Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

5 ihanaa asiaa Italiassa

helmikuu 6, 2017

Oi aina aurinkoinen, ihastuttavan ilmeikäs Italia!

Tai sitten ei.

Jos Suomen suuntaan on luvattu jälleen paukkupakkasia, niin Venetsiassa puolestaan on saatu vettä aivan taivaan täydeltä viimeiset neljä päivää putkeen. Seinillä kukkii ette-halua-tietää-mikä ja vastaluututun lattian kuivumista saa odotella kauemmin kuin myöhässä saapuvaa Napolin pikajunaa.

Eilen illalla lähtiessäni pienelle kävelylle jouduin pian palaamaan takaisin kotiin häntä koipien välissä. Rankkasateen lisäksi tuimanpuoleinen tuuli tunnusti olevan yltiöpäisen kiinnostunut vankkavartisesta sateenvarjostani, joten taisteltuamme yhdessä tiemme takaisin kuiviin sisätiloihin oli olo kuin Nooan arkissa selviytyneellä seepralla.

Kehnosta kelistä suivaantumatta ja alunperin oikeastaan sen inspiroimana listasin tähän muutaman asian, joista en voi olla tykkäilemättä Italiassa:

AURINKO. Tulihan se sieltä. Tätä ei passaa Pohjois-Italian joulukuun sumuisten päivien ja iltojen, eikä näiden nimenomaisten sateiden jälkeen pitää lainkaan itsestäänselvyytenä. Parempaa fiilistä saa hakea, kun jo tammikuun ensimmäisinä päivinä kirkkaan siniseltä taivaalta möllöttelee neiti Aurinkoinen. Ihmiset asettavat viikonloppupäivisin tuolinsa ulko-oven edustalle ja juovat siinä iltapäiväkahvinsa, nauttien auringon jo orastavan lämmittävistä säteistä ja tujusta mokkasumpista täysin siemauksin.

LEIPÄ JA VIINI. Italiassa, kuten muissakin etelän maissa suurimmat ilot ja onnellisuuden hetket syntyvät pienistä asioista, jotka eivät juurikaan laihenna lompakkoa. Muutamalla kymmenellä sentillä saa leipomosta ihanan, tuoreen patongin ja viinikaupasta kolmella eurolla puolentoista litran hanaproseccopullon. Niiden kanssa piazzalle, puistoon piknikille tai kanaalin varteen nauttimaan murkinan lisäksi edellämainituista auringonsäteistä.

PIZZA. Tälle täytyy omistaa ihan oma osionsa, sillä mitä Italia olisi ilman tuoreista aineksista leivottua pizzaa! Tai millaisessa maailmassa eläisimme, jos ei Napolissa tekaistu simppeli margherita tomaattikastikkeella, mozzarellalla ja basilikalla olisi levinnyt myös muualle? Uskallan väittää, että hyvin monesta makuelämyksestä olisimme jääneet paitsi. Pizza on rakkaus.

MAAILMAN PARHAAT PALOMIEHET. Tiesittekö, että sammutus- ja pelastushenkilökunnalle jaetaan myös omat kansainväliset Oscarinsa merkittävästä ja tärkeästä työstä? Keski-Italiaa viime syksystä lähtien koetelleet kohtalokkaat maanjäristykset tuhosivat liian monen ihmisen kodin, elinkeinon, jopa kokonaisen kylän. Ja aivan kuin tässä ei olisi tarpeeksi epäonnea matkassa, Italialle epätavalliset rankat lumisateet iskivät pahoin Etelä-Italiaa myöten myös maanjäristysseudulle, jossa pahoja vahinkoja kärsivät muun muassa Abruzzossa lumivyöryn alle jääneet hotellin vieraat. Sitkeää ja humanitaarista pelastustyötä ääriolosuhteissa tehnyt Italian palokunta lienee ansainnut Oscarinsa, vai mitä?

Lumivyöryn alta pelastettiin myös koiria, joiden selviytyminen oli tärkeä elämän merkki ja antoi toivoa. Kuva: The Local Italy /Vigili del Fuoco

MAAILMAN KAUNEIMMAT KAUPUNGIT. Tällä viittaan hiukkasen puolueellisesti muun muassa Venetsian historialliseen keskustaan, mutta Italiasta löytyy myös monia muita silmiä hiveleviä maisemia sekä matkailuelämyksiin vaikuttavia seikkoja. Esimerkiksi Tjäreborgin ennustamien matkailutrendien mukaan Italian suosio kohteena tulee nousemaan tänä vuonna entisestään, enkä lainkaan ihmettele, miksi. Kokonaisvaltaiset silmänilot yhdistettyinä makuaistin nystyröitä hyväileviin kulinaristisiin nautintoihin saavat matkailijan palaamaan tänne kerta toisensa jälkeen.

