Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai

Italialainen aperitiivi – ja mitä tilata juotavaksi reissussa?

elokuu 11, 2017

 Italialainen aperitiivi

Aperitiivikulttuuri Italiassa vaihtelee halki pitkulaisen ja monivivahteisen Saapasmaan. Tässä pieni katsaus Pohjois-Italian ja etenkin Venetsian seudun antimiin.

Yhteistä koko Italian aperitiivikulttuurille on ainakin se, että aperolle voi istahtaa minä tahansa päivänä viikossa – vaikkapa aurinkoisen tiistai-iltapäivän kunniaksi. Tai tilanne ei välttämättä vaadi edes aurinkoa, joskin se usein sattumoisin kutkuttaa lisää janohermoja.

Pohjois-Italian alueella tyypilliseen aperitiiviin kuuluu pientä suolaista syötävää drinkin hintaan (5-10 euroa) sisältyen. Paikasta riippuen nämä sormiruoat poimitaan suoraan tiskiltä juoman tilauksen yhteydessä, tai tarjoilija tuo niitä pöytään sitä mukaa kun lautanen tyhjenee. On myös paikkoja, joissa aperitiivi muuttuu pikemminkin apericena‘ksi, eli syöminen on niin tuhtia, ettei varsinaista illallista jaksa enää syödä aperon jälkeen.

italialainen aperitiivi marimente

Perinteinen italialainen aperitiivi Venetsian mannermaalla

Italialainen aperitiivi Marimente

Apericenaa parhaimmillaan: buffet-tyylisestä valikoimasta lautaselle päätyi muun muassa pastaa Al Remer-ravintolassa Venetsiassa

Venetsian alue poikkeaa muusta Italiasta aperitiivikulttuurillaan siinä mielessä, että täällä syöminen ei yleensä kuulu juoman hintaan, mahdollista sipsikulhoa lukuunottamatta. Vastaavasti juomat ovat edullisempia (2,5o-3,50 euroa) ja niiden kyytipojaksi voi erikseen halutessaan tilata cicchettejä eli venetsialaisia tapaksia. Myös suomalaiseen juomakulttuurin sopisi vallan mainiosti tällaiset pienet, baarissa myytävät suolaiset purtavat, vai mitäs mieltä olette?

Venetsialainen aperitiivi Marimente

Mitä juotavaa Italiassa kannattaa tilata aperitiiviksi?

Tämä riippuu sekä paikan luonteesta että omista mieltymyksistä, mutta pääsääntöisesti viini on aina hyvä vaihtoehto. Etenkin jos paikan nimi on enoteca tai osteria, on viini lähes poikkeuksetta mutkaton valinta. Veneton alueella viineistä suosittelen ehdottomasti erittäin kuivaa proseccoa eli kuohuvaa, pirskahtelevaa, tai joskus myös kuplatonta valkoviiniä.

#ProseccoPerjantai Marimente

Toinen Venetsian alueen tyypillinen viinitermi on ombra (suom. varjo), eli pieni lasillinen talon valko- tai punaviiniä. Tällaisen saa viinibaareissa noin euron hintaan. Varjo-nimityksen kerrotaan juontavan ajalta, jolloin Venetsian tasavallan aikaiset arvoherrat nauttivat viinilasillistaan San Marcon eli Pyhän Markuksen aukion Campanile-tornin varjossa.

cicchetti venexiani Marimente

‘Ombra’-viinilasilliset sekä venetsialaisia cicchetti-herkkuja

Toinen suosittu aperitiivijuoma on alueella alunperin keksitty ja kansainvälisestikin tunnettu Aperol Spritz-cocktail (it. spritz al’Aperol), josta kirjoittelin blogiin aiemmin tarkempaa raporttia. Vähemmän makeaa elämystä kaivatessa spritzin voi tilata myös Camparilla.

Italialainen aperitiivi Marimente

Huomaatteko juomissa pienen värieron? Vasemmalla alkuperäinen Aperol-versio, joka on Camparin punaisuuden sijaan oranssi

Viineistä ja spritzeistä piittaamaton voi tilata aperitiiviksi huoletta myös olusen. Etenkin birreriassa eli oluisiin erikoistuneessa kuppilassa kannattaa kysellä kauden uutuuksia ja pyytää tarvittaessa maistiaisia ennen ostospäätöksen tekoa. Esimerkiksi friulilainen Castello vaaleana lagerina on Venetsiassa hyvin suosittu perusolut, jota saa sekä hanasta että pullossa.

Venetsia Castello Marimente

Kylmänhuurteinen Castello 66cl eli kaksi lasillista maksaa baarissa 4 euroa

Summa summarum, italialainen aperitiivikulttuuri on yleisesti ottaen varsin rentoa. Hyvä huomio on lisäksi pitää aina mukana pientä käteistä, sillä kortilla maksaminen ei usein onnistu esimerkiksi Venetsian pienissä kuppiloissa.

Tämän myötä kippis ja salute elokuisille auringonsäteille!

P.S. Palaillaan aperitiivien jälkeisiin myöhäisillan cocktailbaarivinkkeihin omassa postauksessaan!

Lisää Marimenten (viini)vinkkejä ja tarinoita Italiasta Facebookissa, Instassa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.