Pallontallaajat.net
Valikko
Asuminen Italiassa Venetsia

Töissä Venetsiassa: Hotellivirkailijan paljastukset

heinäkuu 28, 2016

Töissä Venetsiassa

Oletteko joskus miettineet, millaista olisi työskennellä matkailualalla yhdessä maailman suosituimmista matkakohteista, jossa käy vuosittain miljoonia matkailijoita?

Kuvitelkaa työskentelevänne yhdessä Venetsian suosituimmista neljän tähden hotelleista, jossa on sata vuodepaikkaa, joka on auki ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä – ja lähes aina täyteenvarattu.

Haastatteluun lupautui reilut kaksi vuotta samassa hotellissa työskennellyt 31-vuotias matkailualan ammattilainen, joka on viihtynyt Venetsian historiallisen keskustan paalupaikalla jo seitsemän vuotta.

Tämä ainutlaatuinen haastattelu on toimitettu yksinoikeudella Marimenten toimitukselle ja sisältää sisäpiirin paljastuksia, millaista on olla osana matkailijan kokemusta paikan päällä eriskummallisessa kaupungissa, jossa kaikki toimii vesiltä käsin, ja jonka ennustetaan uppoavan tulevien vuosikymmenien saatossa.

Töissä Venetsiassa

Millaisia taitoja työssäsi tarvitaan?

Moniosaamista, järjestelmällisyyttä, nopeutta sekä kykyä ymmärtää erilaisia ihmisiä ja vaikuttaa heidän hyvin moninaisiin mielentiloihinsa. Kielitaito on myös hyvin tärkeää: puhun itse äidinkieleni espanjan lisäksi sujuvaa italiaa ja englantia sekä auttavasti portugalia ja erittäin paljon vartalokieltä, silloin kun mikään muu ei taivu.

Mitä pitää ottaa huomioon, jos hakee hotellialan työpaikkaa Venetsiasta?

Kuten monessa muussakin paikassa, koulutusta ja työkokemusta enemmän painavat hyvät suositukset sekä oikeanlaiset kontaktit. Venetsian kaltaisessa tiiviissä yhteisössä piirit ovat hyvin pienet ja sana kiertää.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Mahtava silloin kuin vain puolet huoneista on täynnä! Työskentelen sekä vastaanotossa että takatoimistossa, riippuen päivästä ja työvuorosta. Esimerkiksi aikaisin aamuvuoro alkaa kello seitsemän ja päättyy iltapäivällä kello 15.30. Tämän lisäksi on myöhempiä aamuvuoroja, iltapäivävuoroja sekä yövuoro, ja näitä kaikkia on yleensä laitettu työvuorolistaan sikin sokin samalle viikolle.

Venice hotel

Mitä asiakkaat yleensä haluavat tietää Venetsiasta?

Yleisimmät kysymykset ovat, kuinka päästä vesibussilla kanaalin toiselle puolen ja paljonko se maksaa, mitä Venetsiassa voi tehdä, ja sokerina pohjalla: mikä Venetsia on?

Mikä kansallisuus on yleisesti ottaen haastavin palvella?

Intialaiset saapuvat vastaanottoon koko suvun voimin, mutta ovat varanneet vain kahden hengen huoneen. He haluavat hotellin prameimman huoneen mutta ovat valmiita maksamaan vain halvimman mahdollisen hinnan. Lisäksi he eivät ole ottaneet etukäteen mitään selville Venetsiasta vaan olettavat respan henkilökunnan toimivan myös yhtä hyvin matkanjärjestäjän roolissa kooten seurueelle koko matkaohjelman valmiiksi.

Entä mukavin?

Pohjoismaalaiset ovat aina mukavia, kohteliaita ja hyvällä lomatuulella. He tietävät mitä haluavat lomaltaan ja ovat itsenäisesti selvittäneet, mitä aikovat tehdä Venetsiassa. Myös australialaiset ovat rentoja ja nauravaisia. Japanilaiset ovat myöskin erittäin hyväkäytöksisiä, mutta he eivät aina ymmärrä, mitä koitat sanoa heille….

