Pallontallaajat.net
Valikko
Italia Venetsia

Hammaslääkärillä Venetsiassa ystävänpäivänä

maaliskuu 5, 2017

Hammaslääkärin vastaanoton ala-aula on jätetty entiselleen vanhaksi palatsirakennukseksi.

Voisiko olla romanttisempaa kaupunkia kuin Venetsia viettää ystävänpäivää?

Voi, etenkin jos kyseiselle päivälle on aikataulutettu niinkin viehättävä tapahtuma kuin hammaslääkärillä käynti viisaudenhampaan poiston merkeissä!

Alavasemmanpuoleinen viisurini oli jo joulun aikaan koittanut hiukkasen hivutella lisätilaa, mutta olin toivonut, että se pysyisi aisoissa vielä kesään asti… Vaan toisin kävi. Helmikuun alkupuolella hammas kipuili parina yönä siihen malliin, että hammaslääkäriin oli päästävä.

Kävin pääsaarella sijaitsevan Dottore Enrico Marcon-nimisen hammasgurun mukaan nimetyllä yksityisellä hammasklinikalla ensimmäisellä konsultointikäynnillä röntgenissä (30 e). Siellä todettiin, että hammashan on vinossa kuin Pisan torni ja parasta poistaa pian. Sain ensihätään antibioottikuurin ja reseptillä 1000 milligrammaista parasetamolia sekä leikkausajan sopivasti siintävän ystävänpäivän aamulle.

Leikkausta edeltävänä yönä nukuin levottomasti nähden hervottomia painajaisia verisestä hampaan poistosta, ja aamulla klinikalle kävellessä olin kauhusta tönkkönä kuin Tervareitin uittotukki. Mr. Chile sai kutakuinkin kantaa minut vastaanoton kynnyksen yli ja tulkkailla, kun kaikki se tähän mennessä saavutettu italian kielen taito katosi muunkin mimmienergian lailla taivaan tuuliin. Empaattinen hammashoitaja kysäisi, haluaisinko kenties vähän valiumia, etten vapise kuin haavanlehti leikkauspöydällä, ja minähän halusin! Kaikki napit mitä vaan laatikoista löytyy mulle heti naamaan!

Enrico-hammaslääkärin suunnitellessa viisaudenhampaani leikkausta hän vakuutteli, että on erikoistunut hammaslääketieteeseen ja tekee samanlaisia leikkauksia päivittäin. Tämän tunnustuksen ja valiumin yhteisvaikutus ehkä tepsi, ja sain jo hengitettyä hieman tasaisemmin, kun hammaslääkäri tuikkasi ikeneen kokonaiset kolme pitkää puudutuspiikkiä.

Ja tuumasta toimeen! Tunto oli lähtenyt leikkausta aloittaessa kokonaan, taju ei sentään. Enrico raportoi koko ajan rauhallisesti mitä tekee ja käski heiluttaa kättä, jos jossain välissä sattuu, vaikka näin ei pitäisi tujun puudutuksen vuoksi käydä. Eikä tuntunut missään! Hammas leikattiin nätisti neljässä osassa, vedettiin lopuksi juurineen pois ja koko toimenpide oli ohi noin vartissa. Tuppo suuhun verentyrehdytykseen ja jääpussin kanssa hetkeksi hengittelemään penkille.

Laskun kera (yhteensä 220 euroa sisältäen erikoisröntgenin, puudutukset, hampaan poiston leikkaamalla sekä tikkauksen) sain samantien nestemäistä särkylääkettä sekä vielä toisen reseptin vahvaa parasetamolia. Puudutuksen vaikutuksen lakattua kivut vasta alkoivatkin, ja seuraavana päivänä minua vaivasi kovan hammassäryn lisäksi päänsärky ja muutenkin niin etova olo, että teki mieli itkeä. Päivä kului lähinnä sängynpohjalla maaten ja suklaajäätelöä varovasti maistellen ja samalla toivoen, että kipu ja kamala olo joskus helpottaa.

