Pallontallaajat.net
Valikko
Ulkosuomalaisuus

Ajatuksia ja tilintekoa vuodesta 2016

joulukuu 30, 2016

Vuosi 2016 alkaa olla pian paketoituna ja uusi vuosi häämöttää horisontissa. Jos vuosi 2015 oli kaikkien aikojen reissuvuosi, tänä vuonna puolestaan reissasin vähemmän kuin moneen viime vuoteen.

Miksi näin?

Viime vuonna olin lähes joka kuukausi menossa tukka putkella jonnekin, reissuja reissujen perään, ja jossain välissä yhdistettynä alkuvuoden muuttoon Italiaan tämä kaikki alkoi tuntua hieman ylitsepursuilevalta. Reissaaminen tavallaan menetti merkityksensä, kun tulevia matkoja ei ehtinyt kunnolla odottaa, suunnitella ja kieriskellä juuri siinä odottamisen kutkuttavassa fiilistelyssä, joka joidenkin tutkimusten mukaan on jopa itse reissun päällä oloa  tyytyväisempi olotila. Mieli ikään kuin turtui olemaan koko ajan jossain tien päällä, vaikka uudessa asuinympäristössäkin olisi ollut jo ihan tarpeeksi tutkimista, totuttelemista ja sopeutumista. Venetsia ja ylipäätään Italia ei ole suomalaiselle se kaikista helpoin uusi maa, kuten näistä italiansuomalaisten vinkeistä kävi aiemmin ilmi. Mutta enhän minä helpompaa elämää lähtenyt Saapasmaasta hakemaankaan, vaan kokonaisvaltaista elämäntyylin muutosta siihen suuntaan, miten haluan omaa elämääni elää. Sopeutumisestani Venetsiaan kirjoittelinkin aiemmin täällä.

Yhtä kaikki, näistä syistä tämä vuosi on mennyt huomattavasti pienemmällä vaihteella kuin edeltävä vuosi, ja hyvä niin.

Tämän vuoden reissuja olivat Mr. Chilen ekan helmikuisen Suomen vierailun lisäksi Kroatian Pula heinäkuussa, Rimini Italian ja yhden Euroopan suurimman matkailualan konferenssin merkeissä lokakuussa sekä Malta nyt joulukuussa, Suomen joulun vieton lisäksi.

Pula, Croatia

Kirkasvetinen Adrianmeri Kroatian Pulassa

Malta Marimente

Talvisen tuulinen Malta

Viime keväänä tein myös päätöksen, että perustan oman toiminimen, joten oman yrityksen alkutaipaleen aikana olen halunnut olla enemmän paikoillani ja keskittää aikani ja energiani reissaamisen sijaan muihin asioihin. Tämä on näkynyt myös blogin puolella yhä useamman postauksen ollessa reissuraapustusten sijaan ulkosuomalaisen kokemuksia ja fiilistelyjä. Nähtävästi tämä ei ole kuitenkaan sen suuremmin haitannut teitä lukijoita, sillä useammat ovat edelleen pysyneet kelkassa mukana ja uusia seuraajia on tullut mukaan mukavan tasaiseen tahtiin. Suurkiitos teille kaikille, niin vanhoille kuin uusille lukijoille – juuri teidän vuoksenne minä jaksan vuodesta toiseen kirjoitella Marimenten hajatelmia! :)

