Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Puglian ja Basilicatan parhaita paloja

heinäkuu 27, 2017

Puglian ja Basilicatan parhaita paloja Marimente

Päällimmäinen ajatus Italian saappaankoron reissusta: sieltä ei puutu kerrassaan mitään, mitä mukavaan lomaan tai ylipäätään elämään tarvitsee.

Viikon mittaisen heinäkuun puolivälin reissun aikana ehdimme kierrellä ja kaarrella Puglian eli suomeksi Apulian sekä hiukkasen Basilicatan maakuntien kiehtovia maita ja mantuja.

Halusin koota tähän postaukseen matkan joitakin mieleenpainuvimpia kohteita ja hetkiä, joita olivat muun muassa:

Omintakeinen ja ihmeellinen Matera

Matera Basilicata Marimente

“Tuon kulman takana alkaa alue, jossa tulette näkemään kummia asioita!” Näin opasti kaverimme meille lähestyessämme Basilicatan maakunnassa sijaitsevaa Materan vanhaa kaupunkia – eikä paljoakaan liioitellut!

Ostunin valkoinen kaupunki yöaikaan

Ostuni Puglia Marimente

Kipusimme ylös kapeita kujia ja mukulakivikatuja kukkulan huipulle, ja puoliltaöin kyseisenä iltana järjestettiin myös pieni ilotulitus.

Laajan avara maaseutu

Puglia Apulia Marimente

Puglian ja Basilicatan lähimaastossa ajellessa käy hyvin pian selväksi, että kaupunkien välillä on paljon tyhjää tilaa auringossa paahtuneine heinäpeltoineen ja lyhytkasvuisine puustoineen. Ja siellä täällä putkahtelee perinteisiä kivestä rakennettuja kuperia taloja eli trulleja (it. trulli), joita monet suuntaavat katselemaan myös Alberobelloon.

Pilonen ranta

Pilone Ostuni Puglia Marimente

Kauniin kuohuvat aallot ja viilentävä merituuli paahtavan aurinkoisena kesäpäivänä – mitä muuta voi aurinkolomalla tarvita? Ehkä kylmän olusen tai mojiton rantabaarista.

Maailman paras oliiviöljy?

Moni Italia-intoilija vannoo Pugliasta tulevien neitsytoliiviöljyjen nimeen. La Coratina-öljyt tulevat Coraton kaupungista, jossa oliivipuut ovat lyhyitä, minkä vuoksi oliivit voidaan kerätä ja valikoida parhaat päältä käsinpoimittuina. Salentolaiset oliivipuut puolestaan ovat korkeampia, jolloin niiden alle levitetään keräysmatto, johon oliivit kypsyttyään tippuvat. Myös meidän matkalaukussamme kulkeutui viiden (!!) litran pänikkä ehtaa tavaraa.

Leivän pääkaupunki Altamura

Altamura pane

Città del pane – näin altamuralaiset piirun vertaakaan ujostelematta tituleeraavat asuinpaikkaansa leipäkaupungiksi. Kuvan kookas, tuore leipä maksoi 1,4o euroa kilolta ja oli suussasulavaa jo sellaisenaan.

Maailman paras jälkiruoka

Dessert Matera Marimente

Miten jokin voi näyttää noin silmiähivelevän herkulliselta – ja maistua vielä paremmalta? Kyseessä on materalaisen ravintolan sitruuna-ricottakermasta, pinjansiemenistä sekä viikunakastikkeesta rakennettu kokonaisuus, jota koristaa palanen viikunahedelmää. Viikunoita kasvaa vapaasti Puglian alueella ja tuore, vielä raaka hedelmä näyttää tältä:

Mr Chilen ekan kerran elämässään laittama kala-ateria orecchiette-pastan kera

Ostuni Puglia Marimente

Meren äärellä kun olimme, poikkesimme Villanovassa kalakauppiaan juttusille ja mukaamme lähti orata-niminen valkoinen kala sekä toinen vastaava, jonka nimeä en enää muista. Tai no, itse kalat nimesimme kokkaamisen ohella Danteksi ja Luigiksi. Ja Mr Master Chef tositoimissa:

Ostuni Puglia Marimente

Aamuneljän baarin sulkemisajan jälkeiset kotitekoiset kapris-tonnikalapastakokkailut sekä sunnuntailounaan tuorepastasekoitus

pasta Puglia Marimente

Kapriksia kasvaa Puglian seudulla runsaasti ja ne ovat suurta herkkua.

Ja lopuksi Villanovan pieni lähiranta, jossa kasvaa kaikeksi yllätykseksi valkosipulia!

Villanova Ostuni Puglia Marimente

Tarkempia reissuraportteja Etelä-Italiasta on tulossa blogiin pian, kun saan koottua ja makusteltua mieletöntä reissua päässäni jonkinlaiseen järjestykseen!

Millaisia kokemuksia teillä on eteläisen Italian suunnalta?

Lisää Marimenten matkavinkkejä Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Susanna heinäkuu 28, 2017 at 18:25

  Ruuat näyttää hyviltä! ja ranta puhtaalta.
  Hieno kukkamekko. Kävitkö myös Alberobellossa vai jäikö vielä näkemättä?

  • Vastaa Mari heinäkuu 29, 2017 at 00:52

   Kiitos Susanna! Rannat olivat hyvin puhtaita ja vesi ihan mielettömän kirkasta. Alberobello skipattiin tarkoituksella, mutta trulleja näkyi teiden varsilla ja pelloilla siellä täällä maakuntien ympäristössä.

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta heinäkuu 30, 2017 at 00:05

  Voi tuo jälkkäri!! Mielettömän näköinen. Olikohan se Israelissa, jossa itse ensi kerran tutustuin viikunoihin ja ne ei muuten ole yhtään hullumpia :) Ja noista pasta-annoksista sain nyt vähän pastakuumeen, jos itsekin kehittelis jotain kivaa pastaa aurinkokuivatun tomaatin jne kera. Mun pasta kun on aina vain avokadopastaa, vois varmaan jotain muutakin kokeilla :D

  Tämä on kyllä niin ihanaa aluetta, itsekin olen halunnut tuonne mennä jo monta vuotta joten innolla odotan lisäjuttuja :)

  • Vastaa Mari heinäkuu 31, 2017 at 11:36

   Niinpä Annika, mekin ihastuttiin täysin Puglian ihmeisiin, eikä mitenkään vähiten ruokapuoleen! :) Koska blogi aina vähän väliä liippaa lähelle syömisaiheita, niin meinasin kirjoitella jossain vaiheessa yksinkertaisia pastaohjeita etenkin näille kuumille kesäpäiville, kun ei tee mieli mitään kovin tuhtia. Avokadon kanssa toimii kyllä aina!

   Viikuna oli ihan uusi tuttavuus mulle, piti oikein googlettaa mikä se on oikeaoppisesti suomeksi, kun ensin puhuin jostain fiikuksista :D (italiaksi fico) Kuulemma myös Chilen suunnalla ovat tunnettuja hedelmäpuita.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.