Pallontallaajat.net
Valikko
Asuminen Italiassa Italia

Haluatko töihin Italiaan? Lue ensin tämä

helmikuu 20, 2017

Miten Italiasta voi nyt löytää töitä? Eivätkö maan työttömyysluvut ole Euroopan korkeimpia ja palkat pienimpiä? Pitääkö osata sujuvasti italiaa, jos haluaa töihin Italiaan?

*Kaupallinen yhteistyö: Työvoiman liikkuvuus Euroopassa (ESR) -hanke

Minua on muutamaan otteeseen lähestytty ylläolevien kysymyksen kanssa, ja selvää on, että työnteko ja elämä Italiassa kiinnostavat suomalaisia. Kovin kelpoja kysymyksia nämä ovatkin, sillä nuorisotyöttömyyden noustessa 40 prosenttiin joulukuussa 2016 ja koko maan vastaavan luvun hipoessa 12 prosenttia voisi kuvitella, ettei tänne kannata tulla töiden perässä.

Töitä täältä kuitenkin tästä huolimatta löytyy, mutta miten, millaisia ja kenelle?

Avaimet työnhakuun Euroopan maissa

Työnhaku Euroopassa mietityttää niin nuoria kuin aikuisiakin, olipa kyseessä sitten ensimmäinen työpaikka, uuden työkokemuksen hankkiminen tai kenties alan vaihto.  EURES-hankkeen avulla työnhausta ulkomailla on tehty mutkattomampaa, sillä EURES eli European Employment Services auttaa työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä EU-tai ETA-alueella tai Sveitsissä.

EURES-hankkeella on meneillään Eka EURES-työpaikka-kampanja, jossa 18-35-vuotias EU-maan kansalainen voi saada tietyin edellytyksin avustusta työnhakuun toisessa EU-maassa. Avustus koskee rahallista tukea esimerkiksi työhaastattelumatkaa, uuteen maahan asettautumista tai muuttoa varten uuden työpaikan varmistuttua.

Lisätietoja Euroopassa työskentelystä ja myönnettävistä etuuksista löydät TE-palveluiden sivuilta sekä EURES-portaalista.

Työnhaku Italiassa ja Venetsiassa

Ensinnäkin täytyy muistaa, että Italia ei ole 1800-luvun vaiheittaisesta yhdistymisestään huolimatta kovinkaan yhtenäinen maa, ja alueelliset erot toimintatapojen suhteen ovat suuria. Näin ollen pyrin enimmäkseen kertomaan, kuinka työnhaku toimii Pohjois-Italian suunnalla ja etenkin Venetsian alueella.

Eritoten matkailuala kukoistaa Venetsiassa 60 000 päivittäisellä kävijällä ja koko kaupungin seudun alueelta löytyy esimerkiksi yli 400 majoitusliikettä. Tähän kun lisätään lukuisat ravintolat ja baarit, niin reipasta, ammattimaista ja kielitaitoista työväkeä tarvitaan myös ulkomailta. Matkailuelinkeinon lisäksi alueen asukkaita työllistävät laivanrakennus, kaupan palvelualat sekä teollisuusvienti.

Suomesta käsin näitä työpaikkoja voi olla jokseenkin haastavaa hakea, vaikka nykyään työhaastattelut onnistuvat osittain myös Skypen tai puhelimen välityksellä. Jos olet säästänyt tarpeeksi pesämunaa ja pääset muiden mahdollisten avustusten kera päräyttämään heti kättelyssä paikan päälle työnhakuun, niin hienoa!

Ohessa muutamia käytännön vinkkejä työnhakuun Italiassa ja Venetsiassa:

TYÖNHAKUSIVUSTOT. EURES-portaalista löytyy tällä hetkellä yli 700 ilmoitettua työpaikkaa Italiassa eri aloilta. Lisäksi myös Italiassa toimii suomalaisillekin tuttu Monster, ja kansainvälisiä työntekijöitä haetaan myös esimerkiksi Jobs in Network-sivuilla. Jälkimmäistä lukuunottamatta ilmoitukset ovat useimmiten italiaksi ja suhteellisen lyhyillä sepustuksilla: yleensä listataan, millaista henkilöä etsitään ja mitä työnkuvaan kuuluu, ja muut yksityiskohdat kuten tulevan työntekijän edut selviävät myöhemmässä vaiheessa. Toisinaan vastaan tulee ilmoituksia, jotka suomalaisen silmään näyttävät suorastaan laittomilta: “etsitään hyvännäköistä, max. 30-vuotiasta naishenkilöä aulavirkailijaksi”.

