Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Mistä tunnistaa italialaisen?

huhtikuu 7, 2017

Mistä tunnistaa italialaisen

Silkkisen sileät kauluspaidat, napakasti mutta huolettoman rennosti istuvat takit ja yksinkertaisesti huolitellun näköinen olemus. Italialaisten luontainen tyylitaju tunnetusti ihastuttaa ympäri maailmaa, eikä suotta.

Vaikka edellämainitut ulkonäölliset kuvaukset ovatkin varsin vahvoja stereotypioita, en voi vastustaa kiusausta olla leikkimättä niillä tämän postauksen verran. Yleistykset eivät toki päde kaikkiin Saapasmaan tallaajiin, mutta silti osuvat useamman kerran näkökenttään katukuvassa varsinkin Pohjois-Italian suurimmissa kaupungeissa. Näin ollen sallittakoon suhteelliset johtopäätökset tällä parin vuoden aikaisella otannalla. (Dear Italian friends, if you’re reading this with Google Translate, instead of mocking your style I completely adore you guys!)

Pukeutuminen kausien, ei säätilojen mukaan

Ihan sama vaikka maaliskuussa olisi toisinaan jo +20 astetta, toppatakki on päällä ja pysyy, koska on talvikausi! Kesä alkaa kalenterin mukaan virallisesti 21. kesäkuuta, ja tästä ilmoitetaan suurin seremonioin tv-uutisia myöten. Ennen tätä ei ole mitään syytä kääriä toppatakkeja talvisäilöön, joten otetaan siis pukeutumisen kanssa ihan rauhallisesti eikä suotta hötkyillä muutaman orastavan hellepäivän vuoksi!

Aurinkolasit forever

Ei haittaa, vaikkei ulkona varsinaisesti paistaisikaan tai olisit sisätiloissa vaikkapa ruokakaupassa: aurinkolasit on aina in ja pop! Marimenten toimitukselle selvisi hetkisen aikaa sitten, että Pohjois-Italian mukaanlukien Veneton alueella valmistetaan monien tunnettujen merkkien lasit, kuten Ray-Ban, Dolce & Gabbana, Prada, Versace…you name it. Allekirjoittanut ei ole vielä tätä kirjoittaessaankaan oppinut pitämään aurinkolaseja – ehkäpä olisi viimein syytä totutella suojelemaan silmiään Italian auringon alla.

Miesten metroseksuaalinen pukeutuminen

Kuva: dmarge.com

Lentokentällä lomalle lähdössä olevan italialaisen miehen tunnistaa aurinkolasien lisäksi nahkatakin, kaulaliinan ja shortsien (?) yhdistelmästä. Ja siitä, että Frankfurtinkin kentällä lentoa odotellessaan hän tilaa currywurstin sijaan pizzan. Barbone-tyylinen, ehkäpä aavistuksen verran liian pitkäksi jätetty mutta silti tarkoin koulittu parta on myös muotia. Italiassa mies voi myös huoletta olla metroseksuaali ja pukea päälleen vaaleanpunaisen kauluspaidan, tai punaiset, vartalonmyötäiset housut (miesten vaateosastot ovat täynnä tämänkaltaisia vaihtoehtoja), eivätkä paikalliset tunnu kohottavan kulmakarvaakaan. No, miksipä pitäisikään?

Perinteikkään tyylikkäät naiset

Tummaa tai muuten punaista huulipunaa on oltava, ja pääasia on, että suuvärkistä löytyy väriä. Muussa pukeutumisessa sen sijaan ei tarvitse turhaan revitellä ainakaan väreillä, sillä musta on aina tyylikäs ja pitää vuodesta toiseen pintansa. Hiukset tulee olla huolitellut muttei liikaa vaivaa nähneet. Parempi luonnolliset kutrit kuin tuhottoman paljon hiuslakkaa, sillä muuten olet liian amerikkalainen, ja tämähän olisi suorastaan kauheaa. Ja tyylikkyys ei myöskään katso ikää – katukuvassa vilahtaa kovin usein huolettoman viileän näköisiä Gucci-mummoja! Ja tämä ikäseikka pätee muuten myös miehiin.

Nilkat paljaana

Tätä näkee etenkin teineillä, niin tytöillä kuin POJILLAKIN (??) ympäri vuoden. Vajaamittaiset farkut ja muut housut ovat in ja niitä käytetään kylminäkin päivinä mittarin hipoessa nollan alapuolella, koska ne on muotia. Eikä varmasti palele.

Missä on hanskat?

