Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu Ruokamatkailu

Kroatia ja Istrian keittiön makuelämykset

heinäkuu 23, 2016

Kroatia Pula

‘Hyvä ruoka, parempi mieli’, vai miten se sanonta menikään…

Kroatian reissulla Pulassa emme olleet pulassa ainakaan ruoan suhteen: Istrian rannikon antimet koostuivat mitä maukkaimmista makuelämyksistä!

Vaikka kroatialainen keittiö pitää sisällään monien muiden maiden ohella myös hyvin paljon vaikutteita Italiasta, on se silti mielestäni aivan omaa luokkaansa. Mainitsin eräässä aiemmassa postauksessani, että reissuillani tykkään aina tutkia paikallisten ruokakauppojen valikoimaa eikä tästäkään reissusta tullut tämän asian suhteen lainkaan poikkeus. Oma Airbnb-huoneisto keittiöineen ja jääkaappeineen varmisti myös omat pienet kokkailut sekä omanlaisen aamupalan valmistamisen, niin paljon kuin rakastankin myös hotellien muhkeita buffet-aamiaisia.

Croatian food

Croatian food

Meidän kämpän läheltä löytyi kävelyetäisyydeltä pari ruokakauppaa, joissa vierailimme useampaan kertaan täydentämässä yllättävän nopeaan tahtiin hupenevia salami- ja juustovarastojamme  ja malvazija-viiniä. Allekirjoittaneen suurin ihastus oli kuitenkin punainen ajvar-kastiketahna, joka on valmistettu muun muassa paprikoista, munakoisosta ja valkosipulista. Tätä lähti kotia asti purkki mukaan ja arvatkaa onko sitä enää tätä kirjoittaessani jäljellä? Alunperin olimme suunnitelleet myös virittelevämme grilliin tulet jonain iltana, mutta +32 asteen tarpeeksi läkähdyttävät kelit veivät grillailuinnon mennessään aika sukkelaan. Mutta ei se mitään, sillä Pulasta löytyy varsin kattava valikoima monentyyppisiä ravintoloita, joissa monessa on edelleen erittäin edullinen hintataso.

Ensimmäisellä ravintolavisiitillä naapurustomme Fantasia-nimisessä paikassa meidän lautasillemme päätyi tällaisia herkkuja:

Istrian antipasto

Croatian food

Croatian food

Croatian food

Alkupalat, tuhdit pääruoka-annokset, oluet sekä jälkiruokahuikat kustansivat meiltä kahdelta yhteensä vaivaiset 37 euroa, ja kaikki tämä ystävällisellä ja vieraanvaraisella palvelulla höystettynä.

Viimeisen illan bravuuriohjelmanumero oli hyväksi kehutun Kod Kadre-ravintolan metsästäminen Pulan keskustassa. Ilmaisen ja ilman nettiyhteyttä toimivan Sygic-karttasovelluksen avulla tämä löytyi sangen helposti suunnistaen. Paikka oli puolilleen täynnä ja mahduimme hyvin sekaan ulkopöytiin, joihin kävi mukavasti viilentävä tuuli. Täällä meillä oli tarkoitus maistella perinteisiä cevapi-kebablihoja, jotka loihdittiin eteemme grillattujen, kookkaiden leipien sekä hapankerman ja ajvarin kera:

Croatian food

Croatian food

Tämänkään paikan hinnat eivät päätä huimanneet sen suosiosta huolimatta, ja jälleen palvelu toimi ystävällisen sulavasti englanniksi. Olen ehkä Venetsiassa tottunut, että kaikki eivät pidä turisteista tai ylipäätään ulkomaalaisilta näyttävistä niinkään paljoa, etenkään jos et puhu sujuvaa italiaa tai venetsian omaa murretta. Ymmärrän, että varsinkin päivittäin matkailijoiden kanssa palveluammatissa työskentelevillä palaa välillä käämit hankalien asiakkaiden kanssa, ollaanhan me ihmiset niin varsin erilaisia, mutta silti on välillä harmi saada syyttä suotta kyllästyneen oloista palvelua osakseen.

Pulassa sen sijaan oli suorastaan huojentavaa tulla kohdelluksi aidon hyväntuulisesti ja mutkattomasti, eikä nälkäkään jäänyt kurnimaan yhtenäkään iltana.

Ja sokerina pohjalla, kaiken muun hyvän lisäksi myös budjettireissaajan lompakko kiitti!

Maistuisiko teille kroatialaisen keittiön herkulliset antimet?

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Jenni / Unelmatrippi heinäkuu 23, 2016 at 11:35

  Nam! Mä kanssa tykkäsin kovasti kroatialaisista ravintoloista tuolla Istrian niemimaalla. Ja siitä malvazijasta. :)

  • Vastaa Mari heinäkuu 25, 2016 at 14:40

   Joo Jenni, malvazija kunniaan! :) Ja viimeksi eilen haaveilin kunnon cevapi-annoksesta, voi nam!

 • Vastaa Susanna heinäkuu 23, 2016 at 23:49

  Hyvältä näyttää, tuo riisiannos kelpaisi.
  Minäkin oon törmännyt useita kertoja ankeaan asenteeseen Italiassa ja just palveluammatissa. Viime aikoina on pitänyt näyttää passikin kahdessa eri kaupassa. Toisaalta taas vähän sama juttu oli myös Kataloniassa, kun meni ruokakauppaan niin euron hinnat ei olleetkaan turisteille. Asiakaspalvelussa tuli jopa ilmeisesti manageri huijaamaan niin. Odotin päivän ja menin seuravana päivänä takas kun asiakaspalvelussa oli eri naiset töissä, puhuin pari sanaa espanjaa ja sillä kertaa sain sen alennuksen minkä piti. Lapussa luki kissan kokoisilla kirjaimilla euro. Kun joskus Ranskassa kävin niin siellä oli asiat usein niin että katsottiin tosi tympeästi jos ei puhunut ranskaa. Uskon että kaikenlaisten terroristi uutisten takia ihmiset maassa kuin maassa kyllästyvät yhä enemmän myös turisteihin ja muihin ulkomaalaisiin, vaikka sitä vihaa ei pitäisi kohdistaa kaikkiin

  • Vastaa Mari heinäkuu 25, 2016 at 14:46

   Tuo riisiannos oli ihan tajuttoman hyvä ja tuhti! Melkein mahaa kantaen sain kävellä pois, mutta ei voinut jättää mitään lautaselle kun oli niin hyvää :D

   Ja oho, multa ei ole tähän mennessä kysytty ostosten lomassa passia tai muitakaan henkkareita! Ostitko alkoholia vai ihan ruokatarvikkeita? Uskon, että näin yleistetysti italialaiset tykkää panostaa asiakaspalvelun sijaan itse tuotteiden laatuun ja ruokakokemuksiin, eikä aina jakseta hymyillä, muttei töykeäkään tarvitse olla. Matkailijoita äärimmilleen pursuilevalla Venetsialla on tietenkin omat haasteensa, mutta toisaalta historiallinen keskusta pyörii aika pitkälti nimenomaan turistien vuoksi. Lisääntyneet terroriuhkat varmasti vaikuttavat osaltaan kiristyvään ilmapiiriin, mikä on todella harmi, koska sitä kaikella pelon lietsomisella juuri haetaan.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.