Pallontallaajat.net
Valikko
Amsterdam Ulkosuomalaisuus

Havaintoja Amsterdamista ensimmäisen kuukauden jälkeen

helmikuu 21, 2018

Havaintoja Amsterdamista Marimente

Muutaman ensimmäisen viikon aikana olemme ehtineet tehdä läheistä tuttavuutta uuden ja kiehtovan asuinkaupunkimme kanssa.

Päällimmäisenä ajatuksena Amsterdamista on se, että pääkaupungiksi se tuntuu kuin kotoisalta pikkukaupungilta. Kaikki tuntuu toimivan, valinnanvaraa ruokakulttuurin suhteen löytyy ja pyörän alle ei ole jäänyt vielä meistä kumpikaan.

Tässä ensimmäisiä, toki tässä vaiheessa vielä varsin pintapuolisia havaintoja Amsterdamista:

Sää voi toisinaan olla myös hyvä

Molempina kertoina tänne saapuessamme olimme raahanneet matkalaukkuja kaatosateessa ja tuulessa eteenpäin taistellen, joten tästä äimistyneenä hautasin odotukset kelien paranemisesta ainakaan ennen kesäkuuta. Vaan kuinkas sitten kävikään! Heti tammikuun väistyessä tieltä olemme helmikuussa saaneet nauttia jopa useimmista aurinkoisista päivistä putkeen. Tämän lisäksi myös terassikausi on virallisesti avattu helmikuun 10. päivä, toki talvitakit päällä mutta kuitenkin ulkosalla auringossa istuen. Toivo kevättä ja kesää kohti menosta on siis herännyt jälleen! :)

Amsterdam Marimente Amsterdam Marimente

Englannilla pärjää lähes kaikkialla

En tiedä miten muualla Hollannissa on asian laita, mutta pääkaupungissa tuntuisi asiointi hoituvan lähes paikassa kuin paikassa englanniksi. Tämä ei valitettavasti hirveästi motivoi hollannin kielen opettelemista, etenkin kun moni täällä useita vuosia asunut ulkomaalainen virkkoo osaavansa hollantia tasan sen viisi sanaa. Ainoa tilanne, jossa tähän mennessä olisi tarvittu hieman laajempaa hollannin sanavarastoa on ruokakaupassa asiointi, kun ainesten nimet ovat useimmiten vain hollanniksi. Jos verrataan esimerkiksi Italiassa asumiseen, jolloin italian kielen osaaminen on pitemmän päälle enemmän kuin suositeltavaa ja suorastaan välttämätöntä, tuntuisi että täällä englanti on kuin toinen kotimainen kieli. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö paikalliset arvoistaisi, jos ainakin vähän yrittää asioida heidän kielellään. Ylipäätään olen useimmiten sillä asenteella, että maan kuin maan kieltä olisi osattava edes auttavasti, jos aikoo viihtyä siellä pitempiaikaisesti. Paikalliseen kulttuuriin pääsee halutessaan useimmiten syvemmin sisälle nimenomaan kielen kautta.

Amsterdam Marimente

Virkavallan poissaolo

Tämä on itse asiassa aika jännä huomio! Siinä missä Venetsiassa heti Piazzale Romalle, juutalaisghettoon tai San Marcon aukiolle saapuessa on useimmiten vastassa carabinierin lisäksi raskaastivarustettuja sotilaita rynnäkkökiväärien kanssa, loistaa virkavalta Amsterdamissa lähinnä poissaolollaan. Kaupungilla on mahdollisesti muita näkymättömämpiä turvallisuusvarotoimenpiteitä, mutta tuntuupa viimeisten vuosien jälkeen kovin erilaiselta, kun metrosta poisjäädessä ei ensimmäisenä tervehdikään tiukkailmeinen sotilas pyssy olalla.

