Pallontallaajat.net
Valikko
Asuminen Italiassa Ulkosuomalaisuus

Muutto Italiaan: kuinka valmistautua?

kesäkuu 16, 2017

 muutto italiaan kuinka valmistautua

Moni haaveilee satunnaista matkailua pidemmästä oleskelusta ja asumisesta Italiassa, enkä suinkaan ihmettele, miksi.

Olipa syy sitten Etelä-Euroopan ilmasto, herkullinen ja terveellinen ruokakulttuuri viineineen, sulavasti soljuva italian kieli tai yleisesti rennompi elämänmeno, on Italia yksi useiden suomalaisten haavemaista. Näin myös minulle ennen tänne muuttoani.

Vaikka arkielämä Italiassa ei aina ole helppoa (missäpä olisi?) ja ruusunpunaiset lasit on lentäneet pois ajat sitten, on muutto kuitenkin ollut yksi parhaimmista päätöksistäni ikinä. Näinpä halusin omien kokemusteni pohjalta koota tähän postaukseen muutaman usein kysytyn kysymyksen Italiaan muuttamisesta.

Aiemmin olen listannut Italiassa asuvien suomalaisten käytännön vinkkejä ja muita tärkeitä huomioita täällä.

muutto italiaan kuinka valmistautua

Kuinka kauan aikaa menee muuttovalmisteluihin?

Tämä riippuu tilanteestasi nykyisessä asuinpaikassasi. Minulla meni käytännössä reilu kuukausi siitä, kun olin vastaanottanut uuden työn siihen, kun saavuin Venetsiaan. Oma tilanteeni oli verrattain helppo, sillä lapsettomana ja lemmikittömänä silloisena sinkkuna sanoin vuokrakämppäni irti sekä irtisanouduin silloisesta työpaikastani. Ensimmäisen kanssa olin vähän myöhässä, mutta jelpin vuokranantajaa löytämään uuden asukkaan mitä pikimmiten ja sain kahden kuukauden takuuvuokran itselleni.

Helsingin Etelä-Haagan kaksio, jossa olin viihtynyt neljä vuotta piti tietenkin tyhjentää melko ripeällä aikataululla. Kuvittelin aina, ettei minulla ollut kovinkaan paljoa tavaraa, mutta olihan sitä vain kertynyt useamman vuoden ajalta ihan riittävästi! Osan huonekaluista myin, osan annoin pois ja käytettyjä, hyväkuntoisia mutta minulle turhia vaatteita vein vaatekeräykseen useamman kassillisen verran. Osa kauneimmista astioistani ja juhlamekoistani on edelleen jemmassa ystävän varastossa Helsingissä, koska “tilapäinen” muutto sittemmin hieman venähti.

muutto italiaan kuinka valmistautua

Kuinka paljon rahaa pitää olla säästössä?

Jälleen riippuu tilanteesta: tulevan kaupungin vuokratasosta, palkkatasosta jos lähdet töihin sekä miten haluat olla ja elää ylipäätään. Minulla työsopimukseen sisältyi asunto työnantajan puolesta, joten kiinteiksi kuluiksi jäivät laskut (vesi-, sähkö-, kaasu-, jätteidenkeräys- ja netti) joiden maksumäärät nousevat kohtalaisen korkealle Italiassa. Venetsia on yksi Italian kalleimmista kaupungeista, mutta suomalaiselle arki on täällä edelleen kohtuullisen edullista ruokakauppaostoksineen.

Karkeasti sanottuna minulla oli tänne lähtiessäni säästössä noin 6000 euroa. Viimeiset puolitoista vuotta ennen muuttoa olin tehnyt jatkuvaa arkiyövuoroa tuntuvilla yölisillä sekä välillä ahminut 12-tuntisia ylityövuoroja viikonloppuisin, jotta saisin muuttokassan kuntoon. En käynyt ulkona syömässä tai juhlimassa vaan säästin suunnilleenkin jokaisen sentin (lukuunottamatta Nurmijärven Venla-yökerhoon satunnaisesti sijoitettuja siideriostoksia, hehe). Lyhyitä reissuja pidempi ulkomaille muutto oli kytenyt mietintämyssyssäni jo useampia vuosia, joten siinä mielessä olin ehtinyt ennakoida asiaa kuukauden varoitusta pitemmälle.

Entä jos en tunne ketään paikan päältä?

Ei haittaa, en minäkään tuntenut! Työkuvioiden myötä voi tutustua samanhenkisiin ihmisiin, mutta jos näin ei käy, on olemassa muitakin verkostoja. Yksi näistä on Internations, joka järjestää kerran kuussa kokoontumisia englantia puhuville ulkomaalaisille ja paikallisille. Myös paikallisten kielikurssien kautta voi löytyä hengenheimolaisia. Ja jos satut kirjoittamaan esimerkiksi blogia, niin joku saattaa löytää sinut sen kautta ja ottaa yhteyttä, kuten minulle on useampaan kertaan käynyt.

ape italia

Entä jos en puhu italiaa?

