Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Matkailijan terveys – mitä ottaa huomioon Brasiliassa reissatessa?

tammikuu 6, 2018

Matkailijan terveys Brasilia

*Kaupallinen yhteistyö: Vitabalans / Lacto Seven (#matkachat)

Etelän lämpimät matkakohteet lempeässä tuulessa huijuvine palmupuineen ja turkoosinsinisine merineen ovat monen reissaajan mieleen. Näennäisesti helpot tropiikin kohteet vaativat kuitenkin toisinaan huolellista taustatutkimusta muun muassa terveysasioihin liittyen.

Omiin reissukokemuksiini pohjautuen halusin keskittyä tässä postauksessa matkailijan terveysasioihin erityisesti Etelä-Amerikan Brasiliassa reissatessa. Painopisteenä suurimmilta osin trooppisen ilmaston maassa ovat matkailijoiden suosimat kohteet Rio de Janeiro, Iguassun putousten alue Brasilian ja Argentiinan rajalla sekä Koillis-Brasilian Recife.

Matkailijan terveys Brasilia

Ennen Brasilian matkaa

Sairaudet ja rokotteet Brasiliaan

Kävin ennen ensimmäistä Brasilian reissuani matkailulääkärin vastaanotolla uusimassa vanhentuneet, kaikille suositeltavat kurkkumätä-jäykkäkouristus- sekä MPR-rokotteet. Suomen rokotusohjelman mukaiset rokotteet voi myös uusia julkisen terveydenhuollon vastaanotolla, mutta ajan ollessa kortilla ennen lähtöä kuten omassa tapauksessani, oli tällöin nopeinta ja varminta kääntyä erikoistuneen matkailulääkärin puoleen. Jokaiselle paljon matkailevalle suositellun hepatiitti A -rokotteen molemmat osat olin käynyt ottamassa pari vuotta sitten aiemmin. Tämän lisäksi saavuin vastaanotolle kartoittamaan mahdolliset lisärokotussuositukset Brasiliaan.

Brasilia Iguassu

Brasiliaan matkaavien suosima mahtava luontokohde Iguassun putoukset sijaitsevat keltakuumeen esiintymisalueella, joten otin tuolloin keltakuumerokotteen myös lääkärin suosituksesta. Keltakuumealueella tulee myös suojautua hyttysiltä, joten poimin Suomesta lähtiessäni apteekista mukaani malariahyttyssuihkeen, jolla vuorasin ihoni Iguassun putouksilla liikkuessani. Terveyskirjaston mukaan vuodesta 2017 myös Rio de Janeiron kaupungin alueella on esiintynyt keltakuumetapauksia, joten kannattaa oman harkinnan tai tarvittaessa lääkärin konsultoinnin mukaan päättää, onko rokotussuoja kaupunkiin matkustaessa tarpeen. Lisätietoja ajankohtaisista rokotussuosituksista maittain löytyy osoitteesta rokotus.fi.

Vuonna 2015 julistettu kansallinen hätätila zikaviruksen vuoksi sen sijaan on lopetettu toukokuussa 2017.

Matka-apteekki kuntoon

Varsinaista lääkesalkkua ei reissussa mielestäni ole tarpeen kuljettaa, mutta pieni matkailijan lääkearsenaali on paikallaan yllättäviä tilanteita varten. Useimmista kohteista löytyy hyvinvarusteltuja apteekkeja, mutta jos olet keskellä trooppista viidakkoa tai vaikkapa pitkällä mannertenvälisellä lennolla, on itselle rauhoittava tieto, että apu löytyy tarvittaessa nopeasti omasta laukusta. Minulla on aina käsimatkatavaroissa ibuprofeiinia tai parasetamolia, vatsalääkettä, nenäsumute sekä monivitamiinitabletteja, joita syön muutenkin kuin reissussa. Näiden lisäksi erityisen hyväksihavaittuja ovat myös maitohappobakteerit, joista lisää asiaa myöhemmin tässä postauksessa.