Kajaani Finland

Helmikuussa Suomen reissumme aikaan pohdimme ihan tosissamme Mr. Chilen kanssa, miltä ajatus Suomeen pitemmäksi aikaa muuttamisesta tuntuisi. Esimerkiksi Helsinki ei silloin kuitenkaan tuntunut kutsuvalta vaihtoehdolta minulle, vaikka ihana kaupunki onkin ja vaikka seuraan kaupungin innovatiivisia kehitysprojekteja kuten keskustakirjastoa, Kampin Korttelia, Löylyä ja majoitusmatkailun uudistuksia suurella mielenkiinnolla. Helsinki tuntui pitkän ajan jälkeen hieman kuin edelliseltä elämältä, johon en ehkäpä pysyvästi haluaisi takaisin asumaan, vaikka nautinkin siellä käymisestä. Mr. Chile puolestaan luonnollisesti kauhisteli pääkaupunkiseudun kalleutta muun muassa asuntojen ja ravintoloiden hintojen suhteen, enkä usko, että voisimme Helsingissä asuessa käydä niin usein ulkona kuin esimerkiksi Venetsiassa asuessamme. Lisäksi suurimpana järkisyynä Venetsiassa toistaiseksi pysymiselle on poikaystäväni vakituinen työpaikka, joka on Italiassa kuin tarkkaan varjeltu kansallisaarre ja suomalaisittainkin aika lailla saimaannorppaan verrattava harvinaisuus. Ja taitaa olla nykyään myös monessa muussakin maassa.

Pohjois-Suomea sen sijaan ikävöin aika ajoin, mutta onneksi sinne pääsee muutamassa tunnissa lentäen kavereita ja vanhempia moikkaamaan. Mietimmekin, että jos joskus hamassa tulevaisuudessa muuttaisimme Suomeen, mieluinen asuinkaupunki saattaisi olla Oulu tai Kuopio, joissa elämä on rauhallisen leppoista ja jotka kehittyvät koko ajan, hintatason silti pysyessä edelleen kohtuullisen järkevissä sfääreissä verrattuna pääkaupunkiseutuun. Suomen kieltä taitamattomalla, mutta sen sijaan neljää muuta kieltä puhuvalla Mr. Chilellä tosin saattaisi olla ongelmia löytää pohjoisesta työpaikka, mutta tämä ei ole tällä hetkellä ajankohtaistakaan, joten askel kerrallaan.

Kainuu region, Finland

Jos en itse ole liikkunut Venetsia-kuplan ulkopuolelle tänä vuonna kovinkaan paljoa, olen puolestani saanut tavata täällä uusia ja vanhoja tuttuja etenkin kesäkuukausien aikaan. Uusia tuttavuuksia ovat olleet pari blogin kautta minut paikantanutta reissaajaa, ja “vanhoja” tuttuja taas esimerkiksi Pingviinimatkat– ja Travellover -blogien ihanat Milla ja Annika, joiden kanssa sain istuskella iltaa ja miettiä elämän tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita viinien ja mojitojen äärellä. Myös hyvä ystäväni sekä pari sukulaista osasivat eksyä tänä vuonna Venetsiaan ja yhtenä huipennuksena omat hyvin harvoin ulkomaille reissaavat vanhempanikin saapuivat ensimmäistä kertaa ihmettelemään kanaalien kaupungin merkillistä elämänmenoa! Puhumattakaan poikakaverini isästä, joka viihtyi Venetsiassa peräti viikon verran yli kuukauden mittaisella Euroopan reissullaan Chilestä.

Ystävistä puheenollen, koen olevani hyvin onnekas, että lähimmät ja tärkeimmät ystävyyssuhteet ovat säilyneet tästä välimatkasta ja ajasta huolimatta, vaikkei nähtäisikään kuin pari kertaa vuodessa. Parhaita ystäviä tavatessa tuntuu joka kerta kuin jatkettaisiin suoraan siitä, mihin ollaan viimeksi nähdessä jääty.

Tässä vuoden vaihtumisen kynnyksellä en ole enää pitkään aikaan tehnyt minkään sortin lupauksia. Sen sijaan listaan tähän muutaman toiveen ja tavoitteen vuodelle 2017:

Haluan tulla paremmaksi kirjoittajaksi

Luen enemmän suomenkielistä kirjallisuutta

Kehitän omaa pientä bisnestäni

Opin lisää italian kieltä, joka päivä edes vähäsen

Pidän huolta itsestäni niin fyysisesti kuin henkisestikin

Näihin ajatuksiin on hyvä päättää tämän vuoden viimeinen blogipostaus.

Marimenten toimitus toivottaa kaikille oikein onnellista Uutta Vuotta 2017!

