Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

Venetsian matkailun uusia suuntia

syyskuu 24, 2017

Venetsian matkailu

Venetsialla on takanaan varsin vilkas ja kaikenkirjava matkailukesä.

Koko Italiassa vieraili kesäkaudella eli kesä-, heinä- ja elokuun aikana liki 50 miljoonaa kävijää, mikä on maan kaikkien aikojen ennätysluku. Venetsia on luonnollisesti vastaanottanut tästä summasta oman kiitettävän osansa, ja myös kansainvälinen media The New York Times– ja The Guardian-lehtiä myöten on huolissaan Venetsian paisuvista matkailijamääristä.

Matkailun ammattilaisena sekä palavasta mielenkiinnostani johtuen tämän kiehtovan alan kuulumisia tulee seurattua tiiviisti. On kiintoisaa tarkkailla suoraan paalupaikalta, kuinka yksi maailman suosituimmista matkakohteista koittaa pitää piuhoja kasassa ja ylläpitää hallittua kaaosta vuodesta toiseen.

Kaupungin matkailupäällikkö Paola Mar on todennut Venetsian olevan heinä-elokuussa kuin sotatannerta ja tilanteen pahenevan vuosi vuodelta. Matkailijamäärien holtittoman nousun sijaan kaupunki haluaa kiinnittää huomiota matkailijoiden laatuun, sekä lisätä tietoisuutta vastuullisen matkailijan etiketistä.

Venetsian matkailu Marimente

Venetsian matkailun uudet rajoitukset

Menneen kesäkauden aikana Venetsian matkailu- ja ravitsemusalalle on asetettu erinäisiä rajoituksia. Uusia majoitusliikkeitä ei saa enää perustaa kaupungin asuntomarkkinoiden kääntyessä vuokra-asuntojen sijaan turisteja houkutteleviksi hotelleiksi ja bed&breakfast-majapaikoiksi. Airbnb ei ole vielä Firenzen ja Barcelonan tavoin asettanut Venetsialle rajoituksia yksityisten asuntojen vuokraamiseen matkailijoille, mutta ehkäpä tulevaisuudessa tähän tulee muutoksia. Massaturismin ongelmista muun muassa Airbnb:n suhteen kirjoitti aiemmin blogissaan myös Urbaani Viidakkoseikkailijatar.

Lisääntyvien äänekkäiden polttariporukoiden myötä kesäviikonloppuiltaisin aina lokakuuhun asti ei sallita omien juomien nauttimista julkisella paikalla tai viittä metriä kauempana ravintolasta. Lisäksi Venetsiaan ei saa enää perustaa muita kuin paikallista ruokakulttuuria vaalivia ravintoloita; esimerkiksi uusia kebab-paikkoja tai kiinalaisia ravintoloita ei tule enää näkymään parin nykyisen lisäksi.

Kesän aikana viranomaiset ovat joutuneet jakamaan turisteille sakkoja kanaaleissa uimisesta ja muusta häiriökäytöksestä. Muun muassa nuori aussireissaaja sai taannoin 450 euron sakot, ja eräälle brittimatkaajalle tuli Canal Grandessa pulikointi sekä virkavallan vastustus jopa 10 000 euron hintaiseksi. Osa töperehtivästä käytöksestä on tahallista, osa taas johtuu silkasta tietämättömyydestä tai maalaisjärjen puutteesta. Tämän lisäksi pitkän polemiikin aiheuttaneiden suurten risteilyalusten kaavaillaan kiertävän Margheran sataman kautta San Marcon edustan ja Giudeccan kanaalin sijaan vuodesta 2019. Venetsian matkailun eettisyyttä risteilymatkailua sivuten on pohdittu aiemmin myös Metallia matkassa-blogissa.

Venetsian matkailun uudistukset

Kaupungin matkailuviranomaiset ovat kehittäneet Venetsian kaupungin sivustolla julkaistun matkailijamääräkalenterin, josta voi seurata päivittäin ja kuukausittain arvioituja ruuhkia Venetsiassa. Tarkoituksena on, etteivät kaikki suuntaisi kohteeseen yhtä aikaa heinä-elokuussa vaan vierailijoiden määrä tasaantuisi enemmän myös muille vuodenajoille. Toisaalta Venetsiassa on aina tekeillä jotain: helmikuiset karnevaalit, syyskuun elokuvajuhlat, joulu, uusi vuosi sekä pääsiäinen tuovat mukanaan runsaasti kävijöitä. Oma suosikkini onkin tammikuun alkupuolen viikot loppiaisen jälkeen ja ennen karnevaalien alkua, joka on ehkäpä hiljaisin ajanjakso Venetsian matkailuvuoden aikana.

