Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

Onko Venetsiassa turvallista?

marraskuu 20, 2016

Onko Venetsiassa turvallista

“Anteeksi, osaatko sanoa voiko tällä alueella liikkua turvallisesti?”

Näin henkäisi allekirjoittaneelle viime syksynä nuori egyptiläinen reissaaja, joka jäi puolen yön aikaan samalla hämärällä vesibussipysäkillä pois etsiessään majoitustaan Sant’Elenan syrjäisessä, hiirenhiljaisessa naapurustossa.

Kysymys sinänsä häkellytti, sillä en ole eläissäni törmännyt niin turvalliseen kaupunkiin kuin Venetsia. Jopa öiseen aikaan.

Turvallisuusasiat nähtävästi kiinnostavat reissuilla, eikä vähiten (yksinmatkustavan) naisen näkökulmasta. Aiemmin olen kirjoittanut muun muassa Brasilian yleisestä matkailuturvallisuudesta tästä näkökulmasta, myös sivuten helmikuisten karnevaalien aikaa.

Venetsiassa, ja nyt puhun eritoten historiallisesta keskustasta, on mielestäni turvallisempaa kuin monessa muussa Euroopan matkakohteessa tai Italian kaupungissa. En ole kertaakaan kuullut tai lukenut väkivaltaisista ryöstöistä, pahoinpitelyistä tai raiskaustapauksista parin vuoden aikana täällä asuessani, ja samaa virkkovat kahdeksan vuotta Venetsiassa viihtyneen poikaystäväni lisäksi myös lähipiirimme ystävät. Taskuvarkauksia sen sijaan tapahtuu, kuten jokaisessa suositussa matkailukohteessa, mutta ne eivät ole väkivaltaisia. Lisäksi täälläkin on huomioitu viime vuosien valitettavat terrori-iskut ja kaupungin yleistä turvallisuustasoa on nostettu, joten raskaasti aseistettuja viranomaisia tulee välillä vastaan esimerkiksi juutalaisgheton alueella sekä San Marcon aukiolla.

Venetsia Italia

En mielellään asuisi kaupungissa, jossa en voi liikkua öiseen aikaan pelkäämättä, tai jos aina pitäisi olla joku saattamassa yömyöhällä kotiin. Jos verrataan esimerkiksi Suomen kaupunkien turvallisuuteen, niin Helsingissä iltavuorosta palatessani tai yövuoroon tallustaessani puristin välillä avainnippuani rystysten välissä lähimpänä teräaseena yllättävien tilanteiden varalta, enkä muistele liikkuneeni Kajaanissakaan täysin pelkäämättä esimerkiksi baarien sulkemisajan jälkeen. Venetsiassa ainoa paikka, missä vältän tarpeetonta yksin liikkumista myöhäiseen aikaan on juna-aseman alue. Maalaisjärjellä ajatellen en myöskään lähtisi yksin pimeällä esimerkiksi Lidon saaren hiekkarannoille.

Venetsiassa todennäköisimmän turvallisuusriskin aiheuttavat taskuvarkaiden lisäksi muutamat huonosti käyttäytyvät turistit hyppimällä silloilta kanaaleihin, vaarantaen oman henkensä lisäksi vesiteitse kulkevan liikenteen ja näin ollen myös muiden ihmisten turvallisuuden.

Viime viikolla näin myös ensimmäistä kertaa turistin putoavan vahingossa kanaaliin illanhämärässä räpsiessään valokuvia kuvankauniista kanaalimaisemista. Naururemakan kera sieltä noustiin nopeasti ylös, joten hätä ei ollut onneksi sen suurempi, vaikka marraskuun hyisessä kanaalissa kastuminen ei varmasti ole herkkua missään tilanteessa. Kanaalien kivireunusteet ovat usein sateisella ja kylmällä kelillä liukkaat, joten kannattaa välttää aivan reunamilla pällistelyä. Oma lukunsa on myös Piazzale Romalta Santa Lucian rautatieasemalle päin kulkeva Calatravan silta (Ponte della Costituzione), joka lasipintoineen silloin tällöin talvisaikaan jäätyy ja on näin suunniteltu vain Kiira Korven kaltaisille luistelutaitureille.

Marco Sabadin/AFP/Getty Images

Kuva: Marco Sabadin/AFP/Getty Images

calatrava

Oletteko Venetsiassa käyneet kokeneet kaupungin turvalliseksi?