Näin ollen muistetaan nauttia pienistä, yksinkertaisista elämän iloista. Ja vaikka toisinaan siitä kaatosateestakin, kesän aurinkokelejä odotellen!

Lisää Marimenten hajatelmia Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa ananas2go / Popot pogoillen helmikuu 6, 2017 at 20:26

  Iltapäiväkahvit ulkona auringossa TAMMIKUUSSA? Kuolen kateuteen, nimim. miksi yhä asun Suomessa. Lause, jota olen tänä talvena hokenut ehtimiseen.

  Pizzasta myös ehdottomasti samaa mieltä. Nyt en muista, oletko pizzan historiasta joskus enemmänkin kirjoittanut – minulla on se käsitys, että se on köyhän kansan ruokaa alunperin, vähän sellainen kaapinpuhdistusjuttu, ja että alkuperäisimmillään sen kuuluukin olla aika yksinkertainen eikä mikään kymmenen täytteen pannukakku.

  Mutinaa. Menen tästä syömään raparperiteeleipääni.

  Hei, kiiiiiitos positiivisesta jutusta ihan oikeasti.

  • Vastaa Mari helmikuu 6, 2017 at 21:39

   Kiitos sinulle ananas2go ihanan positiivisesta hyvän mielen kommentista!
   Tammikuun kahvit auringossa istuen on kyllä jotain ihan käsittämätöntä vieläkin, ja toivon etten koskaan tule pitämään sitä itsestäänselvyytenä. Kerkesin muuten hokea tuota pähkäilemääsi lausetta asuinpaikkaan liittyen hyvin monta vuotta ennen tänne muuttoa, joten tutulta kuulostaa!

   Ja nimenomaan näin, italialaisen pizzan on tarkoitus olla mahdollisimman yksinkertainen ja korkeintaan parista kolmesta tuoreesta täytteestä kasattu taideteos, jonka taikina on vaivattu ja kohotettu huolella ajan kanssa. Venetsian pizzapaikoista olen tainnut kirjoitella aiemmin, ehkäpä itse pizzan syvimmästä olemuksestakin voisi kirjailla joskus oman postauksensa, kun se jostain syystä eksyy mieleen aina vähän väliä :) Kiitti ideasta!

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta helmikuu 6, 2017 at 21:59

  Joo päiväkahvit ulkona tammikuussa, kolmen euron prosecco ja kauniit kaupungit…Kuulostaa ihanalle :) Ja Napolin pikajuna sai kyllä tirskumaan :D

  • Vastaa Mari helmikuu 6, 2017 at 23:44

   Aina välillä pitää muistuttaa itseään niistä asioista, minkä vuoksi tänne alunperin piti lähteä :) Ja Napolin _pika_junan kun näkis! :D

 • Vastaa Susanna helmikuu 7, 2017 at 00:54

  Kiva kooste :)
  joo totta oikein tehdyt, tuoreet ja ei palaneet Margherita pitsat on aika parhaita!
  parhaimmat olen syönyt Roomassa ja Sisiliassa. Harmi Gardalla ja Milanossa sain kerta toisensa jälkeen palaneen pitsan. Ihania nuo koirat ja totta, aina on toivoa. Maanjäristykset on hirveitä mutta ei niille oikein mitään voi, paitsi yrittää rakentaa kestäviä rakennuksia kuten vaikka Japanissa. Etelä-Italiassa etenkin Sisiliassa ihmiset juo kahvia ympärivuoden terasseilla, yksi hyvä syy matkustaa sinnekin, tosin ei sateella mutta muuten kyllä. Se on hyvä kun myös jäätelöä saa talvella, esim. Saksassa on alettu laittaa jäätelökahviloita talveksi kiinni kun taas Italiassa ne pidetään auki

  • Vastaa Mari helmikuu 7, 2017 at 14:17

   Kiitos Susanna :)
   Joo jäätelöä saa tosiaan ympäri vuoden, vaikka mittari heittelisi nollan alapuolellekin. Eli aina on gelatokausi ja (teko)syy nauttia pallo tai kaksi :) Pizzan laatu riippuu hyvin pitkälti pizzeriasta; olen syönyt sekä elämäni parhaimman että hirveimmän pizzan juurikin Venetsiassa.

   Maanjäristyksiä en toivoisi tänne tai minnekään muuallekaan enää lisää. Venetsiassa seisminen rakennustaito näyttäisi olevan jokseenkin hallussa, kaikkien rakennusten läpi menee sellaiset “väkässysteemit” jotka auttaa taloja joustamaan tärähtelyissä.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.