Pallontallaajat.net
Valikko
Ulkosuomalaisuus

Ensimmäinen viikko Amsterdamissa: onko elämää Venetsian jälkeen?

tammikuu 24, 2018

Amsterdam Marimente

Viikon päivät ovat hujahtaneet nopeammin kuin italialainen on valmis ajamaan täydellisen pizzan perässä kylästä toiseen. Takana on reilu viikko uudessa asuinkaupungissamme, jota joskus kutsutaan pohjoisen Venetsiaksikin.

Kuten moni ulkosuomalainen, mekin olimme harrastaneet kotimaabingoa pitkin vuotta 2017. Ajatuksissa kävi vähän väliä, millaiselta elämä tuntuisi toisesta tukikohdasta käsin ja olisiko elämänlaatu parempaa Italian ulkopuolella. Kaikki kävi joulukuun aikana lopulta kovin nopeasti, sillä tarvittiin vain yksi työhakemus, sitä seuraavana aamuna puhelinhaastattelu, kahden viikon päästä siitä toinen haastattelu paikan päällä Amsterdamissa ja kuukauden sisään siitä muutto itse kaupunkiin. Huh!

Venetsiasta poislähteminen ei ollut meille kummallekaan millään lailla helppo päätös. Vedimme paperille plus-miinuslistoja ja lopulta kaikki järkisyyt veivät Amsterdamiin aika lailla 6-0. Tunnetasolla sen sijaan teki paljon kipeämpää, ja viimeisenä iltanamme yhden pitkäaikaisimman ystävän hyvästellessämme en voinut mitään, että kyyneleet kirposivat väkisinkin silmiin. Enkä tainnut olla meistä ainoa. Sama toistui lähtöpäivänä lentokoneen pyörien noustessa ilmaan Marco Polon kentällä ja kolmen vuoden aikana niin tutuksi ja rakkaaksi käyneen Venetsianlaguunin jäädessä kauas taakse, kuin entiseen elämään. Tavallaan tälle oli porttiteoriana jo viime maaliskuinen muutto Venetsian historiallisesta keskustasta kaupungin mannermaalle, ja tuolloin sanoimme jo alustavat hyvästit elämälle kanaalien ja laguunin äärellä.

Venetsianlaguuni Marimente

Kyyneleitä nieleskellen halusimme kuitenkin suunnata kohti uusia mahdollisuuksia, sillä pahinta mitä elämässään voi tehdä, on jäädä paikoilleen tyhjäkäynnille ja pitää epätoivoisesti kiinni niistä hetkistä ja unelmista, jotka ovat jo mennyttä aikaa. It’s time to bloom on, kuten Hollannissa tässä tulppaanikauden alkaessa voidaan todeta.

Pelkkää kukkimista tämä alku ei kuitenkaan ole ollut, sillä viime viikon torstaiaamuna Keski-Euroopan länsirannikolle iski niin paha talvimyrsky, että rakennusten kattoja, puita ja jopa tiellä ajaneita rekkoja oli lennellyt ympäriinsä tuulen mukana. Meillä ei sen sijaan onneksi ollut mitään hätää Amsterdam-Zuidoostin kaupunginosan kivassa ja valoisassa asunnossamme, jonka vuokrasimme ensimmäiseksi kuukaudeksi.

Ensimmäiset kaksi päivää joka tapauksessa tuntuivat kuin olisi lyöty märällä rukkasella päin pläsiä – Italiaa oli kovin suuri ikävä. Toimme Venetsiasta mukanamme Bialettin mutteripannun, Pellenin kahvia, Pugliasta asti kuljetettua oliiviöljyä sekä tietenkin Veneton omaa proseccoa – ja näillä lievitimme pahinta kaipuutamme Saapasmaahan. Tätä kirjoittaessani on kaikeksi onneksi selvinnyt, että täältä lähikaupastakin löytyy Mionetton proseccoa samaan hintaan (6,45 €/pullo) kuin Venetsiassa, ja myös triesteläistä Illyn kahvia saa niin kaupanhyllyltä kuin kahvilastakin. Jälkimmäistä ei toki samaan hintaan kuin Italiassa, mutta kuitenkin, saatavilla on.

