Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Basilicatan Matera – maailman vanhin kaupunki?

elokuu 3, 2017

Matera Basilicata Marimente

Kiveen hakatun kaupungin kätköistä löytyy merkkejä Materan pitkästä historiasta – sekä suussasulavaa tryffelipastaa.

Lensimme tunteroisen verran halpalentoyhtiö Ryanairilla Venetsiasta Bariin, Barista autokyydillä Coratoon ja sieltä käsin kavereiden ja auton kera päiväseltään kohti Materaa. En tiedä miten tuota väliä pääsisi kulkemaan julkisilla, joten paras neuvo on vuokrata paikan päältä auto ja huristella sillä omaan tahtiin pitkin Etelä-Italiaa. Suomesta kätevin lentoreitti lienee Rooman kautta Bariin tai Brindisiin.

Matera Marimente

Materan vanhankaupungin kerrotaan olevan kirjaimellisesti yksi maailman vanhimmista: Lonely Planetin Italia-opas tietää sen olevan jopa 7000 vuoden ikäinen. Silmien eteen avautuu näkymä vanhasta kivestä rakennetuista luolamaisista asutuksista, joita kutsutaan italiaksi nimellä sassi. Osa rakennuksista on hylätty ja osa kunnostettu asunnoiksi, ravintoloiksi ja matkailijoiden majataloiksi. Olisipa aika huikea kokemus yöpyä sassossa!

Basilicata Matera

Matera Marimente

 

Matera Marimente

Matera Marimente

Materan sassialue on listattuna Unescon maailmanperintölistalla vuodesta 1993 ja itse Matera on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019. Eikä liene kovin suuri ihmetys, että Mel Gibsonin Passion of the Christ-elokuva sijoittuu kuvausmaisemiltaan juuri Materaan.

Matera Basilicata Italia Marimente

Matera Marimente

Kaupungin suurimmilla nähtävyyksillä riittää matkailijoita, muttei lähellekään häiriöksi asti. Kaikilla on tilaa liikkua ja hengittää, ja vastoin odotuksiamme heinäkuun puolivälissä puhaltaa viilentävä tuuli eikä paahtavista etelän helteistä ole tietoakaan. Kuunnellessa kahden paikallisen kaverin kahvipöytäkeskustelua kuulostaa siltä, etteivät he pääse innostuksissaan yhdenkään alkaneen tarinan loppuun asti, vaan juttu rönsyilee reippaasti moneen eri suuntaan.

Matera Marimente

Myöhäiselle lounaalle suuntasimme paikallisten ystäviemme etukäteen valikoimaan Al Casale-ravintolaan Materan sassialueen sydämessä. Alkuperäisestä aikataulusta liki parisen tuntia (hups!) myöhässä ehdimme juuri ja juuri ajoissa paikalle nauttimaan päivän antimista ennen ravintolan sulkeutumista siestan ajaksi. Alkupaloiksi tilasimme juusto-leikkelelajitelman ja päivän listalta löytyi valinnan mukaan joko simpukkapastaa hernekermalla tai tryffelipastaa paahdetuilla pinjansiemenillä.

Matera Al Casale Marimente

Matera al Casale Marimente

Matera al casale Marimente

matera al casale marimente

Jälkkäriksi herkuttelimme viime postauksessakin erikoismaininnan saaneella talon erikoisuudella eli sitruuna-ricottakermasta, pinjansiemenistä ja viikunakastikkeesta kootulla herkulla.

Dessert Matera Marimente

Ja kun kello löi kolme iltapäivällä, olimme sopivasti perinteikkäitten punaviinilasien äärellä kilistelemässä allekirjoittaneen synttäreitä – olisiko voinut olla parempaa ajoitusta juhlistaa kolmekymppisiä kerran elämässään?

Matera al casale Marimente

P.S. Materasta löytyy lisää matkakokemuksia ja vinkkejä myös Lähtöportti-blogista.

Lisää Marimenten reissuvinkkejä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Noora | Kerran poistuin kotoa elokuu 4, 2017 at 17:19

  Onpa mahtavan näköinen paikka! Italia on kyllä niitä maita, joissa riittää kiinnostavaa nähtävää kaikkialla. Mä fanitan historiaa ihan hulluna ja voin vain kuvitella kuinka upeaa tuolla olisi käydä. Nyt pitää nykäistä hihasta jotain autoilemaan suostuvaa kaveria ja lähteä käymään tuolla :)

  • Vastaa Mari elokuu 5, 2017 at 08:23

   No niinpä Noora, Italian monipuolisuus matkailumaana yllättää edelleen kerta toisensa jälkeen. En ollut etukäteen ehtinyt perehtyä sen enempiä Materaan ja sen historiaan, joten paikan päällä odotti varsinainen yllätys!

 • Vastaa Katja | Historia de Viajes elokuu 5, 2017 at 10:00

  Just yks päivä näkyi Teemalla tän kaupungin maisemia ja huokailin perään. Jotenkin tuli mieleen todella vahvasti Toledo. Kaunista on kaikin puolin ja ehdottomasti Italian käymislistalla!

  • Vastaa Mari elokuu 5, 2017 at 18:31

   Mulle kans äiskä vinkkasi että Apuliasta oli juuri tullut juttua Suomen tv:ssä :) Ja käymislista, tässäpä kätevä sana kun olen miettinyt vastinetta englannin bucket listille. Kiitos Katja!

 • Vastaa Tapsa elokuu 5, 2017 at 12:53

  Maailman vanhimpana kaupunkina pidetään Jerikoa, mikä lienee yli 11 000 vuotias. Jokatapauksessa nuo Italian kukkulakaupungit ovat historiallisia ja vanhoja ja meikäläisellä vielä näkemättä 8:sta Italian reissusta huolimatta.
  Ensi keväänä tosin asia korjaantuu, kun lennot on varattu ja pieni Fiat 500 pariksi viikoksi Umbrian ja Toscanan kukkulakaupunkien kiertämistä varten.

  • Vastaa Mari elokuu 5, 2017 at 18:35

   Kiva kun kommentoit Tapsa ja kiitos lisäinfosta! Minulle oli myös ensimmäinen kerta reissussa tuolla seudulla, vaikka olen asustanut Italiassa reilut kaksi ja puoli vuotta. Ja ihan huippua, että lentoliput polttelee jo takataskussa ensi vuodelle – ihanaa Italian reissua!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.