Meitä suomalaisia kiinnostaa aina, mitä meistä ajatellaan ulkomailla. Millainen on tyypillinen suomalainen hotelliasiakas?

Suomalaiset ovat kohteliaita, heille kaikki on yleensä ok ja he esittävät kysymyksiä vain silloin kun oikeasti tarvitsevat apua. Ja hämmentyvät kertaheitolla, jos huikkaan heille iloisesti suomeksi ‘moi moi’ tai ‘kiitos’!

Venice hotel

Oletko joskus saanut lahjoja tai muuta vastaavaa erityisen tyytyväisiltä asiakkailta?

Hyvin usein! Paras lahja tähän mennessä on ollut argentiinalaisen Rosario Central-jalkapallojoukkueen kannatus-t-paita. Lisäksi asiakkaat antavat esimerkiksi viinipulloja, suklaata, ulkomaisia tupakka-askeja ja isoja tippejä sekä lähettävät kiitoskirjeitä ja -meilejä jälkeenpäin.

Venetsiaa pidetään romanttisena matkakohteena. Saavatko hotellissa yöpyvät hääparit erityispalveluita?

Kyllä, pyrimme järjestämään matkansa luonteesta ilmoittaneille mukavan huoneen sekä kuohuviiniä mahdollisuuksien mukaan.

Mikä on oudoin asia mitä sinulta on kysytty?

Moneltako Venetsia menee kiinni?” Ei ole lainkaan urbaanilegenda, että osa matkailijoista olettaa Venetsian olevan kuin teemapuisto. Lisäksi satunnaisesti kysellään, mistä löytää ilotyttöjä ja kerran on tiedusteltu, miten löytää “Supermarket Square” (San Marco Square eli Pyhän Markuksen aukio).

Mikä on hauskin tapahtuma hotelliurasi aikana?

Eräs hotellissa yöpynyt pariskunta oli unohtanut huoneeseensa vyödildon, jonka siivooja toimitti häkeltyneenä respaan kysellen, mitä tälle tehdään. Asiakasparin saapuessa noutamaan matkalaukkujaan hotellin vastaanottohenkilökunta toimitti unohtuneen kapistuksen heille kauniissa muovipussissa, jonka avattuaan mies punasteli kuin paloauto ja nainen repesi röhönauruun!

Entä kamalin?

Eräänä viikonloppuyönä hotellin palohälytys meni tietämättömästä syystä aiheetta päälle yhdeltä yöllä eikä palokunnan saavuttua ja tutkittua asiaa lakannut huutamasta täysiä ennen aamuviittä. Ihan syystäkin vastaanottoaula oli täynnä vihaisia, pelokkaita, itkeviä ja rahansa takaisia haluavia asiakkaita, joita lähistöllä liikkuneen poliisituttavan avustuksella koitin rauhoitella parhaani mukaan.

Venetian masks

Teet satunnaisesti myös yövuoroja. Mitä hotellissa tapahtuu öiseen aikaan ja onko vastaanotossa silloin turvallista?

Hotelli sijaitsee lähellä Santa Lucian juna-asemaa ja yöaikaan etenkin viikonloppuisin alueella liikkuu monenlaista kulkijaa. Kaikki eivät valitettavasti ole niinkään mukavia tyyppejä. Toisinaan hotellille saapuu vahvasti päihtyneitä asiakkaita, jotka ovat kadottaneet lompakkonsa tai joilla on silmäkulma auki fyysiseksi käyneen sanaharkan jäljiltä. Joskus aulaan saapuu pariskunnan toinen osapuoli, joka kyselee, olenko nähnyt hänen miestään taikka nuoria tyttöjä, jotka pakenevat heitä jahdanneita miehiä.

Useammin kuin kerran olen ollut vähällä soittaa poliisit paikalle, ja pari kertaa olen joutunut itse tarttumaan häiriköitsijää käsivarresta, taluttamaan hänet ulos ja lukitsemaan hotellin oven. Yövuorossa on vain yksi vastaanottovirkailija, joten tämänkin vuoksi tätä vuoroa tekevät ainoastaan miespuoliset hotellivirkailijat. Onnekseni olen itse kaksimetrinen kaveri ja usein pelkkä jykevä läsnäolo saattaa rauhoittaa erikoistilanteet. Hotellin läheisyydessä partioi myös poliisi öisin.

