Pallontallaajat.net
Valikko
Ulkosuomalaisuus

Syksyn pieniä uusia tuulia

lokakuu 30, 2017

syksyn pieniä uusia tuulia Marimente

Myös Venetsiassa olemme siirtyneet pitkän ja kuuman kesän jäljiltä hyvillä mielin syys-talvikaudelle.

Jo kuukausi sitten olen kaivellut esiin villasukat ja myös saanut Suomesta ystävältäni lähetyksenä upouuden, ihanan ja itseneulotun villasukkaparin. Kesäkelien ohut lakana on vaihtunut oikeaan, paksuun peittoon, olen ostanut uuden syyshuivin ja kaivanut kaapista viimeksi toukokuussa päällepukemani pitkät farkut.

syksyn uusia tuulia Marimente

Syyskuun loppupuolella eräänä aamuna ikkunasta ulos katsoessani odotti näkymä lumivaippaisista Dolomiitti-vuorista. Kyllä, Venetsiassa! Eipä ihmekään, että moista edeltävänä yönä kaivelin kuumavesipullot esiin ja tositoimiin. Vertailun vuoksi lisättäköön, että vuosi sitten samaan aikaan olimme vanhempieni kanssa vielä palvomassa aurinkoa uima-asuissa Lidon rannoilla.

Vaikka vielä lokakuun puolessa välissä Italiaa helli vuodenajalle odottamaton, Afrikan mantereelta Eurooppaan rantautunut kuuma aalto, voi tulevan talven tuoksun jo selvästi tuntea iltaisin.

sysyn uusia tuulia Marimente

Viilenevistä keleistä kuitenkin viis, sillä tämä syksy on tuonut mukanaan pieniä suuria uusia juttuja:

Twitterin #matkachat:in juontajaksi

Syyskuusta lähtien olen toiminut yhdessä London and beyond-blogin Leenan ja Tarinoita maailmalta-blogin Annikan kanssa Matkachatin reissaajahenkisessä juontajatiimissä. Kerran viikossa eli maanantai-iltaisin klo 20.30 Suomen aikaan Twitterissä jutellaan matkailuun liittyvistä teemoista, kohteista ja muista ajankohtaisista ja mielenkiintoisista asioista. Chattiin voi osallistua ja seurata #matkachat-hashtagillä, ja tämä on todetusti viikon nopein puolituntinen!

#matkachat Twitter

Omat käsintehdyt korut

Varsinaisten matkamuistojen sijaan tykkään usein tuoda reissuiltani mukanani korviksia ja rannekoruja, sekä tuliaisina että itselleni. Niitä on helppo kuljettaa laukussa, ne eivät paina paljoa eivätkä usein tee suurta lovea reissaajan lompakkoon. Hoksasin tuossa eräänä päivänä korukokoelmaani tarkastellessa, miksi en alkaisi uutena harrastuksena opetella tekemään niitä ihan itse? Tuumasta toimeen, eli hankin ammattimaiset aloittelijan tarvikkeet ja itsetehtyjä korviksia alkaa tätä nykyä olla jo korviscocktailin verran!

laMiu Designs

DIY Earrings laMiu

Kesän aikana koruja ei tule käytettyä niinkään paljoa, koska niistä jää nopsaan rusketusrajat #firstworldproblems. Nyt syksyn tullen taas sateisen koleaa päivää piristää kummasti, kun rannetta tai korvia koristaa matkailuhenkinen koru muistuttamassa menneistä reissuista. Olen aina tykännyt koruista joissa on jokin pieni juju, ja nykyään ehkä vaikutuksensa on silläkin, että Italiassa koruja käytetään ahkerasti ja näyttävästi arkitilanteissakin. Ja väliäkös sillä, että ulkona on toisinaan iltapäivisin vielä päälle +15 astetta – meikämirkku on jo hetken aikaa virittäytynyt talvisiin ja jopa jouluisiin tunnelmiin :)

Snowflake earrings laMiu Designs

laMiu Designs

Boho-chic-henkiseen koruprojektiini voi tutustua lisää vastikään avaamassani Etsy-kaupassa ja seurata Instagramissa @lamiudesigns -nimimerkin takaa.

