Pallontallaajat.net
Valikko
Asuminen Italiassa

Lukukokemuksia ja ikävän lievitystä: Minun Italiani – Saapasmaan suomalaistarinat

maaliskuu 25, 2018

Minun Italiani lukukokemuksia

Yhteistyö: kirjakustantamo Avain

Venetsiasta Amsterdamiin muuton jälkeen minulta on välillä kyselty, onko Italiaa vielä, jo tai edelleen ikävä. Arvatkaapa onko?

Vaikka asuminen ja eläminen ylipäätään on meidän tilanteessamme monella tavoin parempaa Hollannissa, on Italiaa toki aika ajoin ikävä – tunnetasolla. Olemme kuitenkin saaneet uutta, kaivattua virtaa Amsterdamin monipuolisesta kaupunkikulttuurista ja lukemattomista vaihtoehdoista, joita Hollannin kanaalipääkaupunki tarjoaa niin asujilleen kuin matkailijoillekin.

Tästäkin huolimatta, Italia on aina Italia. Tykkäänkin usein ajatella, että Italia – kuten Euroopan kevätkin näköjään tänä vuonna – on lähinnä kuin mielentila. Sellainen suloisen sekava, mutta silti jollain lailla hallittu kaaos, jota on välillä seesteisempää katsella ja ihailla hieman etäämmältä.

Ja toisinaan myös ikävöidä.

Minun Italiani lukukokemuksia

Tähän osittaiseen ikävään auttavat Bialettin mokkapannukahvien, Amsterdamin La Zoccola-ravintolan napolilaispizzan sekä itsetehtyjen Spritz Aperol-drinkkien lisäksi Italiasta kertova kirjallisuus. Viimeisimpänä ihastuksena lukulistallani on vuonna 2017 ilmestynyt Markku Kaskelan ja Tomi Kontion Minun Italiani – Saapasmaan suomalaistarinat-teos.

Minun Italiani lukukokemuksia

Helsinkiläiseltä Avain-kirjakustantamolta saamani kirja pitää sisällään hykerryttäviä elämäntarinoita Italiassa asuvien, aiemmin asuneiden tai siellä paljon aikaansa viettävien suomalaisten omakohtaisista kokemuksista. Näitä riittääkin ympäri Italiaa 232:n sivun verran aina Milanon Duomon varjosta Salernon savipajalle ja Rooman lämminhenkisistä tavernoista aina Palermon polttavan auringon paahtamille kaduille. Meri, vuori ja taivas – eli Italian pyhä, lahjomaton kolminaisuus ja maan suuret luonnolliset voimavarat tulevat kirjan lukemisen myötä tutuiksi. Unohtaa ei myöskään sovi toista pyhää kolminaisuutta, eli pastaa, pizzaa sekä viiniä, kun kerran Italiasta puhutaan!

Elämäni Roomassa oli aivan liian kaunista, traagista ja kiinnostavaa, jotta siitä voisi kirjoittaa uskottavan kirjan. -Harry Salmenniemi

Kirja alkaa Marimenten viini-intoiselle toimitukselle kovin mieluisasti, kun ensimmäisen luvun haastattelussa on piemontelaisen Serralunga d’Alban kylässä asuva viinitilan omistaja Riikka Sukula. Lukemisen aikana selviää, ettei tyhmiä kysymyksiä viininviljelystä ole olemassakaan. Ja olettekos muuten ajatelleet, että Suomi ja Italia ovat pinta-alaltaan kuta kuinkin samankokoisia – vaikka usein toteammekin, että Suomi on pieni maa!

Henkilökohtaisista syistä kirjassa kiehtoi eniten kuvataiteilija Maaria Wirkkalan kolmen hetken kuvaus Venetsian varhaisesta, hiljaiseloisesta aamuhämärästä aina siihen, kun mukulakivikadut käyvät vilkkaina ja turistit ovat hereillä. Muistan Venetsian aamujen aikaisimmat, toisiaan melankolisen sumuiset hetket lähestulkoon yhtä maagisen tuntuisina kuin keskiyön jälkeisen Canal Granden ihailun Rialton sillalta käsin – kun kaikki muut ovat jo unten mailla ja paikalla vain me kaksi.