Marimente Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta marraskuu 20, 2016 at 21:22

  Jotenkin Venetsian on aina mieltänyt suht turvalliseksi paikaksi, ja hienoa, että se pitää paikkansa! :)

  • Vastaa Mari marraskuu 21, 2016 at 12:29

   Näin on Meri! Tästä on tullut välillä kyselyitä, joten ajattelin kirjoitella aiheesta muutaman sanasen, ettei tarvii pelätä! :)

 • Vastaa Annika -Tarinoita Maailmalta marraskuu 22, 2016 at 00:50

  Haha mun reissukaveri tippui myös kanaaliin mun ekalla Venetsian reissulla! Se käveli siinä laidalla eikä hoksannut että yhtäkkiä katua ei ollutkaan kun siinä oli portaat sinne veteen. Pään se kolautti aika ikävästi, mutta matka jatkui laastarin kera :D
  En ole kuullutkaan, että joku tarkoituksella hyppäisi sillalta kanaaliin, mitä ihmettä! Jos oikein muistan niin ei se vesi niin puhdasta ollut että sinne haluaisin pulahtaa hehe

  • Vastaa Mari marraskuu 22, 2016 at 20:45

   Joo juuri tuolla lailla minunkin näkemä tyyppi käveli vahingossa kanaaliin, kun katu loppui kesken ja eteen tuli portaikko. Alue oli aika heikosti valaistu joten vähemmästäkin saattaa käydä noin, mutta onneksi ei näyttänyt käyneen kastumista pahemmin :)
   Sen sijaan kanaaleihin tahallaan hyppiminen ja siellä uiskentelu on aika käsittämätöntä. Osa venetsialaisten ja hotellien viemäreistä tyhjennetään edelleen suoraan kanaaleihin, joten ei tulisi mieleen kastaa edes varvasta niissä!

 • Vastaa Susanna marraskuu 24, 2016 at 22:18

  Niinpä, olen aivan samaa mieltä kuin sinä Venetsia on vielä turvallinen. Mutta Mestre (joka sijaitsee mantereella) on melko levoton. Mitä nyt keväällä luin uutisia kun siellä olin niin luki että mm. paikallinen mies oli ryöstetty omassa kodissaan ja sen jälkeen vielä hakattu koska hän valitti asiasta. Huomasin myös itse Mestressä huumeidenkäyttöä suositussa puistossa, joka on ollut varmaan ennen täysin erilainen puisto. Mutta pysyvät tosiaan siellä Mestressä, eivätkä tule Venetsiaan asti, ihme kyllä. Sitä porukkaa myös vahditaan aseistettujen poliisien toimesta joka on myös hyvä asia. Italiassa oon kokenut melko turvallisiksi alueiksi myös Sisilian pikkukylät/rannikkokaupungit, Sardinian, Toscanan, Gardan, Lazion rannikkokaupungit ja monet muutkin. Kun taas vaikkapa Rooma on aika levoton, mutta riippuu tosi paljon alueesta. Yleisesti ottaen Italia on turvallinen matkakohde. Helsinki oli ennen turvallisempi ja pakko myöntää että itsekin helsinkiläisenä kyllä “vähän” ihmettelin nykymeininkiä iltaisin. Italiassa hieman turvattomaksi koin Genovan ilta-aikaan, kun kävin ostamassa kahvilasta syötävää niin poliisi päivysti graffittikujilla. Napolilla on myös tietty maineensa ja siellä kun kävin vaan laivalta risteilypysäkkinä niin kerjäläisjoukko yritti lähteä perääni, mutta oli jo muutenkin kiire takas laivaan niin jouduin juoksemaan laivaan. Yleensä kerjäläiset ei koskaan käyttäydy noin mutta Napolissa se on varmaan tavallista

  • Vastaa Mari marraskuu 27, 2016 at 00:36

   Olen kuullut Mestrestä myös hieman vastaavaa mitä mainitsit, sieltä ilmeisesti löytyy tiettyjä alueita joissa on hieman astetta levottomampi meno. Toisaalta en voi oman kokemuksen kautta mennä sanomaan juuta tai jaata, kun olen lähinnä vain ajanut bussilla tai junalla siitä ohi. Pari kaveria asuu Mestressä ja suosivat sitä etenkin historiallista keskustaa edullisempien hintojen vuoksi.
   Jäin miettimään, tuntuiko Genovassa turvattomalta, mutta en varmaan koskaan liikkunut siellä sen kummemmin yksin. Porto anticon tai Principen juna-aseman lähellä muistelen olleen joskus jotain levottomuuksia yöaikaan viikonloppuisin. Mutta yleisesti ottaen Italia on onneksi suhteellisen turvallinen maa!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.