Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai

Veneton punainen Spritz – viinipohjainen aperitiivicocktail

kesäkuu 8, 2017

spritzaperol_marimente

“Viiniä ei tulisi koskaan sekoittaa minkään muun juoman kanssa.”

Oletteko tekin joskus törmänneet tällaisiin pöyristyttäviin väitöksiin?

Muun muassa Italian Veneton alueella rikotaan ihan reilusti näitä rajoitteita ja viiniä on kautta historian käytetty pohjana erilaisille maistuville drinkeille.

Yksi tunnetuimmista lienee Spritz, joka on virallisesti syntynyt Venetsia-Padova-akselilla 1920-30-lukujen välimaastossa. Drinkin nimi viittaa tarinan mukaan vesitilkkaan, jota Veneton alueella vierailleet ulkomaiset kauppamiehet ja sotilaat pyysivät lisäämään juomaansa vahvempiin viineihin tottumattomina. Nimen saksankielisyys puolestaan juontaa juurensa Itävallan keisarikunnasta, jonka hallinnassa Venetsian entinen tasavalta oli 1800-luvulla ennen Italiaan liittämistä. Toinen kovasti Spritziä muistuttava drinkki on puolestaan Brescian alueella tarjoiltava Pirlo, josta voit lukea lisää Raidallisia hetkiä ja retkiä-blogista.

Etenkin aperitiiviaikaan Venetsian kuppiloiden edustalla palloilee väkeä oranssinpunainen Aperol tai kirkkaanpunainen Campari Spritz kädessään. Mikäpä olisi parempi tapa viettää lämmintä kesäiltaa kuin pirskahtelevan jäinen drinkki kädessä, kanaalin äärellä istuen ja nokka kohti aurinkoa?

Veneton punainen Spritz

Tässä venetsialaisen Spritz-drinkin ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan:

1. Kaada 1/3 proseccoa tai kuivaa valkoviiniä kuvien demonstroimaan hyvänkokoiseen viinilasiin. Tai ihan mihin tahansa omaan lempimukiisi, mutta viinilasi antaa proseccon hengittää paremmin kuin esimerkiksi kapea lasi ja näyttää nätimmältä. Tai siis, siihen mahtuu enemmän!
2. Kaada sen jälkeen 1/3 Aperolia, Camparia tai Selectia oman maun mukaan. Ei sentään kaikkia samalla kertaa.
3. Lisää joukkoon 1/3 mineraalivettä.
4. Lisää reilusti jäitä! Venetsian mannermaalla laitetaan jostain syystä lasiin vähemmän jäitä kuin pääsaarella, ja kysynpähän vaan, miksi? Kesäkuumalla jäät sulavat nopeammin kuin italialainen pyyhältää Ferrarilla Milanoon ja ilman jäitä drinkki kilahtaa hattuun samaa tahtia kuin venetsialainen soutaa syksyisessä Regatta Storica-soutukilpailussa.
5. Lisää koristeeksi vihreä oliivi tikussa, jos tykkäät oliiveista sekä appelsiininviipale (Aperolin kanssa) tai sitruunanlohko (Camparin kanssa).

Mestariteoksen lopputulos näyttää kutakuinkin tältä:

Spritz Marimente

Huom! Jos proseccossa on jo valmiiksi kuplia, voi mineraaliveden jättää välistä ja lisätä 2/3 proseccoon 1/3 Aperolia sekä runsaasti jäitä. Jos drinkki jostain syystä maistuu oudon jogurttimaiselta, on siinä käytetty mahdollisesti huonolaatuista viiniä. Näin ollen hyvänkin viinin voi surutta “pistää pilalle” ja uhrata Spritzin väkerrykseen.

Näin! Pirskahtelevaa juhannuksen odotusta ja muita kesän juhlia!

P.S. Toinen kesäisen kupliva drinkkivinkki juhannukseen ja muihin kesäkekkereihin on Venetsiassa keksitty persikkainen Bellini, jonka ohje löytyy täältä.

Lisää vinkkejä suoraan Venetsian viinien ääreltä Marimenten Facebookissa, Instassa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

18 Kommenttia

 • Vastaa Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä kesäkuu 8, 2017 at 16:24

  Voi, mikä sattuma! Olen valmistelemassa ensiviikolle postausta Pirlosta, joka on siis Brescian alueella Spritziä vastaava juoma. Ja monet täällä sanovat, että Spritz eroaa Pirlosta, koska siihen ei tule kivennäisvettä laisinkaan toisinkuin Pirloon. Tosin minusta tuntuu, että nykyään tapoja on useampiakin. Ei Pirlollakaan näytä olevan vain yhtä aitoa ja oikeaa versiota.

  • Vastaa Mari kesäkuu 9, 2017 at 11:10

   Kiva kun kommentoit Katariina! Spritzeillä taitaa tosiaan nykyään olla yhtä monta tyyliä kuin tekijää :) Kotioloissa en minäkään lisäisi mineraalivettä, mutta baarien yleinen versio taitaa olla valkoviini + Aperol + kivennäisvesi, ehkä myös kustannussyistä, koska Spritz maksaa Venetsiassa useimmiten vain 2,50-3 euroa. Pirlo on ihan uusi tuttavuus minulle, joten postaustasi odotellen!

