Pallontallaajat.net
Valikko
Ulkosuomalaisuus

Joulunajan mietteitä ja suunnitelmia

joulukuu 20, 2016
Joulunajan mietteitä ja suunnitelmia

Joulutunnelmissa Maltalla

Oletteko huomanneet, että joulun alla ihmiset jakaantuvat enimmäkseen kahteen veneeseen? Niihin, jotka fiilistelevät joulua joka käänteessä ja niihin, joita kaikki se kouhotus enimmäkseen ketuttaa.

Poikaystäväni ei ole jokseenkaan lainkaan jouluihminen. Ihan mieletön urotyö oli, että eräänä marraskuisena iltana, kun en saanut unta hän viritteli SUOMALAISIA JOULULAULUJA taustalle soimaan. Ajatteli varmaan, että tämä jouluhirmu nukahtaisi tip-tap-tip-tap-tipe-tipe-tip-tap:in rauhaisiin sointuihin. Väittäisin kuitenkin, että tätä myöten Mr. Chilen käännyttäminen jouluihmiseksi on ihan hyvällä alullaan.

Chilessä joulupyhät tarkoittavat lähinnä grillailua takapihalla auringon paahtaessa  joulukuun loppupuolella siellä päin maailmaa alkaa olla jo täysi kesä ja biitsikausi ovella. Suomalaiselle joululle tyypillisen hiljentymisen sijaan Chilessä viilennytään vesimelonien kera ja “surumielisten ja melankolisten” joululaulujen sijaan kuunnellaan trooppissävytteistä cumbiaa ja muita kevyitä kesärytmejä. Jouluperinteiden näin räikeä eroavaisuus on yhtään liioittelematta yksi järisyttävimpiä kulttuurieroja tässä Italia-Chile-Suomi-arjen keskellä! Nähtäväksi jää, pääsenkö joku vuosi kokemaan myös chileläisen vesimelonijoulun.

Jos sen sijaan puhutaan Marimenten toimituksesta, myönnettäköön, että kuuntelin tänä(kin) vuonna ekat joululaulut jo lokakuun puolella, puhumattakaan pehmeältä suklaalta tuoksuvien kynttilöiden sytyttelystä. Suomalaiset joululaulut muuten toimivat myös hyvänä kostona naapurin nuorisolle, joka potee pikkutunneille jatkuneen riekkumisen ja älämölön jälkeen sunnuntaiaamuna krapulaa. Petteri Punakuono vaan täysillä raikaamaan seinän viereen tai vaihtoehtoisesti Raskasta joulua-versio Nisse-Polkasta, ja kaikilla on ilo ylimmillään, rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto. Tai minulla ainakin.

Venetsia joulukuu

Viimeistään marraskuun loppupuolella mieleni kävi jo välillä hyvinkin joulutunnelmissa, sillä täälläkin alkoi olla ilmassa Pohjois-Italian talven merkkejä. Oman naapurustomme hämyisässä viinibaarissa tuoksui kanelitanko, Padovan joulumarkkinoilla hyörysi paksu, italialainen kuuma kaakao, sekä Venetsian historiallisen keskustan Strada Nuova-ostoskadulla nenänpäähän tarttui paahdettujen kastanjien omintakeinen tuoksu.

Venetsian talven sankkoihin sumuihin ei ole näillä näkymin odotettavissa valkoista joulua, vaikka joskus harvoin täälläkin saattaa tulla taivaalta jotain lumenkaltaista. Tänne en kuitenkaan lunta kaipaakaan, sillä Pohjois-Suomessa siitä saa toivottavasti nauttia joulun aikaan ihan riittämiin.

Venetsia joulukuu

Aikuisiän myötä joulu merkitsee minulle rauhoittumista ja kiireetöntä yhdessäoloa minulle rakkaiden ihmisten kanssa.

Isän itse metsästä hakeman kuuseen koristelua ja tuoretta tuoksua, sekä äidin ympäri taloa sytyttelemien kynttilöiden lämpöä, valoa ja rauhaisaa tunnelmaa.

Joulusaunassa kylpemistä pakasteeseen kesällä jemmatun vastan kera.

Aikaista jouluaattopäivällistä, jonka jälkeen jaetaan muutama oikeasti toivottu ja/tai ajatuksella hankittu lahja, ja joulusuklaiden ja Vihreiden kuulien maistelu myöhään jouluyöhön.

Joulu Marimente

Lapsuudestani lähtien olemme menneet suunnilleenkin tuolla samalla, vuosien varrella hyväksi havaitulla kaavalla, joka vallitsee kuin kirjoittamattomana lakina perheenjäsenten mielessä.