Venetsian kadut ovat täynnä mitä hienompia nahkahansikkaita myyviä liikkeitä, mutta toistaiseksi en ole nähnyt juuri kenenkään pitävän minkään sortin suojaimia käsissään. Paitsi itseni peilin kautta.

Ja käsi käy

Käsistä puheen ollen, niillä on tärkeä rooli italialaisen jokapäiväisessä elämässä, sillä niillä säestetään ympäriinsä pulppuilevaa ja innostunutta puhetta. Tai jos jostain syystä ei suu käy, niin ainakin kädellä voi ilmaista olevansa pesunkestävä italialainen – jopa nukkuessaankin.

Oletteko huomanneet samoja juttuja tai jäikö listasta jokin olennainen tai vähemmän olennainen huomio pois? Pistä kommenttia alle!

Lisää Marimenten vähemmän vakavamielisiä hajatelmia Facebookissa, Instassa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

18 Kommenttia

 • Vastaa Johanna huhtikuu 7, 2017 at 13:28

  No en kommentoi pukeutumiseen koska huomio kiinnittyy vaan kuvaan:
  Aika huikee asuinrakennelma!!!

  • Vastaa Mari huhtikuu 7, 2017 at 13:32

   Hehe Johanna, on se sen verran hieno näkymä, ettei ihmekään jos vie huomion itse tekstiltä! :) Kyseessä siis Firenzen Ponte Vecchio-silta.

 • Vastaa Iina huhtikuu 7, 2017 at 14:27

  Oon kanssa ihmetellyt hanskojen puuttumista! Eräänä aurinkoisena tammikuun päivänä olin tapani mukaan laittanut hanskat ja olin italialaisten mielestä kovin huvittava, koska paistoihan aurinko (lämpötila oli ehkä viiden asteen kieppeillä). Suomessakin teineillä on nykyään aina vajaamittaiset housut ja tennarit, nilkat vilkkuu (punaisina tosin) myös -20 pakkasilla :D

  • Vastaa Mari huhtikuu 7, 2017 at 22:04

   Hienoa Iina etten ole ainoa hanskojen nimeen vannova! :) Niitä on kivempi pitää käsissä kuin värjötellä kädet taskujen pohjalla. Ja nuo vajaamittaiset housut on ilmeisesti kovin laajakin muoti-ilmiö, mutta että TALVELLA? O_o

 • Vastaa Susannastravels huhtikuu 7, 2017 at 20:15

  Myös Sisiliassa käytetään toppatakkeja vaikka siellä voi olla talvella +20C. Näin oli kerran kun kävin Sisiliassa lokakuussa. Silloin sieltä löytyi myös hyvin talvitakki, joka sopi paremmin Suomen lumiseen säähän. Paikalliset uivatkin vasta kesällä, kukaan ei keväällä vaikka lämpötilat sallisi. Niin yksi tyylijuttu tuli mieleen, Sisiliassa oli joillain miehillä tapana pitää semmosta pientä strassikorvakorua toisessa korvassa. Joillain näkyi myös kultahampaita. Joo Suomessakin, ainakin pk-seudulla, on myös muotia vajaamittaiset housut ja joskus myös vajaamittaiset takit. Siitä oli joskus viime talvena uutinenkin ettei kannata käyttää niitä pakkasella terveyden takia. Muistan myös kun ylä-asteella koko koululleni pidettiin kuulutus vastaavasta asiasta

  • Vastaa Mari huhtikuu 7, 2017 at 22:10

   Sisiliassa kesän lämpötilat taitaa nousta niin korkealle, ettei +20 ole paikallisten mielestä vielä kesää nähnytkään :) Ja totta tuo uiminen myös, Venetsian Lidonkin rannat on melkein tyhjää täynnä vielä touko-kesäkuussa, vaikka suomalaisittain olisi jo mahtavat rantakelit. Mietin noita paljaita nilkkoja, että maalaisjärjen luulisi sanovan, ettei ne sovellu etenkään pakkaskeleille, mutta toisaalta kun muistelen omia teinivuosiani, niin olihan se silloin _coolia_ olla ilman pipoa pakkasella…NOT! :D

 • Vastaa Viherjuuria huhtikuu 7, 2017 at 21:14

  Nuo liian lyhyet housut ovat muotia Saksassakin. Kun ne yhdistää yhtä muodikkaisiin tennareihin, voi nilkkojen jäätymisestä olla varma. Tästä hipster-tyylistä oli talvella lehdissä pilopiirroksiakin :)