Uusi Vuosi Fragolina Marimente

Pysy mukana Marimenten matkassa Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

20 Kommenttia

 • Vastaa eugenio ponisio joulukuu 30, 2016 at 21:14

  Happy New Year…if there is a trip for me in 2017, wich I doubt it, it will be to New York.

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 21:56

   Thank you and happy New Year to you, too! New York sounds an awesome destination for next year.

 • Vastaa Teea | Curious Feet joulukuu 30, 2016 at 21:22

  Hyvältä kuulostaa vuotesi :). Ja mukavat tavoitteet! Lukuunottamatta italian kieltä, voisi olla omakin listaus tuon näköinen :).

  Hauskaa uutta vuotta!

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 21:57

   Kiitos Teea kommentistasi ja mukavaa Uutta Vuotta myös sinulle! :)

 • Vastaa Annika -Tarinoita Maailmalta joulukuu 30, 2016 at 21:22

  No mahtuihan sita tahankin vuoteen reissuja sulle! Mulla oli samanlainen vuosi, ei hirvesti tullut reissattua. Tata lupaan ensi vuodeksi parantaa ;)
  Sita kun ei ikina tieda mita sita vuodessa ehtii, vaikka minusta tuntuu etta juuri muka mitaan ei tapahtunut tana vuonna, mutta taisi sita kuitenkin jotain tapahtua :D
  Oikein ihanaa uutta vuotta <3

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 22:00

   Voi kiitos Annika, samoin sinulle! <3 Juuri tätä postausta luonnostellessa mietin alkuun, että eihän sitä ehtinyt tapahtua juuri mitään, mutta nähtävästi kummasti sitä on kuitenkin saatu jotain aikaan :D Ja mullahan jäi ensi vuoden eka reissusuunnitelma tästä kokonaan näköjään pois, hups! Pitää tehdä postaus siitä sitten erikseen…

 • Vastaa anne joulukuu 30, 2016 at 21:34

  Kiva lukea “hajatelmiasi”. Kyllä sitä jo kolmikymppisenä voi ruvetakin vähän rauhoittumaan ;-).

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 21:54

   Kiva kuulla Anne! Ja ikähän ei ole este, vain ehkäpä hidaste ;)

 • Vastaa Noora | Kerran poistuin kotoa joulukuu 30, 2016 at 21:43

  Mä olen huomannut tuon saman ilmiön, että jos reissaa jatkuvasti, niin siitä ei oikein ehdi nauttia. Kirjoitin vähän aikaa sitten postauksen tämän vuoden reissuistani http://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2016/12/11/ihan-alyton-reissuvuoteni-2016/ ja totesin tämän olleen ihan hullu reissuvuosi. Mutta välillä tuntui siltä, että joskus voisi vain hengähtää hetken kotona. Sitä olenkin ajatellut harjoittaa ensi vuonna. Siitä tulee säästösyistä Eurooppa-painotteinen ja tähän vuoteen verrattuna varmasti vähempireissuinen, mutta se ei tämän vuoden jälkeen haittaa.

  Sulla on ollut silti oikein mukavan kuuloisia reissuja. Ei kai aina pelkästään se määrä ja kaukokohteet, vaan myös se laatu :) Kun vielä itsekin muistaisi sen! Mä muuten olen vihdoin ensi vuonna valloittamassa Venetsiaa, toukokuulle on tiedossa pieni reissu akselilla Rooma-Firenze-Bologna-San Marino-Venetsia, tai ainakin Roomasta se alkaa ja Venetsiaan päättyy. Iloista uutta vuotta!

  • Vastaa Mari joulukuu 31, 2016 at 13:53

   Kiitos ja kiva kun kommentoit Noora! Sinulla kuulostaa olleen ihan huikea reissuvuosi! Viime vuoden aikana melkeinpä ajattelin, että vain Euroopan ulkopuolelle suuntautuvat reissut on niitä oikeita irtiottoja, mutta onneksi tämän vuoden puolella mietteisiin on tullut muutoksia ja jo ihan naapurimaissakin vierailu on luksusta :)

   Ja hienoja Italian matkasuunnitelmia sinulla tulossa. Kerrohan jos tarvit lisävinkkejä esim. Venetsiaan :) Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

 • Vastaa Annika | Travellover joulukuu 31, 2016 at 08:56

  Oli ihana nähdä sinua! Ja koska asuinpaikkasi on minulle ❤❤, ehkä tapaamme toistekin.

