Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

Toivepostaus: Venetsian vähemmän tunnetut kohteet

toukokuu 21, 2017

Venetsian vähemmän tunnetut kohteet

Entäs jos Venetsiassa on tullut vierailtua jo useampaan kertaan ja koluttua kaikki kuuluisimmat ja tärkeimmät nähtävyydet?

San Marcon aukiolla sijaitsevat Dogen palatsi, Pyhän Markuksen kirkko sekä Campanilen torni ovat mahtavia muistomerkkejä Venetsian tuhatvuotisen tasavallan ajan historiasta, ja näihin kannattaakin tutustua kiireettä (vinkit vierailuihin löydyt ylläolevista linkeistä). Rialton sillan ylitys ja yhtään liioittelematta henkeäsalpaavien Canal Granden maisemien ihastelu kuuluu monen kaupunkiin saapuvan matkaohjelmaan, samoin esimerkiksi hyvin syöminen.

Mutta mitäs näiden jälkeen?

Totuus on se, että Venetsiassa riittää tekemistä ja näkemistä loputtomiin, ja matkailijan omista mielenkiinnon kohteista riippuu, miten lomansa haluaa viettää.

Kokosin tähän toivepostauksena pienen listan muutamasta omasta suosikistani, jotka eivät ehkäpä ihan vahingossa tule kaupungissa palloillessa vastaan.

1. Persoonallisen boheemi ja kotoisa kirjakauppa Acqua Alta

Venetsia vähemmän tunnetut kohteet

Hämyinen Libreria Acqua Alta (suom. ‘Korkea vesi’ eli viittaus tulviin) -kirjapuoti Castellon syrjäisellä kadulla kutsuu vierailijaa tutkimaan ainutlaatuisia aarteitaan. Kirjoja on pinottu gondoleihin ja valikoimasta löytyy niin taidemaalauksia Venetsiasta kuin Casanovan eroottisia muistelmanovelleja. Takaovelta voi kiivetä kirjoista tehtyjä portaita pitkin kurkistamaan kanaalinäkymää, ja lähtiessä paijata kaupan suloisesti päikkäröivää kisua.

Libreria Acqua Alta Venetsia Marimente

Venetsian vähemmän tunnetut kohteet

Osoite: Campiello del Tintor, 30122 Venezia.

2. Euroopan vanhin juutalaisghetto

Euroopan vanhin juutalaisghetto Venetsia

Cannaregion kaupunginosassa sijaitseva juutalaisghetto täytti viime vuonna kunnioitettavat 500 vuotta. Gheton aukiolla voi muun muassa ihmetellä, kenen idea on ollut kyhätä suon päälle parhaimmillaan 7-kerroksisia rakennuksia mataline asuntoineen. Tai äimistellä sillan reunustaman seinän jälkiä myöhemmin poistetusta portista, joka sulkeutui aikoinaan puolilta öin, jolloin Venetsiassa asuvien juutalaisten oli palattava porttien sisäpuolella. Aukion nurkalta löytyy myös juutalainen museo (Museo Ebraico) ja tämä aukio on Venetsian ainoa, joka on kopissa päivystävien viranomaisten jatkuvan valvonnan alla.

Venetsian juutalaisghetto

Osoite: Campo di Ghetto Nuovo, 30121 Venezia.

3. Gondoliverstas: perinteisiä venetsialaisia kädentyöntaitoja

Venetsian vähemmän tunnetut kohteet

Dorsoduron alueella sijaitsevalla verstaalla voi ihailla perinteisiä, edelleen hyvissä voimissa olevia venetsialaisia käsityötaitoja.  Paras näkymä verstaan julkisivulle on sitä vastapäätä sijaitsevan Osteria Al Squero-aperitiivipaikan edustalta: viinilasin (prosecco ja Spritz 2,50 €!) kanssa voi poiketa ulos katselemaan, kuinka gondoleita rakennetaan. Ja parhaimmillaan voi sattua paikalle, kun uudenuutukaista gondolia ollaan juuri laskemassa vesille.

Aperitivo Venezia

Osoite: Fondamenta Bonlini 1097, 30123 Venezia.

4. Aliarvostettu La Maddalena-kirkko

Venetsian vähemmän tunnetut kohteet

Kirkkoja kiertävälle Venetsia on suorastaan paratiisikohde, sillä kaupungista löytyy Lonely Planetin reissuraamatun mukaan yli 200 kirkkoa. Yksi vähemmän tunnettu näistä on Maria Magdalan mukaan nimetty kirkko, joka sijaitsee Cannaregion kaupunginosassa pitkän Strada Nova-kadun varrella melko huomaamattomana; ulkoapäin La Maddalena on tuskin tunnistettavissa kirkoksi. Kirkko on venetsialaisittain harvinaisen ympyrän muotoinen ja sisältä täynnä symboliikkaa.

Osoite: Campiello Maddalena 2205, 30121 Venezia.

5. Intohimolla valmistettua kahvia: Torrefazione Cannaregio

Torrefazione Cannaregio Venezia

Jos kahvihammasta kolottaa, pistäydy hörppäämässä yhdet kaupungin parhaimmista kahveista tiivistunnelmaisen pienessä Torrefazionessa. Tämä 1930-luvulta lähtien pystyssä ollut kuppila on tiettävästi Venetsian ainoita kahviloita, jolla on lupa paahtaa itse omat kahvipapunsa liikkeen sisätiloissa. Mukaan voi myös ostaa vastapaahdettuja tai -jauhettuja kahvipapuja, joita löytyy jokaiseen makuun. Joidenkin lähteiden mukaan nykyaikainen kahvinjuontikulttuuri sai alkunsa juuri Venetsiassa, joten kahvinvalmistuksella on täällä pitkät ja tarkkaan vaalitut perinteet.

