Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu

Budapest, tammikuu ja unkarilaiset sukujuuret

tammikuu 24, 2017

Budapest tammikuu

Reissuvuosi 2017 lähti reippaasti käyntiin jo vuoden ensimmäisillä viikoilla!

“Minne Venetsiasta pääsee suorilla lennoilla nopeasti ja edullisesti?”

Tämän kysymyksen äärellä pyörimme viime kuussa, kun selvisi, että Mr. Chilellä on tammikuun puolivälissä muutama päivä vapaata. Espanjan Malaga oli vahvoilla, mutta lentoaikataulujen sopimattomuuden vuoksi valikoimme Berliinin ja Budapestin väliltä jälkimmäisen, sillä kumpikaan meistä ei ollut aiemmit tallaillut Unkarin pääkaupungissa. Myös Helsingistä pääsee Budapestiin suorin lennoin ympäri vuoden varsin kivuttomin hinnoin.

Vielä pienen lisäkäänteen meidän kolmen kulttuurin sekametelisopalle tuo se, että Mr. Chilellä on sukujuuria Unkarissa. Hänen edesmennyt unkarilainen ukkinsa lähti maasta toisen maailmansodan aikana Argentiinan kautta koukaten ja päätyi Etelä-Chilen järvien, tulivuorien ja uskomattoman luonnon äärelle. Niinpä sopivien lentojen lisäksi (Easyjetin reilun tunnin meno-paluulennot 80 euroa kahdelta hengeltä laukun kanssa!) myös pieni katsaus neljännesosaunkarilaiseen taustaan kuulosti mielenkiintoiselta kokemukselta.

Kylmä rintama on koetellut viime viikkoina koko Eurooppaa, ja myös Budapestissa meidät toivotti ei-niin-lämpimästi tervetulleiksi jäinen Tonavan joki.

Näkymä oli silti mahtava sekä päivällä että illalla, ja sitä passasi ihailla silloilta ja kallioisen kukkulan näköalapaikoilta pällistelyn lisäksi Rudas-kylpylän kattotasanteen kuumasta altaasta. Liput maksoivat noin 10 euroa per nenä ja sisätiloista löytyi wellness-osaston altaiden ja saunamaailman lisäksi myös ihanaksi yllätykseksi suomalainen, hyvin toteutettu sauna!

Turisteja Budapestissa ei meidän lisäksemme ollut mitenkään häiritsevän paljon, vaikka oma turistilaumojen siedätyskyky on varmaan hiukkasen kasvanut Venetsiassa asumisen myötä. Vuodenaika ja keskieurooppalaisittain kylmä talvikeli varmasti vaikuttivat asiaan ja ihmisten vähyyteen; kesäkuukausina voisin kuvitella populaa palloilevan paalupaikoilla reippaasti enemmän. Ravintolat, baarit sekä kampaaja joissa kävimme olivat jokseenkin ylimiehitettyjä ja osa henkilökunnasta keskittyi toimettomana räpläämään puhelimiaan.

Palvelun taso vaikutti muutaman päivän vierailun perusteella olevan vaihtelevaa ja yleisesti aika niukkaa ja vähäsanaista. Ehkäpä tässä on osittain kyse myös unkarilaisten kielimuurista, sillä harvinaisesta kotikielestään huolimatta kaikki nuoretkaan eivät aina puhu englantia. Asiansa saa tosin hyvin pitkälti esitettyä ja aina löytyy joku, joka osaa vaikkapa tulkata toiselle, mistä on kyse. Näin ollen missään suuressa hädässä emme olleet kertaakaan Suomeakin lähelle liippaavan vähäeleisen, mutta jokseenkin sympaattisen sukulaiskansan kanssa.

Niin ja mites ne unkarilaiset sukujuuret? Tässä pääsemme lähinnä ruokapuolen antimiin, sillä mielenkiinnolla kuuntelin Mr. Chilen muisteluita aiemmalta Unkarin maaseudun sukulaisvisiitiltä. Tarinoita riitti ainakin maailman parhaasta makkarasta, kaalilisukkeista, grappan tyylisestä palinka-juomasta sekä paprikamausteen suurkulutuksesta.

Kana-paprikash -annos gnocchin tyylisellä nuudelipastalla irkkupubissa

Lisää paprikaa: unkarilainen gulassi-liharuoka

Budapestin kauppahallin antimia: makkaraa, kaalihöystettä, suolakurkkuja ja Unkarille tyypillistä valkoista paprikaa

Budapestin talvimarkkinoilla viimeistä päivää – vasemmalla mehevä langos-taikinalettu hapankermalla, gulassilla ja muilla höysteillä sekä oikealla perunapaistos makkaralla ja hapankermalla.

Kuten kaikesta ruokakimarasta voi päätellä, unkarilainen perinneruoka on varsin täyttävää ja tuhtia! Vaatii ehkä pienen sulattelukävelyn tuollaisten herkkujen päälle :)

Budapestista tuli kaiken kaikkieen mieleen osittain Helsinki, Tallinna ja Pietari, mutta samaan aikaan kaupungissa on ihan oma fiiliksensä, jota olisi vaikea verrata mihinkään toiseen kohteeseen. Kylmästä talvesta ja päivän sohjokeleistä huolimatta iso sydän ja suositus Budapestille!

Juttua Budapestin hämyisistä rauniobaareista on tulossa blogiin myöhemmin. Oletteko te käyneet Budapestissa ja mitäs tykkäsitte kaupungista?