Pastan jauhantaa

pasta

Marimenten Instagram Stories-pätkiä seuranneille ei ehkä tule yllätyksenä, että meillä kokkaillaan usein hartaasti ja pitkän kaavan mukaan. Ei ehkä niinkään allekirjoittanut, vaan samassa huushollissa hyörivä Mr Chile, ja Marimenten toimitus värkkää vieressä apukokkina. Meidän tämän syksyn uusin hankinta on vanhoja Italian ruokakulttuurin perinteitä kunnioittava pastantekokone, jolla valmistetaan tuoretta pastaa taikinasta lähtien aina lautaselle asti. Tässä tyypillisessä Atlas-koneessa valmistuu pääasiassa kolmenlaista pastaa: spagetti, fettuccine sekä lasagnelevyt. Näiden lisäksi vain mielikuvitus on rajana, ja meidän näpeissämme ohueksi veivatusta pastataikinasta on loihdittu esimerkiksi tortellini-herkkuja. Pitäähän Italiassa useamman vuoden asuneiden osata tehdä itse omat pastansa? :)

pasta

syksyn uusia tuulia

Tulevat loppuvuoden reissut

Joulukuun alussa suuntaamme yhdessä Mr Chilen kanssa Espanjan talvisen auringon alle Andalusiaan! Matkasuunnitelmasta löytyvät tällä hetkellä ainakin Sevilla ja Malaga sekä mahdollisesti Gibraltar, ja teemana on nauttia herkullisista ja edullisista tapaksista sekä ihastella Etelä-Espanjan jouluvaloja ja joulunalusmeininkiä.

Kuva: Paul Trienekens /Unsplash

Ja joulusta puheen ollen, joulupyhiksi on viritelty suunnitelmaksi nokka kohti Pohjolaa. Kuinkas muutenkaan!

Mites teidän syksy ja alkutalvi on lähtenyt käyntiin?

Voit seurata Marimenten metkuja myös Facebookissa / Twitterissä / Instagramissa

Saatat myös pitää näistä

14 Kommenttia

 • Vastaa Susanna lokakuu 30, 2017 at 17:15

  Hyvät suunnitelmat, Sevillassa haluan ehdottomasti joskus käydä se näyttää hienolta ja mielenkiintoiselta kohteelta. Etsinkin sinne junalippuja jo vuosi sitten Barcelonasta, mutta ne olivat aina loppuunmyytyjä ja ylikalliita. Hienoja koruja, minäkin tykkään ostaa matkoilta koruja tosin viime kesän euron korumarkkinoilta tuli ostettua jo liikaakin. Aiotteko hotelliin vai löytyikö loma-asuntoja? Gibraltarilla olisi nähtävänä myös apinat ja lautalla pääsee Marokkoon. Emilia Romagnan suunnilla oli vielä +20C lämpötiloja lokakuussa, ei ehkä kuuluisi olla mutta lämmin oli eikä paljoa syksyn lehtiä

  • Vastaa Mari lokakuu 31, 2017 at 10:34

   Kiitos reissuvinkeistä Susanna! Sevillaa ovat monet kehuneet aidon andalusialaisen kulttuurin suhteen, joten sieltä aloitamme tällä teemalla. Osa majoituksista meillä on varattu hotelleista, osa taitaa mennä Airbnb:n kautta. Ja kiva kuulla, että tykkäät koruista!

 • Vastaa illusia lokakuu 30, 2017 at 17:28

  Itse olen myös ostellut matkoilta koruja muistoksi itselle ja tuliaisiksi ystäville/tyttärille. Ne ovat edullisia, vievät vähän tilaa eivätkä paina paljon. Hienon näköisiä nuo tekemäsi korut!

  Ah, ihana Andalusia! Vietimme siellä päräyttävän pääsiäisen viime vuoden keväällä. Minä kun en välitä isoista kaupungeista, minulle parasta antia olivat pienet valkoiset kylät, pueblos blancos. Pääsiäiskulkueiden lisäksi tuli tutustuttua myös tapaskulttuuriin.
  https://plus.google.com/collection/0s7jVB

  • Vastaa Mari lokakuu 31, 2017 at 10:43

   Juuri noiden seikkojen vuoksi korut ovat minustakin käteviä matkamuistoja ja tuliaisia. Ja tosi kiva kuulla, että tykkäät tekemistäni koruista! :)

   Hei ja olenkin lukenut noista pueblos blancos-kylistä, koitetaan kaavailla että sellainen tai useampi sattuisi ajoreitin välille Sevillasta rannikkoa pitkin kohti Malagaa. Kiitos inspiroivasta kuvalinkistä, aivan upeita tunnelmia Andalusiasta!