  Yhä useammin lähden reissuun vailla mitään ennakkosuunnitelmia, vain lennot ja majoitus (joskus ei sitäkään) varattuna. Se on omanlaisensa tapa. Olen tajunnut, että koko maailmaa ei ehdi nähdä ihmiselämässä eikä yhtä kohdetta viikossa, joten oikeastaan ihan sama, mitä kohteessa teen.

  Ihan parasta uutta vuotta!

  • Vastaa Mari tammikuu 2, 2017 at 12:39

   Samoin Annika, oli huippua kun päästiin moikkaamaan Venetsian kesäisen auringon alla, ehkäpä vielä uudestaan tulevaisuudessakin!

   Mulla meinaa myös kohteessa tekemisten suunnittelu jäädä yleensä aika vähälle, korkeintaan googletan ravintoloita tai muita hyviksi kehuttuja ruokapaikkoja etukäteen, mutta tässäkin saa usein apua myös paikan päällä vaikkapa majoitushenkilökunnalta. Ja ihan totta, ettei koko maailmaa ehdi kuitenkaan koluamaan yhden pienen ihmiselämän aikana.

   Mahtavaa ja reissujentäyteistä uutta vuotta myös sinulle!

 • Vastaa Viherjuuria joulukuu 31, 2016 at 10:39

  Hyvät toiveet ja tavoitteet!
  Itselleen pitää kuitenkin muistaa olla myös armollinen.
  Voi olla, että Venetsian jälkeen mikä tahansa Suomen pikkukaupunki voi tuntua aika oudolta. Mutta kuten blogisi kuvistakin näkee, mikään ei voita lumisen maiseman upeutta!

  Tsemppiä firmalle ja kaikkea hyvää uuteen vuoteen <3

  • Vastaa Mari tammikuu 2, 2017 at 12:34

   Kiitos kivasta kommentistasi Viherjuuria ja ihanaa alkanutta vuotta myös sinulle! <3

   Näinhän se on, että Venetsian ainutlaatuisen asuinpaikan jälkeen mikä tahansa kaupunki vaatisi pientä totuttelua "normaaliin" elämään autoineen jne. Mutta ihan totta, että Suomen lumimaisemien ihailuun ei voi kyllästyä!

 • Vastaa Pirkko Aura tammikuu 1, 2017 at 10:48

  En seuraa blogeja sàànnòllisesti, mutta sain sen kàsityksen tàstà ettà olet matkailu-yrittàjà. Jos niin, niin piipahdapa luonani Casentinoon tutustumassa. Tàmà alue on mystillisyydessààn suuren turistiaallon tavoittamattomissa, mutta aivan jumalainen alue. Olen asunut tààllà nyt jo 6 vuotta 33 Firenzen vuoden jàlkeen, ja ihan joka aamu rakastun tàhàn paikkaan uudelleen ja enemmàn, kun vain silmàilen ikkunasta ulos, puhumattakaan patikoinnista.
  Jos erehdyin, niin anteeksi, ja oikein ihanaa 2017!
  P.S. minà aina hukkaan nàmà blogit postivirtaan, joten jos kiinnostaa niin ota yhteys FB messengerin kautta

  • Vastaa Mari tammikuu 2, 2017 at 20:39

   Hei Pirkko ja kiva kun kommentoit! Olen tosiaan matkailualalla ja autan alan yrityksiä enimmäkseen online-markkinoinnissa blogin ja sosiaalisen median kautta. Kuvailemasi Casentino kuulostaa mielenkiintoiselta ja idylliseltä paikalta, olisipa hauska päästä tutustumaan seudulle tässä tämän vuoden aikana. Laitan sinulle myöhemmin viestiä, jos reissukengät kulkevat sinne suuntaan. Ja mahtavaa alkanutta vuotta 2017 myös sinulle!

