Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai

10 faktaa proseccosta, Veneton alueen ylpeydestä #ProseccoPerjantai

toukokuu 12, 2017

10 faktaa proseccosta #ProseccoPerjantai

POKS! Kuulostipa se hyvältä – viilennetyn kuohuviinin avaaminen nimittäin.

Uskallanpa väittää, etten ole ainoa, jota tuo ääni muistuttaa siitä, että elämässä on välillä ihan ok istahtaa alas ja fiilistellä vaikkapa menneen viikon onnistumisia. Tai huonomman viikon kohdalla viitata kintaalla vähemmän putkeen menneille asioille. Tai vaikkapa lähestyvälle äitienpäiväviikonlopulle ja omalle, tietysti maailman parhaalle äidille. Tai – ihan muuten vaan, sen erikoisempaa syytä tarvitsematta.

Oli niin tai näin, on ensimmäisen varsinaisen #ProseccoPerjantai-teemapostauksen aika. Kirjoittelin aiemmin tämän postaussarjan perimmäisestä ajatuksesta lisää täällä. Yhdellä lauseella tiivistettynä luvassa on siis viineistä kiinnostuneen tavallisen tallaajan eli Marimenten toimituksen hajatelmia viineistä, viinikulttuurista sekä muun muassa viinimatkailusta. Kaikki tämä useimmiten pieni pilke silmäkulmassa kynäiltynä.

10 faktaa proseccosta #ProseccoPerjantai

Näin alkajaiksi palataan ihan perusasioihin eli tässä muutama fakta italialaisista proseccoista:

1. Proseccoa tuotetaan Koillis-Italiassa, Veneton alueella. Trevison maakunnan pohjoisosaa kutsutaan varsinaiseksi proseccoalueeksi.

2. Prosecco ei ole tietty rypälelajike vaan viinilajin nimike. Rypäleen nimi, josta proseccoa tuotetaan on sen sijaan glera.

3. Proseccon koostumus on tyypillisesti kepeän pirskahteleva ja alkoholipitoisuus noin 11-12 %.

4. Prosecco ei ole vakavahenkinen viini. Hih.

5. Prosecco sopii moneen tilanteeseen aperitiivista ruokajuomaksi sekä lahjaksi. Ja toimii myös oivana tuliaisena Venetsian reissulta Suomeen kavereille (tai itselle!).

6. Kuohuvan proseccon (spumante) lisäksi on olemassa myös vino frizzante eli poreileva prosecco, jossa on spumantea vähemmän paineistettua hiilidioksidia. Tämä tarkoittaa, että spumante on koostumukseltaan laadukkaampaa kuin frizzante.

7. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vino frizzanteakin voisi toisinaan juoda. Mielestäni se soveltuu varsin hyvin ihan omaksi iloksi  kalsarikänneihin  nautittavaksi tai vaikkapa kukkaronnyörit kireällä reissaavalle budjettimatkailijalle.

#ProseccoPerjantai

Hanaproseccolla kippistelyä Venetsianlaguunilla

8. Kaikki prosecco EI ole kuohuvaa – on olemassa myös prosecco fermo eli kuplaton prosecco, joksi itse tykkään kutsua tämän tyyppistä valkoviiniä. Eräänä lauantai-iltana viinikaupan kautta kotiin palatessani tunsin itseni huijatuksi, kun proseccossani ei ollutkaan kaipaamiani kuplia! #firstworldproblems

9. Tarkista, että pullon etiketissä on merkintä ‘DOCG’ (denominazione di origine controllata e garantita) eli taatun ja valvotun alkuperän nimellisarvo. Niin mikä oli..?

10. Italiassa myytävät edullisimmat kahden-kolmen euron prosecco-pullot eivät ole hyviä vaan aiheuttavat pahimmillaan päänsäryn. Sen sijaan kuudella eurolla voi jo saada laatuproseccon, Suomen hinnoissa noin kympillä.

Tähän loppuun vielä silmiähivelevän vehreitä viininviljelymaisemia Coneglianon ja Valdobbiadenen alueilta Venetosta, joissa proseccoa tuotetaan:

Seuraa tunnelmia suoraan Venetsiasta käsin Marimenten Facebookissa / Instassa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Annika -Tarinoita Maailmalta toukokuu 12, 2017 at 17:57

  No olenkin vähän miettinyt, että mikä tekee proseccosta proseminaari eikä kuoharin! Mä tykkään kuplivista juonista, vaikka harvemmin tulee niitä juotua.