Pukeutuminen on rentoa

Korkokenkiä näkee harvemmin Amsterdamin katukuvassa, siitä pitävät huolen kenties loputtomat mukulakivikadut sekä vahva pyöräilykulttuuri. Vaihteleva sää myös rajoittaa pukeutumista, joka on sekä miehillä että naisilla yleisemmin enimmäkseen mukavaa ja rentoa kuin varsinaisesti tyylikästä. Ainakaan Italian mittapuulla. Mutta mitä sitten? Ihmiset tuntuvat olevan hyvällä tuulella ja hymyilevän jatkuvasti, joten koko perusolemus ratkaisee enemmän kuin vaatteet. Pienenä tarinana tähän väliin, että Mr Chile meni täällä joulukuussa työhaastatteluun italialaiseen tyyliin tottuneena puku päällä ja kravatti kaulassa – pukukoodina kun oli business casual. Soitti minulle haastattelupäivän jälkeen, että ehkä se puku oli kuitenkin vähän liikaa! Muut haastateltavat olivat kuulemma pukeutuneet reippaasti enemmän casual kuin business, mutta väliäkös sillä – ainakin erottui eduksensa. Lisää amsterdamilaisten tyylistä ja pukeutumisesta voit lukea Nordic Wife-blogista.

Albert Cuyp markt Amsterdam

Lauantaimarkkinoiden anti

Mistä kannattaa hankkia juustot, salamit, avokadot tai vaikka kokonainen savustettu kala viikonlopun ateriaksi? Amsterdamin lukuisilta ulkoilmamarkkinoilta tietenkin! Suurin ja tunnetuin lienee Albert Cuyp Markt-markkinakatu De Pijp-latinalaiskorttelissa. Tämän lisäksi Dappermarkt kaupungin itäpuolella on käymisen arvoinen ja hinnoissaan astetta edullisempi kuin Albert Cuyp. Joka tapauksessa on hienoa huomata, että näinkin pohjoisessa ja viileässä ilmastossa toreilta saa tuoreita ja hyvälaatuisia vihanneksia ja muita kulinaristisia antimia edullisesti ympäri vuoden.

Dapper markt Amsterdam

Sokerihiiren herkkukeidas

Nyt kun päästiin ruokapuoleen, on myös pakko mainita, että makean puolen valikoimissa löytyy myös! Olemme jo molemmat Mr Chilen kanssa ehtineet moneen kertaan koukuttautua Hollannille perinteisiin stroopwafels-kekseihin. Näiden lisäksi olen ollut aivan seitsemännessä taivaassa, kun keskustan pienestä Melly’s Cookie Bar-kahvilasta löytyy tuoreita argentiinalaisia alfajores-keksileivoksia! Amsterdam, jos jotain rakastan sinussa erityisen paljon, on se lukemattomat eri vaihtoehdot!

TV:n tarjonta

En ole tainnut katsoa vuosiin telkkaria – en juurikaan Helsingissä enkä sen enempiä Venetsiassakaan asuessa. Italian tv:stä voi olla montaa eri mieltä, mutta omassa tapauksessani sieltä harvemmin löytyi mielenkiintoista katsottavaa. Ja kuka katsoo telkkaria Italiassa, kun on paljon muutakin tekemistä? Joka tapauksessa Hollannin tv on yllättänyt sateisinä iltoina ihan positiivisesti, erityisesti sen vuoksi, että 24Kitchen-niminen kanava näyttää yhden suurimman matkailuidolini Anthony Bourdainin Parts Unknown-sarjaa!

Amsterdam Marimente

Home sweet Amsterdam

Muita näiden viikkojen iloisia asioita on ollut pitempiaikaisen asunnon löytäminen Amsterdamista. Asunnonmetsästys on täällä suunnilleenkin kuin sotatantereella taistelua, sillä kysyntä ylittää tarjonnan reippaasti 6-0 ja hintataso on viime vuosien aikana karannut täysin käsistä. Kohtuuhintaisen asunnon etsintä kävisi välillä kokopäivätyöstä ja hyvän asunnon saamiseen tarvittaneen myös hitusen tuuriakin. Voin tehdä myöhemmin erillisen postauksen vinkkeineen vuokra-asunnon löytämisestä Amsterdamissa – sitä ennen muun muassa Mielilandia-blogista löytyy todella hyödyllinen opas Hollannin asuntomarkkinoista.