TYÖNVÄLITYSFIRMAT. Italialaisten työnvälitysfirmojen omilla sivustoilla voi rekisteröityä työnhakijaksi tai käydä viemässä CV:n paikan päällä toimistossa. Etenkin Veneton alueella tunnettuja firmoja ovat esimerkiksi venetsialainen UMANA sekä pienempi OpportunityJob. Molemmista löytyy selaillessa työpaikkoja ympäri Italiaa.

CERCASI PERSONALI– työnhakuilmoitukset ravintoloiden ja baarien ovissa ovat avoimia paikkoja, jotka eivät välttämättä koskaan tule sen julkisempaan hakuun esimerkiksi nettisivustoille. Työnantaja palkkaa mieluummin henkilön, joka jo valmiiksi asuu lähiseudulla ja on esimerkiksi itse aiemmin vieraillut kyseisessä paikassa asiakkaana.

PANOSTA ANSIOLUETTELOON. Ammattimaisesti tehty ja vakuuttava ansioluettelo esimerkiksi EuroPass-muodossa on suuri valtti työmarkkinoilla. Liian usein henkilöstöhallinnon johtajat näkevät nopeasti hutaistuja listauksia aiemmasta työkokemuksesta, joten kerro osaamisestasi selkeästi, mutta ytimekkäästi (työpaikka, työtehtävät, aika). Suosittelijoilla voi olla suuri merkitys, ja mahdolliset suosituskirjeet kannattaa liittää jo valmiiksi CV:n yhteyteen, ilman että työnantaja joutuu erikseen kysymään niitä.

VAATIMUKSET. Italian kieltä on osattava jonkin verran ainakin auttavasti englannin lisäksi miltei jokaisessa tehtävässä. Etenkin matkailualalla kaikista lisäkielistä kuten ranska, saksa ja venäjä on aina hyötyä. Lisäksi kasvavien Aasiasta tulevien matkailijavirtojen vuoksi myös kiinan tai japanin kielen osaaminen voi olla eduksi, muttei toki velvoite. Matkailualalla yleisesti ottaen koulutusta tärkeämpää on aiempi työkokemus, mutta sitäkin tärkeämpää on oma positiivinen ja avoin asenne oppia uusia työskentelytapoja uudessa ympäristössä.

Muutto Italiaan työn perässä

Palkkatyötä varten on hankittava helposti saatava ja ilmainen codice fiscale, jota tarvitaan joka paikassa ja jota varten tarvitset kopion passistasi. Huom! Esimerkiksi Venetsian historiallisen keskustan verotoimistossa ei ole kopiokonetta (!), joten kannattaa kokemuksen syvällä rintaäänellä ennakoida ja hankkia kopio passista suosiolla etukäteen. Toimistossa jonottamisen sijaan codice fiscalen voi nykyään hoitaa kuntoon jo Suomesta käsin Italian suurlähetystön kautta. Lisäksi yli kolmen kuukautta kestävästä oleskelusta neuvotaan tekemään oleskeluilmoitus paikalliselle kunnalle.

Italialaisen pankkitilin avaamiseen tarvitaan passi sekä osoite Italiassa. Suurimpia pankkeja ovat UniCredit sekä Intesa Sanpaolo, ja kannattaa kysellä esimerkiksi italialaisilta (työ)kavereilta tarkempia suosituksia paikallisista pankeista.

Puhelinliittymän saa varsin helposti ja edullisesti vierailemalla operaattoriliikkeessä (esimerkiksi TIM, Wind, Vodafone). Suunnilleenkin kaikki toimii Italiassa prepaid-systeemillä, jopa joidenkin yritysten puhelinsopimukset. Minun tilaamani peruspaketti sisältää 200 minuuttia puheaikaa, 200 tekstiviestiä sekä 500 megatavun nettiyhteyden ja kustantaa 15 euroa kuussa.

Summa summarum, kaiken kaikkiaan tärkeintä työperäisessä ulkomaille muutossa ja vieraaseen kulttuuriin sukeltaessa on lähteä avoimin mielin, olla joustava ja varautua jo etukäteen kaikenlaisiin viime hetken yllätyksiin. Itse sain esimerkiksi tietää Italiaan muuttopäivänäni työnantajan lupaaman majoituspaikan vasta Helsinki-Vantaan lentoasemalla jo portilla jonottaessani. Eipä siinä vielä mitään sen suurempia kiireitä ollutkaan…

Seuraavassa postauksessa valotan omien kokemusteni pohjalta, millaista on työelämä Pohjois-Italian suunnalla. Ja jos joltakulta löytyy täydentäviä vinkkejä tähän postaukseen niin laittakaahan mieluusti kommenttia!

