Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai

Kuohuviinit maailmalla ja reissatessa

joulukuu 1, 2017

kuohuviinit maailmalla

Hyvää joulukuuta ja vuoden 2017 viimeistä kuukautta! Sen kunniaksi pääsimme jälleen #ProseccoPerjantai-postaussarjan pariin.

Aiemmin olemme perehtyneet itsessään oman lempparikuohuvani eli proseccon salaiseen sielunelämään. Tässä postauksessa jatkamme matkaa ja keskitymme maailman muihin tunnettuihin kuohuviin viineihin, joista kokosin tähän postaukseen pienet perustietoiskut. Kaikki #ProseccoPerjantai-aiheiset postaukset löydät täältä.

Shampanja – kaikkien kuohuviinien äiti?

kuohuviinit maailmalla shampanja

Samppanja, sampanja, shampanja. Rakkaalla lapsella monta nimeä, vai miten se meni? Tämä on monille se ainoa oikea kuohuviini, ja ymmärrän hyvin, miksi. Ranskan Champagnen alueella nimensämukaisesti tuotetusta ranskalaisesta kuohuviinistä herää usein mielikuvia erityistilanteiden luksuksesta. Hintojensakin puolesta shampanja edustaa enemmänkin juhlavaa siemailua kuin arkisesti ruoan kanssa nautiskelua. Vai juodaanko jossain shampanjaa myös ruoan kera?

Aidon ranskalaisen shampanjan käyminen tapahtuu perinteisellä pullomenetelmällä, eli tiiviit kuplat muodostuvat pullossa käyden. Shampanjan rypälelajikkeita ovat pinot noir, pinot meunier sekä chardonnay. Ylläoleva kuva on Venetsian mannermaan Auchan-hypermarketista, jossa pullollinen Dom Perignonin Rose Vintagea vuodelta 2006 maksaa reilut 300 euroa. Maistuisiko jollekulle? :)

Prosecco – arkisen juhlavia kuplia

#ProseccoPerjantai Marimente

Sananen vielä proseccosta postaussarjan aiempien huomioiden lisäksi: se on lievästi puolueellisen ja Italian Veneton tuotantoalueen paalupaikalle viihtyvän Marimenten toimituksen mielestä kaikista herkullisin ja monikäyttöisin kuohuviini. Kuohuvien proseccojen lisäksi on olemassa myös prosecco fermo eli kuplatonta proseccoa, mutta keskitytään tässä kuvailemaan tutumpaa kuplallista versiota, kun aiheena on kuohuviinit maailmalla.

Glera-rypäleestä valmistettavan proseccon suurin tuotantoprosessin ero shampanjaan on, että käyminen tapahtuu pullomenetelmän sijaan tankissa. Toisin sanoen proseccon kuplat muodostuvat pullon sijaan isommassa tankissa tai tynnyrissä, ja tämän vuoksi prosecco on shampanjaa helpompi ja avoimempi juoma. Lisäksi hyvät proseccopullot maksavat Italiassa noin kuudesta eurosta ylöspäin, ja Veneton seudulla lasillinen maksaa useimmiten 2,50-3 euroa.

Franciacorta – proseccoa astetta juhlavampi kuohuva

kuohuviinit maailmalla franciacorta

Tästä Pohjois-Italiassa Lombardian alueella tuotettavasta kuohuviinistä en ollut edes tietoinen ennen viime kevättä! Franciacortan kuohuvat lienevät maailmalla vähemmän tunnettuja, mutta moni italialainen vannoo niiden nimeen, eikä suotta. Mielestäni franciacorta on hieman kuin shampanjan ja proseccon välimuoto. Se sopii astetta juhlavampiin tilanteisiin, pelkäksi ruokajuomaksi en ehkä raskisi sitä ostaa. Kesän kuumina päivinä se käy myös hemmotteluaperitiivina, jos haluaa pientä vaihtelua proseccolle tai spritzille.

Erona proseccoon on muun muassa muutamaa euroa, joskus puoltakin kalliimpi hinta, ja franciacortan rypälelajikkeina käytetään chardonnayta (85%, pinot neroa (10%) sekä pinot biancoa (5%).

Raidallisia hetkiä ja retkiä-blogista löytyy Franciacortan viinialueesta tarkempaa raporttia.

Cava – edullista ja hyvää

kuohuviinit maailmalla

Koillis-Espanjassa tuotettava cava on usein budjettiystävällinen vaihtoehto kuplivalle illanvietolle. Cava valmistetaan samalla perinteisellä pullomenetelmällä kuin shampanjakin, mutta koska tuotantoalue ei ole Ranskan Champagne, sitä ei saa kutsua shampanjaksi (ransk. ja eng. champagne).

Rypälevariaatiot eroavat myös muista edellämainituista kuohuviineistä, sillä cavan suosituimmat ja tavanomaisimmat rypäleet ovat macabeu, parellada ja xarello. 95 % cavasta tuotetaan Katalonian alueella, ja esimerkiksi proseccoon verrattuna se on useimmiten vähemmän makeaa.

Mikä kuohuviini on teidän suosikkinne ja mitä muita maailman kuohuviinejä tunnette?

Cavasta puheen ollen, tulevana maanantaina alkaa meidän kovasti odotettu Espanjan reissumme, joten ilmankos Marimenten toimituksella on kuplivan juhlava fiilis! Ja sokerina pohjalla pienen ex-tempore-käännöksen johdosta matkamme kulkee Espanjan Malagasta vielä Amsterdamin kautta pikaisesti pyrähtäen. Näistä kohteista siis luvassa reissupostauksia tuonnempana!

Ihanaa joulukuun alkua teille!

Pysy mukana Marimenten matkassa Facebookissa, Instassa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.