Alkuun ei välttämättä tarvitse olla pitäjän sulavin Jovanotti, mutta koeta opiskella kieltä etukäteen niin paljon kuin mahdollista. Paikan päällä ilmoittaudu kielikurssille, jos aikataulusi sallivat. Facebookissa on myös epämuodollisia tandem learning-ryhmiä, joissa voi ilmoittaa hakevansa italian kielen taitajaa, jolle sinä vuorostaan opetat englantia, tai vaikka suomea, jos kiinnostusta löytyy. (Toim. huom. olen löytänyt Venetsiasta paikallisen tyypin, joka  omatoimisesti opiskelee omaksi ilokseen suomen kieltä, WHAAT?!).

Entä jos iskee koti-ikävä?

Tämä on ihan normaalia ja näin käy monien tapauksessa jossain vaiheessa muuton jälkeen. Ajattelen aina, että olen todella onnekas, kun minulla on Suomessa ihania ihmisiä, joita kaipaan jatkuvasti. Ikävän kanssa oppii elämään, ja lennot kulkevat molempiin suuntiin. En ole Italiaan muuton jälkeen viettänyt yhtäkään joulua olematta kotona Kajaanissa. Välillä harmittaa, että monet tärkeiden ihmisten merkittävät elämäntapahtumat kuten häät, ristiäiset tai syntymäpäivät jäävät pakosta väliin, samoin bloggaamisen kannalta mielenkiintoiset tapahtumat Helsingissä. Kuron näitä kuitenkin kiinni sitten, kun menen käymään Suomessa, ja läheiset ihmiset myös ymmärtävät, että juttu jatkuu usein siitä, mihin ollaan viime tapaamisella jääty.

Ja vielä yksi tuikitärkeä, jota olen aiemminkin painottanut:

Villasukat. Mielellään useampi pari, niin ne voi pukea päällekkäin ettei palele. Naurattaahan se nyt kesän +30 asteen helteillä, muttei naurata enää joulukuun kylmillä kivilattioilla. Usko pois, varmasti tulee tarpeeseen talvella!

Työnhakuvinkkejä kirjoittelin aiemmin täällä ja käytännön työkokemuksistani Italiassa täällä.

Tuleeko teillä mieleen muita kysymyksiä tai vinkkejä Italiaan muuttoon?
Marimente Facebookissa / Instassa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

16 Kommenttia

 • Vastaa Iina kesäkuu 16, 2017 at 21:37

  Olipa hyvä postaus! Näin valmistumisen myötä piti päättää, mistä päin maailmaa alkaa etsiä töitä, ja Italia on yksi listalla olevista maista :) Muutitko muuten matkalaukuilla vai jouduitko lähettämään / kuljettamaan maahan tavaraa muuta reittiä? Oon alustavasti alkanut selvitellä erilaisia paketti- ja firmavaihtoehtoja (haha, tää on tärkeää, kun työpaikkaakaan ei ole), ja niitähän riittää loputtomiin…

  • Vastaa Mari kesäkuu 17, 2017 at 10:40

   Kiitos kovasti Iina, ja onnea valmistumisen johdosta! Italia on kieltämättä aina hyvä vaihtoehto ;D Minulla oli tänne muuttaessani elämä pakattuna matkalaukkuun ja rinkkaan. Ajattelin, että jos tarvin jotain niin hankin sitten paikan päältä sen sijaan että kuljetuttaisin Suomesta käsin. En tiedä kumpi tulisi loppuunsa halvemmaksi? Voin vaan sanoa, että mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompi liikkua ja parinkin vuoden jälkeen olen lähinnä ostanut vaatteita ja jotain pienempää, sillä monet vuokra-asunnotkin on Italiassa viimeisen päälle kalustettuja. Millaista tavaraa ajattelit lähetyttää?

   • Vastaa Iina kesäkuu 17, 2017 at 14:52

    Kiitos! Oon pähkäillyt juuri tätä, kun muutettavana olis lähinnä vaatteita, kenkiä ja design-astioita/-esineitä: kannattaako myydä/antaa pois kaikki ja ostaa uudelleen (melkoa hullua) vaiko lähettää, mikä mahdollisesti maksaa moninkertaisesti tavaroiden arvoon nähden (hullua tämäkin) :D Ja jos ulkomaille päädyn, haaveena olis myös saada kuljetettua rummut… Ja kuten toinen Iina vinkkas alla, face-ryhmät on kyllä suuri ilo ja apu!