Osoite: Sestiere Cannaregio 1337, 30121.

6. Venetsian saaristo

Venetsian vähemmän tunnetut kohteet

Laguuni on edelleen Venetsian alueen sydän. Jos matkalla on aikaa useampi päivä, suosittelen tutkimaan kelien salliessa pieniä, Venetsian ympäristön viehättäviä saaria. Monelle reissaajalle tuttujen Muranon ja Buranon sijaan suuntaa kolmen kilometrin pituiseen Pellestrinaan, jonne pääsee vesibussilla ja mannermaan kautta myös tavallisella bussilla. Se on kuin mini-Venetsia, mutta paljon verkkaisempi ja rauhallisempi. Lähellä on myös Chioggian merellinen kaupunki.

Näitä vinkkejä voisi jatkaa loputtomiin, joten pitänee tehdä myöhemmin jatko-osa tälle postaukselle! :)

Lisää vinkkejä suoraan Venetsiasta Marimenten Facebookissa / Instassa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta toukokuu 21, 2017 at 23:22

  Tässäpä vasta hyviä vinkkejä! Mulla taitaa olla kaksi Venetsian reissua takana, joten seuraavalle kerralle pitää suunnitella jotain vähän “harvinaisempaa” nähtävää :D Tuo kirjakauppa on kyllä aika hurja, mutta nuo saaristot kiinnostaisi kovasti :)

  • Vastaa Mari toukokuu 22, 2017 at 09:52

   Kiitti Annika! Joo ne kirjakaupan portaat on aika hurjat, en suosittele kiipeämään kovin monen Spritzin jälkeen ;) Ja mulla on myös tavoitteena tutkia Venetsian saaristoa lisää tämän kesän aikana!

 • Vastaa Minttu toukokuu 22, 2017 at 05:13

  Oih, tulipa ihan muistot mieleen tuolta, pitkä aika, kun on tuolla lomaillut. Tosiaan lähisaarillakin on hauskaa käydä ja helppoa. Lidolla oli vähemmän hienoa kuin esim. Muranolla, joka oli todella viehättävä paikka ja mielenkiintoista lasitaidetta.
  Ja Campo Santa Margarita aukio oli hyvin suosittu esim. opiskelijoiden keskuudessa. Sielläkin oli hyviä Spritzejä.
  Vaikka jotkut Venetsiaa mollaavat (turistinen ja muka haiseva), niin kyllä se meistä on yksi aivan mahtava lomakohde, kun vaan valitsee vähemmän ruuhkaisen käyntiajan ja vähemmän tallatut polut (vaik kyllä noi palatsit on hienoja!).

  • Vastaa Mari toukokuu 22, 2017 at 10:00

   Kiva kun laitoit kommenttia Minttu ja hienoja muistoja sinulla Venetsiasta! Minusta Lido on ihana kesäaikaan, kuin astetta Venetsiaa modernimpi kesäkaupunki, rantoja löytyy joka makuun ja syömisten ja juomisten hinnat on yleisesti edullisempia kuin Venetsiassa. Ja myös Murano on symppis :)
   Ymmärrän toisaalta niitäkin, jotka eivät viehäty Venetsiasta – kesäkuumalla ja turistien kanssa jumissa kapealla kadulla ei muakaan paljoa naurattaisi :D Kesällä alan usein unelmoida talven hiljaiseloisemmista päivistä, mutta onneksi kuumuutta pääsee karkuun vaikka sinne Lidoon!

 • Vastaa Susanna toukokuu 23, 2017 at 23:20

  Mielenkiintoinen kooste, kirjat ovat siis myynnissä vai toimiiko myös kirjastona?
  olen nähnyt myös tuon kirkon ja sisälle ei ollut tungosta, melkein kaikki haluavat päänähtävyyksille. Olisi aika kiva päästä maalaamaan gondoli joillain värikkäillä väreillä

  • Vastaa Mari toukokuu 25, 2017 at 10:09

   Kiitos Susanna! Acqua Alta toimii kirjakauppana, eli teokset ja muut tuotteet ovat myynnissä. Ja gondolit oli lukemani mukaan aiemmin ties minkä riemunkirjavan värisiä, mutta 1500-luvulla tuli kielto, ettei saa enää kilpailla koristeluilla vaan kaikki on maalattava mustiksi. Tasa-arvoa kai tämäkin omalla tavallaan?

 • Vastaa Sari högström heinäkuu 17, 2018 at 19:01

  Lähdössä Venetsiaan Halpalennoilla 10 päiväksi. Minne kannattaisi suunnata Venetsiasta jonnekin päin.? Nähnyt Venetsian, joten tarkoitus ei ole jäädä sinne.. Kiitos ihanista vinkeistä etukäteen.

  • Vastaa Mari heinäkuu 19, 2018 at 11:22

   Kiitos kommentistasi Sari! Miten olisi Venetsiasta matkan jatkaminen kohti lähellä sijaitsevia Padovaa tai Trevisoa? Me ajelimme viime kesänä myös Venetsiasta Bassano del Grappan sekä Gardajärven kuvankauniisiin maisemiin. Toisaalta taas, kun aikaa on useampi päivä myös Ligurian puolen rannikko (Genova, Santa Margherita, Portofino…) on uskomattoman kaunista seutua meren ja vuorten ympäröimänä!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.