https://www.instagram.com/p/BAeyZcfxfvu/?taken-by=maricomente

#EnjoyRespectVenezia-nimisen kampanjan myötä halutaan lisätä matkailijoiden tietoisuutta teoistaan ja valinnoistaan, ja kampanjan julisteita uima- ja roskauskieltoineen on levitetty ympäri historiallista keskustaa aina Venetsian mannermaalle asti. Näiden lisäksi on saatavilla karttoja, joihin on merkitty vaihtoehtoisia kulkuväyliä eniten käytetyimpien liikkumisreittien sijaan. Oman lisämausteensa matkailualalle tuovat myös jatkuvasti kasvavat aasialaisryhmät, jotka ovat suurten mahdollisuuksien lisäksi myös haaste kielten ja kulttuurierojen suhteen. Ylipäätään Venetsiaan halutaan viisaita matkailijoita, jotka ovat perehtyneet etukäteen kohteeseen, sillä kaupunki on autottomuudessaan ja kanaaleissaan maailman tasolla vertaansa vailla.

#EnjoyRespectVenezia

Kuva: @VeneziaUnica

Kieltojen vaikutus paikallisiin

En tiedä, kuinka reilua on, että Venetsiassa syntyneet ja kasvaneet joutuvat matkailijoiden myötä tulleiden rajoitusten vuoksi sopeutumaan uusiin toimiin. Esimerkiksi alkoholin nautiskelurajoitukset harmittavat etenkin kauempana kivijalkaliikkeistä sijaitsevien terassien omistajia ja asiakkaita. Myös perinteinen italialainen tapa seisoskella ja jutustella viinilasi kädessä baarin edustan tuntumassa on myös uusien sääntöjen myötä koetuksella. Nyrkkisääntönä voitaisiinkin ajatella, että jokaisen asutetun kaupungin tulisi olla suunniteltu turistien miellyttämisen sijaan asukkaiden mukavuutta miettien.

Venetsialaisten ääni kuuluu ja kaupungissa järjestetään säännöllisen epäsäännöllisesti tuhatpäisiä mielenosoituksia vaatien pysyvien asukkaiden elämänlaatua paremmaksi. Ymmärrän hyvin asukkaiden turhautumisen ja heinäkuun hikisillä helteillä pääväylillä etenemisen vaikeuden, kun matkailijat pysähtelevät tuon tuosta ottamaan valokuvia tukkien muutenkin kapeat kulkuväylät. Ei ole kuitenkaan oikein purkaa turhautumista yksittäisiin matkailijoihin huutelemalla tourist go home ja ylipäätään karsastaa jokaista jenkkituristin näköistä, joka ei puhu venetsiaa. Matkailijan oman valveutumisen lisäksi vastuullisen matkailun pilliin ovat yhtä lailla puhaltamassa matkailuviranomaiset sekä matkailupalvelujen tuottajat.

Venetsia Marimente

Tällä hetkellä Venetsia on ainakin toistaiseksi välttynyt päätymästä Unescon uhanalaisten kohteiden listalle, ja toivottavasti pysyy sieltä pois jatkossakin. Kestävän matkailun tavoitteisiin Venetsialla on tulevina vuosina varmasti edessään suuria haasteita, ja uskon sekä toivon, että kaupunki tulee tekemään kaiken voitavansa tämän kehittämiseksi.

Julkaisin aiemmin myös hotellin vastaanottovirkailijan haastattelun, millaista on työskennellä suuressa venetsialaisessa luksushotellissa.

Mitäs tuumitte näistä matkailun uudistuksista, tai Venetsiasta matkakohteena ylipäätään?

Lisää Marimenten mietteitä matkailusta Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

 

Saatat myös pitää näistä

16 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta syyskuu 24, 2017 at 20:17

  No jos minulta kysytään, niin minusta risteilyalukset sietäisivät saada kenkää heti ensimmäisenä! Jos aivan saisi mielikuvituksen antaa lentää, niin ehdottaisin jonkinlaista Machu Picchu tyyppistä vierailijamäärää per päivä – tosin tässä on vaarana se, että lupien hinnat saattaisivat sulkea pois pienen budjetin matkaajat. Toisaalta, jos kerran turistien laatuun halutaan vaikuttaa, niin tämä varmasti karsisi niitä kanaalissa uivia hulivilejä.