Onko hotellissa yöpynyt julkisuuden henkilöitä?

On toki, esimerkiksi italialaisia jalkapallonpelaajia sekä näyttelijöitä. Mutta koska en ole itse italialainen tai seuraa seurapiirielämää, en välttämättä aina tunnista, vaikka ovesta kävelisikin sisään paikallinen julkkis.

Mikä on oma paras vinkkisi Venetsiaaan saapuville matkailijoille?

Eksy Venetsiassa tarkoituksella ja ajan kanssa. Venetsia oli muinoin pieni ja piskuinen merirosvojen satama – kaikki se hieno ja kallis kaupungin imago on tekemällä tehtyä. Täällä et saa vastinetta rahallesi maksamalla susihintoja majoituksesta tai ravintoloista; sitä varten kannattaa suunnata ennemmin vaikkapa Milanoon tai Roomaan. Kysy neuvoja Venetsian hyvistä ravintoloista ja baareista hotellin asiantuntevalta henkilökunnalta!

Venice Italy

Kuulostavatko nämä kokemukset tutuilta asiakaspalvelualalla työskenteleville? Mitä hauskoja tai outoja sattumuksia teille on tullut vastaan ja käyvätkö asiakkaat vuosi vuodelta töykeimmiksi?

Lisää Venetsian tunnelmia ja reissuvinkkejä Marimenten Facebookissa

Saatat myös pitää näistä

18 Kommenttia

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta heinäkuu 28, 2016 at 22:12

  Hei, tosi hyvä juttu :)! Mielenkiintoista kuunnella tällaista ja luen näitä mielelläni lisääkin, jos joskus on mahdollista toteuttaa tällaista salapoliisityötä ;).

  • Vastaa Mari heinäkuu 29, 2016 at 13:57

   Kiitos Jerry positiivisesta palautteesta, tosi kiva kuulla että tämä juttu kiinnosti! Minulla on suunnitteilla lisää vastaavanlaisia syventäviä tutkimushaastatteluja tulevaa varten :)

 • Vastaa Susanna heinäkuu 28, 2016 at 23:21

  Tuli muuten mieleen tosta yövuorosta että yhdessä toisessa Italian kaupungissa näin kerran nuoren naisen, joka oli työssä (perhe)hotellissa sekä päivällä että myös yön. Vähän luulen ettei hän tykännyt, koska hän ei tullut enää hotelliin ja hänen perhe omisti sen hotellin siis. Minunkin mielestäni on kyllä parempi että mies on yötyössä hotellissa, tai sitten mielellään joku miestyöntekijä ja vartija. Etenkin näinä epävarmoina aikoina

  • Vastaa Mari heinäkuu 29, 2016 at 14:02

   Jep Susanna, yötyötä itsekin tehneenä voin sanoa että se vaatii aika paljon sekä fyysistä että henkistä jaksamista, ja vielä enemmän jos tekee vuoroa yksin. Miehillä on toki ehkäpä pienempi riski joutua vaaratilanteisiin kuin naisilla, vaikka ei hotellin yövuoro taida olla varsinaisesti herkkua kenellekään.

 • Vastaa Sara|Sara's Fab Life heinäkuu 29, 2016 at 06:19

  Tätä oli kiva lukea. Peukku tälle! Ja kiva että suomalaisia ei aina pidetä törky juoppoina, mutta eipä venetsiaan lähetäkkään ryyppäämään. Ja joo, mikäli mahdollista niin saman tyyppisiä olis kiva lukee enemmänki…

  • Vastaa Mari heinäkuu 29, 2016 at 14:05

   Kiitos kovasti Sara, kiva kun tykkäsit! Venetsia ei tosiaan taida olla suomalaisten ykkösryyppymesta :D Ja lisää matkailun sisäpiirin haastatteluita on tätä myötä suunnitteilla :)

 • Vastaa Sandra heinäkuu 29, 2016 at 10:03

  Mielenkiintoinen juttu ja itsekin hotellissa työskennelleenä voin allekirjoittaa monet kohdat.

