Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai

Mitä ruokaa italialaisen proseccon kanssa?

syyskuu 7, 2017

mitä ruokaa italialaisen proseccon kanssa Marimente

Kuohuva Veneton alueen ylpeys prosecco superiore soveltuu aperitiivin ja jälkiruoan ohella mainiosti myös ruokajuomaksi.

Kuinka nauttia proseccoa parhaiten?

Hedelmäinen ja kukertavan makuinen prosecco superiore kannattaa nauttia tulppaaninmuotoisesta valkoviinilasista tai Riedelin varta vasten proseccolle suunnittelemasta lasista. Elokuvissa ja tv-sarjoissa kilisevät usein kapeat kuohuviinilasit, mutta prosecco tai mikä tahansa muukaan kuohuviini ei pääse kunnolla hengittämään tällaisessa. Toisekseen, tällaisessa lasissa ei ole tilaa huljutteluun ennen viinin nuuhkimista ja maistamista. Ja kolmannekseen, minusta on kiva haistaa prosecco samalla kun juon sitä – kapeassa lasissa nenä ei yllä nuuhkimaan samalla, kun lasi on huulilla. Miksi sitten kapeita lasia ylipäätään valmistetaan? Ehkäpä kaupallisista syistä – kapea lasi näyttää täydemmältä pienemmällä viinimäärällä.

Extra dry eli erittäin kuiva prosecco soveltuu parhaiten aperitiivijuomaksi, kun taas brut-versio maistuu hyvin ruoan kanssa. Sopiva tarjoilulämpötila proseccolle on 6-8 celsiusastetta.

Mitä ruokia yhdistää proseccon kanssa?

mitä ruokaa proseccon kanssa

Hyvin monet ruokalajit ja ainekset sopivat yhteen prosecco superioren kanssa. Vaikka prosecco on hyvin perinteinen paikallinen viini, on sen olemus toisaalta myös kosmopoliitti: se käy loistavasti vaikkapa sushin tai mausteisten aterioiden kanssa.

Muita esimerkkejä:

Vaalea kala, vaalea liha sekä äyriäiset
Kermaiset juustot, kuten ricotta ja stracciatella
Kylmät, ei voimakkaan makuiset leikkeleet, kuten keitetty tai savustettu kinkku ja erityisesti sopressa eli pehmeänrasvainen venetolainen salami; sanotaan, että proseccon hapokkaat kuplat puhdistavat kitalaen kevyestä rasvasta
Uppopaistetut ruoat, kuten arancini (riisi-mozzarellapallot), polpette (italialaiset lihapullat) tai ranskanperunat
Pasta-annokset sekä kevyet keitot
Pinaatti, etenkin ricottan kanssa
Punakaali ja parsakaali

Makeat jälkiruoat ja prosecco

Makeista jälkiruoista proseccon kanssa sopivat esimerkiksi yksinkertaiset ja herkulliset kakut ja tortut. Myöskään en voi korostaa liikaa, että prosecco toimii erinomaisesti lisäksi vaahtokarkkien kanssa! Samoja ajatuksia viivaillaan myös Viinilinnan blogissa.

prosecco ja vaahtokarkit Marimente

Ja lopuksi herää kysymys, minkä kanssa prosecco ei sopisi yhteen?

Esimerkiksi ikääntyneiden juustojen tai sinihomejuuston kanssa prosecco ei välttämättä pääse täysin oikeuksiinsa. Maukkaampiin makusinfonioihin yltää sen sijaan aiemmin mainittujen kermaisten juustojen kera.

Lisää tietoa proseccosta muun muassa opetusvideoiden muodossa löytyy Conegliano Valdobbiadene Academyn sivustolta.

Maukkaita ruokahetkiä proseccon parissa ja kaunista viikonloppua!

Marimenten vinkkejä ja tarinoita suoraan Italiasta Facebookissa, Instassa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Ananas2go / Popot pogoillen syyskuu 8, 2017 at 17:26

  Oih.Nam. Ääh, miks tulin kaupan ohi kotiin…

  Kiitos herkkujutusta!

  • Vastaa Mari syyskuu 8, 2017 at 18:44

   Ole hyvä Ananas2go! Näitä herkkujuttuja on tulossa myöhemmin vielä lisää :)

 • Vastaa anna milano syyskuu 10, 2017 at 16:55

  Meillä tosiaan proseccoa on käytetty pääasiassa aperitiivin ja jälkiruokien kanssa, mutta koko ruokailun voisi hyvin viedä tällä teemalla. Uppopaisto-osastolla kokeilemme gnocco frittoa. Kiitos ideasta!

  • Vastaa Mari syyskuu 10, 2017 at 23:40

   Mäkin olen vasta Venetossa asumisen myötä ymmärtänyt, että prosecco käy myös ruokajuomana siinä missä muutkin viinit :) Ja kiitos myös itsellesi gnocco fritto-vinkistä, kuulostaa sen verran herkulliselta että täytyy kokeilla!

 • Vastaa Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä syyskuu 14, 2017 at 19:00

  Hyviä vinkkejä! Monesti viinien kanssa mietityttää minkä kanssa ne käyvät parhaiten. Minua kiehtoo ajatus, että maut vahvistavat ja korostavat toisiaan! Yleensä niitä ei vain osaa itse yhdistää. :)

  Minäkin olen Franciacortan kuohuviinin myötä oppinut juomaan kuplivaa koko ruokailun ajan. Ja toisinaan ostetaan Proseccoakin – nyt osaan varata oikeaa ruokaakin! ;)

  • Vastaa Mari syyskuu 14, 2017 at 21:32

   Kiitos kommentistasi Katariina ja kiva kuulla että näistä vinkeistä on hyödyksi! Viinin ja ruoan yhdistämisessä on allekirjoittaneellakin paljon opeteltavaa, joten ajattelin aloittaa proseccosta :)

   Onkos näin, että myös Franciacorta käy ruokajuomana? Jos näin niin tämäpä hyvä ja täytyykin perehtyä myös tähän kuohuvaan enemmän!

   • Vastaa Kata / Raidallisia hetkiä ja retkiä syyskuu 15, 2017 at 19:19

    Joo, Franciacortaakin voi hyvin juoda koko ruokailun ajan. :) Kiitos vaan postausideasta! Taidanpa ottaa sinun postauksesta mallia ja tehdä Franciacortaan liittyen samanlaisen jahka ehdin. :)

    • Vastaa Mari syyskuu 16, 2017 at 11:18

     Jes, aivan mielellään saa apinoida idean tällasista aiheista :) Franciacorta-raporttia mielenkiinnolla odotellen!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.