Oletteko harkinneet lähtevänne töihin Italiaan tai muihin Euroopan maihin?

Lisää vinkkejä Italiaan ja pilkahduksia elämästä Venetsiassa Marimenten Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

 

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta helmikuu 20, 2017 at 20:44

  Harva se viikko mielessä käy, että hei, pitäskö muuttaa Ranskaan jonnekin töihin. Tai Italiaan. Tai hei sittenkin Espanjaan – mutta Sveitsissä olis hyvät patikointimaastot… :D Eli ideoita kyllä olis, mutta käytännön tasolla en juurikaan ole muita katsellut kuin Skotlantia.

  Olen ihan samaa mieltä, että avoimella mielellä matkaan eikä aina kannata (kohteesta riippuen) odottaa suomalaista tehokkuutta ;) Toisaalta, jotkut asiat voi olla paljon helpompi järjestää kuin sääntö-Suomessa!

  • Vastaa Mari helmikuu 20, 2017 at 23:08

   Nimenomaan Annika, kaikilla mailla on aina puolensa ja omasta itsestä riippuu, mitä pitää tärkeänä ja millä saa itsensä onnelliseksi! Eurooppa ylipäätään maanosana on onneksi niin monipuolinen, että maita ja kulttuureita löytyy jokaiseen makuun ja tosiaan vähemmästäkin iskee lopulta valinnanvaikeus :) Harva tulee tosin esimerkiksi Italiaan pelkästään työn perässä, vaan enemmän kokonaisvaltaisen elämänmuutoksen haussa ja sitä(kin) tämä maa todellakin antaa!

 • Vastaa Susanna helmikuu 20, 2017 at 23:32

  Hyvä aihe. Tuolla Eures sivulla on lähinnä vaan aina työtä esim. insinööreille ja muille korkeasti koulutetuille. Tässä olis myös muita sivuja joita voi selata jos haluaa hakea työtä Italiassa, linkit saa lisätä jos haluaa:

  http://it.indeed.com/

  http://www.lavoro.it/

  http://www.jobinrome.com/

  bakeca.it

  http://lavoro.corriere.it/

  subito.it

  it.jobrapido.com/

  • Vastaa Mari helmikuu 22, 2017 at 13:30

   Kiitos linkkivinkeistä Susanna! Kommentti oli mennyt roskapostikansioon, ilmeisesti juurikin monen linkin vuoksi mutta pelastin sen sieltä! :)

 • Vastaa Susanna helmikuu 20, 2017 at 23:39

  Sen Codice fiscalen saa nykyään muuten myös netissä:

  http://www.codicefiscale.com/

  mutta kortti täytyy ilmeisesti silti hakea

  • Vastaa Mari helmikuu 21, 2017 at 21:38

   Hei tämä on myös hyvä huomio, kiitos Susanna vinkistä!

 • Vastaa Saara helmikuu 21, 2017 at 12:34

  Olen ollut noin 10 vuotta sitten au pairina Italiassa ja sen jälkeen pari pidempää pätkää opiskelujen takia, ja siitä asti olen miettinyt haluavani joskus työskennellä saapasmaassa vuoden tai pari. Tänään taas ajatus pyöri mielessä, joten hyvään saumaan sattui tämä postaus :) Monesti tämän idean (tai voisi kai sitä haaveeksikin kutsua) toteuttaminen tuntuu mahdottomalta ja hautaan sen, mutta aina se pirulainen tulee takaisin… Olen selaillut noita EURES-paikkoja jonkin verran, mutta oman alani töitä (hammashoito) siellä ei hirveästi ole ollut. Minulla on kuitenkin pari italialaista ystävää, jotka ovat tarvittaessa valmiita kyselemään paikkoja tutuiltaan. Sekin on jo jotain.

