Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Etelä-Italian helmiä: Ostunin valkoinen kaupunki yöaikaan

elokuu 28, 2017

Etelä-Italian helmiä Ostunin valkoinen kaupunki

Kello lähenee iltakymmentä tunnelmallisen pimeänä, heinäkuisena sunnuntai-iltana Apuliassa, kun saavumme autolla kohti määränpäätämme.

Pian näkökenttään osuu kukkulan laella sijaitseva, valkoisena hohtava kaupunki – kuin helmi!

Kyseessä on La città bianca eli kirjaimellisesti valkoinen kaupunki, kuten italialaiset kutsuvat kahdeksan kilometriä Adrianmeren rannikosta sijaitsevaa Ostunin vanhaakaupunkia. Jos Rooma on aikoinaan rakennettu seitsemälle kukkulalle, on Ostuni puolestaan levittäytynyt kokonaisuudessaan kolmelle.

Ostunista alkaa kuuma ja kuiva Salento, joka on Apuliaan kuuluva niemimaa kattaen Italian aivan eteläisimmän saappaankoron. Apulian eli italiaksi Puglian parhaista paloista kirjoittelin aiemmin tässä postauksessa.

Ostuni valkoinen kaupunki Marimente

Kiipeämme ylös kauttaaltaan valkoisen Ostunin vanhankaupungin katuja, jonka kivetykset tuntuvat kuivallakin kelillä kesäsandaalien alla liukkailta. Iltakymmeneltä väkeä on paikalla yllättävän paljon, ehkäpä pienimuotoisen paraatin ja kyseisenä iltana järjestettävän ilotulituksen myötä. Kesäaikaan Ostunin alueella vierailee Wikipedian mukaan noin 100 000 matkailijaa, koko kaupungin väkiluvun ollessa talviaikaan vain 32 000. Harvinaisen viileämmän säärintaman myötä monet ovat varustautuneet iltaan jopa takkien kera.

Ostuni valkoinen kaupunki Marimente

Ostuni valkoinen kaupunki Marimente

Ostuni valkoinen kaupunki Marimente

Kaikesta päätellen vaikuttaa siltä, että osassa vanhankaupungin luolamaisen onkalomaisista rakennuksista asuu ihmisiä pysyvästi. Siellä täällä näkyy täpötäysiä pyykkitelineitä kuivumassa parvekkeilla sekä paikallisia istuskelemassa ja vaihtamassa kiireettä päivän kuulumisia asuntojensa edustoilla murteella, joka poikkeaa kovasti Veneton murteista. Seisahdamme myös hetkeksi Piazza della Libertàlle eli suomeksi Vapauden aukiolle ihmettelemään kaupungin öistä kuhinaa. Kello lähenee puolta yötä, mutta kellään ei tunnu olevan kiire nukkumaan. Ei myöskään meillä.

Ostuni valkoinen kaupunki Marimente

Ostuni valkoinen kaupunki Marimente

Ja entäs kun pieni hiukonälkä yllättää? Tilaamme pienestä puodista täytetyt leivät – omani nimi on ‘pizzica pizzica’ ja sen välistä löytyy muun muassa salamia ja scamorza-juustoa. Tähän mennessä etelän reissua on tullut syötyä sen verran kiitettävästi pastaa ja pizzaa, että välillä täytyy saada jotain muuta murkinaa, ja täytetty leipä osoittautuu juurikin passeliksi iltapalaksi.

Ostuni

Palan painikkeeksi nappaamme vielä auki olevasta leipomosta makeita marja- ja pistaasitäytteisiä leivoksia mukaan seuraavan päivän aamupalaksi Villanovan rantakohteessa.

Ostuni Marimente

Palataan myöhemmin blogissa Salenton sykähdyttäviin rantalomatunnelmiin!

Lisää matkakokemuksia ja vinkkejä Italiaan Marimenten Facebookissa / Instassa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta syyskuu 3, 2017 at 17:39

  Voi tuo Puglian alue olisi niin ihanaa tutkia! Se vaikuttaa jotenkin tosi perinteiseltä Italialta, jotenkin ehkä vähemmän modernilta. En tiedä, hankala selittää – Onko Italiassa mikään modernia :D

  • Vastaa Mari syyskuu 3, 2017 at 21:11

   Puglian alue on myös minusta yksi Italian symppiksimmistä! Ja Italian kohdalla tosiaan vahvat perinteet ja pitkä historia kertovat usein enemmän kohteista kuin termi ‘moderni’ :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.