Matkailijan terveys Brasilia

Matkan aikana Brasiliassa

Auringolta suojautuminen

Brasiliassa etenkin keskipäivän aurinko voi kesäkaudella olla paahtavan kuuma. Iho muistaa ajankulusta huolimatta kaikki edelliset auringonpolttamat, eikä nahkaansa kannata kärventää rapujen kadehtimaksi ensimmäisistä lomapäivistä lähtien. Ihotyypistä riippuu, kuinka vahvaa aurinkosuojakerrointa tulee käyttää. Minulla oli reissussa Nivean sumutepullon suojakerroin 20, jota lisäilin melko tiheään tahtiin niin vartalolle kuin kasvoillekin. En pala kovin helposti, mutta suojakerroin saa huoletta olla myös tuota korkeampi, jos siltä tuntuu. Ja jos voide loppuu pullosta kesken rantapäivän, saa sitä yleensä ostettua suoraan Rio de Janeiron rantamyyjiltä auringonpalvontaa keskeyttämättä.

Brasilia Rio de Janeiro

Aurinkovoiteilla suojautumisen lisäksi etenkin pää kannattaa suojata hyvin. Jos et ole hattuihmisiä, niin rannalla hiuksiin voi kietaista vaikka kevyen huivin tai hätätapauksessa rantamekon/topin/t-paidan – pääasia on, että pää on suojattuna. Kuumimman keskipäivän aikaan on myös hyvä hakeutua ainakin hetkesi varjoisiin paikkoihin, vaikka kuinka tekisi mieli nauttia täysin siemauksin auringon joka säteestä. Äkkinäinen auringon yliannostus voi aiheuttaa ikävää pääkipua sekä muuta huonoa oloa, varsinainen auringonpistos taas pahimmillaan yli 40 asteen kuumeen.

Syöminen ja juominen

Ruokailuvalinnat ovat yksi keskeisimpiä seikkoja matkailijan terveyden suhteen, sillä jokaisen meistä täytyy yleensä syödä ja juoda myös reissun päällä. Hanavesi on joidenkin tietolähteiden mukaan yleisesti ottaen juomakelpoista suurimmassa osassa Brasiliaa, mutta paikalliset kehottavat välttämään tätä ja mielellään suosimaan kaupasta ostettuja vesipulloja myös veden paremman maun vuoksi. Ja juomisesta puheenollen, muista pitää huolta nestetasapainosta, sillä etelän kuuman auringon alla nestehukka voi iskeä yllättävän nopeasti. Pidä aina vesipulloa saatavilla.

Rion ja Recifen rantamyyjien tiheään tahtiin kuuluvat camarón-huutelut kannattaa jättää huomiotta, tai kieltäytyä kohteliaasti. Kyseessä on usein monta tuntia auringossa seisseet katkaravut, joiden syömisen turvallisuudesta ei ole takeita. Paras on jättää väliin ja nälän yllättäessä odottaa seuraavaa myyjää, jolla on vaikkapa jäätelöä tai tuoreita kookoksia tarjolla.

Brasilia kookos

Brasilia kookos

Oman harkinnan mukaan kädet voi ennen ruokailuja puhdistaa käsidesillä, joko nestemäisellä tai kosteilla liinoilla. Rehellisyyden nimissä en ole itse juuri koskaan tehnyt tätä reissussa tai muuallakaan, eikä omalla kohdallani ole ollut ongelmia. Monille tulee kuitenkin ylipäätään varmempi olo vieraassa ympäristössä siitä, että kädet on desinfioitu. Puhtaus on puoli ruokaa, joten ei tavasta varmasti haittaakaan ole, ja käsien huolellista pesua harrastan itsekin aina kun se on reissussa mahdollista.

Muista maitohappobakteerien käyttö

Yleispätevänä neuvona pitemmälle reissulle etenkin Euroopan ulkopuolelle on maitohappobakteerien käyttö. Paikallinen bakteerikanta on usein erilainen kuin kotimaassa, joten maitohappobakteerit valmistavat kehoa tähän jo etukäteen ennen reissun alkamista otettuna. Oman kokemukseni mukaan ne myös tasapainottavat vatsan toimintaa reissun aikana esimerkiksi lentopäivinä, tai jos joudut istumaan bussissa tai autossa pitempiä aikoja. Olen käyttänyt maitohappobakteereita Brasilian reissujeni yhteydessä, sillä tähän kuluu yleensä vähintään yksi kokonainen päivä lentokentälle siirtymisineen, lentokenttärepertuaareineen sekä pitkine (jatko)lentoineen. Pitkän matkapäivän aikana syömiset jäävät lähes poikkeuksetta epäsäännöllisiksi ja -määräisiksi naposteluiksi silloin kun ehtii, ja tätä ei reissuvatsa aina ymmärrä. Siispä heti aamulla otettuna (kuka muu aina varaa sen aikaisimman aamulennon, koska oli halvin?) yksi päivässä riittää ja useimmiten pienikokoinen tablettipurkki kulkee kätevästi käsimatkatavaroissa.