  • Vastaa Mari toukokuu 13, 2017 at 11:15

   Joo Annika, tuo kuplattoman proseccon olemassaolo tuli aika yllätyksenä! Venetsia opettaa :D

 • Vastaa Anna toukokuu 13, 2017 at 21:47

  Pakko kommentoida. Olen suuren suuri prosecco fani! :D
  Yllätyin siitä, että laitoit spumanten sulkuihin, koska musta se ei ole lainkaan sama juttu. Oon ymmärtänyt että moni spumante tehdään ihan kunnon pullotus-metoodilla (traditional method, champagne method whatever), kun taas prosecco ei käy pulloissa vaan isoissa tankeissa ja sen takia se on niin edullista. Poikkeuksia toki on kuten Asti tai muu. Lisäksi mulle yks viinitilan omistaja on kertonut, että noita DOCG ja DOC juttuja ei kannata kattoo liian tarkkaan, koska usein viinitilat ei ees halua niitä omille viineilleen koska italiainen byrokratia. :D
  Mut joo, en oo varma, mut näin olen ymmärtänyt.

  • Vastaa Päivi / Viinikupla toukokuu 14, 2017 at 10:54

   Vino spumante Italiassa viittaa tosiaan yleensä kuohuviiniin, joka on valmistettu samppanjamenetelmällä (eli toinen käyminen tapahtuu pulloissa). Mutta DOCG Proseccon tapauksessa kyseessä voi silti olla tankkikypsytysmenetelmä. Tällöin spumante tarkoittaa sitä, että proseccossa on enemmän painetta=enemmän kuplia kuin frizzantessa. Prosecco itse asiassa on niin eri tyylistä kuin monet muut kuohuviinit, että tankkikypsytysmenetelmä on sille sopivampi kuin samppanjamenetelmä. Halvimmat proseccot sen sijaan on valmistettu niin, että niihin on vain ruiskutettu hiilihappoa. Se on sitten jo ihan eri juttu.

   Tämä oli kiva juttu, Mari! On hyödyllistä tietää, että kaikki prosecco ei ole kuplivaa, muuten voi pettyä pahasti :-)

   • Vastaa Anna toukokuu 14, 2017 at 12:02

    Okei, kiitos tiedosta! Huh, kamalaa. En tiennyt että joihinkin on ruiskutettu hiilihappoa! :D
    Niin, enkä myöskään tiennyt että prosecco voi olla ilman kuplivaa. Vois tosiaan olla aikamoinen pettymys :)

    • Vastaa Mari toukokuu 14, 2017 at 12:24

     Kiva saada tänne muidenkin proseccofanien asiantuntevia kommentteja, ja Päivi ehtikin jo ensimmäisenä selventää prosecco spumantea – kiitos tästä, samalla opin itsekin lisää! :)
     Ja tuo kuplaton prosecco on alkuunsa hieman jopa pettymys, jos ei viinikaupan myyjä mainitse siitä erikseen. Useimmiten varmistavat kyllä, että kuplilla vai ilman, ja jos ei niin pitää muistaa itse kysäistä ettei mene kuplat parempiin suihin :D

 • Vastaa VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA toukokuu 16, 2017 at 17:44

  Prosecco on mun oma suosikki kaikista nautiskelujuomista! Sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen – myös niihin kalsarikänneihin! :’D Olipas hauska lukaista muutama uusi fakta proseccosta, en nimittäin tiennyt että on olemassa myös kuplatonta proseccoa. Voin vain niin kuvitella, miten huijattu olo on ollut tuona kertana kun oot ostanut vahingossa kuplatonta proseccoa.

  • Vastaa Mari toukokuu 17, 2017 at 12:36

   Kiva kun kommentoit VEERAPIRITA ja jes, lisää proseccolle liputtajia! :) Luulenpa, että tuota kuplatonta proseccoa löytyy enimmäkseen Italian markkinoilta, Suomessa ei ole tullut kertaakan vastaan (en ole kyllä etsinytkään vaan nimenomaan niitä kuplallisia! :D ).

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.