Pallontallaajat.net
Valikko
Italia Ulkosuomalaisuus

Italialaisista vuodenajoista

syyskuu 15, 2016

Italialaisista vuodenajoista

Tänä aamuna pistäessäni nenäni ikkunasta pihalle tunsin sen.

Aivan selkeän syksyn tuulahduksen, ihanan viileähkön ilmavirran ja haalean syyskuun sumun leijailun takapihan puutarhan kasvuston ympärillä.

Lukemani mukaan Italiassa on näin loppukesästä meneillään niin sanottu viides vuodenaika – hieman kuuminta kesäkautta maltillisempi loppukesä. Olkoonkin, että mittari on kivunnut Venetsiassa tälläkin viikolla kolmeenkymmeneen ja puolille öin asti on edelleen t-paitakelit. Varsinainen syksy alkaa italialaisen kalenterin mukaan virallisesti vasta lokakuussa, jolloin tehdään cambio di stagione eli vaihdetaan vaatekaapin varustus kesäkamppeista talvisempiin tamineisiin.

Näin suomalaisen näkökulmasta ajatellen Italiassa tai ainakin Venetsian alueen leveysasteilla on enimmäkseen olemassa tasan kaksi vuodenaikaa: pitkä, kuuma kesä sekä kostea, yllättävän kolea talvi. Viime vuoden puolella muistelen hyppäyksen kesähelteistä suoraan talven hyytäviin tuuliin ja sumuisen koleisiin iltoihin olleen erittäin minimaaliset lyhyt.

Mies on jo vähintään viimeisen kuukauden verran tuskaillut aina vaan jatkuvia helteitä, ja suorastaan haikaillen vartoo viileämpää talvikautta. “Mutta sähän olet Chilestä, siellähän on myös kuumat kesät” kuulostaa hänen korvaansa varmaan samalta kuin minun saamani kommentit “eikös Suomessa ole aina tuhannen kylmä?”, kun tuskailen luihin ja ytimiin asti tuntuvaa italialaisen talven kostean kylmää keliä niin ulkona kuin sisätiloissakin.

Niinpä niin, pessimisti voisi jopa sanoa, että Italiassa on aina joko  h*lvetin kuuma tai ihan v*tun kylmä.

Onneksi sellaisia ihmisiä ei kuitenkaan löydy tästä lähipiiristä, ja sääkeskustelutkaan (lue: valitukset) eivät ole kovin tyypillisiä Italiassa. Jos on kuuma niin etsitään varjoinen tai tuulinen paalupaikka ja kylmän iskiessä alkaakin sopivasti kuuma kaakaokausi.

Puhumattakaan marras-joulukuussa siintävästä panettone-kaudesta!

Mitäs teidän syyskuuhun kuuluu?

Marimenten toimituksen arjen havaintoja suoraan Venetsiasta käsin Facebookissa

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Mira / Exploras syyskuu 16, 2016 at 11:06

  Malesialaiseen syksyyn kuuluu vähintään yhtä kuumaa ja kosteaa kuin sinne Venetsiaan – tänne vain ei tule koskaan sitä kolean talven helpotusta . Oi, tuo panettonekausi kuulostaa ihanalta!

  • Vastaa Mari syyskuu 17, 2016 at 13:40

   Oho, eli siellä päin ei ilmeisesti tarvi juuri koskaan palella! Heti tämän postauksen julkaisun jälkeen täällä alkoi ensimmäiset syyssateet ja lämpötilat tippui heti useammalla asteella. Mutta ei se mitään – niitä panettoneja odotellessa! ;)

 • Vastaa Snow syyskuu 24, 2016 at 16:03

  Syyskuu Venetsiassa kuulostaa ihanalta ;)

  • Vastaa Mari syyskuu 24, 2016 at 16:17

   Niin se onkin, ehkäpä parasta aikaa täällä kevään ohella! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.