P.S. Vertailun ja mielenkiinnon vuoksi palasin lukemaan tämän vastaavanlaisen postaukseni Venetsiasta, kun siellä asumista oli kuukauden päivät takana kolme vuotta sitten. Onneksi tällaiset muistot on tallennettuna blogiin, jotta niitä pääsee vuosienkin jälkeen palaamaan fiilistelemään! :’)

Seuraa Marimenten mietteitä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Suanna helmikuu 21, 2018 at 22:22

  Sää kuulostaa hieman samalta kuin Belgiassa, siellä oli välillä kova tuuli ja sitten aurinkoista ja leutoa. Kohta siellä kukkii hienot tulppaanit puistoissa

  • Vastaa Mari helmikuu 26, 2018 at 14:22

   Joo Susanna, kevättä kohti ollaan menossa täällä ja tulppaanikausi on avattu!

 • Vastaa Laura helmikuu 21, 2018 at 23:22

  Lukioreissulla huomasi aika selkeästi englannin osaamisen eron. Koti-Kainuussa ei vanhemmat juuri Hollannin vieraalle puhuneet, Hollannissa taas kaikkien vanhemmat puhuivat englantia koko ajan ja sujuvasti.
  Tuolloin ihastuin myös wafelseihin. Ostan niiden tyylisiä joskus Lidlistä.

  • Vastaa Mari helmikuu 26, 2018 at 14:28

   Juuri näin Laura ja etenkin suoraan Italian jälkeen englannin osaamisen erot tuntuu aika räikeiltä, kun jopa vanhempi sukupolvi alkaa monissa tapauksessa muitta mutkitta juttelemaan englanniksi.
   Ja wafelseihin on melko vaikea olla ihastumatta täällä! :) P.S. Terkkuja Koti-Kaennuuseeen! <3

 • Vastaa Inka helmikuu 22, 2018 at 17:36

  Stroopvohvelit – nams!!! Ne on kyllä jo itsessään syy matkustaa Hollantiin, saati sitten muuttaa. On teillä taatusti makeat oltavat! :)

  Ja vähän repesin tuolle Mr Chilen työhaastattelukokemukselle, toivottavasti paikka nasahti tuommoisen panostuksen jälkeen! :)

  Kiva lukea kuulumisia teidän uudesta elämästä Alankomaissa. Terkkuja pakkas-Helsingistä!

  • Vastaa Mari helmikuu 26, 2018 at 14:41

   Kiitti Inka ja kiva kuulla että Hollanti-elämä kiinnostaa! Makeassa puolessa tosiaan löytyy Hollannissakin, joten #ladolcevita jatkuu myös Italian jälkeen :)

   Työhaastattelun visuaaliseen puoleenkin panostus nähtävästi kannatti, eikä jälkeenpäin harmittanut edes, että viimeinen päivä Malagassa kului tuon nimenomaisen puvun ja kravatin metsästykseen :D Paikka nasahti ja se olikin suurin syy meidän Amsterdamiin muuttoon.

   Terkkuja takasin Helsingin talveen, täällä myös tänään ollaan oltu jopa nollan alapuolella päiväsaikaankin!

 • Vastaa Laura / Nordic Wife helmikuu 23, 2018 at 15:29

  Tutulta kuulostaa! Hauska huomata myös miten erilaisiakin asioita spottailaan aiempien kokemusten perusteella. Itse esimerkiksi en ole koskaan edes huomannut virkavallan vähäisyyttä. Päinvastoin, viimeksi viikko-kaksi sitten googlasin onko syytä olla huolissaan terroristiuhasta tai muusta kun lentokentällä tuli ensimmäistä kertaa täällä vastaan sotilaita pyssyt olalla :D

  • Vastaa Mari helmikuu 27, 2018 at 10:53

   Hahaa Laura, jännästi sitä kiinnittää huomiota asioihin eri kokemusten pohjalta! :D Ekoina viikkoina myös ihmettelin, kun keskustassa huusi vähän väliä palosireenit, ja monta hälytysautoa ajoi solkenaan samaan suuntaan, eikä kukaan näyttänyt huolestuvan asiasta. Itse googletin heti onko käynyt jotain isompaa, vaan ei löytynyt mitään. Ehkä näihin tottuu ajan myötä! ´:D

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.