  Minusta tuo ulkomaalaisten ravintoloiden kielto on ihan hyvä idea. En nyt ihan joka kaupunkiin sitä suosittelisi, mutta etenkin noin historialliseen kaupunkiin se minusta se passaa. Nuo ulkona juomiseen liittyvät säännöt on kyllä harmillisia, kun ne vaikuttavat paikallisiinkin :/

  • Vastaa Mari syyskuu 25, 2017 at 15:39

   Niinpä Annika, täällä onkin äärimmillään kävijämäärän rajoittamiseksi kaavailtu jopa pääsylippuja San Marcon aukiolle! Koko kaupunkia ei toki voi sulkea, koska silloin oltaisiin entistä enemmän kuin teemapuisto :P Mutta pääaukiolle pääsyä pystyy kaiketi rajoittamaan, en tosin tiedä onko se loppuunsa oikea ratkaisu. Aika näyttää!

   Ulkomaalaisten ravintoloiden kielto on ihan ymmärrettävä, muttei Venetsiassa ole minusta muutenkaan niitä liikaa – jos esimerkiksi joku nimeltämainitsematon matkabloggaaja haluaisi joskus vaihtelua ulkonasyömiseen ;)

 • Vastaa Pippo syyskuu 24, 2017 at 21:36

  Samaa mieltä: risteilyalukset ensin kiellettävä. Reppumatkailijoita ja ryyppyporukoita ei tarvita. Ulkomaiset ravintolat hyvä rajoittaa. Pitää keskittyä varakkaampiin turisteihin, kun on pakko rajoittaa määriä.

  • Vastaa Mari syyskuu 25, 2017 at 15:43

   Kiva kun kommentoit Pippo! Tuo on käsittääkseni juuri yksi Venetsian matkailun nykyisistä tavoitteista, että keskitytään “laadukkaisiin” matkailijoihin, joilla löytyy mistä kaivaa kuvetta.

 • Vastaa Sakari H. syyskuu 24, 2017 at 22:35

  Teen oman osuuteni ja annan Venetsian olla rauhassa. Monta ilmeisesti mukavampaa paikkaa on vielä käymättä.

  • Vastaa Mari syyskuu 25, 2017 at 15:44

   Venetsia on maaginen, mutta esimerkiksi matkan ajankohdasta riippuu paljon, millaisen kuvan kaupungista saa. Ja onneksi maailmassa riittää matkakohteita!

 • Vastaa Liza syyskuu 25, 2017 at 12:29

  Hankala ja tärkeä kysymys. Firenzessä asuessa sain aitiopaikalta huomata, millainen vaikutus turistilaumoilla voi kaupunkiin olla. Talvi- ja kevätkuukausina vilkas, mutta viihtyisä keskusta muuttui kesällä paikaksi, jonka suuri osa paikallisista ystävistäni kiersi kaukaa ja jonne itsekin uskaltauduin lähinnä auringonlaskun jälkeen, jolloin kaduilla mahtui liikkumaan. Itse asiassa Firenze on myös mukana tuossa #EnjoyRespect-kampanjassa, ja hyvä niin.

  Lontoo on toki vierailijoiden määrässä mitattuna vielä Firenzeä ja Venetsiaakin suositumpi turistikohde, mutta isossa kaupungissa matkailun vaikutukset ovat lähinnä positiivisia. Tietysti Lontoossa turistit myös yleensä puhuvat maan kieltä, toisin kuin Italiassa, jossa suuri osa matkailijoista tuntuu olettavan saavansa palvelua englanniksi, mikä tuntui (ihan ymmärrettävästi) myös osaltaan ärsyttävän joitain firenzeläisiä.

  Jotkut paikat ovat varmasti yksinkertaisesti liian pieniä vierailijamääriinsä nähden, mutta muissa turistien asenne on ratkaisevassa osassa. Muistan itse hyvin, miten teininä Tallinnaan sukulaisvierailuille suunnatessa ahdistuin juopuneista, kovaa melua pitäneistä ja usein Viroon ylimielisesti suhtautuneista kaljaturisteista, enkä todellakaan ollut ainoa. Nykyään moni Tallinnaan suuntaava suomalainen on onneksi kiinnostuneempi kulttuurista ja ravintolatarjonnasta kuin alkoholista ja myös käytös on sen mukaista – näistä matkailijoista en ole kuullut kenenkään valittavan.

  • Vastaa Mari syyskuu 26, 2017 at 12:57

   Kiitos hienosta kommentista ja kokemustesi jakamisesta Liza! Kuulostaa hyvin tutulta, ettei kaupungin suosituimmille paalupaikoille tee mieli mennä vasta kuin auringonlaskun jälkeen. Kirjoitinkin joskus aiemmin, että esimerkiksi Venetsian San Marcon aukio on maagisimmillaan keskiyön aikaan, jolloin siellä on aivan eri tunnelma kuin keskellä päivää.