    • Vastaa Mari kesäkuu 18, 2017 at 14:01

     Jep, mulla oli vähän sama pähkäily lähtiessä, mitä tehdä hienoimmille vaatteille ja esineille, joten päädyin varastoimaan ne toistaiseksi Suomeen. Mukana pitäminen olisi tullut hankalaksi, enkä myöskään halunnut luopua niistä kokonaan. Ehkä jossain vaiheessa ne olisi hyvä kuljetuttaa tänne, jos tarve vaatii :) Pitää itsekin tutkia noita FB-ryhmiä!

 • Vastaa Susanna kesäkuu 16, 2017 at 23:57

  Mielenkiintoinen kooste, minäkin olen kokenut hyviksi ne annettavien laatikot! myös reissussa tulee aina välillä jätettyä sellaisiin ylimääräisiä. Sinulla oli hyvä tuo systeemi että työpaikka tarjosi asunnon, myös esim. vaihtoon menevät tai au pairiksi menevät saavat usein asunnon sitä kautta. Tosin se yhteisasuminen vaatii sopeutuvaa luonnetta. Säästäminen ja ylityöt on hyvä konsti myös siihen jos haluaa jollekin kalliille matkalle, vaikka maailman ympäri matka.

  • Vastaa Mari kesäkuu 17, 2017 at 13:45

   Kiitos Susanna, kiva kuulla että tykkäsit koosteesta! Vuokran sisältyminen työsoppariin oli kyllä aika onnenkantamoinen, ja onneksi kämppis sattui myös olemaan mukava. Yhteisasuminen todellakin vaatii oikeaa asennetta ja kärsivällisyyttä etenkin tässä iässä, ja henkilökohtaisista kemioistakin riippuu miten asukkaat tulevat toimeen keskenään. Ja ehkä vielä joskus maailmanympärimatkalle, hmmm… :)

 • Vastaa Toinen Iina kesäkuu 17, 2017 at 11:04

  Minun “muuttaessa” -olinhan vain välivuotta pitämässä- matkakassa taisi olla n 200 euroa, omaisuus 18 kiloa painavassa urheilukassissa ja kielitaito nolla.
  Jos oikeasti muuttoa suunnittelee etukäteen, on se varmaan helppoa, mutta kyllä tästä selviää vaikka vähän kiertoteitä kulkisikin!
  Ja kaimalle ja muillekin, facebookissa on useampi ryhmä suomalaisille Italiassa, näissä aina välillä vilahtelee parikin tyyppiä, jotka ajavat pakulla Suomesta Italiaan ja ottavat tavaraa kyytiin, hinnoista tosin en tiedä.

  • Vastaa Mari kesäkuu 17, 2017 at 13:50

   Kiva kun kommentoit Toinen Iina ja tosi hyvä huomio, että muuttotapoja on hyvin monen monituisia! Joskus muutto tapahtuu vähän kuin vahingossa sen enempää suunnittelematta, ja usein asioilla on tapana järjestyä paikan päällä tavalla tai toisella, jos itse niin haluaa ja on valmis näkemään vaivaa pitempään asumiseen. Ja kuten mainitsit, Facebookin italiansuomalaisten ryhmät ovat todellakin kullan arvoisia tietopankkeja ja vertaistukia!

 • Vastaa Jaana kesäkuu 17, 2017 at 23:09

  Käsittääkseni palkkataso Italiassa niin kuin muissakin Etelä-Euroopan maissa on paljon alhaisempi kuin esim.. Pohjoismaissa. Kiinnostaisi tietää millainen verotus siellä on palkkatyöstä ja miten eläkejärjestelmä toimii.

  • Vastaa Mari kesäkuu 18, 2017 at 15:10

   Olet oikeilla jäljillä Jaana, sillä Italian palkat ovat Euroopan maiden pienimpiä Kreikan ja Espanjan ohella. Veroja sen sijaan maksetaan palkkatyöstä yllättävän korkeita prosentteja, ja sitä mihin nämä verovarat menevät on keskustelua suuntaan ja toiseen. Joku saattaisi tässä vaiheessa ajatella, että vähäisten palkkojen ja silti suhteellisen korkeiden elinkustannusten (isoimmissa kaupungeissa) yhtälö ei aina ihan toimi. Toisaalta kovin moni ei tule Italiaan luomaan uraa, päinvastoin italialaiset korkeasti koulutetut nuoret lähtevät täältä muihin maihin tienaamaan. Jos Italian työtilanne olisi hyvä ja palkat kohdillaan, niin täällä olisi populaa vielä paljon enemmän mitä nyt ;) Paikallinen eläkejärjestelmä on minullekin vielä täysi mysteeri, mutta esimerkiksi tämän linkin kautta selviää muutamia perusasioita: http://www.etk.fi/elakejarjestelmat/muut-maat/italia/

