Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai

Viinihajatelmia ja #ProseccoPerjantai

huhtikuu 28, 2017

Viinihajatelmia ja #ProseccoPerjantai

“Viinin idean ymmärtämiseen et tarvitse tutkintoa: riittää että päässäsi on silmät, nenä ja suu.” -Viinipiru Arto Koskelo

Julistin 2. maaliskuuta 2017  julkisesti eli Twitter-tililläni haluavani tulla viininkertojaksi.
Mikä ihme on viininkertoja?

Tunnetumpi termi on englanninkielinen wine teller, mutta suomenkielisessä blogissa haluan löytää kotimaan kielen lähimmän vastineen, joka tässä tapauksessa kääntyy viininkertojaksi.

Tiedättehän, mikä on tarinankertoja? Samalla logiikalla viininkertoja keskittyy eläväisesti kuvaillen kertomaan viinin tarinaa. Tai viinitarinoita. Ja tähdennettäköön myös, että hyvä viininkertoja on eri asia kuin hyvä viinikerta. Mutta hyväkin viininkertoja voi joutua maistelemaan viiniä hyvin useita kertoja.

Viiniaiheisia postausideoita alkoi kertyä läppärin kuvainnolliseen pöytälaatikkoon yhä useampia, ja suomalaisia lukijoita näyttivät selvästi kiinnostavan arkiset viinihajatelmat. Näin ollen heräsi idea jakaa kyseisiä ajatuksia ja tunnelmia viineistä joustavasti kerran pari kuussa.

Tuloksena syntyi teemablogipostaussarja #ProseccoPerjantai.

Ensinnäkin haluan todeta, että #ProseccoPerjantai on ennen kaikkea aika- ja paikkariippumaton mielentila. Se ei tarkoita, että aina pitäisi vartoa nimenomaan perjantaita, ennen kuin voi nautiskella lasillisen kuplivaa, tai ylipäätään mitä tahansa viiniä. Omaan kiinnostukseeni pohjautuen olen etsinyt tietoa, lukenut alan artikkeleita, kuunnellut lukuisia webinaareja ja podcasteja sekä ammentanut käytännön viinitietoutta alan ammattilaisilta suoraan Venetsian viinibaarien tiskien takaa. Näin ollen #ProseccoPerjantai tarjoilee kuplivan kepeitä hajatelmia viineistä, viinikulttuurista sekä tietenkin itse proseccon syvimmästä sielunelämästä.

Viineissä ja viinikulttuurissa on jotain, mikä toisinaan aiheuttaa meissä tavallisissa tallaajissa epävarmuutta siitä, kuinka pitäisi käyttäytyä, kun on viinitilanne päällä. Tai miten ja mitä viiniä kannattaisi tilata esimerkiksi Italian reissulla. Näitä sekä moninaisia muita aiheita asiasta ja sen vierestä käsittelemme lisää pian, joten pysykäähän lasin äärellä!

#ProseccoPerjantai Marimente

Viininjuontikulttuuriin liittyy jokseenkin vahvanpuoleisesti hienosteleva tai sitä teeskentelevä lähestyminen. Kaiken tuon keskellä on välillä hyvä muistaa, että loppujen lopuksi viini on kuitenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan KÄYNYTTÄ RYPÄLEMEHUA.

#ProseccoPerjantain tarkoituksena on tarkastella viinejä tavallisen rehellisellä ja maanläheisellä otteella – palavasti viineistä kiinnostuneen nuoren(?) naisen näkökulmasta. Lisäksi haluan rikkoa tässä säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvässä postaussarjassa muutamia viineihin liittyviä yleisiä myyttejä ja uskomuksia.

Italian Venetsiassa ja Veneton alueen viinituotannon lähimaastossa reilut kaksi vuotta asuneena olen puolueellinen italialaisten viinien puolestapuhuja, mutta postausten aiheet tulevat sivuamaan myös muita viinimaita, viinipohjaisia cocktaileja, viinin kanssa nautittavaa ruokaa sekä viinikulttuuria eri maissa.

