Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Uutisia Italiasta ja Venetsiasta

marraskuu 13, 2016

uutisia Italiasta ja Venetsiasta

Buongiorno, hyvää sunnuntaita ja isänpäivää!

Tällä viikolla on tullut seurattua uutisia ehkäpä normaalia enemmän. Osittain kiitos tästä kuuluu Jenkkilän suunnalle, joka Suomen aikaan keskiviikkoaamuna pudotti melkoisen pommin koko muunkin maailman mietiskeltäväksi.

Yhtä kaikki, amerikkalaispoliitikan analysoinnin ammattilaisille jättäen halusin tehdä teille pienen uutiskoosteen, mistä Italiassa ja Venetsiassa puhutaan tällä hetkellä päiväkahvipöytäkeskusteluissa. Inspiraationa tähän postaukseen toimi Yours truly, Anna -blogin vastaavanlainen postaus Arabiemiraattien paikallisuutisista. Uutislähteinä toimivat italialaiset Il Gazzettino, L’Espresso, La Nuova di Venezia e Mestre ja la Repubblica sekä englanninkielinen The Local Italy.

Näistä aiheista Italiassa käydään keskustelua

Joulukuun kansanäänestys perustuslaista: Italiassa äänestetään joko muutoksen puolesta tai sitä vastaan, ja puolet porukasta ei tunnu tietävän mistä tai mitä äänestää. Joidenkin spekulaatioiden mukaan näiden vaalien tulos antaa suuntaa sille, tuleeko Italiasta seuraavaa jatkoa Brexitille, jopa ennen Kreikkaa. Lisää aiheesta italiaksi täällä.

Italialaiset vitsailevat “Trumpusconista” ja toivottavat amerikkalaiset tervetulleiksi Berlusconi-kokemukseen. Juuri kun huumoriheitot entisestä poliitikosta ja nelinkertaisesta Italian entisestä pääministeristä alkavat laantua, saatiin kehiin uusi vitsinaihe. Koko artikkeli englanniksi täällä.

Trumpusconi

“Kutsuu itseään Trumpiksi, mutta todellisuudessa se on aina hän

Paavi ei tuomitse Trumpia: “Kiinnitän huomiota vain silloin, jos hän laittaa köyhät kärsimään.” Yhtenä paavi Franciscuksen suurimmista huolenaiheista ovat pakolaiset ja maahanmuuttajat. Italialaisille ja muulle katoliselle maailmalle tärkeän paavin koko haastattelu la Repubblica-lehdelle löytyy italiaksi täältä.

Maanjäristysalue pelkää matkailun romahtamista: hotellit, ravintolat ja pienet maatilamatkailuyritykset pitävät yllä Keski-Italian suurta elinkeinoa ja monet yritykset harmittelevat useita peruuntuneita varauksia, vaikka eivät sijaitse vahingoista kärsineillä tai vaarallisiksi luokitelluilla alueilla. Koko artikkeli luettavissa englanniksi täällä.

Firenze taistelee Mäkkäriä vastaan: pikaruokaketjua ei haluta Unescon maailmanperintökohteenakin tunnetulle Duomon aukiolle – seurauksena 20 miljoonan euron syyte kaupungille. Lue lisää englanniksi täältä.

Venetsian paikallisuutisista poimittua

Protesti historiallisen keskustan autioitumista vastaan: 500 venetsialaista marssi lauantaina matkalaukut kädessään demonstroiden hiljalleen tyhjenevää kaupunkia. Venetsian väkiluku vähenee jatkuvasti ihmisten joutuessa muuttamaan mannermaalle pakoon nousevia asuntohintoja ja kasvavia turistilaumoja. Koko juttu luettavissa italiaksi täällä.

Hotel Danieli, yksi Venetsian kuuluisimmista luksushotelleista on taloudellisissa vaikeuksissa: ratkaisu on kuitenkin ehkäpä löytynyt ja hotelli jatkaa toimintaansa normaalisti. Danielin omistavalla taholla on hallussaan useita muitakin julkimoiden suosiossa paistattelevia hotelleja, joten ei syytä huoleen. Lisää aiheesta täällä.

