Pallontallaajat.net
Valikko
Suomi Ulkosuomalaisuus

Suomi, juhannus ja offline-tila

kesäkuu 19, 2017
Suomi juhannus Marimente

Yötön yö Kainuun Ristijärvellä 21.6.2013 klo 2.31

On se aika vuodesta, kun Pohjola kutsuu seesteiseen syleilyynsä.

Viimeksi olen ihmetellyt Pohjois-Suomen yötöntä yötä kolme vuotta sitten, joten olen aika innoissani tulevasta Suomi-turneesta.

Rakkaiden ihmisten lisäksi olen kaivannut muun muassa mainitakseni Kainuun maaseudun rikkumatonta hiljaisuutta, jota välillä toivoisin voivani viedä pienessä purkissa mukanani Italiaan.

Ja kilokaupalla Ässä Mixejä.

Juhannuspyhien aikaan koitan ihan oikeasti jättää kännykän aitan puiselle pöydälle ja nauttia Suomen suvesta. Värkkäilen sekä harrastuksen että töiden merkeissä sen verran riittävästi somepöhinässä, että välillä tuntuu terveeltä valinnalta pistää puhelimen netti täysin offline-tilaan.

suomi juhannus Marimente

Somettamisen haittavaikutuksista uutisoidaan silloin tällöin ja esimerkiksi moni julkisuuden henkilö on poistunut kokonaan tai hetkeksi kuvasovellus Instagramista. Yllättävän usea italialainen ja pari suomalaistakaan kaveriani eivät käytä Facebookia ollenkaan, korkeintaan Messengeria ja/tai WhatsAppia viestimiseen. He eivät tunnu kaipaavankaan somekanavia, vaan keskittyvät elämään raportoimatta siitä julkisesti (virtuaali)kavereille. Jokaista ajatusta tai kuvaa ei ole pakko jakaa kaikille.

Enimmäkseen somesta on kuitenkin hyötyä, jos sitä käyttää medialukutaitoa ja sen positiivisia mahdollisuuksia hyödyntäen. Käytännön hyötyjen tasolla meidän nykyinen asuntomme löytyi Facebookin kautta tuttujen vihjeestä. Helsingistä poismuuttaessa löysin vuokranantajaa jelppiessä uuden vuokralaisen pikavauhdilla Facebookista kavereiden välityksellä. Lisäksi siellä voi tulla vastaan työtarjouksia sekä mielenkiintoisia tapahtumia, joista en muuten todennäköisesti kuulisi.

On myös hyvä ymmärtää, että vaikka somepostaukset heijastelevat oikeaa elämää, ne eivät koskaan ole koko totuus. En minäkään istu täällä jatkuvasti palmun alla proseccolasi kädessäni, vaikka päivitysteni perusteella välillä saakin sellaisen kuvan.

muutto italiaan marimente

Tuntuu virkistävältä ajatukselta kääntää läppärin ja kännykän lisäksi myös aivot hetkeksi offline-tilaan, tuulettaa päätä ja samalla koko kroppaa laiturilla ja kannon nokassa istuen. Vaikka Kainuun kesäkuulle asti kestäneet räntäkelit ovat hiukkasen hirvittäneet keskikesän reissun suhteen, on toisaalta huojentavaa karata hetkeksi Pohjolaan Italian +30 helteitä karkuun.

Usvainen järvi, rantasauna mansikka-limesiiderin kera sekä laavun grillinuotio kutsuvat.

Satoi taikka paistoi.

Rentouttavaa juhannusta teille kaikille!

P.S. Vinkkailin aiemmin pirskahtelevan kesäisestä juhannusdrinkkiohjeesta (klik!)

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Kati Suomalainen im Allgäu kesäkuu 20, 2017 at 08:07

  Kiva kirjoitus, mullakin menee känny automaattisesti off-asentoon Suomessa koska ei ole nettiä. Vain jos olen kylässä jossa on Wi-Fi mahdollisuus. Se on ihan vapauttavaa. Tein pari viikkoa sitten sen mitä olin pitkään suunnitellut, poistin FB-sovelluksen puhelimesta ja ei tule enää koko aikaa kytättyä onko tullut jotain viestiä. Halutessani pääsen sinne, mutta ei tarvitse koko ajan olla online.

  • Vastaa Mari kesäkuu 30, 2017 at 10:55

   Kiitos Kati! FB-sovelluksen poistaminen vaikka jo viikoksikin saattaisi olla aika vapauttava kokemus :) Mulla on netti Suomi-liittymässä, mutta hitain mahdollinen ja suomipuhelinkin alkaa olla pian päivityksen tarpeessa, joten nettiyhteys on enimmäkseen aivan välttämättömiä, kiireellisimpiä tapauksia ja yhteydenpitoa varten Suomen ulkopuolelle.