Sanomattakin selvää on, että #ProseccoPerjantailla ei ole tarkoitus rohkaista ketään vetämään överikännejä, vaan ennemminkin edistää viisaan juomisen taitoa. Satunnaiset hallitut kalsarikännit on toki sallittuja, ja tähän kansainvälisestikin muodikkaaseen termiin palataan pian omassa postauksessaan. Ja kuten olemme kaikki jossain vaiheessa elämäämme kuulleet, viina on viisasten juoma, ja sitä on myös viini (kuin myös VISKI, jos jotakuta jäi epäilyttämään).

Nautiskellaan siis vastuullisesti ja rennosti, mielellään mainiossa seurassa.

Postauksia kirjoittaessani tämä on samalla oppimisprosessi myös itselleni. Jos siis satunnaiset viininhuuruiset hajatelmat kiinnostavat, tervetuloa mukaan seuraamaan ja oppimaan – sekä käyttämään #ProseccoPerjantai-tägiä somessa vapaamuotoisesti kevään ja kesän tulevissa viinitilanteissa! :)

Kippis, salute ja kuplivaa vappuviikonloppua, olipa keli mikä hyvänsä!

#ProseccoPerjantai Marimente

Mitäs tykkäätte viinihajatelmaideasta?

Tiedon uusimmista postauksista saat parhaiten seuraamalla Marimentea Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

P.S. Aihetta sopivasti sivuten kirjoittelin myös hetkisen aikaa sitten pienen viinitarinan Venetsiasta Viinilinnan blogissa!

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta huhtikuu 28, 2017 at 15:29

  Isot aplodit #ProseccoPerjantaille täältä, vaikkakin kyllä tällä hetkellä teekupin ääreltä :D Mun pitäisi laajentaa kyllä viinitietoutta itsekin, kun tulee aina valittua jompikumpi vakkariviineistä – on niitä varmaan muitakin hyviä kuin kaksi luottoviiniäni. Ja tuo prosecco taitaa olla kokonaan testaamatta, pitää kyllä nyt kesän kynnyksellä ottaa itseä niskasta kiinni tämän kanssa ja tuoda kotiin muutakin kuin Niagaran viinejä :)

  • Vastaa Mari huhtikuu 28, 2017 at 17:48

   Isot kiitokset sinne teekupin äärelle Annika! :D Italiassa asuessa tuolta viinitietouden laajentumiselta ei oikein voi välttyä, jos asia yhtään kiinnostaa itseä (ja kiinnostaahan se, kuten on selväksi käynyt moneen kertaan!) :) Muistan vieläkin kuinka hyviä Niagaran valkkarit oli, mutta toki nyt jos koskaan kannattaa perehtyä myös pirskahteleviin proseccoihin.

 • Vastaa Päivi / Viinikupla huhtikuu 28, 2017 at 18:01

  Ei ole yllätys, että mä peukutan sun uutta aluevaltausta :-D Tosi kiva lueskella viinijuttuja italialaisesta näkökulmasta! Itse huomaan luisuvani enemmän ja enemmän Saksan viinien pariin, mutta paikan päällä asuessa vaan on helppoa ja luontevaa tutustua paikallisiin antimiin. Matkajuttuja on tulossa lähiaikoina, kun lähden taas koluamaan Saksan viinialueita.

  • Vastaa Mari huhtikuu 29, 2017 at 12:53

   Jee Päivi, kiva kun kommentoit ja hienoa että löytyy muitakin viini-intoilijoita! :) Italialla on niin vahvat perinteet viinimaana, että täältä on välillä vaikea löytää muiden maiden tuottamia viinejä kauppojen valikoimista :) Suomessa asuessa ostoskoriin sen sijaan sattui aika usein juurikin saksalaisia, sekä chileläisiä viinejä.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.