Pallontallaajat.net
Valikko
Asuminen Italiassa Ulkosuomalaisuus

Asumaan Italiaan? Kootut vinkit italiansuomalaisilta

lokakuu 7, 2016

Haaveiletko sinäkin muutosta Italiaan ja asumisesta Saapasmaan hykerryttävien pastojen, viinien ja leppoisan elämänmenon äärellä?

Asumaan Italiaan

Asumaan Italiaan

Prosecco

Rooma

Jos näin on, niin hienoa, olet ihan oikeassa paikassa!

Matkailun ohella Italiaan muuttaminen tuntuu olevan monella tulevaisuuden haaveena, eikä suotta – onhan täällä elämä monin puolin ihanaa ja kokemisen arvoista.

Viime postauksessani paljastin muutamia omia asumiskokemuksiani kimppakämpissä Italiassa, joten tällä kertaa voidaankin tarkastella Italiaan muuttoa ja täällä asumista hieman laajemmin.

Omasta muutostani Venetsiaan on kohta parisen vuotta (ihan älytöntä kuinka nopeasti aika ja peräti VUODET vierii!) ja matkan varrelle on sattunut jos jonkinmoista mutkaa ja kompastuskiveä – vaikkakaan toisaalta en vaihtaisi täällä asumistani yhtään mihinkään :) Teen varmasti tässä tämän vuoden loppua kohden oman postauksensa siitä, kuinka olen ylipäätään sopeutunut Venetsian eriskummalliseen ja monilla tavoin Suomen mallista poikkeavaan elämäntapaan.

Halusin vastata tämän kirjoituksen muodossa hyvin usein kysyttyyn kysymykseen, mitä Suomesta Italiaan haluavan kannattaa ottaa huomioon ennen muuttoa ja mitä esimerkiksi itse olisin halunnut tietää Italiassa asumisesta ennen tänne muuttoani niin käytännön kuin henkiselläkin tasolla.

Ja sen sijaan, että olisin pyöritellyt tätä aihetta pelkästään omien kokemusteni pohjalta, pyysin apua Italiassa asuvien suomalaisten omasta Facebook-ryhmästä, jonka avuliailta naisilta löytyy roppakaupalla kokemusta ja näkemystä useiden (kymmenien) vuosien ajalta, millaista elämä on Italiassa suomalaisesta näkökulmasta.

Rehellisiä ja tippaakaan kaunistelemattomia, omiin kokemuksiin perustuvia neuvoja tulikin kerättyä repullinen, mikä jo myös itsessään kertoo siitä, että Italiaan muutto ei ole aina niin yksinkertaista mitä joku nimeltämainitsematon bloggaajakin joskus muinoin saattoi kuvitella ;).

Asumaan Italiaan

Aloitetaanpa ihan alusta ja asiat tärkeysjärjestykseen:

“Ihan ensiksi kannattaa miettiä mihin päin Italiaa haluaa asettua asumaan, koska sen mukaan vaikeudet määräytyvät ja helpottuvat. On hyvä myös osata jonkin verran italiaa. Ja olla tosi paljon varapärettä mukana.”

“Italia on pitkä maa, ja ihmiset ja tavat aivan erilaisia esimerkiksi Friulissa ja Calabriassa. Eli jos on vaikka lomalla joskus käynyt jossain päin Italiaa, ei sitä kokemusta voi pitää yleispätevänä koko maata ajatellessa.”

“Kielitaito! Varsinkin pienemmissä paikoissa englantia taitavaa väkeä ei löydä. Kannattaa hoitaa jo mahdollisesti Suomessa codice fiscale kuntoon, sitä tarvitsee joka paikassa. Riippuu myös paljon tuleeko ihminen töihin vai opiskelemaan.”

“Vuokra-asunnot varsinkin isommissa kaupungeissa ovat hinnoissaan ja muutenkin asumiseen menee yllättävän paljon rahaa (lämmitys, vesi, sähkö, kaasu jne.). Talvella talot ovat kylmiä, eli paksut villasukat mukaan :) Ja on hyvä muistaa, että vuokra-asunto EI kalustettuna on yleensä myös ilman keittiökalusteita.”

Bologna

“Italiassa kannattaa aina ja kaikessa prepaid: täällä on prepaid-liittymiä jopa pienille ja keskisuurille yrityksille.”

“Liikenne ja autolla ajaminen poikkeavat hyvin paljon Suomen suhteellisen rauhallisista ajotavoista. Myös liikenneruuhkat ovat tiheään asutussa maassa ihan omissa sfääreissään ja viinipäissään ajelu enemmän sääntö kuin poikkeus.”

“Jos lasten kanssa muuttaa niin pitää selvittää, miten koulut ja päiväkodit toimivat. Esimerkiksi aukioloajat eivät ole samat kuin Suomessa ja niistä eivät opettajat tykkää joustaa. Kouluista on pitkät lomat, joten täytyy miettiä mitä tehdä, kun pientä lasta ei voikaan jättää yksin moneksi tunniksi, vaikka kuinka olisi Suomessa tottunut.”

