Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu

Yöelämää Unkarissa: Budapestin rauniobaarit

tammikuu 29, 2017

Tammikuisen tumman ja talvisen Unkarin pääkaupungin kaduilla on hiljaista.

Kylmä tuuli puhaltaa karvahupun suojaamille kasvoille ja mieleen eksyy yksi ainokainen ajatus: minne kaikki ovat paenneet lunta ja loskaa?

Vastaus löytyy kaupungin entisten juutalaiskortteleiden vanhoihin ja hylättyihin rauniorakennuksiin kunnostetuista baareista ja muista illanviettopaikoista. Alue jäi toisen maailmansodan jälkeen rappeutumaan, joten underground-baarien kehittely alkoi kymmenisen vuotta sitten ja voi tänä päivänä varsin voitokkaasti.

Tässä pieni kurkistus, mitä löytyy Budapestin kahden rauniobaarin uumenista:

Kommarihenkinen Red Ruin Bar

“Tuolla kadun päässä näkyy jotain punaista valoa, mennään sinne!” Lauantai-illan satunnaisella hakuammunnalla löytynyt piskuisen karu Red Ruin huokuu punaista kommunistihenkeä ja syöksee lujaa hevimetallia niin korkealta, että tilaamme halpojen olusten lisäksi samantien myös palinka-shotit. Välistä kuuluu jopa tuttua tavaraa, Nightwishin Bye Bye Beautiful.

Onpahan kuppila!

Mr. Chile on enemmän kuin innoissaan omalaatuisesta löydöstämme, enkä itsekään malta olla räpsimättä paria kuvaa muistoksi baarin sisustuksesta, jossa vilahtelevat tähdet, sirpit ja vasarat sekä karikatyyrit tunnetuista kommariliikkeen historian johtajista.

Szimpla Kert, rauniobaarien mekka

Astumme luolamaisen hämyiseen tilaan, joka on iltakahdeksan aikaan vielä hyvin rauhallinen illanviettopaikka. Baaritiskejä löytyy useita ja monet pöydät täyttyvät jo hiljalleen viikonloppuiltaa aloittelevista niin ulkomaalaisista kuin paikallisistakin. Szimpla Kert-baaria suositellaan monessa Budapest-oppaassa ja blogipostauksessa, ja se on yksi kaupungin kuuluisimmista rauniobaareista. Värikkäillä valoilla ja katosta roikkuvilla discopalloilla koristeltu ensimmäinen katutason kerros jakautuu sisätilojen lisäksi liekillä lämmitettyihin ulkotiloihin, joista uloimmassa voi poltella tupakan lisäksi vesipiippua. Iso olunen kustantaa vajaat pari euroa ja tunnelma on rennon mutkaton ja leppoisa.

Toisesta kerroksesta neuvotaan löytyvän pientä purtavaa, ja hetken kuluttua edessä on kanaburgeri, jolla jaksaa myöhemmälle iltaan tummuvaan.

Palatessamme alakertaan cocktailbaarin listalta löytyy Marimenten toimitukselle mieluinen Malibulla makusteleva Pink Fluffy-sokeripommidrinkki sekä Mr. Chilelle inkiväärillä ja limellä läträävä Moscow Mule-cocktail (1600-1800 forinttia eli 5-6 euroa). Viereinen hulvaton brittipariskunta haluaa samaan kuvaan kaksimetrisen lattarimiehen kanssa ja kertoo tunteneensa toisensa 25 vuoden ajan, ennen kuin rakkaus puolisen vuotta sitten leimahti liekkeihin.

Puolta yötä lähestyttäessä alakerta tulvii yöelämännälkäisiä juhlijoita, mutta silti joukon ohi pääsee melko sulavasti hivuttautumaan kohti naistenhuonetta. Kansainväliset hitit soivat suuressa tilassa vielä maltillisella volyymilla ja keskusteluja pystyy käymään huutamatta kenenkään korvaan.

Tuhkimoajan jälkeen poistuessamme Szimpla Kertiin siintää puolen korttelin mittainen jono, eikä kylmä keli näytä haittaavan sen kummemmin paikallisia kuin matkailijoitakaan.

Oletteko käyneet Budapestin rauniobaareissa?

Seuraa Marimentea: Facebook /Instagram / Twitter

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Terhi / Muru Mou tammikuu 29, 2017 at 19:41

  Kävin Budapestissa viime kesänä ja siellä oli silloin mielettömät helteet. joten vaikea ajatella että siellähän on ihan kunnon talvi! Tuo Red Ruin Bar hevimusiikkeineen ei taida olla ihan mun paikka, mutta Szimpla Kertistä tykkäsin. Kävin myös läheisessä Ellato Kertissä, mikä oli myös ihan jees: http://www.rantapallo.fi/murumou/budapestin-rauniobaarit-szimpla-kert-ja-ellato-kert/

  • Vastaa Mari tammikuu 30, 2017 at 22:06

   Kiitos Terhi vinkkilinkistä! Tämänvuotinen talvi on koetellut Unkariakin muiden Keski- ja Etelä-Euroopan maiden tavoin yllättävän kylmästi. Ja mulla meinasi myös hieman nousta niskakarvat pystyyn tuolla hevibaarissa, mutta ihan kiitettävästi siitä loppuunsa selvittiin :)

 • Vastaa Margit tammikuu 29, 2017 at 20:10

  Szimplassa on sunnuntaisin Farmers Market ja se on todella tupaten täynnä. Aika erikoinen paikka tuollaiselle reko-ruokatorille, mutta onko se ny niin nokon nuukaa

  • Vastaa Mari tammikuu 30, 2017 at 22:02

   No ei kait se niin justiinsa.. ;) Aika mielenkiintoinen paikka ruokamarkkinoille!

 • Vastaa Jenni / Unelmatrippi tammikuu 30, 2017 at 12:20

  Mä olenkin joskus miettinyt, että millaista noissa baareissa mahtaa olla talvella. Kävin pari vuotta sitten Budapestissä, mutta kesällä, ja silloin toki noteerasin, että esim. Szimpla kertissä ei ole joka kohdassa kattoa ollenkaan. Mutta laittavat siis sinne lämmittimiä – hieno homma! Rauniobaareissa oli mun mielestä tosi miellyttävä, rento meininki.

  • Vastaa Mari tammikuu 30, 2017 at 22:08

   Joo Jenni, lämmittimiä löytyy ja niiden läheisyydessä tarkeni ilman takkia, mutta kauempana niistä porukka palloili ihan tyytyväisinä takit päälläkin. Kiva kuulla että sinäkin tykkäsit rauniobaareista, täältä myös iso liputus etenkin Szimplalle.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.