Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Lukukokemus: Liisa Väisänen: Kaikki Italiani – matkoja maahan josta on moneksi

huhtikuu 22, 2017

Lukukokemus Liisa Väisänen Kaikki Italiani

MIKÄ: Kaikki Italiani – matkoja maahan josta on moneksi-kirja, kovakantinen, 229 sivuinen Italia-fanin opus
KUKA: Liisa Väisänen on matkailun ammattilainen, taidefilosofi, kulttuurivaikuttaja,  suosittu luennoitsija sekä pitkäaikainen Italia-konkari
MISSÄ: kirjassa kerrotut faktat, mietteet ja kokemukset sijoittuvat nimensämukaisesti Italian kaikkiin alueisiin
MILLOIN: julkaistu vuonna 2017 (Kirjapaja)

*Yhteistyössä Kirjapajan kanssa

Viime postauksessani hipaisin hieman pitkäaikaista lukemisharrastustani, josta on tullut entistä tärkeämpää ammattikirjoittamisen ja ulkomailla asumisen myötä.

Taustatietoina tähän alkuun pari faktaa: olen aiemmin lukenut Liisan Väisäsen teoksen Verkkaisuuden filosofiaa ja minulla on ollut suuri kunnia olla aikoinaan Liisan asiantuntevissa opeissa Italian Genovassa. Sain Kaikki Italiani-kirjan arvostelukappaleen blogiyhteistyönä Kirjapajan kautta, mutta kuten aina, kaikki lukukokemuksen perusteella muodostetut ajatukset ja mielipiteet ovat omiani.

Mattapintaisen kannen kuvassa keimailee Venetsian paikallinen naapurusto, omana arvionani Castello, jossa värikkäät pyykit roikkuvat levällään kadun yllä. Kannen oikeaa alanurkkaa koristaa pieni kiiltäväpintainen “muistilappu”, josta selviää kirjan nimi, kirjailija sekä kustantaja.

Kirjan avatessa jo sisällysluettelo on Italia-fanille herkullisen hykerryttävän kuuloinen: “Umbria, Italian vihreä sydän”, “Sanoinkuvaamaton Napoli”, “Emilia-Romagna, sympaattisten maakunta”…sekä tietysti “Venetsian monet puolet”, joka kieltämättä kiinnostaa Marimenten paalupaikalla viimeiset parisen vuotta viihtynyttä toimitusta.

Kirja alkaa tarinalla Italian yhdistymisestä ja selviääpä myös allekirjoittaneelle viimein, miksi lähes jokaisesta maan kaupungista löytyy Garibaldin mukaan nimetty katu. Giuseppe Garibaldi on varsin tutunkuuloinen nimi, mutta olin jokseenkin mieltänyt kyseisen Italian syntymisen historialle tärkeän henkilön säveltäjäksi tai muuksi taiteilijaksi!

Jo ensimmäiset 30 sivua luettuani olen tikahtua uteliaisuudesta, sillä kirja sisältää niin paljon mielenkiintoista tietoa ja tarinoita – ja olemme vasta teoksen ensimmäisessä etapissa eli Venetsiassa.

Lukukokemus Liisa Väisänen Kaikki Italiani

On suorastaan järkyttävää lukea ja ymmärtää entistä paremmin, miten epäyhtenäinen Italian valtio onkaan. Itsenäistymishaikailuja kuulee Venetsiassa vielä tänäkin päivänä ja karnevaaleja juhlitaan näyttävin menoin, vaikka Keski-Italiassa osa ihmisistä on edelleen vailla kotia maanjäristysten ja yllätyskylmän talven jälkeen. Voin hyvin yhtyä mukaan Liisan toteamukseen “jokainen on aina ennen kaikkea venetsialainen, roomalainen, sisilialainen ja sitten vasta italialainen”. Toisaalta miellänhän itsenikin Suomessa edelleen ylpeästi kainuulaiseksi tai vähintäänkin Pohjois-Suomen kasvatiksi.

Eräästä kirjassa mainitusta seikasta olen osittain toista mieltä: pizzan ei tarvitse suinkaan olla surkeaa Venetsiassa. Vaikka puu-uunit ovat periaatteessa kiellettyjä historiallisessa keskustassa, parista ravintolasta tästä huolimatta löytyy nykyään sellainen. Ja myös kaasu- tai sähköuunissa valmistettu pizza voi olla maukasta, jos se on leivottu ammattitaidolla sekä aidolla rakkaudella. Yhtä mieltä olen kuitenkin siitä, että napolilaisessa puu-uunissa valmistettu mehevä pizza puhvelinmozzarellajuustoineen on lähestulkoon vertaansa vailla!

Liisan rakkaussuhde Italiaan alkoi Venetsiasta ja päättyi Genovaan. Minulla se puolestaan alkoi juurikin Liisan ansiosta Genovasta, eikä toivon mukaan pääty ainakaan ihan heti Venetsiaan. Kaikki Italiani-kirjasta selviää myös, mikä ihme on Italiassa voimassaoleva varjovero, mistä hotellien tähtiluokitukset ovat saaneet alkunsa ja miksi Italian julkinen terveydenhuolto on tutkitusti Euroopan parhaimpia (ja maailman kolmanneksi parasta).

Oletteko te lukeneet kyseisen kirjan ja mitäs tykkäsitte?
Seuraa Marimentea tuoreeltaan Venetsiasta Facebookissa / Instassa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Susannastravels huhtikuu 25, 2017 at 01:40

  Näin jutun tästä kirjasta aiemmin ja kiinnostuin kyllä :)
  olen tykännyt myös Tessa Kirosin Venetsia kuva+ruokakirjasta. Muitakin Italia aiheisia kirjoja on tullut luettua aiemmin, esim. Eija Wager Tupaantuliaiset Italiassa on myös lukemisen arvoinen ja mielenkiintoinen kokemus Italiasta! kirja kertoo Eijasta, joka osti puolilahon navetan Comolta josta hän kunnosti kodin. Eija asui 34 vuotta Italiassa ja kirjassa kerrotaan myös kylästä, eläimistä yms. Olikohan se tämä kirja mutta jostain luin myös siitä että notaari tarvitaan aina talon ostoon Italiassa, koska tontti voi olla jonkun aivab muun nimissä kuin talon omistajan. Joskus tontin omistajia putkahtelee esiin vasta kymmenien vuosien päästä, jolloin mm. amerikkalaiset lomalaiset ovat joutuneet luopumaan ostamastaan Italian talosta, kun eivät tienneet että tontti olikin toisten nimissä kun hoitivat kaupat ilman notaaria. Aika tärkeääkin tietoa tuo.

  • Vastaa Mari huhtikuu 26, 2017 at 14:17

   Kiitos Susannastravels näistä lukuvinkeistä! Tämän lisäksi mieleeni tuli Ella Kannisen muistaakseni viime vuoden puolella julkaistu Toscana-aiheinen kirja, joka kiinnostelee myös kovasti!

 • Vastaa Margit toukokuu 14, 2017 at 18:57

  Tässäpä äitienpäivälahja – mulle ;) Roomaa jo ehdin makustella, siellä kun vast’ikään piipahdin. Rakastamani Aostan laaksokin päässyt teokseen, vaan ei ensi kesän vaelluskohde Dolomiitit.

  • Vastaa Mari toukokuu 15, 2017 at 13:36

   Tämä on ihan mainio lahjaidea! Minulle myös Dolomiitit ovat vielä ihan tuntematonta seutua, vaikka asunnon ikkunasta siintävätkin horisontissa. Pitää lähteä kesän kuumina päivinä sinne suunnalle viilentymään joku kerta! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.