“Varustaudu kärsivällisyydellä, monet asiat eivät suju niin joustavasti kuin Suomessa, joskin taas toiset (varsinkin sitten kun on tuttavuussuhteita) ihan yllättävän joustavasti! Eli maassa maan tavalla!”

“Eikä pelkästään maassa maan tavalla, vaan myös eri maakunnissa on joissain asioissa erilaiset tavat toimia.”

Italialaisen työelämän näkymät eivät juuri hurmaa:

“Kannattaa hankkia työpaikka ja selvittää etukäteen kaikki työhön liittyvä. Suomalainen on tottunut “liian hyvään” eli kaikki se mikä Suomessa on pätenyt ei täällä pädekään, vaikka laki sanoisin mitä. Työsopimukset, voucherit, palkan maksu, jos edes maksetaan.”

“Italiaan tuskin kannattaa suuremmin kouluttaneen ihmisen tulla “rikastumaan” ja uraa luomaan…ellei sitten ole jota ihan varmaa tiedossa ja hyvä firma palkkaamassa.”

“Työpaikkaa eivät tällä hetkellä tahdo löytää italialaisetkaan, saatikas kieltä puhumaton ulkomaalainen. Eikä edes maassa 20 vuotta asunut kieltä puhuva.”

“Pimeää työtä tehdään paljon ja siitä puhutaan ihan avoimesti, kuten palkoistakin.”

Italialaisista kansana ja ihmisinä:

“Italia on heimokulttuurimaa ja tämä mentaliteetti/katsomus vaikuttaa aivan kaikkeen ihmissuhteiden solmimisesta asunnon ostamiseen. Kaikki minkä Suomessa voi olettaa valtion hoitavan, on perinteisesti hoitanut Italiassa perhe.”

“Italiassa ei voi puhua missään asiassa “meillä Italiassa on näin” niinkuin Suomesta puhutaan. Jokainen lääni erilainen, usein asioista puhutaankin läänittäin “Umbriassa näin ” eli erot ovat suuret.”

“Italialaiset rakastavat omaa maataan, historiaansa, eikä syyttä. He ovat patriootteja, joita ei saa moittia, mistään. Vain italialainen itse saa valittaa maastaan, ei muut. He ovat ammattiylpeitä, eivät siedä moitteita eivätkä ota vastaan neuvoja muilta. Ylpeys. Italialainen antaa vastauksen, vaikka ei tiedä.”

Italian jokes

“Kaikkia teititellään ja käytetään aina edessä arvonimiä esim. lääkäri, lakimies jne.”

“Täällä asiakaspalvelu on hyvin hyvin erilaista mihin olin tottunut Suomessa ollessani. Täällä myyjät, asiakaspalvelijat ja virkailijat tietävät kaiken. He ovat oikeassa, ei niinkään asiakas.”

“Vieraille ei aleta ihan noin vain juttelemaan, ennemmin moikataan. Täällä on paljon ulkomaalaisia ja paikalliset ovat hiukan ennakkoluuloisia. Kun heille selviää, että olenkin Suomesta enkä Romaniasta tai Venäjältä, saan hyvää palvelua ja he haluavat jutella Suomesta.”

“Jos on tottunut omaan rauhaan tai olemaan yksin välillä niin sellainen voi herättää kummastusta hyvinkin paljon.”

Ja luonnollisesti myös positiivia seikkoja löytyi:

“Italiaan muutto Suomesta on helpompaa kuin päinvastoin. Alueittain on paljon eroa myös työpaikoissa. Olen aina saanut palkat ajoissa, pankeissa ei ongelmia, nettiyhteyksissä ei myöskään. Italiaa on osattava ainakin vähän. Muutto on aina vaikeaa, meneepä mihin tahansa.”

“Lakia voidaan lukea miten haluaa eli siinä on joustoa. Jos on oikeita tuttuja ja puhuu rauhallisesti, kierrellen ja kaarrellen niin voidaan unohtaa lakipykälä ;)”

“Italialaisten kanssa on aivan mahtavaa tehdä yhteistyötä. Se innostus, se ystävällisyys, se läsnäolo.”

Eli summa summarum:

– Tee itsellesi selväksi perimmäiset syyt, miksi haluat juuri Italiaan asumaan

Opiskele kieltä jo etukäteen niin paljon kun voit

– Säästä tarpeeksi pesämunaa tiukan paikan varalle

– Tilanteestasi riippuen hanki töitä/opiskele/pidä itsesi jotenkin muuten kiireisenä

– Hommaa villasukat kostean kylmää talvea varten

– Kehitä sitä paljon puhuttua kärsivällisyyttä! :)

Tuleeko teillä mieleen muita vinkkejä Italiaan  tai muualle ulkomaille muuttaville tai muuttoa suunnitteleville?

