Pallontallaajat.net
Valikko
Suomi Ulkosuomalaisuus

Suomifiiliksiä tippa linssissä

heinäkuu 2, 2017
Suomifiiliksiä Marimente
Keskikesän Suomi-reissu on takana päin ja Marimenten toimitus palaillut takaisin sorvin ääreen Italian auringon alle.

Tahattoman, melkein parin viikon blogitauon jälkeen halusin kirjoitella teille heti tuoreeltaan tuntemuksia reissun jälkeen.

Matka Suomen suveen sisälsi useita hienoja fiilistelyhetkiä, kuten jäälatten nauttimista, ihmisten tarkkailua ja vanhojen aikojen muistelua Hakaniemen kauppahallin aurinkoisella ulkoterassilla Helsingissä.

Tai koivun oksista tehdyn vastan tai vihdan oikeaoppisen sitomisen opettelua iskän opastuksella.

Tai kuulumisten vaihtoa ystävien kesken niin Kampin intialaisessa, kotitekoisen suklaakakun äärellä Kajaanissa kuin Aution kotitilalla Riku-pässeineen Pudasjärvelläkin!

Aution tila Pudasjärvi

Eräänä iltana totesinkin silmät ilon kyynelissä äidilleni, kuinka onnellinen olen siitä, että rakkaat ihmiset ovat pysyneet ajasta ja välimatkasta huolimatta lähellä, sydämessä. Tärkeämpää asiaa kuin tämä on vaikea mennä etsimään.

Ystävät Marimente

Suomessa vierailu herättääkin joka kerta monenlaisia tuntemuksia. Valoisat yöt, kun aurinko ei pohjoisessa laske lainkaan tuntuvat yllättäen kovin eksoottisilta. Mielessäni harmittelinkin, kun Mr Chile ei päässyt mukaan matkaan ihmettelemaan tätä käsittämätöntä mutta Suomessa asuvalle niin itsestään selvää luonnonilmiötä. Talven pimeys sen sijaan tuli hänelle tutuksi viime vuoden Suomen ja Viron reissullamme. Chileläisen mietteitä Suomesta voit lukea lisää täältä.

Koska sääasiat aina puhuttavat, huokaisin onnessani helpotuksesta, sillä kelit pysyivät paljon parempina, mitä ennen reissua uskalsin toivoa. Laavunuotion liekit lämmittivät yöttömässä juhannusyössä aamukahteen asti, vaikka ulkomittari näytti tuolloin Kainuun Ristijärvellä +2 astetta. Päivälämpötilat heiluivat pohjoisessa +14 asteen tietämillä, mikä on Yle Uutisten mukaan suomalaiselle ihanteellisin lämpötila. Venetsian +14 tuntuu kovin erilaiselle ja kylmemmälle ilmankosteuksineen kuin Pohjolan vastaava. Sääskiäkään ei tarvinnut juhannuksena hätistellä, koska ne olivat kaikki ilmeisesti juhlimassa Pudasjärvellä :D

Perheen, ystävien ja sukulaisten jälleennäkeminen herättää syystäkin aina samoja kyselyitä ja uteluita. Kärkikolmikon kysytyimmissä aiheissa kärkkyvät luonnollisestikin naimisiinmenoseikat, lapsiasiat sekä oletettu paluumuutto Suomeen. En ole itse stressaillut näistä aiheista sen enempiä, mutta kun muita kiinnostaa, niin toki omassakin mielessä tulee pohdittua ajatus jos toinenkin. Yksikään näistä aiheista ei ole kuitenkaan tällä hetkellä ajankohtainen, eikä toisaalta kokonaan poissuljettukaan. Ensimmäinen on haaveissa ja viimeinen osittain kiinnostava vaihtoehto siinä tapauksessa, että meille molemmille löytyisi mielenkiintoisia työkuvioita. Mutta kaikki aikanaan, ja tällä hetkellä on hyvä näin.

kainuu ristijärvi marimente

Yksi on yhteistä Suomi-reissuissa: ne jäävät usein liian lyhyiksi, ja monta kaveria jää suureksi harmitukseksi näkemättä. Aikataulujen yhteensovittaminen ei mene aina yksiin, ja toisaalta en halua itsekään virittää reissussa minuuttiaikataulua, koska harvemmin kukaan nauttii puolihätäisistä kohtaamisista.

Ajanpuutteen vuoksi myös varsinainen matkailukokemuksiin perustuva reissaaminen jää vähemmälle. Esimerkiksi Suomen uusin ja vasta-avattu 40. kansallispuisto Hossassa sekä Helsingin Löyly odottavat vielä käymistään.

Venetsiaan paluu sujui parin pysähdyksen taktiikalla ja kotona odottavaan vastaanottokomiteaan kuuluivat Mr Chilen lisäksi kotitekoiset salamipizzat sekä jääkaappikylmä prosecco persikkajääpalojen kera.

venetsia pizza prosecco marimente

Hieno tunne on se, että oli ihana käydä Suomessa, mutta yhtä lailla ihana myös palata kotiin Venetsiaan. Pieni sometauko teki tehtävänsä ja mieli tuntuu virkeältä ja levänneeltä. Ja Ässä Mixejä sekä Sirkusaakkosia on jemmassa vino pino!

Tässä kuussa suuntana on pohjoisen sijaan etelä, tästä lisää myöhemmin. Ihanaa sunnuntaita teille!

Voit seurata Marimenten ajatuksia ja kuulumisia Facebookissa, Instassa ja Twitterissä

 

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Inka heinäkuu 4, 2017 at 05:43

  Mielenkiintoista kuulla, millaisia ajatuksia Suomi-vierailu herätti! Lisäksi myös ihana kuulla, että se oli täynnä ihan huikeita hetkiä.

  Ja jos mentiin sen Oulun kanssa täysin rinnatusten niin arvaappa missä mää olin juhannuksena? No Ristijärvellä tietty! :D

  • Vastaa Mari heinäkuu 6, 2017 at 17:50

   Kiva kuulla Inka että Suomi-hajatelmat kiinnostivat!
   Ja eikä, ei oo todellista että ollaan liikuttu juhannuskin noin samoilla vesillä – Ristijärvellähän se minäkin! :D

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.