Pallontallaajat.net
Valikko
Italia Venetsia

Hetkiä Venetsian mannermaalla: Mestren Piazza Ferretto

marraskuu 9, 2017

Mestre Piazza Ferretto

Mestre Piazza Ferretto Marimente

Venetsian kaupungin mannermaan puolella, noin 10 kilometriä Piazzale Romalta sijaitseva Mestren Piazza Ferretton aukio on kuin pala Italiaa Venetsiassa.

Heti ensimmäisenä herää mieleen kysymys, että Venetsiahan ON Italiassa? Näin on, mutta antakaahan kun avaan lisää tämän ajatuksen tulosta tällä postauksella. Aiemmin olen myös kirjoitellut, miltä täällä meillä päin eli Mestren laitamilla Carpenedon alueella näyttää (toim. huom. tai näytti siis keväällä; syksyn tullen vehreät lehdet ovat täälläkin jo kellastuneet).

Mestren keskustassa sijaitseva, kokonaiselta nimeltään Piazza Erminio Ferretton aukio ja sen lähiympäristö on rauhoitettu kokonaan autottomaksi kävelyalueeksi. Pienet Italian liput liehuvat katupylväissä, ja tasavallan juhlapäivän (Festa della Repubblica 2. kesäkuuta) kunniaksi korkeimmassa salossa komeilee myös suuri Saapasmaan lippu. Piazzan keskivälillä ensimmäisen kerroksen parvekkeelta pilkistää myös Venetsian oma, leijonakuvioinen lippu muistuttamassa, että todellakin olemme edelleen Venetsiassa.

Piazza Ferretton yleinen fiilis on kuitenkin Venetsiaa enemmän muiden pohjoisen manner-Italian kaupunkien, kuten Padovan ja Bolognan oloinen. Tykkään edelleenkin ajatella, että Venetsian historiallinen keskusta on tyypillisen italialaisen kaupungin sijaan kuin oma maansa – jos ei peräti täysin oma maailmansa. Oma valtakuntansa se olikin yli tuhatvuotisen ajanjakson ajan ennen Italian yhdistymistä vuonna 1861, joten aivan harhateillä tämän ajatuksen kanssa emme ole.

Carabinieri eli sotilaspoliisipartio lipuu tyylikkäästi ja tyynen viileästi ohi tummansinisellä autollaan. Tunnelma on näin pyhäpäivänä hyvin seesteinen, vaikka osa aukiota reunustavista kuppiloista pitääkin ovensa ja terassinsa auki ja ihmisiä riittää jokaisen edustalla pieni kourallinen. Viikonloppuiltojen kuhinaan verrattuna meno on pyhäpäivänä kirjaimellisesti kuin kirkonpenkillä hiljaa rivissä istuen; toisaalta on mukava nähdä aukio vaihteeksi myös verkkaisessa asussaan.

Mestre Piazza Ferretto

Kivenheiton päässä Ferrettolta sijaitsee pienempi aukio, Piazzetta Gianni Pellicani, jota hallitsee tiilenvärinen, jykevä 1100-luvulla rakennettu kellotorni. Tämä Mestren kaiketi tärkein, 24-metrinen nähtävyys kielii nykyisen modernin kaupungin entisaikaisesta muurista ja historiasta. Kellotornin sisällä en ole vielä koskaan päässyt käymään, sillä sen sisään johtavien portaiden puolivälissä siintävä epämääräisen oloinen ovi on tähän mennessä joka kerta ollut tiiviisti suljettuna.

Kadun yli Via Palazzolle kävellessä alkaa hiukoa, joten kadun varrelta löytyykin sopivasti Garo-niminen aperitiivipaikka. Pienen terassin edustalla seisova kyltti mainostaa apericenan eli drinkin ja siihen kuuluvan suolaisen purtavan yhteishinnaksi viisi euroa. Lisäksi Garon sisätiloista löytyy suussasulavia jälkkäreitä, jos apericenan jälkeen iskee vielä samoilla syömisillä makeannälkä.

italialainen aperitiivi marimente

Eli matkailijan näkökulmasta summa summarum: jos majoitutte Venetsian reissulla mannermaan puolella Mestressä ja itse Venetsian historiallinen keskusta on jo ennestään tuttu, on Piazza Ferretto mukava kohde päiväkävelylle ja siinä sivussa vaikkapa aperotauolle. Sinne pääsee kävelyn lisäksi ratikalla ja monella eri bussilinjalla, ja kertalippu kustantaa 1,50e.

Seuraa Marimenten vinkkejä ja hajatelmia suoraan Italiasta käsin:

Facebook / Twitter / Instagram

 

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.