Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

Venetsian ihmiset: haastattelussa matkabloggaaja Elisa Pasqualetto

syyskuu 1, 2016

Vapaudentunnetta Pariisissa, bloggaajaelämän kääntöpuolia ja ajatuksia turistivirtojen valtaamasta Venetsiasta…

Travelling with Liz Elisa Pasqualetto

Haastattelin vuodesta 2012 matkablogiaan Travelling with Liz kirjoittanutta 29-vuotiasta, paljasjalkaista venetsialaista Elisa Pasqualettoa. Elisa taittaa mieluiten matkansa jalan ja vastaili Marimenten toimituksen uteluihin reissaamisesta, bloggaamisesta ja arkielämästä Venetsian auringon alla.

1. Mikä on aikoinaan koukuttanut sinut reissaamiseen?

– Jos ollaan aivan rehellisiä, en muista täysin tarkkaa ajankohtaa. Muistan kuitenkin, että ollessani 13 vuoden ikäinen suurin haaveeni oli Amerikkaan matkustaminen ja siellä asuvan enoni luona vierailu. Kun 18-vuotiaana sain käytyä lukion loppuun, minulla oli vihdoin matkakassa koossa tätä suurta reissua varten. Sen jälkeen loppua matkailulle ei ole näkynyt!

2. Entä bloggaamiseen?

– Bloggaamisesta tuli osa elämääni asuttuani hetken aikaa Australiassa ja reissattuani Uudessa Seelannissa, Fijillä sekä Samoan saarella. Näiden kokemusten jälkeen päätin avata oman blogin kirjoittaakseni matkakokemuksistani. Aluksi bloggasin vain harrastuksena omaksi ilokseni, mutta sittemmin siitä tuli suuri intohimoni, joten aloin työstää blogia ammattimaisemmin.

3. Millainen matkustustyyli sinulla on?

– Yleensä reissaan poikaystäväni kanssa, mutta tätä ennen vietin myös sinkkuvuoden, jolloin reissasin Pariisissa ja Berliinissä yksin. Kuvailen itseäni ennen kaikkea budjettireissaajaksi; yövyn usein hostelleissa ja muissa edullisissa majoituspaikoissa, harvemmin hotelleissa. Ja olen todella koukussa halpojen lentojen metsästämiseen – voisin viettää useita tunteja etsien Skyscannerista edullisimpia lentohintoja!

4. Mistä nautit eniten matkoillasi?

– Ruoasta! Erilaisten paikallisten ruokalajien maistelu on suuri osa matkustustapaani, ja tämän vuoksi kirjoitan usein artikkeleita, joissa on vinkkejä missä syödä hyvin. Tämän lisäksi etsin erityisiä kohteita tai paikkoja, joilla on yhteys esimerkiksi lempikirjailijoihini tai –artisteihini. Rakastan tutkia matkakohteita kävellen, koska mielestäni siten löytyvät parhaimmat, muutoin piilossa olevat paikat. Olenhan venetsialainen, joten käveleminen joka paikkaan on minulla verissä ja luonnollinen tapa tutkia maapalloa!

Venetsia Italia

5. Mikä on ollut kaikista mieleenpainuvin reissusi tähän mennessä?

– Jokainen kohde, jossa olen käynyt on jollain tapaa jättänyt jälkensä minuun, mutta jos täytyy valita vain yksi, olisi se Pariisissa vietetty viikonloppu. Pariisissa olin ensimmäistä kertaa ikinä reissussa yksin, ja siellä onnistuin todistamaan itselleni, että osaan käyttää metroa panikoimatta ja voin viettää aikaa yksin silti tuntematta itseäni yksinäiseksi. Pariisissa tunsin myös ensimmäistä kertaa vapauden todellisen merkityksen.

6. Oletko tavannut muita italialaisia matkabloggaajia? Millainen ilmapiiri Italiassa on matkabloggaajien kesken?

– Olen tavannut muita italialaisia matkabloggaajia monissa eri tilaisuuksissa, ja täytyy myöntää, että bloggaajaelämän ulospäin idyllinen imago on todellisuudessa hyvin toisenlaista. Bloggaajien on välillä vaikea ymmärtää, että toisten tukeminen on positiivinen asia ja että yhdessä verkostoitumalla oltaisiin enemmän ja hyödyllisempiä myös lukijoille. Bloggaajien välinen kilpailu on edelleen etusijalla ja tässä voisimme ottaa oppia ulkomaiden bloggaajakolleegoilta. Tämä on toki vain oma mielipiteeni, ja huomattuani bloggaajapiirien todellisen luonteen olen tarkoituksella ottanut etäisyyttä näistä kuvioista.

