Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Etelä-Italian korkeimpia kohteita: Castel del Monte

lokakuu 22, 2017

Castel del Monte

Vaikka elämme jo lokakuun loppupuolta, on viime kesän Etelä-Italian reissulta vielä matkatarina jos toinenkin kerrottavana.

Yksi näistä on päiväreissu Apulian tukikohdastamme Coraton kaupungista käsin Castel del Monten linnaan. Paikan sanotaan olevan Etelä-Italian aakeiden laakeiden korkeimpia kohteita, ja se erottuukin maisemasta jo hyväsen matkan päähän. Castel del Monte sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Barista ja sinne on kohtalaisen haastavaa päästä julkisilla, joten oma auto on paras vaihtoehto, koskien myös kaikenkaikkiaan Etelä-Italian seudulla liikkumista.

Castel del Monte on yksi Italian lukuisista Unescon maailmanperintökohteista, joskin sen historiallinen merkitys ja alkuperäisen rakennuttamisen syy on ainakin Lonely Planetin Italia-oppaan mukaan jokseenkin tietojen pimennossa. Joidenkin lähteiden mukaan Fredrik II:n eli pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin 1200-luvun puolivälissä suunnittelema Castel del Monten kahdeksankulmainen muoto symboloi geometrisesti ihmisen ja Jumalan yhteyttä.

Castel del Monte

Kesäkaudella Castel del Monten kukkulalle ei pääse ajamaan omalla autolla, vaan se on jätettävä alhaalla sijaitsevalle parkkipaikalle. Sieltä lähtevä pari euroa edestakaisin maksava ja tiheään liikennöivä bussi kulkee ylös linnan kupeeseen, josta jatkoimme matkaa kävellen ylös huipulle.

Castel del Monte Marimente

Castel del Monte Marimente

Itse linna on ulkopuolelta mielenkiintoisen muotoinen kahdeksankulmaisine torneineen, joita on sattumoisin myös kahdeksan kappaletta. Jostain syystä linnan ovet olivat kyseisenä päivänä suljettu, mutta paikallinen ystävämme tiesi kertoa, ettei linna ole sisältä erityisen kiinnostava. Mene ja tiedä, tämä jää selvitettäväksi seuraavalle kerralle! LP:n reissuopus huomauttaa myös, että monesta linnan tornista löytyy omat pesutilat ja tuohon aikaan ehkäpä Euroopan ensimmäiset vedettävät wc:t. Tämä siksi, koska Fredrik II ihannoi ajan hengessä arabimaailmalle tyypillistä puhdistautumisen tärkeyttä.

Linnan ympäristössä kävellessä huomasimme viikunapuita tuoreiden vihreiden hedelmien kera. Näistä hedelmistä tehtyä jälkiruokaa saimme nautiskella edellisen päivän Materan reissulla, josta kirjoitin blogiin aiemmin täällä. Hetkisen käveleskelyn jälkeen istahdimme kiirettä linnan takaosan edustalle kera paikalliselta viinituottajalta haetun salentolaisen valkoviinin. Horisontissa siinsi Apulian kuuma ja kuiva maisema, joka toi kuin tuulahduksen suoraan Afrikan mantereelta.

Apulia Castel del Monte

Castel del Monte

Castel del Monte Marimente

Apulia Italia

Oletteko te vierailleet Apulian suunnalla?

Lisää Marimenten reissutarinoita ja vinkkejä suoraan Italiasta Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta lokakuu 22, 2017 at 20:45

  Onpas kauniin näköinen linna! Tuli ihan mieleen muutama rakennus, joita tuli Marokossa vastaan. Edelleenkin Apulia on matkasuunitelmissa joskus tulevaisuudessa…!

  • Vastaa Mari lokakuu 23, 2017 at 11:13

   Mulla tuli myös mieleen, olisiko linnan ulkoisessakin olemuksessa hieman arabivaikutteita, niiden käymälöiden lisäksi :) Ja Apulia kannattaa tosiaankin pitää mielessä tulevien reissujen varalle!

 • Vastaa Susanna lokakuu 28, 2017 at 20:22

  Hieno käyntikohde! tykkään linnojen näkemisestä, välillä tuli Saksassa nähtyä niitä myös junien ikkunoista. Olisipa taas kesä.. Sisiliassa pääsi ihan hyvin liikkumaan junilla, paitsi ettei kaikilla asemilla ollut hissejä ollenkaan ja junat tietysti usein myöhässä. Joillain busseilla pääsee Pohjois-Italiasta Apuliaan saakka, mutta matka on todella pitkä

  • Vastaa Mari lokakuu 30, 2017 at 10:19

   Linnat ovat tosiaan kiehtovia käyntikohteita, ja esimerkiksi Italiassa niitä ei voi välttyä ihailemasta jo pelkästään matkan varrellakin. Onpa hyvä tietää tulevaisuuden varalle, että Sisiliassa onnistuu junalla liikkuminen!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.