 • Vastaa Jonna / Lempipaikkojani kesäkuu 20, 2017 at 14:20

  Mä olen varmaan aika harvinaisuus, koska mulla ei ole nettiä kännykässä. Siis kotona käytän Wi-Fiä, mutta aina kodin ulkopuolella olen vapautunut Somen jatkuvasta vahtaamisesta. Ihanaa juhannusta sinulle, nauti yöttömästä yöstä ja varman ne kylmät kelitkään eivät niin kolmenkympin helteiden jäljiltä haittaa! Täällä Saksassakin on ollut jo pitkään kuuma ja jatkuu vaan. Itselle juhannus poissa Suomesta on vähän haikeaa, mutta tähänkin on jo tottunut. Tämä on nyt viiden juhannus Saksassa, koska täällä lasten koulut jatkuvat vielä täyttä päätä. Kesälomat alkavat tänä vuonna vasta heinäkuun puolivälissä.

  • Vastaa Mari kesäkuu 30, 2017 at 11:04

   Kiitos kovasti Jonna! Ai vitsit, netittömästä puhelimesta tuli melkein mieleen nostalgiset lankapuhelinajat, kun kodin ulkopuolella et ole somen kautta tavoitettavissa lainkaan. Oli kyllä ihan kokonaisvaltaisen rentouttavaa olla kyttäämättä puhelinta koko aikaa ja keskittyä siihen hetkeen ja seuraan mikä on nenän edessä. Tuota voisi alkaa tehdä useamminkin. Suomessa oli tosiaan varsin raikkaat kelit, mutta kuivan ilman vuoksi se +14 tuntui jo ihan kelpo kesäkeliltä! Kylläpä teillä päin jatkuvat koulut pitkälle kesään, mutta heinäkuuta kohti ollaan menossa ihan hyvää vauhtia :)

 • Vastaa Susanna kesäkuu 21, 2017 at 23:11

  Hyvää juhannusta. Hyvä aihe, itsekin välillä mietin tätä samaa. Nykyään on vähän kuin automaattinen oletus että kaikki kuuluvat sekä vanhoihin että myös uusiin some sovelluksiin yms. Kaikesta uudesta myös pitäisi tietää heti kaikki, vaikka jokin sivu/sovellus olisi vasta ilmestynyt. Minulle riitti fb muutama vuosi sitten ja poistin sen, syitä oli useita eri. Aloin saada mm. turkin kielistä tekstiä profiilini seinälle, jonka jälkeen en enää luottanut sivustoon, minulla ei ollut turkkilaisia ystäviä ja senkin takia asia ihmetytti. Yhdessä vaiheessa sain kaverikutsun lehmän kuvaiselta. No feikki-ihmisiä ei somessa voi täysin välttää, mutta olen päättänyt yrittää olla välittämättä. Ymmärrän kyllä että joku toinen kokee asiat erilailla, jos ei kohtaa vastaavaa.

  En ole kuitenkaan somea vastaan, sillä kyllä somessa on paljon hyvääkin: kuvia on kiva katsoa ja tallettaa vaikkapa pinterestiin ideoita kuvien muodossa. Olen löytänyt valtavasti hyviä ruoka&juoma ohjeita muilta :) ja tietysti uusia matkakohdeideoita ja vaikka mitä. Uutisia on myös hyvä seurata somen kautta että mitä tapahtuu missä milloinkin. Vaikka toisaalta aina välillä kaipaan viime vuoden risteilyitä, kun laivalla ei ollut ilmaista nettiä ja voi jättäytyä uutisten+somen ulkopuolelle viikoksi

  • Vastaa Mari kesäkuu 30, 2017 at 11:12

   Kiitos Susanna! Joo, itsekin tulen vähän viiveellä noissa “kaikesta uudesta pitäisi tietää kaikki”-asioissa :) Mulla meni aikoinaan pitkään ennen kuin suostuin ylipäätään laittamaan fb-profiilin ja nytkin koitan olla haalimatta liikaa turhia sovelluksia puhelimeen. Onneksi nuo feikkiprofiilien kaverikutsut ja viestit voi siirtää suoraan ö-mappiin.

   Ja ihan totta, että somen avulla voi inspiroitua niin monin tavoin vaikkapa ruokaohjeiden tai matkakohteiden suhteen. Usein saatan seuraavaa kohdetta suunnitellessa etsiä Instagramista kuvia paikasta, vähän kuin Googlen hakuna. Mutta toisaalta myös, pieni sometauko teki kyllä oikein hyvää ja ehkäpä jatkossakin alan pitää niitä silloin tällöin!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.