Seuraavat kolme päivää menivät myös nestemäistä ravintoa kuten mansikka-banaanipirtelöitä, juotavia jogurtteja sekä viilennettyä tomaattikeittoa nauttimalla. Tai nauttimalla ja nauttimalla; kurkkuni kipeytyi leikkauksen jälkeen siihen malliin, että jokainen nielaisu ei totta tosiaan ollut mitään nautintoa. Pari päivää vasen poski myös näytti siltä, että olisin mennyt karnevaaliasusteisesta hamsterista.

Tikit poistettiin viikko leikkauksen jälkeen, ja hyvä niin, sillä tuohon mennessä suussa haisikin niiden vuoksi kuin kuollut orava. Yksi langanpätkä karkasi jo paria päivää ennen pois, muttei aiheuttanut kipua tai verenvuotoa, joten odottelin rauhassa hammaslääkärin vastaanottoa. Tikkien poisto sattui mutta kesti niin pienen hetken, etten ehtinyt kiemurtelemaan tuolissa sen enempiä eikä poistosta onneksi veloitettu erikseen.

Palvelu klinikalla oli varsin sujuvaa, ystävällistä ja empaattista, mutta tästä huolimatta hammaslääkärillä käynti ei ole koskaan ollut mikään ykkösohjelmanumeroni. Missään maassa. Ei taida olla kellään muullakaan?

Ensimmäisellä kontrollikerralla pääsin suoraan pelkääjän penkkiin, kahdella muulla kerralla sain odotella puolesta tunnista varttiin varsinaisen annetun ajan jälkeen. Mutta eipä minulla ollut noina päivinä minuuttiaikataulua, joten rauhassa ehdin tutkia odotushuoneen Venetsia-aiheista, tilanteeseen sopivan verenpunaista taidetta :D

Nyt kun hampaan leikkauksesta on tätä kirjoittaessani lähes kolme viikkoa, näyttää leikkaushaava ihan siistiltä ja oletan, että se on paranemassa normaalisti. Välillä kohta tuntuu hieman aralta, etenkin syömisen ja hampaiden harjaamisen jälkeen, mutta tämä ilmeisesti kuuluu asiaan. Googlettamalla löysin tietoa, että kokonaan parantuminen ja luutuminen kestäisi jopa kuusikin kuukautta.

Ja loppuun todettakoon vielä, että romanttisen ystävänpäivän kynttiläillallisen sijaan merkityksellisempää oli, kun toinen uhrasi osan harvinaisesta vapaa-ajastaan viettämällä aamupäivän minun vuokseni hammaslääkärin vastaanotolla ennen omaa iltatyövuoroaan. Etenkin kun inhoaa yli kaiken hammaslääkärissä tuoksuvaa sairaalamaisen steriiliä hajua.

Onko teiltä poistettu viisureita, Suomessa tai jossain muualla?

Lisää Marimenten hajatelmia suoraan Venetsiasta käsin Facebookissa / Instassa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmaltaa maaliskuu 5, 2017 at 19:58

  Voi kun sulla on niin ihanan kuvaileva kirjoitustyyli :D Kihertelen täällä niin, että Nisukin jo huolestui!

  Siis tuo kuulostaa kyllä niin pelottavalta, että..! Mä olisin myös ottanut kaikki mahdolliset napit mitä vaan saa…Tosin täällä laitetaan tosi herkästi nukutukseen ihan hammaslääkärissäkin just tuon suuntaisi juttuja varten. Lasku on vaan sitten kahta kauheampi :D

  • Vastaa Mari maaliskuu 5, 2017 at 20:56

   Voi kiitos Annika, ihana kuulla että tykkäsit! Tässä postauksessa tekstillä on enemmän jalansijaa kuin hätäisesti puolipaniikissa räpsityillä kuvilla, joten näppis sai laulaa tunteella :) Ja Nisu on muistaakseni ennenkin huolestunut minun vuokseni… :D

   Mäkin jännäsin ehdottaisiko ne nukutusta, mutta puudutuksella mentiin ja hyvä niin. Lasku oli onneksi keposempi mitä olisin olettanut, ja hyvästä palvelusta maksoin mielelläni ja nikottelematta yksityisellä.