Tänäkin vuonna suuntaan juuri Maltan reissulta palanneena parin pysähdyksen taktiikalla Helsingin ja Pudasjärven kautta Kajaaniin kotiin joulunviettoon. Mr. Chile on harmikseni töissä joulupyhät, mutta sen sijaan Uuden Vuoden saamme viettää yhdessä Venetsiassa  hänelle kun Uusi Vuosi on joulua huomattavasti tärkeämpi tapahtuma. Ja nyt heräsi muuten epäilys, etten luultavasti ole monista kelpoyrityksistä huolimatta onnistunut markkinoimaan hänelle suomalaista joulua tarpeeksi hyvin! Ainoa asia mistä nimittäin EN pidä joulussa on jouluruoat (jos ei konvehteja ja pipareita lasketa), joten minulle jokavuotinen jouluaterian bravuuri on äitin tekemä JAUHELIHAMUREKE! Ketsupin kanssa tietty. Onkos muita, jotka ei lämpene laatikoille sun muille lipeäkaloille?

Palaillaan vielä myöhemmin ennen vuoden vaihtumista ajatuksiin vuodesta 2016 kokonaisuudessaan, sekä sen jälkeen Maltan matkan tunnelmiin, kunhan saan ajatuksia ja kuvia kokoon mielenkiintoisen reissun jäljiltä.

Mutta sitä ennen: oikein rauhallista ja lämminhenkistä joulua teille kaikille!

Ja tämän kunniaksi liitän tähän Venetsian mannermaalla kuvatun (anti)jouluhenkisen ja venetsian murteella sanaillun musiikkivideon, jossa muuten mainitaan myös Suomi kohdassa 1:38 :)

Marimente Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

12 Kommenttia

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta joulukuu 20, 2016 at 11:30

  No on teillä tosiaan aikamoiset kulttuurierot joulun suhteen :D. Mutta odota vain millainen joulu teille muodostuu vuosien saatossa, kun sekoitatte parhaat (tai pahimmat) palat molempien kulttuurista xD. Vedätte latinotansseja Petteri Punakuonon tahtiin.

  Itse taidan olla väliinputoaja näissä joulujutuissa. Ennen joulu oli tyyliin vuoden kohokohta, mutta jossain vaiheessa kun siitä hävisi se “taika”, en vain enää jaksanut innostua siitä. En myöskään vihaa sitä. Tänä vuonna joulu on enemmänkin tullut yllättäen enkä ole jaksanut miettiä sitä sen enempää, kun ei lahjojakaan osteta tällä kertaa. Itsehän haluaisin viettää joulun mieluiten ulkomailla kahdestaan Tiian kanssa, mutta välillä pitää miellyttää näköjään muitakin ja mennä kotikonnuille x). Siis kivaahan sekin on, mutta mieluummin viettäisin sen pari päivää vaikkapa Lontoossa, koska Tiiallakin on vähän lomaa.

  Hienoa, että innostut edelleen perinteisestä joulusta ja pääset nauttimaan siitä oikein kunnolla :). Itse kylläkin tykkään jouluruoista, mutta vain päivän tai korkeintaan kaksi – sen jälkeen ne alkavat tökkimään. Mukavaa joulua teille molemmille!

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 16:21

   Kiitos kovasti Jerry! Ja nimenomaan on tarkoitus poimia tulevaisuuden jouluihin parhaat puolet näistä kolmesta kulttuurista ja sekoitella niitä keskenään, tulkoon sitten millainen Petteri Punakuono-sekametelisoppa tahansa :D

   Mulla myös se joulun taika vähän hälveni kun sain ala-asteikäisenä selville, ettei pukkia olekaan, mutta aikuisiällä olen oppinut löytämään sen tunnelman uudestaan, tosin ilman pukkia :D Ja ymmärrän hyvin, että yhä useampi suuntaa mieluummin kaikessa rauhassa ulkomaille joulun viettoon, sitäkin voisi testata joku vuosi.

   Ja todellakin kaksi päivää jaksaa jouluruokia, sen jälkeen voi jo suunnata vaihtelun vuoksi aasialaiseen, tai vaikka pizzalle! ;)

 • Vastaa Terhi / Muru Mou joulukuu 20, 2016 at 12:15

  Mä en saanut omaa kumppaniani kanssani Suomeen jouluksi, vaikka olisin todella mielelläni näyttänyt sille, millainen OIKEA joulu oikein on! Vaikka eihän tanskalainen joulu eroa suomalaisesta lähellekään niin paljoa kuin chileläinen, mutta joitakin merkittäviä eroja löytyy silti. Yksi on tietenkin lumi, jota onneksi on tänä jouluna täällä Kuopion korkeudella, ja toinen on jouluruuat. Tanskassa jouluruoka on todella simppeli (ankkaa, sokeroituja perunoita ja punakaalia), eikä niin kuin meillä, että pöydässä on viittäkymmentä eri sorttia ja tapaniin kestävä keskeytymätön ähky alkaa jo aattoaamun riisipuuron syömisestä :D
  Rauhallista joulua!