  • Vastaa Mari huhtikuu 7, 2017 at 22:11

   Apua, sielläkin?! (Nuorilla) naisilla vielä ymmärrän villityksen, mutta että miehilläkin paljaat nilkat. IIKS? Ehkä olen tulossa vanhaksi :)

 • Vastaa K ja J huhtikuu 7, 2017 at 21:46

  Ooh, enää kaksi päivää matkaan! Vaikea pakata kesävaatteita mukaan, itse asiassa piti kaivaa t-paidat ja kevyet villatakit vintiltä, Irlannissa tarvitaan vielä lämpimiä kuteita. Odotan eye candy-istuskelua kahviloissa, aurinkolasien takaa voi vanhempikin rouva nautiskella italialaisista miehistä! Unohdit, että he myös tuoksuvat hyvältä. Vaatteet ovat myös aina jotenkin uuden näköisiä. Kotimatkalla viimeksi irlantilaiset miehet kyllä erotti heti lentokentällä: lumivalkoisia jäseniä, ylisuuria huppareita ja sortseja, urheilupaitoja…

  • Vastaa Mari huhtikuu 7, 2017 at 22:12

   Voi hitsit, teillä on loma jo lähellä ja matkakuume pian varmasti huipussaan! :) Täällä on viime päivinä ollut vaihtelevat kevätkelit, päivisin on auringossa lämmintä mutta aamut ja illat viileitä, joten kukaan ei oikein tiedä mitä pukisi päälleen. Ja onhan se totta, että italialaiset miehet ovat kovin silmäkarkkia :)

 • Vastaa K ja J huhtikuu 7, 2017 at 21:49

  Pikkasen muuten säikäytti tuo viime viikon terroristisolu-uutinen Venetsiasta! Näköjään missään ei enää ole turvallista. Toivottavasti siitä tehtiin perusteellinen loppu. En muuten tiennytkään, että Venetsiassa on kosovalaisia työntekijöitä. Onko heitä enemmänkin? Ikävää varmasti muille maanmiehille. Irlantilaisilla oli sama ongelma Englannissa 1980-luvulla.

  • Vastaa Mari huhtikuu 7, 2017 at 22:16

   Näinhän se on, ettei tätä kirjoittaessa ikäviltä terroritapahtumilta voi välttyä missään päin maailmaa. Täällä kuitenkin turvallisuustaso on monien muiden suosittujen kohteiden tavoin huipussaan, ja onneksi iskun yritys saatiin estettyä ajoissa. Mutu-tuntumalla kosovalaisia ei olisi täällä kovin paljoa, joten minuakin ihmetytti tämä tieto heidän kansallisuudestaan.

 • Vastaa Emilia Alexandra huhtikuu 8, 2017 at 09:48

  Hahaa, ihania pointteja ja niin täysin totta kaikki!:D Itekin joskus kun asuin vaihdossa hetken Roomassa, niin tää kaikki oli jo silloin stereotyyppistä! Pariisissa oli kans noita ihania Gucci-mummoja :D<3 Vitsi mulla on ikävä Italiaan!

  • Vastaa Mari huhtikuu 11, 2017 at 11:24

   Kiva kun kommentoit Emilia Alexandra! Italiassa on kyllä kieltämättä jotain koukuttavaa, että tänne palaa kerta toisensa jälkeen :) Ja Rooma vaihtokaupunkina kuulostaa aika unelmalta! <3

 • Vastaa Anne Rajaniemi huhtikuu 8, 2017 at 21:15

  Italiassa on mielestäni asusteet (ainakin laukut ja vyöt) ihan eri tavalla arvostettuja kuin meillä täällä Suomessa.
  Näin kahden Italiassa käynnin kokemuksella :-)

  • Vastaa Mari huhtikuu 11, 2017 at 11:26

   Tämä on myös hyvä huomio Anne! Tyylikkyys näkyy myös asusteissa ja esimerkiksi näyttäviä kaulakoruja käytetään rohkeammin kuin vaikkapa Suomessa. Itse en ole vielä oikein oppinut pitämään niitä… :)

 • Vastaa Juha huhtikuu 9, 2017 at 22:45

  Silmälasit ovat yleensä “voimakkaammilla” kehyksin, paksummat sangat, värinä esim. tummanpunainen tai violetti. Lisäksi miehillä “manbag”, eli pieni laukku, johon mahtuvat lompakko, kännykkä jne.

  • Vastaa Mari huhtikuu 11, 2017 at 11:28

   Ihan totta Juha, miten mulla jäikään tuo manbag mainitsematta! Kätevähän se on, niin ei tarvi olla kaikki tavarat taskuissa tai mahdollisen tyttökaverin laukussa.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.