 • Vastaa Sara I Sara's Fab Life maaliskuu 6, 2017 at 06:38

  Toivon vaan että itseltä ei tarvitsisi ikinä visuria poistaa :D Tosin oon vasta 20, joten aikaahan tässä sille vielä on :D Mut pitäis varmaan nukuttaa tota varten ja pelkään varmaan eniten tota operaation jälkeistä kipua. Kuulostaa kamalalta!

  • Vastaa Mari maaliskuu 6, 2017 at 14:49

   Jep Sara, mäkin stressailin tuosta leikkauksesta aika paljon ja nyt toivonkin, että loput hampaat pysyisi suosiolla suussa! :D

  • Vastaa Minttu maaliskuu 6, 2017 at 20:16

   Kuule, ei välttämättä satu ollenkaan! Mulla otettu kaikki pois, ei tokikaan kerralla, vaan ensin toinen puoli ja toisella kerralla toinen. Ekalla kerralla otin “varulta” jonkun ihan tavallisen buranan, kun puudutus alkoi loppua, ja pelkäsin, että alkaa sattua. Ei alkanut, ja toisella kerralla menin kokonaan ilman särkylääkettä. Toki epämiellyttävää oli, se verenmaku ja puudutus jne, mutta kipua ei ollut.

   • Vastaa Mari maaliskuu 6, 2017 at 21:09

    Ihan totta Minttu, varmaan riippuu tapauksesta kuinka sattuu ja kipu ylipäätään on yksilöllinen kokemus. Jos hampaat ei ole puhjenneet tai juureutuneet niiden poisto on kuulemani mukaan helpompaa ja jälkikivut lievempiä :)

 • Vastaa Susanna maaliskuu 6, 2017 at 22:23

  Hoito kuulostaa ihan hyvältä :)
  Hyvä että sait ajan etkä joutunut odottamaan aikaa kuukausikaupalla.
  Oon ollut Suomessa yksityisellä hammaslääkärillä joka kiroili, no se jäi mieleen. Kiroilu liittyi kai siihen kun paikka-aine ei meinannut pysyä, minulla on sellaset posliinimaiset hampaat joissa ei ihan helposti pysy. En lapsena ottanut koskaan puudutusta ja kuulin kun koulun hammaslääkärissä jotkut kiljui oven takana. No myöhemmin aloin kyllä ottaa puudutuksen, mutta mieluiten vaan yhden piikin, ettei koko kasvot puudu päiväkausiksi kun niinkin on joskus käynyt

  • Vastaa Mari maaliskuu 8, 2017 at 13:56

   Oho, kiroileva hammaslääkäri! No sattuuhan sitä, mutta varmaan suoraan asiakasta päin kiroilua vähän harvemmin. Joo ja puudutuksen vielä vaikuttaessa en mielellään lähtisi pitämään puheita tms. tärkeää :D Pelkkä hymyilykin tuntuu hassulta kun toinen puoli kasvoista on kokonaan tunnoton ja muutenkin olo vähän toispuoleinen. Monella on varmaan juuri peruskoulun ajoilta pakollisista julkisen hammaslääkärin tarkastuksista jäänyt noita pelkoja. En muista että olisin kertaakaan ollut ottamatta puudutusta missään, aina kun mahdollista niin kyllä ja maksoi mitä maksoi!

 • Vastaa Susanna maaliskuu 6, 2017 at 22:27

  Jos tulee vielä kurkkukipu niin huomasin että siihen vois auttaa inkivääri!
  kokeilin flunssassa C vitamiinia, teetä, basilikaa ja vaikka mitä sellaista mutta vaan inkivääri tehosi

  • Vastaa Mari maaliskuu 8, 2017 at 13:58

   Kiitos vinkistä! Inkivääri tekee tosiaan hyvää kurkulle myös tavallisessa flunssassa.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.