Pallontallaajat.net
Valikko
Italia Ulkosuomalaisuus

Poskipusuttelua italialaisittain

kesäkuu 3, 2017

Poskipusuttelua italialaisittain

Poskipusut eivät suinkaan ole niin yksinkertainen tervehdysmuoto, mitä äkkiseltään voisi olettaa.

Etelä-Ranskassa asuvan Helena Liikanen-Rengerin kolumnin innoittamana (HS 2.6.2017) päädyin minäkin pähkäilemään poskisuukkojen salattua sielunelämää.

Kuinka monta suukkoa, miltä puolelta aloitetaan ja kenen kanssa niitä vaihdetaan riippuu maasta, alueesta, kaupungista – ja joskus jopa ihmisestä. Venetsian alueella suukotellaan useimmiten kaksi kertaa, ensin oikealle ja sitten vasemmalle suukot ilmaan (ei poskille) suunnaten ja omalla poskella kevyesti toisen poskea hipaisten. Vertailun vuoksi esimerkiksi Chilen suunnalla annetaan vain yksi poskisuukko oikealle puolelle. Näinpä ensimmäisen kerran Mr Chilen vanhemmat tavatessani kerkesin häkeltyä, minne toinen puoli suukottelusta jäi, kun itse käänsin totutusti toisenkin posken!

Olen muutenkin kämmäillyt suukottelutervehdysten kanssa tähän mennessä varmaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Mennessäni iloisesti tervehtimään Venetsiassa aperitiiviporukassa jo kerran ennestään tapaamaani naishenkilöä ja tämän miestä poskipusuin, muut seuralaiset kiusoittelivat, että nyt se pussailee kaikkia, ja ojensivat, että miltei tuntemattomien kanssa useimmiten kätellään mieluummin. Jahas. Sen sijaan ensimmäistä kertaa tavatessamme uudet venetsialaiset vuokraemäntämme ja -isäntämme aioin virallisesti kätellä, mutta eikä mitä, he molemmat äityivät pusuttelemaan heti alusta lähtien. Vanhempaa sukupolvea edustavan milanolaisen asiakkaani kanssa sen sijaan olen oppinut, ettei missään nimessä koskaan poskipusuja, vaan asiallinen, lämmin kädenpuristus tavatessa.

Poskipusutellessa nokkakolarin tai poskien yhteenkolahtamisen välttäminen on myös taitolaji. Sanomattakin selvää on, että olen kiitettävästi myös onnistunut kolaroimaan näillä molemmilla tavoilla. Viisainta on ehkäpä koittaa tervehdystilanteessa lukea, mitä italialainen keskustelukumppani on tekemässä ja seurata perässä. Tosin näitä epäselvyyksiä kuulemma käy myös italialaisten ja muiden poskisuukottelevien kansojen kesken. No totta kai, jos jokaisella on oma tyylinsä!

Helenan kolumnissa sivutaan myös halailua, joka on meille suomalaisille poskipusuja tutumpaa lähimpien ystävien, perheenjäsenten ja sukulaisten kesken tavatessa. Tämä tuo mieleeni muiston vuodelta 2003 Englannin Brightonista, kun samalla kielikurssilla ollut italialainen Giacomo halusi vaihtaa perinteiset poskipusut hyvästellessämme. Itse en 16-vuotiaana ollut vielä lainkaan perillä kyseisestä tavasta, joten pojan lähestyessä kaappasin hänet puolipaniikissa aimohalaukseen, kun en muutakaan keksinyt! En tiedä kuinka paljon italiaano säikähti suorasukaista suomalaista lähestymistapaa, mutta ilmeestä päätellen oli ehkäpä hyvä juttu, että suuntasimme molemmat seuraavana päivänä takaisin kotimaihimme.

Miten teillä päin poskisuukotellaan, tai millaiseksi koette mahdolliset poskipusutilanteet reissatessa?

Lisää Marimenten hajatelmia ihanasta Italiasta Facebookissa, Instassa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Noora | Kerran poistuin kotoa kesäkuu 3, 2017 at 10:12