  Olen aika varma, että työskentely Italiassa (varsinkin etelässä) tulisi olemaan haastavampaa kuin Suomessa eivätkä palkatkaan yllä samalle tasolle, mutta kulttuuri, ruoka ja auringonpaiste vetävät puoleensa. Kieltä osaan aika hyvin, joten ehkä jonain päivänä… Kiva kuulla kokemuksistasi seuraavassa postauksessa :)

  • Vastaa Mari helmikuu 21, 2017 at 21:51

   Kiitos kivasta kommentistasi Saara ja hienoa, että postaus sattui juuri oikeaan saumaan! :) Italialla on tosiaan jokin jännä koukutus ja tänne palaa aina uudestaan ja uudestaan, joko reissuun tai pitemmäksi aikaa asumaan. Hammashoidosta Italiassa en valitettavasti osaa sanoa muuta, kuin että tänään juurikin kävin hammaslääkärillä ja sain todella hyvää ja asiantuntevaa palvelua :) Henkilökohtaiset kontaktit tosiaan auttaa usein työn löytämisessä maassa kuin maassa, joten sanaa vain reippaasti eteenpäin!

   Ja oih, Etelä-Italiassa asuminen kuulostaisi myös unelmalta. Tosin kuten sinäkin pähkäilit, moni asia toimii etelässä hyvin eri tavoin kuin Pohjois-Italiassa, eikä välttämättä huonommin, mutta erilaiseen tahtiin. Paljon myös kertoo se, että moni italialainen on tullut etelästä tänne pohjoiseen töiden perässä – juurikin päinvastoin kuin Suomessa. Toivotaan, että pääset pian toteuttamaan unelmiasi!

 • Vastaa Karoliina kesäkuu 16, 2017 at 14:24

  Kiitos kauheasti blogiteksteistäsi koskien Italiaan muuttoa sekä työnhakua! Itselläni on ollut jo vuoden ajan haaveena muuttaa ja nyt päätöksen olen tehnyt. Italiaa osaan jo varsin hyvin, erityisesti sellaisissa tilanteissa, kun voin sinutella, mutta asiointikieli on edelleen hyvin haastavaa, kun ei ole Suomen kielessä siihen tottunut.

  Olen halukas muuttamaan Veneton alueelle, Padovaan, sillä alue on äärimmäisen rakas ja tuttu. Koulutukseltani olen kuitenkin erityis- sekä luokanopettaja ja haluaisinkin kysyä että olisiko sinulla minkäänlaista käsitystä miten voisin työllistyä Veneton alueella. Useammat italialaiset tuttavani ovat todenneet, että suomalaista opetusta arvostetaan suuresti, joten voisin työllistyä jonkinlaiseen opetuksen kehittämiseen tai perustaa oma toiminimi ja antaa yksityisopetusta, mikä on varsin yleistä Italiassa varsinaisen koulun jälkeen. Monet ovat puhuneet myös, että englannin opettajaksi voisin työllistyä myös, vaikka ei ole koulutusta, sillä englannin taitoni on hyvää.

  Kuitenkin kukaan ei ole osannut auttaa tuossa ideassa koulutuksen kehittämiseen ja pääosin mitä töitä olen löytänyt, koskien opettamista, ovat olleet englannin opettajan paikkoja ja niissäkin on ollut vaatimuksensa “madrelingua”. Insegante di Sostegno nimikkeellä en ole löytänyt työilmoituksia, vaikka olen kuullut, että heistä olisi pulaa Italiassa ja minulla on siihen sopiva koulutus. Olen kuitenkin valmistautunut tekemään mitä tahansa työtä, mutta mielellään ihmisläheistä työtä, jossa pääsisin käyttämään osaamania kieliä, kuten englantia, ranskaa ja italiaa. :)

  Anteeksi pitkästä kommentista ja kiitos jo etukäteen!

  • Vastaa Mari kesäkuu 17, 2017 at 10:35

   Kiitos itsellesi ihanasta kommentista Karoliina! Monipuolisen kielitaitosi perusteella voisin kuvitella, että töitä halukkaalle löytyisi. Opetusalan paikoista minulla ei ole henkilökohtaisesti tietoa tai kokemusta, mutta esimerkiksi eräs suomalainen tuttavani on myös suunnitellut englannin opettamista italialaisille Italiassa. Olen myös siinä käsityksessä, että opettajat toimisivat aika pitkältä omalla toiminimellä ja italialaisella partita iva:lla ja osa työllistävistä yrityksistä mielellään hankkii tällaisia itsenäisiä toimijoita, koska se tulee heillä edullisemmaksi.

   Venetossa ja etenkin Venetsian alueella tulisi ensimmäisenä mieleen matkailualan työt, joissa myös tarvitaan kielitaitoa. Välillä myös kansainväliset yritykset kuten Safilo Padovassa etsivät suomen- tai englanninkielentaitoisia työntekijöitä esimerkiksi asiakaspalveluun. Aina voi aloittaa jostain ja sitten paikan päältä käsin etsiä lähemmin omaa koulutusta vastaavaa työtä :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.