Pallontallaajat.net
Valikko
Italia Venetsia

Venetsian Basilica di San Marco 400 vuotta: vinkit vierailuun

huhtikuu 1, 2017

Venetsian Basilica di San Marco vinkit

MIKÄ: Pyhän Markuksen tuomiokirkko, yksi Euroopan tunnetuimmista ja koristeellisimmista rakennuksista
MISSÄ: Pyhän Markuksen aukiolla Venetsiassa, Italiassa
MILLOIN: Jos mahdollista, kannattaa vierailla varsinaisen matkailukauden eli kesän, joulun ja karnevaalien ulkopuolella ja välttää tasatunteja, jolloin ryhmät usein saapuvat paikalle. Aukioloajat voi tarkistaa täältä.
MIKSI: Venetsian ja samalla koko Euroopan nykyisen historian tuntemisen vuoksi
MUITA HUOMIOITA: Sisäänpääsy ilmainen. Kirkon sisällä kaikenlainen kuvaaminen on kiellettyä. Matkalaukut ja reput tulee jättää narikkaan.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 400 vuotta Venetsian ja samalla yhden koko maailman kuuluisimman Basilica di San Marcon eli Pyhän Markuksen kirkon valmistumisesta.

Juhlavuoden kunniaksi alkuvuodesta on julkaistu kirkon kuvaa kantava kahden euron juhlaraha, ja tämän lisäksi Venetsialla on suuri kunnia olla ensimmäinen kaupunki, joka on esillä eurokolikoissa.

Pyhän Markuksen kirkon historia lyhyesti

Mahtipontinen kirkko on rakennettu Egyptistä salaa haetun, eli karkeasti sanottuna varsin ovelasti varastetun Venetsian suojeluspyhimys Markuksen maalliselle jäämistölle. Kirkon pramea ulkokuori on täynnä venetsialaisten ryöstöretkiltä tuomia aarteita, joita ovat muun muassa marmoripylväät, kirkon edustalla seisovat alunperin Egyptistä tuodut Rooman hallitsijoiden patsaat sekä neljä hevospatsasta Konstantinopolista eli nykyisestä Istanbulista.

Markuksen kirkon rakentamiseen kului kokonaisuudessaan 30 vuotta. Inspiraatio kirkon ulkoiseen olemukseen tuli suoraan idästä; Venetsialla oli tuolloin sinne kiinteät kauppasuhteet ja tasavallan aikainen tärkeä kauppareitti itään kulki nimenomaan Venetsian kautta. Kieltämättä kirkon ainutlaatuinen julkisivu näyttää olevan kuin suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoista!

Vinkit vierailuun ja kuinka pääsee jonon ohi

Maaliskuisena maanantaiaamuna Markuksen kirkkoon oli pienehkö jono kello kymmeneltä. Jono liikkui hyvin nopeasti ja pääsinkin sisään sen enempiä tuskailematta noin puolessa minuutissa. HUOM! Huhtikuusta marraskuuhun on mahdollista ostaa kahden euron hintaisia lippuja välttääkseen keskimäärin 45 minuuttia kestävän jonotuksen. Liput tulee ostaa netissä vähintään 10 minuuttia ennen suunniteltua vierailua, ja kovasti suosittelen tätä, sillä etenkin kesäaikaan jono kirkkoon näyttää lähestulkoon loputtomalta.

Sisäänpääsy kirkkoon on muuten ilmainen, mutta erikseen veloitetaan 283-osaisen aarteen katselusta (3 €), Pala d’Orosta eli rakennuksen pääalttarin näkemisestä (2 €) sekä ylätasanteen museoon ja näköalaterassille pääsystä (5 €). Pukeutumisen suhteen kannattaa kesän kuumista helteistä huolimatta noudattaa samoja nyrkkisääntöjä kuin yleensäkin kirkoissa vieraillessa, eli olkapäät ja polvet peitettyinä.

Venetsia Basilica di San Marco vinkit

Basilica di San Marcon kupolit Campanilen tornista kuvattuna

Jo maaliskuussakin väkeä tosiaan riitti ja aika lailla jonossa köpötellen kiersimme läpi hämyisän, tummasävyisen tunnelmallisen kirkon. Vierailijoiden on hyvä myös pitää mielessä, että kyseessä on täysin toimiva kirkko, joka järjestää aktiivisesti messuja. Rukoilemaan saapuneille on kirkossa oma sisäänkäyntinsä.

Minulla kesti pelkkä kirkossa vierailu ilman lisämaksuja ehkäpä vajaat kymmenen minuuttia, mutta luultavasti olisi kestänyt pitempään, jos paikan päällä olisi saanut kuvata. Ehkäpä juuri tämän vuoksi vierailijoiden liikkumisesta pyritään tekemään joutuisampaa, jottei jokainen räpsi itsestään ja seurueestaan kymmentä selfietä sohien tikullaan muita samaa tekeviä vierailijoita.

Okei, ollaanpa nyt ihan rehellisiä. Otin ehkä salaa yhden pienen kännykkäkuvan niin, ettei kukaan nähnyt tai häiriintynyt asiasta. Eli älkää tehkö niin kun minä tein vaan niin kun minä sanon…

Olen aiemmin kirjoittanut vierailuvinkkejäni Venetsian Pyhän Markuksen aukion kuuluisiin nähtävyyksiin kuten Dogen palatsiin ja Campanilen torniin.

Marimenten hajatelmia suoraan Venetsiasta käsin Facebookissa, Instassa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.