksaa se osapuoli, joka on ensimmäisenä lähestynyt yritystä. Eli jos kämppä on jo aiemmin ollut listattuna vuokrattavaksi ennen kuin asunnon etsijä on ottanut toimistoon yhteyttä, tulee välityspalkkio maksettavaksi asunnonomistajalle – ja päinvastoin. Amsterdamissa olen tosin kuullut, että hurjan kysynnän vuoksi asunnonetsijät olisivat joskus valmiita maksamaan tämän palkkion, olipa asunto jo etukäteen listoilla tai ei.

Amsterdam Marimente

Kiireisille muuttajille hyvä apu voi olla myös Expat Help, joka hoitaa asunnonetsinnän, kuljettaa asiakkaansa aina kotiovelta asuntonäyttöön, neuvottelee lainmukaiset sopimukset ja pitää ylipäätään huolen, että kaikki menee niin kuin Strömsössä. Expat Helpin kokonaisvaltaiset palvelut lähtevät 1400 eurosta, joten tarvittaessa tällä sijoituksella säästyy sekä aikaa että vaivaa. Me emme käyttäneet Expat Helpin apua, mutta sain puhelimessa yrityksen edustajalta kattavan realistisen tilannekatsauksen Amsterdamin asuntotilanteesta sekä etsinnän haastavuudesta.

Jos puhutaan tarkemmin vuokralla asumisen hinnoista Amsterdamissa, niin karkeasti sanottuna MINIMIbudjettina kaksiota etsiessä kannattaa pitää tätä kirjoittaessani noin 1200 euroa kuussa. Tähän päälle lisätään sähkö-, kaasu-, vesi- ja Internet-laskut sekä 1-2 kuukauden takuuvuokra, ja mahdollisesti välitysfirman palkkio, joka on usein yhden kuukauden vuokran verran. Nämä hinnat kuulostavat alkuunsa etenkin Italiassa asumisen jälkeen järkyttäviltä, mutta Amsterdamin palkkataso sekä tiettyjen ruokakauppojen edullisuus tulevat tässä onneksi vastaan.

Lisäksi myös Amsterdamin lähikaupungit kuten eritoten Haarlemin keskusta ovat kasvattaneet suosiotaan niin paljon, että vuokra-asuntojen hinnat ovat pääkaupungin kanssa enemmän tai vähemmän samalla tasolla.

Amsterdam Marimente

Lopulta kävikin silkka tuuri, kun eräänä aamuna Michiel Stolker Real Estate-sivustolta löytyi toiveitamme vastaava asunto Amsterdamin keskustan ulkopuolelta rauhallisella sijainnilla. Ilmoituksen nähtyäni laitoin samantien sähköpostia yhteyshenkilölle selittäen tilanteemme ja kysyen, pääsisimmekö katsomaan asuntoa. Välittäjä vastasi heti parin minuutin päästä antaen ajankohdan sekä osoitetiedot, milloin asuntonäyttö pidettäisiin. Parin päivän päästä suunnistimme julkisilla kohteeseen, jossa meitä odotti kaksi nuorehkoa asunnonvälittäjää rakennuksen 10. kerroksessa.

Itse näyttö kesti ehkäpä kymmenisen minuuttia, oli varsin ytimekäs ja rento. Juttelimme asuinalueen rauhallisuudesta järvineen ja puistoineen (kuva yllä) sekä ympäristössä käyskentelevine ankkoineen, joita ehdimme käydä ihastelemassa odottaessamme asuntonäytön alkua. Mr Chile sulavana puhemiehenä hoksasi tiedustella suoraan, millä keinoin voisimme saada asunnon, sillä tosissamme halusimme sen, etenkin nähtyämme kotoisan puiset parkettilattiat sekä luonnonläheisen ympäristön. Michiel-niminen hollantilainen välittäjä kehotti meitä laittamaan hänelle sähköpostia mahdollisimman pian näytön jälkeen ja ilmaisemaan kiinnostuksemme ja motiivimme asunnontarpeesta.

Näytöstä poistuessamme etsimme lähimmän kuppilan, jossa oli langaton Internet ja laitoimme heti sähköpostia kuvaillen muutamalla lauseella, miksi meidät kannattaa valita uusiksi vuokralaisiksi. Illalla kuuden maissa Mr Chilen puhelin pirahti soimaan, ja tarmokas välittäjämme ilmoitti kaikeksi yllätykseksi, että asunto on meidän! Voi sitä riemua ja onnen tunnetta, ja loppuillan ja viikonlopun tunnelma olikin meillä aivan katonrajaa hipomassa!

