Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Ferragosto, Italian keskikesän juhla

elokuu 14, 2016

Ferragosto keskikesän juhla

Blogit ja muu sosiaalinen media Suomessa ovat viime päivinä täyttyneet orastavista kesänhaikailuviesteistä.

Mikä on tämä homma kun puista tippuu lehdet?“, ihmetteli kaverini Oulusta Facebook-päivityksessään ja “Mihin se kesä oikein meni?” kyseli Lily.fi:n lifestylebloggaaja.

Venetsiassa olen myös pistänyt merkille heinäkuuta hämärämmät aamut sekä iltojen viilenemisen elokuun myötä. Italiassa tämä ei kuitenkaan tarkoita kesän loppumista, vaan pikemminkin sen puoliväliä. Ferragosto, jota virallisesti vietetään maanantaina 15. elokuuta on Italian tärkeimpiä juhlapyhiä aina joulun ja pääsiäisen jälkeen. Elokuu on Italiassa perinteinen lomakuukausi, jolloin kaupungeista paetaan joko pohjoisen virkistäville vuorille tai etelän viilentäville rannoille – tai vaihtoehtoisesti grillataan keskikesän hengessä omalla takapihalla. Myös hyvin moni ravintola sekä kuppila on lätkäissyt lomalapun pytinkinsä oveen muutamasta päivästä kuukauden mittaiselle ajalle Ferrogoston ympärille.

Lomakaudesta huolimatta Venetsia ei suinkaan pysähdy tai hiljene kokonaan. Cannaregion verkkaisessa naapurustossa lähiravintolamme pitää ovensa auki koko päivän ilman iltapäivän siestaa, hyödyntäen naapuriravintolan koko elokuun kiinnioloajan ja lähistöllä palloilevat, pizzannälkäiset tallaajat. Lähikioski on kiinni, mutta lakritsipainotteiset perjantaikarkkini sain haettua Santa Lucian juna-aseman Tiger-kaupasta.

Viime vuonna en ollut edes kuullut koko Ferragostosta eikä siitä siunaantunut ylimääräistä vapaapäivääkään pyhän sattuessa lauantaille. Tykkään kuitenkin kovasti perinteistä ja näin Italian kulttuuria ja tapoja opetellessa päätinkin tänä vuonna hyvissä ajoin leipaista tämän hedelmäisen, keskikesän juhlaan sopivan pienen kakkusen.

Ferragosto cake

Olen aina ollut sitä mieltä, että elokuun tummenevissa öissä on jotain erityistä, samettisen pehmeää ja kutsuvaa tunnelmaa. Perjantaiyönä istuin viinilasi kädessäni bongailemassa tähdenlentoja reilunkokoisen puolikuun valaisemaa taivasta vasten, ja saatoinpa ehkä tehdä pienen pienen toiveenkin.

Ferragosto Venezia

Facebookissa lisää Marimenten arjen mietteitä suoraan Venetsiasta käsin

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Anna / 270 Degrees elokuu 14, 2016 at 21:17

  Vähän kuin paikallinen juhannus siis, hauskaa :) On Suomen kesä vähän kyllä lyhyenlainen kun miettii, että se alkaa olla jo lopuillaan siinä vaiheessa kun Italiassa juhlistetaan puoliväliä…hih :D

  • Vastaa Mari elokuu 14, 2016 at 22:10

   Niinpä Anna, minusta on aika eksoottista juhlia keskikesää näin elokuun puolivälissä! :D Mutta käyhän se näinkin, en lainkaan valita :)

 • Vastaa Mira / Exploras elokuu 15, 2016 at 04:46

  Välimeren seudulla tosiaankin on mahtavaa, että kesä on elokuussa vielä täydessä käynnissä, oikeastaan kaikista kiihkeimmillään. Lämpimät, pimeät elokuun illat ovat mahtavia! :) Mutta vielä mahtavampaa on mielestäni syyskuussa, kun tunnelma on paljon rauhallisempi, ja kesäkelit vain jatkuvat…

  • Vastaa Mari elokuu 16, 2016 at 22:00

   Niinpä Mira, tämä on niitä Etelä-Euroopassa asumisen parhaita puolia! Normaalisti olisin itsekin haikailemassa tähän aikaan vuodesta, mihin se kesä meni, mutta on huojentavaa tietää että lämpimät kelit jatkuu vielä huoletta viikkojen ajan :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.