Meri nousee ja MOSE-projekti on hyödytön: venetsialaisten taistelu vettä vastaan maksaa 80 miljoonaa euroa vuodessa ja tulvia estävä systeemi ei toimi usean vuoden yrittämisen jälkeenkään. (Toim. huom: miksi tässä asiassa ei ole voitu pyytää apua ja osaamista Hollannilta, joka kamppailee samankaltaisten ongelmien kanssa enemmän onnistuneesti?). Koko artikkeli luettavissa italiaksi täällä.

Ja tähän loppuun vielä positiivinen jäniskevennys:

Italialainen tutkija on keksinyt juoksukuntoa parantavan gelaton: kardiologi Valerio Sanguigni on patentoinut antioksidantteja sisältävän jäätelön, jolla on todistetusti terveyttä ja etenkin nuorten juoksukuntoa parantavia vaikutuksia (toim. huom. #onlyinItalynews). Lue lisää italiaksi tai englanniksi.

Millaisia uutisia teillä päin näkyy paikallislehdissä?

Marimente Facebookissa / Instagramissa / Twitterissä

 

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Pingviinimatkat marraskuu 13, 2016 at 22:05

  Tämähän oli hauska postaus :) Tee ihmeessä moisia jatkossakin! On tosi hauska lukea mistä siellä oikein puhutaan.

  • Vastaa Mari marraskuu 14, 2016 at 17:05

   Oi, kiva kuulla että tykkäsit! :) Tällaisia katsauksia voisin mielellään tehdä jatkossakin, vaikkapa puolivuosittain.

 • Vastaa Hanna/Ranskatar reissaa marraskuu 13, 2016 at 22:26

  Terveellinen jätski, tätä on odotettu! :) Nyt saa hyvällä omalla tunnolla vetää gelatoa niin paljon kuin napa vetää ja lähteä sitten juoksupolulle ihmettelemään tuloksia :D

  • Vastaa Mari marraskuu 14, 2016 at 17:07

   Niinpä Hanna, nyt ei voisi juokseminenkaan enää mennä Italiassa maukkaammaksi! :D

 • Vastaa Susanna marraskuu 15, 2016 at 21:46

  Mielenkiintoinen kooste!
  aika hölmöä että ihmiset ovat alkaneet perua matkojaan Italiaan järistysten pelossa, moni ei tiedä että järistyksiä voi olla lähes missä tahansa ja juuri oli se järistys Uudessa-Seelannissakin. Toisaalta ymmärrän kyllä että turisteja saattaa pelottaa

  • Vastaa Mari marraskuu 16, 2016 at 17:53

   Kiitos Susanna!
   Luulenpa, että juuri tietämättömyyden ja epävarmuuden vuoksi reissuja on peruttu. Tavallaan ymmärrettävää, mutta toisaalta taas myös harmillista paikallisia pienyrittäjä kohtaan.

 • Vastaa Nina marraskuu 16, 2016 at 14:37

  Todella kiva postaus! Törmäsin blogiisi, kun nyt suunnittelen joulukuista Venetsian-matkaa… Paikallisuutiset on aina mielenkiintoisia, harmi että kielimuuri on niin usein esteenä niiden lukemiseen matkoilla :)

  • Vastaa Mari marraskuu 16, 2016 at 17:56

   Kiitos Nina ja mukava kuulla, että löysit minun blogin! Italiankielisten uutisten lukeminen menee mullakin hyvästä harjoituksesta, välillä Googlen kääntäjän kanssa :) Ja huippua että olet suuntaamassa Venetsiaan, täällä on joulukuussakin mielestäni aika maaginen tunnelma!

 • Vastaa Anna joulukuu 7, 2016 at 19:58

  Hei, kiva kirjoitus ja mukavaa että innostuit postausaiheestani :) Innostuisipa moni muukin, olisi mielenkiintoista tietää ulkosuomalaisten uusien kotimaiden uutisista ja puheenaiheista :)

  • Vastaa Mari joulukuu 8, 2016 at 19:01

   Hei Anna, kiva kun tykkäsit postauksesta ja kiitos itsellesi mielenkiintoisesta kirjoitusaiheesta :) En lähtenyt nimeämään ja erikseen haastamaan ketään, mutta toivotaan, että joku halutessaan lähtee mukaan raportoimaan paikallisuutisten aiheista!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.