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta lokakuu 30, 2017 at 21:46

  Kuulostaa kivalta fiilistelyltä ja mukavilta suunnitelmilta :)! Ja pakko myöntää, että on hienoja nuo korut! Toivottavasti saat niitä myytyä jossain vaiheessa. Hauska idis käyttää esimerkiksi noita lumihiutaleita talvella – eli teeman mukaan. Huomasin tuon maininnan kuumavesipulloista ja antaisin ehdotuksen, jolla ne voi halutessaan korvata :). Eli mikrossa lämmitettävät kaura/jyvätyynyt. Meillä ollut käytössä iät ja ajat. Ne ovat ihan huippuja erityisesti nukkumaan mennessä tai esimerkiksi kipeille lihaksille. Lämpö pysyy kauan varsinkin peiton alla.

  Meillä on suunnitelmissa muutto parin päivän päästä, mihin on mennyt kaikki aika ja energia. Ja sitten jouluksi mennään Lontooseen ihan kahdestaan nautiskelemaan pelkästä olemisesta :).

  • Vastaa Mari lokakuu 31, 2017 at 12:48

   Kiitos kovasti Jerry, tosi ihana kuulla hienoa palautetta minun omista kädentöistä :) Noita koruja on rentouttavaa värkätä tässä syysiltoina, ja toivonkin että myös muille tulee olemaan niistä yhtä lailla iloa! Oon muuten Suomessa nähnyt noita mainitsemiasi kauratyynyjä, mutten koskaan ole testannut niitä. Enpä kyllä sen puoleen ole käyttänyt kuumavesipullojakaan ennen tätä syksyä, Suomessa niitä harvemmin tarvii ainakaan varsinaisesti lämmikkeeksi, kun sisätiloissa on yleensä lämmöt jatkuvasti päällä. Täällä puolestaan ne on olleet parin viimeisen viikon aikana suorastaan välttämättömyys öiden viiletessä.

   Toivottavasti teillä menee muuttohommat hyvin, ja onnea ja etukäteen uuteen kotiin! Ja joulunvietto Lontoossa kuulostaa myös ihan huikealta! :)

   • Vastaa Jerry / Pako Arjesta marraskuu 6, 2017 at 10:49

    Kauratyynyt for life :P! Ne on ihan huippuja :).

    Ja kiitos, muutto on nyt hoidettu ja arkeen palattu. Lontoota odotellessa :).

    • Vastaa Mari marraskuu 6, 2017 at 20:18

     Jes, eli next stop London! :)

 • Vastaa Susanna marraskuu 1, 2017 at 21:00

  Jos ehdit/viitsit tee myös juttua sitten niistä majoituksista? majoituksista on aina välillä kiva lukea vinkkejä ja kokemuksia. Tekemäsi korut ovat tosi hienoja! itekin tykkään välillä tehdä tai ainakin muokata koruja. Minulla on jo yksi lumihiutalekaulakoru ja se on kiva talvea varten

  • Vastaa Mari marraskuu 3, 2017 at 17:53

   Andalusian reissun majoituksista tulee varmasti juttua, etenkin Malagan asunnosta olen jo etukäteen ihan innoissani! :) Ja kiitos, minusta myös lumihiutalekorut ovat kauniita ja sopivat tähän talvikauteen – olipa lunta tai ei!

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta marraskuu 3, 2017 at 09:49

  Ihanat noi lumihiutalekorvikset! <3

  • Vastaa Mari marraskuu 3, 2017 at 17:54

   Kiitos kovasti Meri, ne on myös minun lempparit! <3

 • Vastaa Travelloverin Annika marraskuu 5, 2017 at 20:21

  Todella sieviä koruja!
  Joulukuussa jos te suuntaatte Etelä-Espanjaa, minä suuntaan pohjoiseen. Siellä ei ole rantakelejä enää, mutta ajattelin nautiskella viinistä, ruoasta, taiteesta ja maisemista.
  Ihanaa syksyä sinne Venetsiaan! Siellä on epäilemättä ihanaa, vaikka sitten villasukat jalassa ja lämpöpullo peiton alla.

  • Vastaa Mari marraskuu 6, 2017 at 20:18

   Kiitos Annika! Venetsia on aina ihana vaikka ne villasukat jalassa :D
   Minne päin pohjoista olet Espanjassa suuntaamassa? Etelässäkään ei taida enää olla joulukuussa varsinaisia rantakelejä, mutta jos tapaksia saa nauttia vielä terassilla auringon alla niin mikä jottei :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.