Kaikki kommunikointi hoitui niin välittäjän kuin itse hollantilaisten, mukavien asunnonomistajienkin kanssa mutkattomasti englanniksi. Lisäksi kahtena ei-hollantilaisena ulkomaalaisena täytyy sanoa, että meillä kävi loppuunsa aikamoinen tuuri tämän asunnon suhteen. Lisäksi välityspalkkio tuli meidän tapauksessamme asunnonomistajien maksettavaksi, joten tällä hetkellä emme olisi voineet toivoa parempaa onnenkantamoista Amsterdamin asunnonmetsästyksen viidakon syövereissä.

Eli asunnonetsintä Amsterdamissa lyhyesti kerrattuna: ole nopea, periksiantamaton ja avoin, näe pientä vaivaa uskaltamalla ilmaista aito kiinnostuksesi ja tämän jälkeen toivo parasta, sillä onni saattaa toisinaan osua juuri sinun kohdallesi.

Jos sinulta löytyy muita täsmävinkkejä aiheeseen liittyen, laitahan mieluusti kommenttia!

Seuraa Marimenten vinkkejä ja hajatelmia myös Instagramissa / Facebookissa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Susanna huhtikuu 13, 2018 at 21:29

  Hyvät vinkit. Alue näyttää kivalta! se on muuten totta että kannattaa olla hieman sivummalla kuin maksaa huippukallista vuokraa aivan ydinkeskustassa. Ja monissa maissa on nyt nostettu vuokria, myös Helsingin keskustassa pyydetään Sveitsin vuokria. Tulivatko kalusteet mukana vai ostitteko esim. Ikeasta?

  • Vastaa Mari huhtikuu 24, 2018 at 09:10

   Kiitos Susanna! Halusimme nimenomaan keskustan ulkopuolelle myös rauhallisuuden vuoksi, ja onneksi tällainen luonnonläheinen sijainti löytyi. Asunto on kokonaan kalustettu, mikä on meidän tilanteessa tosi hyvä, kun muutimme Italiasta pelkkien matkalaukkujen kanssa tänne :)

 • Vastaa Laura / Nordic Wife huhtikuu 16, 2018 at 10:09

  Hyviä vinkkejä! Lisäisin vielä sen, ettei kannata ihan ilman selvittelyä lähteä maksamaan välitysfirmoille kaikenmaailman avaimenluovutusmaksuja tai vuokrasopimuksen käännätysmaksuja. Monet näistä ylimääräisistä maksuista ovat täysin laittomia, ja kohdistettu nimenomaan tietämättömille ulkomaalaisille.

  Myös meillä kävi hyvä tuuri asuntomarkkinoilla, ja olemme asuneet nyt pari vuotta tyytyväisinä aivan Amsterdamin keskustassa. Jossain vaiheessa loputtomat turistimassat alkoivat kuitenkin tympäistä niin vahvasti, että jos emme nyt muuttaisi Lontooseen, suuntaisimme varmastikin hieman rauhallisempaan Haarlemiin.

  • Vastaa Mari huhtikuu 24, 2018 at 12:44

   Kiva kun kommentoit Laura ja kiitos hyödyllisistä lisävinkeistä! Vastamuuttaneena uuden maan ja/tai kaupungin käytännöistä ei aina ole heti perillä, ja meitäkin varoiteltiin moneen kertaan huijariyrityksistä.

   Amsterdamin keskusta on kaunista, mutta Venetsiassa asuneena ymmärrän myös hyvin, että jossain vaiheessa loputon turistimäärä alkaa kyllästyttää ja kaipaa jotain muuta. Haarlem oli myös meillä kiikarissa asuntoa etsiessämme, mutta keskustan vuokrahintojen ollessa nykyään lähes samaa tasoa kuin Amsterdamissa päädyimme jäämään pääkaupunkiin rauhallisemmalle alueelle hyvillä julkisilla yhteyksillä :) Ja hei voi vitsit, ihan huippua että olette seuraavaksi suuntaamassa Lontooseen! Onnea uusiin tuuliin ja haasteisiin!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.