 • Vastaa Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä kesäkuu 8, 2017 at 16:49

  Täälläkin ilmeisesti käytetään nykyään vino frizzantea tavallisen valkoviinin sijaan.

  • Vastaa Mari kesäkuu 9, 2017 at 11:11

   Vino frizzantella saa kivan pirskahtelevan lopputuloksen, ja onhan se vähän vaihtelua valkkari+kivennäisvesi-yhdistelmään :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta kesäkuu 8, 2017 at 21:51

  Eipä hullumpi resepti! Mä just suunnittelen lauantaisen Sangria-illan juominkeja, jotain kevyttä ja kuplivaa…Pari hedelmää sekaan, niin on terveellistä :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 9, 2017 at 11:13

   No ilman muuta, sehän on silloin suorastaan terveysjuoma! :D Ja kuumalla kelillä pitää muutenkin huolehtia nestetasapainosta, ja hedelmistä saa kivasti hyviä sokereita… Muistelen että se parin kesän takainen white sangria-versio oli myös aika näppärä kesäjuoma!

 • Vastaa Kati Suomalainen im Allgäu kesäkuu 9, 2017 at 15:11

  En ole Saksassa nähnyt et ois laitettu sitä oliivia kyytipojaksi. Tai sit en vaan muista. :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 10, 2017 at 12:34

   Haha Kati :D Mä yritän välillä muistaa tilata ilman oliivia, tai sitten luovutan sen jollekin kaverille, joka tykkää niistä ;)

 • Vastaa otl kesäkuu 10, 2017 at 17:37

  50/50 aperol & campari toimii myös!

  • Vastaa Mari kesäkuu 11, 2017 at 13:54

   Kiitos vinkistä otl, pitääpä testata jos näin suosittelet!

 • Vastaa Sini / Sini matkakuumeessa kesäkuu 10, 2017 at 21:12

  Noita tuli Saksassa maisteltua. Olivat aperoliin tehtyjä. Luulin jotenkin, että Spriz on saksalainen juttu, kun niitä näytti olevan siellä monessa paikassa drinkkilistalla.

  • Vastaa Mari kesäkuu 11, 2017 at 14:00

   Kiva kun kommentoit Sini! Moni luulee drinkkiä saksalaiseksi nimen perusteella, samoin kuin vaikkapa Kinderiä (myös allekirjoittanut).

 • Vastaa Enni kesäkuu 14, 2017 at 17:37

  Oi, Spritz on kyllä kesäjuomien aatelia! Palasin itse juuri Toscanan road tripiltä, jolla tietysti tuli jokunen Spritzi maisteltua. Tosin yllätyksekseni yhdessäkään juomassa ei ollut mukana oliivia (mikä ei sinänsä haittaa, koska en ole suuri oliivien ystävä). Appelsiinin pala kyllä löytyi jokaisesta. Muutama vuosi sitten vierailin Venetsiassa ja siellä taas jokaisessa Spritz-lasillisessa oli oliivi. Eli tiedätkö onko tämä jokin vaihteleva juttu esim. maakunnittain? Vai eivätkö minun Toscanan alueen baarimikkoni vain olleet tarpeeksi sivistyneitä? :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2017 at 19:18

   Hahaa Enni, jospa se ei olisi ainakaan sivistyksen puutteesta kiinni! :D En kyllä itsekään tiedä, miksi Venetossa tykätään tehdä spritzeistä ruokavampia, ehkä ne oliivit lisää janon tunnetta ja sitten on tilattava toinenkin lasillinen? Bisneskikkoja ;) Ja kiitos kommentistasi!

 • Vastaa Kata / Raidallisia hetkiä ja retkiä heinäkuu 9, 2017 at 16:23

  Hei taas!
  Julkaisin viimeinkin blogissani kirjoituksen brescialaisesta Pirlo-aperitiivista. Kyllä se vaan Spritziä kovasti muistuttaa, vaikka paikalliset muuta sanovatkin. ;) Ero on varmaan ollut suurempi menneisyydessä.
  Linkki: http://raidallisiahetkiajaretkia.blogspot.it/2017/07/pirlo-brescialainen-aperitiivi.html?m=1

  Linkitin muuten tekstiin sinun postauksesi.

  • Vastaa Mari heinäkuu 9, 2017 at 18:37

   Moikka moi Kata! Ja jes, kiitti lukuvinkistä, täytyy käydä lueskelemassa tarkemmin Pirlon saloista :)
   Kiitos myös linkityksestä!

 • Vastaa Minnioee elokuu 1, 2017 at 15:21

  Moikka!
  Kiitoksia ihanasta blogista olemme juuri odottelemassa Venetsian lentokentällä konetta kohti Helsinkiä.
  Spritsiä tuli juotua lähes joka päivä tai ainakin joka toinen päivä reissun aikana…

  Saatiin hyviä vinkkejä täältä, esimerkiksi Lidon hampurilaisbussista sekä kahvikaupasta, missä paahdetaan pavut itse.

  • Vastaa Mari elokuu 2, 2017 at 12:09

   Moikka Minnioee ja kiitos ihanasta kommentistasi!
   On ihan huippua kuulla, että minun vinkeistäni oli hyötyä teidän Venetsian reissulla! Spritz kuuluu luontevasti venetsialaiseen elämänmenoon, viilentää kivasti näillä kesähelteillä ja on onneksi helppo tehdä myös itse kotioloissa.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.