 • Vastaa Anna Mäntynen kesäkuu 22, 2017 at 11:25

  Kiitos loistavasta kirjoituksesta! Itse olen haaveillut Italiaan muutosta jo pitkään, mutta työasiat pitävät minut toistaiseksi Suomessa. :( Villasukkavinkki oli oikein loistava! Suomalaiset ovat tottuneet lämpimiin asuntoihin, joten kylmä asunto lämpimässä maassa voi toki tulla yllätyksenä monelle. :D

  • Vastaa Mari heinäkuu 2, 2017 at 17:00

   Kiitos kivasta kommentistasi Anna! Noinhan se on, työkuviot vaikuttavat hyvin pitkälti Italiaan ja ulkomaille muuttoon ylipäätään ja sen suunnitteluun. Ja voi villasukat ja se kuinka paljon ne on tulleet tarpeeseen talven kylmimpinä kuukausina! Koskaan ei voi korostaa tätä liikaa :D

 • Vastaa Reissausta ja ruokaa heinäkuu 14, 2017 at 17:07

  Nyt aionkin lukea kaikki Italia-juttusi, koska jonkinlainen henkireikäni on, että Suomeen kyllästyttyäni voisi muuttaa vaikka Italiaan. Suomessa olen ollut vasta neljä kuukautta Thaimaan jälkeen, mutta kaiken varalta pitää olla suunnitelmia. En niinkään usko saavani Etelä-Euroopasta töitä, vaan elää freelancetuloilla ja säästöillä sitten kun olen toivon mukaan jaksanut tehdä töitä Suomessa muutaman vuoden. Mutta tietoa pitää etsiä, jotta tietää miten Italiassa oikein eläisi, ei tuo hintataso ihan Thaimaan tasoa ole.

  • Vastaa Mari heinäkuu 22, 2017 at 21:15

   Kiitos kivasta kommentistasi Reissausta ja ruokaa! Varasuunnitelma on aina hyvä olla olemassa tulilla, ja aika monella niin paikallisella kuin ulkomaalaisellakin taitaa olla oma pieni yritys pystyssä Italiassa. Harmittava puoli täällä, etenkin pohjoisen suurimmissa kaupungeissa ovat asumiskulut – sen sijaan juuri Puglian eli Apulian reissusta palatessa ihmettelen, kuinka edullisesti sieltä voi saada vaikkapa kokonaisen huvilan.

 • Vastaa Eerika helmikuu 18, 2018 at 16:54

  Hei, kiitos tästä ja muista aihetta sivuavista postauksistasi! Olen selaillut blogiasi aiemminkin, mutta nyt eksyin lukemaan kunnolla. Haaveilemme perheeni (mies ja pian vuoden ikäinen poika) kuukauden mittaisesta lomasta Italiassa ensi kesänä. Olisiko sinulla antaa vinkkiä mihin päin Italiaa kannattaisi asettua kuukaudeksi? Etsimme paikkaa, jossa olisi nähtävää jo itsessään, mutta josta pääsisi helposti liikkumaan myös autolla muihin kohteisiin. Sijainti rannan lähellä olisi iso plussa. Olen selaillut airbnb:tä, mutta satutko tietämään muita väyliä kalustetun asunnon vuokraukseen? Mielelläni kuulen myös muita vinkkejä kuukauden minilomalle, jos sinulla tulee mieleen :)

  Nyt jatkan blogisi lukemista :) Mukavaa kevättä sinulle!

  • Vastaa Mari helmikuu 19, 2018 at 23:50

   Kiitos Eerika kivasta kommentistasi ja hienoa, että olet löytänyt minun blogin! :) Teidän lomasuunnitelmat Italiassa kuulostavat hyviltä, ja maa on itsessään niin monipuolinen, että näkemistä ja tekemistä varmasti riittää joka makuun. Mainitsit että rannan läheisyys olisi mukavaa, joten tästä tuli ensimmäisenä mieleeni Etelä-Italian Puglia (suomeksi Apulia), jossa vietimme viime kesänä reilun viikon. Etenkin Ostunin ja Leccen kaupungit ovat upeita, sijaitsevat meren läheisyydessä ja autolla pääsee liikkumaan etelässä kaikista kätevimmin. Airbnb:n lisäksi olen kuullut hyviä kokemuksia Interhome-sivustosta. Minulta löytyy Pugliaan sekä muualle Italiaan runsaasti vinkkejä blogin Italia-kategoriasta.
   Ihanaa alkavaa kevättä myös sinulle! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.