Kuten kuvitella saattaa, myös säällä on ainakin omassa tapauksessani hyvin suuri merkitys mielialaan, ja jos jatkuvasti sataa, on haastavaa koittaa olla hymy pyllyssä jatkuvasti. Etenkin kun on  pilallehemmoteltu  tottunut olemaan Italian auringon alla. Lämpötilat itsessään sen sijaan on olleet samalla tasolla Pohjois-Italian kanssa, ja tänään saimme nauttia jopa keväisestä +14 asteesta – kovan tuulen kera tietenkin.

Venetsia on matkakohteena upea, ja vaikka massaturismi vaivaakin kaupunkia, toivon silti, että jokaisella halukkaalla on mahdollisuus nähdä ainutlaatuinen La Serenissima ainakin kerran elämässä. Me tulemme myös jatkossa vierailemaan siellä, sillä EasyJetin siivillä Amsterdam-Venetsia -väli kestää vajaat pari tuntia ja lentoja löytyy kohtuullisen edullisesti.

Kaiken kaikkiaan olen ihan käsittämättömän kiitollinen ja onnellinen siitä, että olen saanut näin mielettömän mahdollisuuden elää Venetsiassa nämä vuodet paikallisen asukkaan tavoin ja nähdä kaupungin monet puolet tavallisen asukkaan näkökulmasta. Viimeisenä viikonloppuna ennen muuttoamme kävin kävelykierroksen vanhoilla tutuilla kulmilla, kuten Santa Maria Formosan aukiolla ja Fondamenta dei Ormenisin kanaalinvarsikadulla. Mietin tällöin, saisinko kaupungista irti vielä samaa hohtoa, vai onko maaginen fiilis jo ajan myötä hiipunut. Istahtaessani typötyhjän Acqua Altan kirjakaupan perimmäisen sopukan penkille, kanaalin äärellä täysikuun loisteessa sain vastauksen. Ei tietenkään ole! Venetsia on edelleen ja tulee aina olemaan ihmeellinen kaupunki.

Amsterdamissa ensimmäisen viikon aikana olemme muuttoasioiden lisäksi ehtineet:

– koluta lukuisia kanaalinvarsiteitä ja siltoja toisensa perään – when in Amsterdam…

– ihailla keskustan pittoreskeja, kapeita ja korkeita hollantilaisia piparkakkutaloja

Amsterdam Marimente

– opetella ja muistella hollannin kielen perussanastoa: eilen tohdin jo reippaasti röhäistä ‘goedemiddag’ Jumbon kassalla – saavutus sekin tähän alkuun! :)

– iloita ihanan ystävällisestä asiakaspalvelusta niin ravintoloissa, ruokakaupoissa kuin jopa valtion toimistoissakin

– ihmetellä kivojen kuppiloiden ja ruokapaikkojen määrää – joka nurkalta tuntuu löytyvän jotain mielenkiintoista ja hinnat ovat edullisempia mitä etukäteen uskalsin olettaa (toim. huom. lasi viiniä 3,50-4 €)

Amsterdam Marimente

– hämmästellä loputonta valikoimaa ruokakaupoissa, sekä laadukkaita, syötäväksi valmiita avokadoja edullisine hintoineen – puhumattakaan siitä, että Hollannista saa myös salmiakkia!

– ihmetellä alakerran naapurin puutarhan kirkkaanvihreitä papukaijoja, jotka paljastuivat elävän vapaana luonnossa Amsterdamin puistomaisilla alueilla

– käydä valofestivaaliteemaisella kanaaliristeilylla pienessä avoveneessä (Stromma.nl, 22,50€/hlö/75 min), josta sai peitetyn paatin sijaan parhaan tuntuman Amsterdamista vesiltä käsin – tammikuun viileydestä huolimatta!

Amsterdam Marimente

Amsterdam Marimente

Kaikesta päätellen Amsterdamissa riittää ihmeteltävää eritoten positiivisessa valossa, ja kaupungissa tuntuu vallitsevan rento ja kansainvälinen ilmapiiri, joka sopii myös meille kahdesta eri kulttuurista tulijalle.