Marimente Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

 

Saatat myös pitää näistä

16 Kommenttia

 • Vastaa Annika -Tarinoita Maailmalta tammikuu 24, 2017 at 22:36

  Nayttaa kylla kivalta! Tuolla olis kiva kayda joskus kevalla tai kesalla.
  Ja jestas, onpas siella tosiaan tuhteja evaita :D

  • Vastaa Mari tammikuu 24, 2017 at 23:08

   Joo Annika, mekin mietittiin että seuraavan kerran käydään mieluummin joskus vähän keväämmällä sohjokelien sijaan. Ja laihtumaan ei tosiaan liioin pääse Budapestissa, jos ei sen koommin täällä Italiassakaan :D

 • Vastaa Ananas2go / Popot pogoillen tammikuu 25, 2017 at 02:42

  Just ostin messuilta Budapest-oppaan! Suklaakakut unelmana. Maistelitteko?

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2017 at 13:32

   Voi vitsit, meillä jäi tuo makea murkina vähemmälle, kun koko ajan oltiin niin täynnä makkaroista ja salameista :D

 • Vastaa Fiia tammikuu 25, 2017 at 07:48

  Onpa kivoja kuvia ja hienoja maisemia! Budapest on kyllä yksi niistä Eurooppalaisista kaupungeista, johon ehdottomasti vielä jonain päivänä haluan – lentojakin olen silloin tällöin katsellut, mut saa nähdä milloin se reissu sinne oikeasti toteutuu :D

  http://fiiaelina.blogspot.com.au/

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2017 at 13:34

   Kiitos kivasta kommentista Fiia! Budapest on ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki, jonne voisin lähteä toisenkin kerran. Eli ei kun vaan lentoja metsästämään :)

 • Vastaa miija tammikuu 25, 2017 at 09:46

  Budapest on kyllä ihana ja monipuolinen kohde, yksi omista lemppareista. :) Rauniobaarit on kyllä tosi kivan näköisiä, odotan innolla postaustasi niistä! Ja löytyypä Budapestista muuten myös sellainen paikka kuin Bar Vittula. :D

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2017 at 20:52

   Haha miija, tuo pitää paikantaa seuraavalla kerralla! :) Rauniobaarit oli varsin suositeltavia, juttua niistä on tulossa blogiin pian!

 • Vastaa Margit tammikuu 25, 2017 at 09:58

  Joulumarkkinoilla tuli käytyä marraskuun lopulla, markkinat itsessään olivat lähinnä suuria ruokakeitaita – mm verrattuna Wienin joulupallomääriin, niitä ei tuolla näkynyt juuri lainkaan (etenkin kun olin etukäteen niin suunnitellut kuvaavani juuri niitä joulukorttiin). Erittäin positiivinen kuva kaupungista jäi sekä fiilis, että tänne palataan vielä joskus kesällä. Meille osui aina rento ja ystävällinen palvelu ja bongattiin tripparilistojen ulkopuolelta kivoja kuppiloita ;) Nähtävääkin tuossa kaupungissa on loputtomasti – ja se kylpyläkin on vielä kokematta, kaikkea kun ei muutamassa päivässä ennätä.

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2017 at 20:58

   Mullekin jäi jokseenkin sellainen olo, että ruoka on aika suuressa roolissa Budapestin kaduilla ja markkinoilla. Ja miksipä ei, sillä meidänkin visiitti meni aika pitkältä kulinarististen nautintojen varassa :) Heti ensimmäisenä iltana suunnattiin tekstissä mainitsemaani Rudas-kylpylään, jota voin vaan suositella, ihan mahtavat näkymät etenkin pimeän tullen lämmitetyltä kattoaltaalta! Saunaosasto oli auki klo 22 asti eikä ollut liian paljoa porukkaa, etenkään suomalaisessa saunassa ;)

 • Vastaa Minna tammikuu 25, 2017 at 15:37

  Kiva kuulla, että joku muukin on eksynyt nyt talvisaikaan Budapestiin. Vietän tämän viikon Budapestissä kurssilla, täällä on tosiaan aika viileää ja rauhallista. Vielä ei ole päässyt kunnolla tutustumaan kaupunkiin, mutta onneksi viikonloppuna ehtii :)

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2017 at 21:08

   Mahtavaa Minna että pääset tutkimaan Budapestiä, se on hyvin monipuolinen ja kaunis myös näin talviaikaan! Ja tosiaan nyt mahtuu hengittämäänkin ja kaikessa rauhassa fiilistelemään kaupunkia :)

 • Vastaa Susanna tammikuu 26, 2017 at 00:21

  Todella edullinen matka. Jos menette toistamiseen (vaikka kesällä) niin sieltä pääsee sekä lautalla että junalla parissa tunnissa myös Wienissä käymään. Lautoilla on ilmastointi ja pieni kahvila tietääkseni. Budapestin kouluissa opetetaan ainakin jonkin verran suomea

  • Vastaa Mari tammikuu 26, 2017 at 17:52

   Voi vitsit, oispa huippua käydä samalla reissulla myös Itävallan puolella! Ja koitin bongailla Budapestissa suomen kieltä muistuttavia sanoja, mutta aika harvassa ne taitaa olla, vaikka ollaankin sukulaiskieliä.

 • Vastaa Asko Leppilampi maaliskuu 26, 2017 at 16:49

  Kiitos vinkeistä.

  • Vastaa Mari maaliskuu 26, 2017 at 17:09

   Ole hyvä, Asko!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.