Minun Italiani lukukokemuksia

Eniten Minun Italiassani puolestaan hämmästytti kirjan viimeinen luku, Catanian aamuisen kalatorin laukaukset kirjailija Jari Järvelän kuvailemana. Sisilian syvimpään olemukseen paneutuvassa luvussa käsitellään arkielämän haasteita, ihmisten kykyä huomioida toisiaan sekä vahvasti hetkessä elämistä. Sisilia on itselläni vielä tätä kirjoittaessani kokonaan näkemättä ja kokematta, ja monista eri valloittajista vaikutteita saanut saari kiehtoo tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja elämänmenoon tarkemmin vielä jonain päivänä.

Minun Italiani Marimente

Parhaiten Minun Italiani sopii hitaaseen makusteluun ja fiilistelyyn, vaikkapa ennen Italian reissua luettavaksi. Lisäksi se toimii myös erityisesti silloin, kun matkaa Saapasmaaahan ei ole lähiaikoina tiedossa.

Tähän lopuksi vielä yksi upeasti kuvitetun kirjan parhaista lainauksista paljon Roomassa aikaansa viettäneeltä kirjailija Harry Salmenniemeltä. Tämän lausahduksen voisin täysin allekirjoittaa itsekin Italiaa kuvaillessani:

Tahtoisin, että minulla olisi Italiaan samanlainen terve ja krittinen suhde kuin maihin ja kulttuureihin yleensä. Mutta ei minulla ole.

Olen rakastunut liikaa ja saanut liikaa.

Kirjoitin aiemmin myös lukukokemuksistani Liisa Väisäsen ‘Kaikki Italiani – matkoja maahan, josta on moneksi’-teoksesta tässä postauksessa.

Mikä on teidän suosikkikirjanne Italiaan liittyen?

Seuraa Marimenten hajatelmia myös Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta maaliskuu 25, 2018 at 20:29

  Oi, kuulostaapa ihanan inspiroivalta kirjalta! Mutta eihän tuota uskalla ottaa luettavaksi ennen kuin on Italian matka varattuna :D

  • Vastaa Mari maaliskuu 26, 2018 at 13:05

   No tämäpä juuri Annika! Tai jos ei ole matkaa varattuna, niin viimeistään tämän kirjan tunnelmia ahmiessa alkaa mieli harhailla lennonvaraussivustoilla :D

 • Vastaa Susanna huhtikuu 6, 2018 at 19:57

  Mielenkiintoinen kirja! olen lukenut useita kirjoja ja esim. mieleeni jäi Eija Wagerin kirjat. Sisiliassa kannattaa kyllä käydä joskus ja etenkin kevät+kesä on parasta vierailuaikaa sään osalta. Jokin Taorminan läheinen rantakaupunki/kylä voisi olla näkemisen arvoinen, lähettyvillä on myös vähemmän turistoituneita kohteita. Itse olen ollut monta kertaa naxoksessa, mutta se on jo melko lailla turistoitunut ja monet paikalliset muuttaneet pois

  • Vastaa Mari huhtikuu 11, 2018 at 18:33

   Kiitos vinkistä Susanna ja kiva kuulla, että tämä kirja kiinnosti! Mulla olisi myös juurikin mainitsemasi Taormina matkatoivelistalla, sitten joskus kun on Sisiliaan tutustumisen vuoro! :)

 • Vastaa Susanna huhtikuu 6, 2018 at 19:59

  niin ja myös edullisia majoituksia voi yhä löytää, etenkin kun suuntaa niihin kohteisiin jotka ei ole ainakaan vielä matkatoimistojen listalla. Ja ihan sama juttu Sardiniassa että ne kohteet ovat vielä edullisia jotka eivät ole täysiä turisteista

  • Vastaa Mari huhtikuu 11, 2018 at 18:35

   Totta Susan,, majoitusvaihtoehtoja löytyy varmasti laidasta laitaan ja täytyy tehdä pientä tutkivaa taustatyötä, että löytää itselleen mieluisen kohteen.

 • Vastaa Hanna Jalonen toukokuu 15, 2018 at 12:21

  Kate Simon: Renesanssi-ihmisiä 1988 (suom. Heikki Eskelinen).
  Siitä lähti kiinnostus Italiaan.

  • Vastaa Mari toukokuu 16, 2018 at 19:25

   Kiitos vinkistäsi Hanna! Italiaan on helppo ihastua myös kirjallisuuden myötä.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.