Vitabalans Lacto Seven

Itselläni on seuraavaksi kokeilulistalla Vitabalansin suomalainen avainlipputuote Lacto Seven, joka sisältää seitsemän eri maitohappobakteerikantaa sekä inuliinia eli kasvikuitua, jota maitohappobakteerit käyttävät ravinnokseen. Näiden lisäksi samassa tabletissa on D3-vitamiinia lisäämään vastustuskykyä, joka usein saattaa heikentyä matkustamisen myötä epäsäännöllisen elämänrytmin vuoksi. Lacto Seven -tuote on saatavilla apteekeista kautta maan, ja ajankohtaisimmat lisätiedot löydät osoitteesta www.lactoseven.fi.

Tämän myötä pääsemmekin seuraavaan ilmoitusluontoiseen asiaan:
Tulevana maanantaina 8.1. klo 20.30 vuoden ensimmäisessä Twitterin #matkachat’ssa jutellaan trooppisissa matkakohteissa reissaamisen haasteista sekä matkalla sairastumisesta. Chatin lopuksi Vitabalans arpoo osallistujien kesken kaksi kappaletta matkailijan terveyteen liittyviä tuotepaketteja. Tervetuloa mukaan seuraamaan keskustelua ja jakamaan omia kokemuksiasi!

Matkat tropiikissa #matkachat

Tässä vielä tarkemmat ohjeet #matkachattiin osallistumiseen:

 1. Kirjaudu Twitteriin
 2. Seuraa hashtagia #matkachat ma 8.1. kello 20.30 Suomen aikaa
 3. Seuraa juontajien (London and beyond-blogin Leena @leena_mari, Tarinoita maailmalta-blogin Annika @annikarautiola sekä minä @Marikomente) kysymyksiä
 4. Vastaa kysymyksiin ja osallistu rohkeasti keskusteluun. Matkachat on tunnetusti lennokas ja maanantain nopein puolituntinen, ja tällä kertaa luvassa on normaalia pidempi, 45-minuuttinen juttelutuokio!

Seuraa Marimentea Twitterissä / Facebookissa / Instagramissa

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Susanna tammikuu 10, 2018 at 16:55

  Olipas hyvä kooste!
  saiko sen malariahyttyssuihkeen siis ilman reseptiä? ja on toimivampi kuin tavallinen hyttyssuihke?
  ainakin Euroopassa on kyllä hyviä apteekkaja, mutta joissain maissa on myös ns.feikkituotteita myynnissä apteekeissa. Luin kerran uutisista tapauksen Balilta jossa kaksi turistinaista kuolivat kun ostivat paikallisesta apteekista vatsatautiin lääkettä. Lääke oli ilmeisesti liian voimakas tai feikkituote. Kaikkeen ei voi aina luottaa edes turistikohteissa. Joten lääkkeet kannattaa olla itsellä mukana tai ainakin ne mitä tietää tarvitsevansa. Maitohappobakteereissa on myös eroa, ne joissa on miljardeja tehoavat parhaiten :) ja Saksasta tosiaan ostin liian mietoja ja halvempia maitohappobakteereja, joten ei ihme kun eivät aina tehonneet. Ajattelin kokeilla Rela valmistetta ja Italiassa myydään Caleidon nimistä maitohappobakteerijauhetta jonka totesin tehokkaaksi, mutta sitä ei kai saa muualta

  • Vastaa Mari tammikuu 13, 2018 at 18:40

   Kiitos Susanna!
   Mulla oli mukana Suomesta apteekista ilman reseptiä ostettu hyttyssuihke, joka oli tarkoitettu erityisolosuhteisiin karkottamaan punkkeja, paarmoja ja mäkäräisiä sekä näiden lisäksi malaria-alueella hyttysten karkottamiseen iholta. Käsittääkseni oli tujumpaa tavaraa kuin tavallinen kaupasta ostettava hyttysspray, ja toi myös itselle varmuutta ettei tarvinnut listiä jokaikistä tropiikin sääskeä joka yritti tulla lähelle :) Lääkkeissä on varmasti sekä maittain että valmistajienkin kesken eroja, ja kokeilemalla löytyy itselle sopivimmat tuotteet.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.