 • Vastaa Susanna tammikuu 1, 2017 at 21:31

  Hyvää uutta vuotta!
  joo välillä tulee matkustelua enemmän ja välillä vähemmän.
  Venetsia on kyllä hieno kohde, joten ei ihme jos ei aina tarvitse lähteä reissuun. Italiassa riittää niin paljon nähtävää. Helsingissäkin on onneksi myös niitä lepposia alueita, vaikka kyllä myös Oulussa ja Kuopiossa tapahtuu ainakin nykyään todella paljon levottomia asioita jos uutisia seuraa. Ilmeisesti ainakin ruokakaupat ovat kuitenkin yhtä kalliita joka puolella Suomea, eli ainakaan siltä osin ei juurikaan pysty säästämään Suomessa, vaikka asuminen pk-seudun ulkopuolella Suomessa olisikin halvempaa. Se on kyllä harmi että kahvilat ja muut ruokapaikat ovat niin kalliita Suomessa, kävijöitä olisi varmasti runsaasti jos olisi edullisempaa

  • Vastaa Mari tammikuu 2, 2017 at 20:55

   Voi kiitos Susanna, mahtavaa alkanutta vuotta myös sinulle!
   Näinhän se on, että välillä voi keskittyä lähimatkailuun ja tutkimaan vaikka niitä oman ympäristön vähemmän tunnettuja kohteita. Italia on tosiaan hyvin monipuolinen matkailumaa ja tekemistä ja näkemistä varmasti riittää jokaiseen makuun.
   Suomessa ruokakustannukset taisivat tosiaan olla EU-maiden kalleimpia, riippumatta missä päin maata ostoksensa tekee – harmi! Toki palkatkin ovat sitten eri eri tasolla kuin vaikkapa Etelä-Euroopan maissa, mutta matkailijan näkökulmasta yleinen hintatason kalleus on hieman valitettavaa.

 • Vastaa Annika - home & away tammikuu 4, 2017 at 21:10

  Oikein ihanaa uutta vuotta Venetsiaan!

  Itse ainakin ulkomailla asuessa suuntasin lomalle usein Suomeen, joten ei ihme jos muita tulee koluttua vähemmän. Ja rehellisesti sanottuna ulkosuomalaisten blogit on usein mielenkiintoisempia kuin varsinaiset matkablogit, joten Venetsian juttuja on kiva lueskella.

  Samaistuin heti Helsinki-aatoksiisi. Ennen paluumuuttoa mietin usein, kuinka muutto takaisin olisi ns. “paluu entiseen”. Näin ei kuitenkaan missään nimessä käynyt! Kirjoitin aiheesta blogissa viime vuonna (http://annikahomeandaway.blogspot.fi/2016/01/ulkomailla-suomessa.html). Samoin ajattelin ennen paluumuuttoa, että Barcelonan jälkeen Helsingissä ei kyllä tule varmaan koskaan ikinä syötyä ulkona ja… todellisuus on aivan toinen. Tuntuu välillä, että syömme nykyään jopa useammin ulkona kuin Barcelonassa asuessa :)

  • Vastaa Mari tammikuu 5, 2017 at 20:41

   Kiitos kovasti Annika, ihanaa alkanutta vuotta sinne Helsinkiin myös!

   Näinhän se on, että ulkomailla asuessa ainakin osa vuoden reissuista suuntautuu ystävien ja perheen luokse Suomeen. Ja onpa kiva kuulla, että olet viihtynyt Venetsia-juttujen parissa, niitä näyttäisi tulevan lisää tässä tämänkin vuoden aikana :)

   Kiitos linkistä ja hienoa että teidän Helsinkiin muutto ja paluu on sujunut parhain päin! Ehkäpä mulla on turhia ennakkoskenaarioita pääkaupunkiseudulle paluun suhteen, mutta toisaalta kupissa painaa myös se, että vanhemmat ja moni hyvä ystävä on edelleen Pohjois-Suomessa, ja tältä kannalta haluaisi olla lähellä heitä. Katsotaan siis, mitä tuleva vuosi ja vuodet tuo tullessaan! :)

  Vastaa