  • Vastaa Mari heinäkuu 29, 2016 at 14:06

   Kiitos palautteesta Sandra! Ja uskon, että nämä seikat ovat enemmän tai vähemmän tuttuja monelle hotellissa työskenneelle.

 • Vastaa Sari heinäkuu 29, 2016 at 10:03

  Olisi mielenkiintoista tietää, mitä niille intialaisille tapahtuu kun saapuvat suurella joukolla ja varattuna on vain kahden hengen huone. Ei kai niitä kaikkia sinne voi lykätä…
  Hyvä ja mielenkiintoinen juttu kaikenkaikkiaan ;)

  • Vastaa Mari heinäkuu 29, 2016 at 14:09

   Kiitos paljon Sari, tosi kiva kuulla että tykkäsit jutusta! :)

   Lain mukaan jokaiselle hotellivieraalle on oltava oma petipaikka, joten seurueen koosta riippuen he joutuvat maksamaan joko lisäsängystä (1 per huone) tai useammista huoneista.

 • Vastaa Sumppi heinäkuu 29, 2016 at 11:12

  Miten suomalaiset voivat yllättyä? Minä tunnistaisin sinut suomalaiseksi kilometrin päästä. Sekin on kumma juttu miksi ulkomailla asuva suomalainen närkästyy jos hänet suomalaiseksi tunnistetaan.

  • Vastaa Mari heinäkuu 29, 2016 at 14:13

   Haastateltava viittasi tunnistavansa suomalaiset lähinnä passitietojen perusteella, vaikka toki suomalainen tunnistaa toisen suomalaisen verrattain helposti. Venetsiassa myös hyvin harvoin palvelualalla huudellaan suomeksi; haastateltavalla sattuu vaan olemaan tällainen hyödyllinen “supertaito” ;)

 • Vastaa Nomadi heinäkuu 29, 2016 at 12:20

  Kiva juttu! Olen ollut itse hotelleissa töissä monta vuotta eri maissa ja voin kyllä allekirjoittaa, että kaikenmaailman hauskoja ja vähemmän hauskoja juttuja tulee kyllä vastaan. Kuulostaa tutulta!

  • Vastaa Mari heinäkuu 29, 2016 at 14:15

   Hahaa, kiva kuulla että tykkäsit Nomadi! Hotelleissa työskennellessä tulee varmasti vastaan yhtä jos toisenlaista kulkijaa, ja runsaasti monenkirjavia muistoja!

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta heinäkuu 29, 2016 at 15:02

  Haha olipas mukava juttu!! Aivan alkoi naurattamaan tuo vastaus intialaisista asiakkaista, koska just viime viikolla tuli töissä puheeksi, että mille kansalaisuudelle on hankalin järkätä lentoja – no intialaiset oli vastaus tähänkin ja ihan samoista syistä; halutaan business luokan lippu ja suorimmalla reitillä, mutta hinnan oletetaan olevan hyvin alhainen ja viime hetkellä koetetaan tehdä nimenmuutoksia ja niin edelleen… :D

  Kiva postaus :)

  • Vastaa Mari heinäkuu 30, 2016 at 11:21

   Kiitti kovasti Annika!! :) Olen myös itse kuullut vastaavia kommentteja muutaman muunkin suusta, jotain kai siinä täytyy jotain perää olla…oi matkailuala ja kaikki ne ihanat asiakkaat! :D

 • Vastaa Sandra / Terveiset päiväntasaajalta syyskuu 26, 2017 at 13:19

  Tuo suomalaisten asiakkaiden kommentti on niin totta! Me ollaan kyllä kaikki melkeinpä ihan samanlaisia matkatessamme :D Eksyin tänään ensi kertaa sun blogiin ja tosi kivaa luettavaa! :)

  • Vastaa Mari syyskuu 27, 2017 at 11:06

   Kiitos kivasta kommentistasi Sandra ja hienoa kuulla, että olet löytänyt Marimente-blogin – tervetuloa seuraamaan! Ja kyllähän me suomalaiset ollaan aika symppiksiä reissussakin :D

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.