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 16:32

   Kiitos Terhi! Hmm, sokeroidut perunat kuulostaa melkeinpä eksoottisilta eikä ankkakaan varmaan pahaa olisi :) Mulla on myös haaveena ja ihan konkreettisena suunnitelmanakin, että vielä joku vuosi myös Mr. Chile saa kokea oikean suomalaisen, lumisen joulun riisipuuroineen ja lanttulaatikkoineen päivineen!

 • Vastaa Jenna / Huge passion for life joulukuu 20, 2016 at 12:25

  Mitkä erot tuon joulun suhteen :D Mulle joulu tarkoittaa rauhoittumista ja perheen kanssa vietettyjä tärkeitä laatuhetkiä. Jouluruoka on menettänyt merkitystään. Voisin syödä jouluna sushia, mutta Samu Sirkan joulutervehdystä ja Lumiukkoa ilman en voisi viettää joulua. Ihanaa joulua sinne! :) Aattoaamun riisipuuro on muuten joulun tärkein ateria.

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 16:35

   No niinpä Jenna :D Ja kiitos samoin! Meillä päin on sama homma – ilman riisipuuroa, Lumiukkoa ja Turun joulurauhan julistusta ei ole joulua. Minun joulupöydästä saattaa kyllä tulevaisuudessa löytyä vaikka aasialaisiakin makuja!

 • Vastaa Susanna joulukuu 21, 2016 at 00:05

  Aika hyvä veto tuo musiikin soittaminen :D
  onko kuulunut mitään ärsyyntynyttä huutoa musiikin seurauksena?
  muistan kun yksi naapuri aina huusi (sekä huudatti lastaan, eikä saanut koskaan hiljaa olemaan..) niin laitoin joskus hevimusiikin täysillä soimaan ja sitten menin itse toiseen huoneeseen. Se huutaminen siellä naapurissa loppui siihen, ainakin hetkeksi.

  Jouluun liittyen oon tässä miettinyt että vois olla aika mielenkiintoista kokea myös kerran esim. joulu Brasiliassa tai Australiassa, jossa joulu on täysin erilainen juhlinta ja rannalla olemista. Joulussa tykkään koristeista ja muusta sellaisesta, mutta kylmyydestä en opi pitämään. Joko oot maininnut porot ja revontulet? ne on kyllä aikamoinen vetonaula, jota ei aivan kaikista maailman kohteista löydy, aika harvasta löytyy Suomen lisäksi. Joulu Lapissa on monille ulkomaalaisille todella eksoottinen lomavaihtoehto.

  Hyvää Joulua Venetsiaan!

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 17:16

   Kiitos paljon Susanna!

   Tosiaan karmeiden biisien soittamisen varjopuolena on se, että voi joutua itekin poistumaan niiden ajaksi kyseisestä huoneesta ;)

   Minua myös tavallaan kiinnostaisi kokea sellainen etelän rantajoulu, vaikka olenkin perinteisen suomalaisen joulun ystävä. Tämä on ehkäpä korostunut vielä entisestään ulkomailla asuessa, mutta en usko että olisi ongelma joku vuosi vaikkapa koristella palmu ja hörppiä eksoottisista hedelmäistä tehtyjä drinkkejä hiekkarannalla :) Lähetin Mr. Chilelle Suomesta pienen videopätkän ystävän naapurin porofarmilta, ja kuulemma meillekin pitäisi nyt saada tänne pari Petteriä :D Lapin ja ylipäätään Pohjois-Suomen kohteet kiinnostaa ehdottomasti, ja tavoitteena onkin päästä joskus ihailemaan revontulia jostain jääiglusta käsin!

 • Vastaa Susanna joulukuu 21, 2016 at 00:12

  Sama täällä muuten, en ole koskaan tykännyt jouluruuasta ja syönyt mieluiten jouluna pipareita, joulutorttuja, suklaata ja muuta sellaista

  • Vastaa Mari joulukuu 30, 2016 at 17:17

   Joo, nuo makeat jouluherkut menee mutta laatikoille en liputa edelleenkään.

 • Vastaa Annika - home & away tammikuu 8, 2017 at 23:19

  Joo, argentiinalainen joulu on hyvin lähellä chileläistä ja sen takia ollaankin vietetty kaikki yhteiset joulut Suomessa. Tämä oli jo Nicon viides suomalainen joulu pitkän kaavan ja hartaiden perinteiden mukaan. Onneksi hänkin tykkää meidän jouluruuiasta (en ymmärrä kuka ei tykkäis!), vaikka kolme päivää sukulointia suomeksi on yleensä pikkasen demasiado :D

  • Vastaa Mari tammikuu 10, 2017 at 14:48

   Haha Annika, voin kuvitella että jossain se raja tosiaan tulee vastaan :D Musta ois tavallaan kiva kokea joskus sellainen biitsigrillausjoulu, mutta ei se varmaan tuntuisi joululta vaan ihan joltain muulta…hmm. Kiva että Nico tykkää suomalaisista jouluruoista! Mulla on niiden kanssa vielä tekemistä niin itseni kuin Mr. Chilenkin suhteen :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.