7. Olet syntynyt ja kasvanut Venetsiassa. Millaista on jokapäiväinen arki kanaalien kaupungissa?

– Elämä on näinä päivinä täällä toisinaan vaikeaa. Olen syntymästäni lähtien asunut Venetsiassa ja lapsena vietin kaikki kesäni isovanhempieni ja vanhempieni kanssa. Nykyään historiallisen keskustan vuokrahinnat ovat liian kalliita normaalille perheelle, joten muutimme mannermaalle Mestreen, jossa on hiljaisempaa ja elämänlaatu on parempaa kuin keskustassa. Viime vuosien aikana Venetsian ongelmat matkailun suhteen ovat lisääntyneet: kaupunkiin saapuu joka päivä aivan liikaa turisteja ja suurin osa asunnoista on vuokrattuna paikallisten sijaan matkailijoille, mikä on surullista.

Venetsia Italia

– Muistan edelleen millainen oli lapsuuteni Venetsia: hiljainen ja turvallinen, ja olen hyvin pahoillani nähdessäni, millainen kaupungista on nykyään tullut. Näistä seikoista huolimatta rakastan kaupunkiani, autottomien kanaalien reunoilla kävelemistä ja veneillä liikkumista, mitkä tekevät kaupungista epätavallisen, ainutlaatuisen ja unohtumattoman kokemuksen. Venetsia on taianomainen, etenkin yöaikaan, kun suurin osa turisteista on käynyt nukkumaan ja kaduilla voi kävellä rauhassa, nauttien hiljaisuudesta ja ympäröivän veden äänistä.

8. Mitä mieltä olet venetsialaisena mutta myös itse reissaajana vuosi vuodelta kasvavista matkailijamääristä?

– Edelliseen vastaukseeni viitaten tämä on todellinen ongelma, johon Venetsian kaupungin täytyy puuttua mahdollisimman pian, kuten myös risteilyaluksiin, jotka tuhoavat kaupunkia päivä päivältä.

9. Uskotko Venetsian mahdolliseen uppoamiseen tulevaisuudessa?

– En, tai en ainakaan halua uskoa, että kaupunki, jossa olen syntynyt voisi joskus upota. Tiedän, että Venetsian tilanne on pysyvästi hallinnassa, vaikka esimerkiksi suuret risteilyalukset aiheuttavat aalloillaan suurta värähtelyä, joka voi viedä kaupungin tuhoon.

10. Oma paras vinkkisi Venetsiaan saapuville matkailijoille?

– Ensinnäkin: jätä korkokengät kotiin! Ole kärsivällinen, sillä kaduilla kävely voi käydä hermoille etenkin ruuhkaisimmalla matkailukaudella. Ja viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä vinkkinä: älä arkaile venetsialaisen ruoan suhteen! Mene baarikierrokselle, tai kuten täällä sanotaan ’bacaro tour’, mikä on varsin tyypillinen illanviettotapa. Venetsialaiset rakastavat nauttia lasin viiniä ja syödä leipäsen baccalà mantecatolla (toim. huom. kuivatusta turskasta valmistettu kermainen levite, venetsialaisten suuri herkku) kun aurinko hapuilee taivaanrantaa.

Elisan matkavinkkejä voi lukea italiaksi Travelling with Liz-blogista ja hänen reissujaan ja pilkahduksia elämästä Venetsiassa voi seurata blogin Facebook-sivulla.

Lisää henkilöhaastatteluita on tulossa Marimente-blogiin syksyn aikana, parhaiten pysyt menossa mukana tykkäilemällä täällä!

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Susanna syyskuu 8, 2016 at 19:11

  Mielenkiintoinen haastattelu, harmi jos ei Italian blogipiireissä kannusteta. Suomen blogipiireissä on ihmisiä jotka kannustaa ja sitten osa jotka ei niin välitä muista bloggaajista tai lukijoista.
  Outoa että laivat vaikuttavat Venetsiaan, luulisi että myös maan tärähtely/järistykset vaikuttaisivat jonkin verran. Venetsia saa kuitenkin risteilyaluksien kautta myös runsaasti tuloja

  • Vastaa Mari syyskuu 10, 2016 at 20:48

   Kiva kun tykkäsit haastattelusta Susanna! Terve kilpailuhenkisyys on toki ok, mutta bloggaajapiireissä esimerkiksi kateus ei oikein auta ketään eteenpäin. Suomessa nämä piirit on varsin pienet ja joukkoon mahtuu onneksi monenlaista bloggaajaa, mikä on mahtavaa!
   Risteilyalukset vaikuttavat ilmeisesti omalta osaltaan Venetsian laguunin pohjan tuhoamiseen ja veden nousuun, mutta koska niistä saadaan niin paljon matkailutuloja ei Venetsian kaupunki ole toistaiseksi suostunut kieltämään tai rajoittamaan risteilylaivojen toimintaa.

  Vastaa