Monipuolisuudessaan, kauneudessaan, kanaaleissaan ja silloissaan se ei häviä tippaakaan rakkaalle Venetsialle.

Amsterdam Marimente

Vinkkejä Amsterdamiin on tulossa blogiin pian, kun olen ehtinyt tehdä lisää tutkivaa taustatyötä!

Pysy Marimenten mukana Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa satu / hollanninsuomalainen tammikuu 24, 2018 at 22:00

  Tervetuloa Hollantiin! Kaupasta saa myös hernekeittoa :-D Suosittelen myös reissua tänne Utrechtiin, tämä on ihana kaupunki <3

  • Vastaa Mari tammikuu 24, 2018 at 22:18

   Kiitos satu! Ja jee, me bongattiin myös pienen kuppilan ruokavalikoimista ‘snert’ jonka kässättiin myöhemmin olevan juurikin hernekeittoa :D Utrechtissa täytyy ehdottomasti tulla käymään, ja kätevää kun välimatkat on niin lyhyitä että pääsee helposti liikkumaan :)

 • Vastaa Kiti tammikuu 24, 2018 at 22:59

  Onnea uuteen kotimaahan ja tsemppiä lopputalveen. Säät vaikuttaa mullakin mielialaan tosi paljon. Toivotaan aurinkoisia päiviä! Kevät taitaa olla Damissa onneks jo kulman takana ;)

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2018 at 20:29

   Kiitos Kiti ja kiva kun kommentoit! Kevään merkkejä alkaa onneksi vähän jo näkyä täällä päin, joten aurinkoa ja lämpöä odotellen :)

 • Vastaa Laura / Nordic Wife tammikuu 25, 2018 at 09:00

  Tervetuloa Amsterdamiin!

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2018 at 20:30

   Kiitos kovasti Laura!

 • Vastaa Jael tammikuu 25, 2018 at 17:43

  Voin kuvitella ettei ole ihan helppoa muuttaa ihan toisenlaiseen paikkaan, mutta onneksi Amsterdam on ihana kaupunki jolla on paljon tarjottavaa. Avautuvatko kaupat siellä edelleenkin maanantaiaamuisin myöhään?

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2018 at 20:34

   Joo, vaikka näennäisesti kyse on kahdesta kanaalikaupungista on niiden fiilisten erot melkein kuin yö ja päivä – molemmissa varmasti sekä hyvät että vähemmän hyvät puolensa. Meidän lähin Albert Heijn näyttäisi aukeavan maaanantaiaamuna klo 7 ja Jumbo klo 8, joten aiemmista myöhemmistä aukaisuajoista on taidettu sittemmin luopua?

 • Vastaa Annika- Tarinoita Maailmalta helmikuu 14, 2018 at 04:27

  Ihana kun teillä on pala (tai monta palaa) Italiaa mukana! Voin vain kuvitella, kuinka paljon pikkujuttuja tarttuu mukaan vuosien saatossa ja lopulta kodista löytyy pieniä muistutuksia ajasta Helsingissä, Venetsiassa, Amsterdamissa ja who knows where! :D Täällä Kanadassa erot eri provinssien välillä on lähinnä ruokaan liittyviä, Adam just palasi Ottawasta mukanaan Ottawa-herkkuja, joita ei täältä löydy mistään :D

  • Vastaa Mari helmikuu 15, 2018 at 20:55

   Joo Annika, noita pieniä paloja maailmalta on tarttunut ajan myötä mukaan jos jonkinlaisia! Muun muassa edelleen kulkee mukana Edinburghista ostettu “Been there, done that, can’t remember most of it” Angus-lammas sekä sinun aikoinaan lähettämä pingu Mr. Cool, joka on saanut kunnian nähdä myös hitusen Brasiliaakin :’D Hmm ja nyt heräsi kiinnostus Ottawan herkkuihin – kuuluuko niihin esimerkiksi se “majavanhäntä”? :D (beavertail)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.