Seuraa kokemuksia ja tunnelmia elämästä Venetsiassa Marimenten Facebook-sivulla ja Instagramissa @maricomente

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa lena / london and beyond lokakuu 7, 2016 at 17:21

  Tää oli tosi hauska, kiitos Mari kokoamisesta! Me tultiin just kotiin anopin luota ja ollaan tosi ahkerasti siellä muutenkin reissattu. Haaveiltu jopa muutosta, joka ei tosin Matteon töiden takia ole kovinkaan fiksu vaihtoehto (kai sieltä jonkinlaisen työn saisi, mutta se palkkaus verrattuna Saksaan = ei järkeä). Ja koska olen kuitenkin ollut maassa vain käymässä, saattaisi moni asia varmasti tulla vielä yllätyksenä, vaikka paljon siellä olenkin aikaa viettänyt. Tietysti nyt Firenzessä viihtyisi todennäköisesti jos valitsisi alueen oikein, ei sillä :D

  • Vastaa Mari lokakuu 8, 2016 at 16:34

   Kiitos lena, tosi kiva kuulla että tykkäsit! Minusta myös nämä kommentit oli ihan loistavia ja niin totuudenmukaisia, joten suurin kiitos kuuluu tietenkin avuliaille neuvonantajille :) Ja tuo on myös valitettavan totta, että Italiasta on melko hankala löytää koulutustasoa vastaavaa työtä, palkkojen ollessa joka tapauksessa Euroopan pienimpiä Espanjan ja Kreikan ohella. Juuri pari päivää sitten lukaisin tämän artikkelin aiheesta: https://www.thelocal.it/20161006/over-100000-italians-moved-abroad-in-2015 Mutta olen samaa mieltä, että Firenzessä varmasti viihtyisi pitempäänkin kuin reissujen verran :)

 • Vastaa Anna / Muuttolintu.com lokakuu 7, 2016 at 23:32

  Miehen sisko asui Italiassa pari vuotta, ja sen jutuista tosiaan sai sen kuvan, että kärsivällisyyttä tarvittiin! Mutta tarviihan sitä aina ulkomaille muuttaessa. Ja työpaikkaa sen oli pitkään tosi vaikea löytää ilman italian kielen taitoa. Paljon niillä oli siellä pieniä vaikeuksia, mutta silti rakastui maahan, enkä kyllä ihmettele! Hehheh, repesin tuolle “Italian speaking mode: on” kuvalle, lähden ensi viikonloppuna viikonlopun viettoon 50 italialaisen kanssa.

  • Vastaa Mari lokakuu 8, 2016 at 16:37

   Ihan totta Anna, Italiaan on aika helppoa ihastua kaikista vaikeuksista ja epäjohdonmukaisuuksista huolimatta, koska ne hyvät puolet kompensoi niin paljon niitä vähemmän hyviä :) Ja onnea viikonloppuun italialaisten keskellä, ei tule varmasti olemaan tylsää!

 • Vastaa Susanna lokakuu 9, 2016 at 22:27

  Hyvä aihe, oon todellakin samaa mieltä tuosta ettei koko Italiaa tiedä jos on käynyt vaikka vaan yhdessä kohteessa lomalla. Täytyy nähdä paljon enemmän ennen kuin edes harkitsee muuttoa. Ensin pitää tuntea maan kulttuuri ja useita eri kohteita käydä läpi ja sitten voi alkaa harkita muuttoa. Codice fiscalea ei tarvitse lainkaan jos ei jää pidemmäksi aikaa asumaan Italiaan, vasta sitten jos vaikkapa menee työhön tai opiskelemaan Italiaan se tulee tarpeeseen. Sen voi hommata kuka vain kätevästi netistä. Italiassa on muuten tietääkseni joku sellainen laki ettei siellä syntyvää lasta saa viedä (muuttaa) maasta toiseen jos lapsella Italian kansalaisuus ja jos toinen puoliso vastustaa. Tai tämmöistä kuulin kerran yhdeltä suomalaiselta joka asui Italiassa ja muutti lopulta yksin Suomeen. Ajattelin vaan mainita koska tämäkin on aika hyvä tietää

  • Vastaa Mari lokakuu 16, 2016 at 19:51

   Jep Susanna, nämä on hyviä pointteja ottaa huomioon ennen Italiaan muuttoa. Näin jälkeenpäin tuntuu, etten ollut nähnyt maata lähellekään niin paljoa että oma muuttoni olisi ollut kovinkaan pitkään ja hartaasti harkittu. Lähinnä sen oli tarkoitus olla tilapäinen irtiotto Suomen arjesta, joka sitten ajan myötä venähti vähän vähemmän tilapäiseksi :) Mutta on hienoa että Italia on niin monipuolinen sekä matkailu- että asuinmaana, ja jos jokin paikka ei miellytä niin voi kokeilla siirtymistä toisaalle.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.