  Mä en ole onneksi joutunut kovin usein kiusallisiin poskipusutilanteisiin. Kerran kyllä muistettavasti, tämä tapahtui Tallinnassa, mutta italialaisen henkilön kanssa. Olin hostellin yleisissä tiloissa hengaamassa ja aloin sitten rupatella niitä näitä jonkun italialaisen miehen kanssa. Ehkä tunnin pari siinä jutusteltiin, kunnes mun tuli aika lähteä kohti satamaa. Siinä sitten ajattelin että nyt sanotaan ne tutut kliseet “oli kiva jutella, nähdään taas” ym. mutta ei, sain kaksi poskisuukkoa ennen kuin ehdin edes tajuta. Varmaan meni vastapuolelta ihan puupökkelön muiskimiseksi, mikä varmaan oli omalta puoleltani onni onnettomuudessa. En edes ehtinyt yrittää tuikkailla omaa naamavärkkiäni mihinkään suuntaan, joten ei tarvinnut yhtään enempää kiusaantua näistä hyvästeistä :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 4, 2017 at 10:50

   Hahaa Noora, tuohan meni sitten juurikin huomaamattoman sulavasti! :) Vähän vastaavia tapauksia on käynyt myös minulle aiemmin reissuissa, kun en ole oikein “havahtunut” hyvästelemään poskipusuin. Siinä sitten lähinnä ihmetellyt mitä ympärillä tapahtuu kun tilanne on jo ohi :D

 • Vastaa Hanna/ Ranskatar reissaa kesäkuu 3, 2017 at 12:39

  Haha mä opin poskipusuttelemaan Etelä-Ranskassa, jossa annetaan kolme pusua, illanvietoissa vierähti useampi minuutti aina tullessa kun pusutteli kaikki läpi ja lähtiessä sama homma :D Sitten menin Espanjaan, jossa on tapana antaa vain kaksi pusua ja minä jäin hölmönä aina aluksi odottamaan sitä kolmatta. Ja kun vihdoin opin, että kaksi pusua, niin äskettäin Chilessä yritin sitten yhden pusun sijaan suukotella kahdesti :D Alkuun hyvä vinkki oli aina odottaa vastapuolelta aloitetta poskisuukotteluun, nykyään alkaa jo itselläkin olla jonkinlainen käry, milloin sopii suukotella. Mutta määrän kanssa on aina opeteltava kunkin maan (tai kaupungin) tavat :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 4, 2017 at 10:57

   Hahaa Hanna, pusut vaan vähenee sitä mukaa kun maat vaihtuu! :D Kolmen pusun tervehtimisten kanssa saa varata jo vähän enemmän aikaa kekkereiltä lähtemiseen, kun pelkkä kädenheilautus ja “moi moi” kaikille tasapuolisesti ei riitäkään. Nykyään poskipusut tulee luonnostaan, ja Suomi-reissuilla puolestaan pitää muistaa vaivihkaa kääntää pusumoodi pois päältä :D

 • Vastaa Liisa / Hollanninhippiäinen kesäkuu 3, 2017 at 20:16

  Hollannissakin pusutellaan ainakin synttärionnitteluna tutuille ja työkavereille, ja uudenvuoden toivotuksena ekana työpäivänä pitää pusuttaa kaikki vastaantulevat firmassa. Aina kolme kertaa: oikea-vasen-oikea. Saksalaiset antavat kaksi pusua, ja hämmentyvät ja naureskelevat, kun se hollantilainen kolmas seuraakin vielä perässä: “ai niin, kolme, me ollaan Hollannissa nyt”.

  • Vastaa Mari kesäkuu 4, 2017 at 10:58

   Hei tuohan on juurikin ihana tapa aloittaa uuden vuoden ensimmäiset työrupeamat pusutellen! :) Ja kaupan päälle vielä yksi ekstrapusu hollantilaisittain.

 • Vastaa K ja J kesäkuu 3, 2017 at 21:03

  Irlantiinkin on poskimuiskis rantautunut, ainakin keskiluokan piiriin, ja naisten kesken. Miehet kättelevät tai taputtavat harteille. Niinpä hämmennyin, kun yksissä juhlissa törmäsin ex-pomooni (punakka, vatsakas ja minua vanhempi), minä istuin ja hän tuli taakseni ja kumartui tervehtimään poskipusuin. Onnistuin kääntämään päätäni samaan suuntaan kuin hän ja suutelemaan suoraan suulle! Irkut vielä usein lisäävät sellaisen pienen mmm-äänteen, joten tilanne oli vähintäänkin korni. Ystäväni räjähti nauruun vieressä ja minä varmistin, että mies oli häipynyt, ja aloin epätoivoisesti hinkata suuta kuivaksi ; )

  • Vastaa Mari kesäkuu 4, 2017 at 13:11

   Ai jai, tyrskähdin täällä ihan ääneen tälle tarinalle! :D Sattuuhan noita itse kullekin, ja viimeistään jälkikäteen niille voi jo itsekin vähän nauraa. Mutta että vielä tuollainen mmm-äänne siihen päälle! ;)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.