   Toit hyvin esille eron suurkaupungin ja pienemmän kohteen matkailijamäärien hallinnan. Lontoon kaltainen kaupunki kestää suuria väkijoukkoja, mutta Venetsian päivittäisen vierailijamäärän ollessa lähes sama kuin asukasluvun (noin 50 000) on väistämättä tiedossa ongelmia, etenkin kun kaikki pyörivät samalla pienellä saarella ja saarilla. Kapeilla käytävillä myös äänet valitettavasti kuuluvat normaalia voimakkaammin, joten tämänkin vuoksi hiprakoitunut englanniksi öykkäröivä jenkkituristi taitaa olla monen suosikki-inhokki, mikä on harmillista. Toisaalta kuten sanoit, on matkailijan omassakin asenteessa mietittävää, ja kohteesta riippumatta toivoisin, että reissussa osataan olla yhtä fiksusti kuin omassa kotikaupungissakin.

 • Vastaa Sandra / Terveiset päiväntasaajalta syyskuu 26, 2017 at 13:13

  Olipa mielenkiintoinen postaus! Kiitos! :) Meillä oli elokuussa yhtenä ideana lähteä käymään Venetsiassa meidän Rooman reissun yhteydessä, mutta onneksi junalippujen hinnat oli melko kalliita. :D Oon aina tiennyt, että turismi alkaa olemaan ongelma Venetsiassa, mutta tää sun postaus oli jotenkin kyllä silmiä vielä enemmän avaava.

  • Vastaa Mari syyskuu 27, 2017 at 11:10

   Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta Sandra! :) Halusin valottaa Venetsian tilannetta mahdollisimman rehellisesti mutta samalla toiveikkaasti kuvaten. Elokuinen Venetsia ei välttämättä ole aina parhaimpia ideoita, joten kalliilla junalipuilla oli tarkoituksensa ;D Hiljaisempana kautena tänne sen sijaan kannattaa ehdottomasti suunnata.

 • Vastaa Susanna syyskuu 27, 2017 at 00:18

  Hyvä kooste, en yhtään ihmettele Italian suosiota matkailumaana kun on niin paljon nähtävää (alpit pohjoisessa, etelän rannat, kaupunkien nähtävyydet ja kulttuuritarjonta)

  • Vastaa Mari syyskuu 27, 2017 at 11:12

   Kiitos Susanna! Ja näinhän se on, että monipuolisena matkailumaana Italia vetää kävijöitä lisää vuodesta toiseen.

 • Vastaa Susanna syyskuu 27, 2017 at 00:20

  Adrianmeren kohteissa (ja Sisiliassa) on muuten kanssa niin että kesällä on ihan superpaljon turisteja ja syksyllä moni kohde autioituu. Ehkä hieman surullistakin jos paikalliset joutuvat muuttamaan talveksi pois, jotta saisivat palkan mutta niin se taitaa olla kohteissa jotka ovat vain kesällä suosittuja

  • Vastaa Mari syyskuu 27, 2017 at 11:15

   On tosiaan harmi asukkaiden ja työntekijöiden kannalta, että etelän matkailukausi kestää vain kesäkuukausien ajan. Yhä useampi kaveri on joutunut muuttamaan etelästä tänne pohjoiseen varmemman ja pitkäaikaisemman työpaikan perässä.

 • Vastaa Iida Vanttaja helmikuu 28, 2019 at 03:26

  Totuus on, että turismin myötä kaupunki on menettänyt infrastruktuurinsa täysin. Massiivinen veneliikenteen aiheuttama veden aaltoilu tulee ennen pitkä hajottamaan rakennusten perustukset. Vuoteen 2030 mennessä kaupungissa ei asu enää yhtäkään alkuperäistä asukasta. Tämän kaiken on saanut aikaan ahneus, hallitsematon markkinapolitiikka ja turismi. Mitä on kaupunki ilman sen asukkaita , paikalliskulttuuria? Venetsia on pelkkä kelluva museo, massaturismin surullinen tyyppiesimerkki. Tee sille palvelus -jätä menemättä.

  • Vastaa Mari maaliskuu 10, 2019 at 14:45

   Kiitos Iida kommentistasi! Olen samaa mieltä kanssasi siitä, ettei yksikään kaupunki palvele ketään, ei sen asukkaita eikä matkailijoitakaan ilman paikalliskulttuuria. Venetsia on toisaalta varoittava esimerkki siitä, mitä ei toivoisi tapahtuvan millekään maailman kaupungille, jonka asukkaat haluavat vaalia ja pitää yllä pitkiä perinteitään. Tätä vastausta kirjoittaessani Venetsiassa on otettu käyttöön pääsymaksu päiväretkeilijöille, ja jo aiemmin hotelliyöpyjiltä peritään ylimääräinen maksu per yö per henkilö. Kaupunki tekee kaikkensa rajoittaakseen liikaturismia, mutta on toisaalta myös riippuvainen suurista matkailutuloista. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan tilanne kehittyy!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.