Pallontallaajat.net
Valikko
Ruokamatkailu Ulkosuomalaisuus Venetsia

Arkielämää Venetsiassa: ruokakauppojen antimet

heinäkuu 8, 2016

Antipasto

Minulta on muutamaan otteeseen kyselty, onko Venetsian pääsaarella ruokakauppoja ja jos näin, niin mistä niitä löytyy.

Aivan ylitsevuotava historiallisen keskustan ruokakauppatarjonta ei ole, mutta kyllä – niitä on olemassa! Välttämättömien reissueväiden lisäksi minusta on ylipäätään mielenkiintoista tutkia, mitä kivaa ulkomaiden ruokakauppavalikoimat tarjoavat.

Venetsian ruokakaupat

Pääasiassa Venetsiasta löytyy kolmen eri ketjun kauppoja: kallein vaihtoehto Coop, keskiverto Conad sekä Lidliä muistuttava budjettivaihtoehto Prix. Nämä eivät ole Prisman tai Cittarin kaltaisia megatavarataloja – sellaisiakin toki löytyy Venetsian mannermaalta. Näiden lisäksi katujen varsilla on pienempiä kioskeja ja marketteja, hedelmäkojuja, leipomoita sekä liha-, juusto- ja viinikauppoja. Ihanteellisesti italialainen panostaa ruoan laatuun ja hankkii kaikki ruokatarvikkeensa erikoistuneista pienistä liikkeistä, mutta koska supermarketeissa kaiken saa yhdellä iskulla saman katon alta, suosin itse enimmäkseen tätä vaihtoehtoa.

Huom! Juomavettä Venetsiassa ei tarvitse ostaa pullossa, sillä hanavesi on puhdasta ja hyvänmakuista, vuorilta virtaavaa raikasta vettä. Ympäri kaupunkia on myös yötä päivää vettä valuttavia lähteitä, joissa voi täyttää oman juomapullon.

Sijainnit ja tuotevalikoima

Suurimmat ja laajimmat tuotevalikoimat ovat Conad City-ruokakaupassa Cannaregiossa sekä Strada Nuova-ostoskadun Coop-marketissa. Pienempiä ruokakauppoja löytyy myös esimerkiksi Piazzale Romalta, San Polon sekä Castellon alueilta, mutta näihin ei kannata suunnata esimerkiksi matkalaukkujen kanssa, sillä kauppojen käytävät tuppaavat olemaan usein kiusallisen kapeita.

Sanomattakin selvää taitaa olla, että pastaosastolla on yleensä suurimmat pirskeet. Spaghetti, spaghettini, spaghettoni…lasagne, lasagnette, lasagnotti..huh! Valmiita pastakastikkeita sen sijaan ei löydy kovin montaa sorttia, koska italialaiset haluavat valmistaa kastikkeensa alusta lähtien itse.

Ja entäs tuoreet leikkeleosastot? Ne ovat pullollaan erilaisia kinkkuja, kalkkunoita, salameita…you name it. Pari sataa grammaa riittää hyvin esim. kahdelle naposteltavaksi pariksikin päivää ja kustantaa muutaman euron. Ihan vaan herkullisena vinkkinä iltasyömisiksi leivän, suolakeksien ja juuston (ja viinin) kera budjettireissaajille, joiden majoituksen uumenista löytyy jääkaappi.

Antipasti

Viinivalikoima löytyy usein suoraan leipähyllyä vastapäätä eikä ketään tunnu haittaavan moinen. Määrän sijaan on panostettu laatuun, ja viinit tosiaan hallitsevat juomaosastoja, Italiassa kun kerran ollaan. Siideriä ei myydä mutta muutama Breezer koristaa värikkyydellään hyllykköä. Kivana lisänä meidän lähi-Conadiin ilmestyi parisen viikkoa sitten “irtoviinitiski”, jossa 1-2 litran pulloihin saa itse täyttää hanasta valkoviiniä tai punaviiniä. Mitähän Suomen päättäjät tuumaisivat tällaisista irtoviineistä? Todettakoon lisäksi tähän väliin, että oluita löytyy tölkkien lisäksi myös  0,66 litran pulloissa, eikä ketään tunnu häiritsevän nämäkään suurehkot “perhepullot”, toisin kuin Helsingin Sanomien taannoisessa kolumnissa, jossa päiviteltiin viinipullojen tarpeettoman suurta kokoa. En tiedä mistä moinen haloo ja älämölö – italialainen kun osaa pistää viinipullon korkin tarvittaessa myös välillä kiinni.

Karkkiosastolla sen sijaan ei sen suuremmin juhlita, vaikka suklaissa toki löytyy. Varsinaiset karamellit ovat enimmäkseen Haribo-linjaa, mutta jostain kumman syystä täältä löytyy LAKRITSIA! Jopa Pandan lakuja on tullut välillä vastaan, mikä ei ehkä ole löytö eikä mikään reissaajalle mutta ulkosuomalaiselle salmiakinnälkäiselle kuin unelma!

Venetsian ruokakaupat on lisäksi yleensä varustettu varsin kattavilla hyttysosastoilla, koska kanaalikaupungissa sääskiä löytyy kesäkaudella enemmän kuin Suomessa juhannusyönä järven rannalla. Ihmiselle hajuttomien vartalosuihkeiden lisäksi löytyy jos jonkinnäköistä viritelmää kodin sisätiloihin, kuten tämä pistorasiaan kytkettävä pömpeli, johon vaihdetaan hyttysiä miedon hajun avulla karkottava ja listivä hyönteismyrkkykiekko.

Hintataso

Yleisesti ottaen Venetsian historiallisen keskustan kauppojen hinnat ovat hieman korkeammat kuin mannermaalla. Liha ja kana ovat melko lailla Suomen hinnoissa, mutta esimerkiksi matkailijalle olennaisemmat tuotteet kuten mehut, limut, viinit ja muut ilojuomat ovat edullisia. Ja vaikka halvimman viinipullon saa parilla kolmella eurolla, kannattaa esimerkiksi hyvästä proseccosta pulittaa mielellään 6-7 euroa.

Loppusilaus

Mitään ylitsepääsemättömän jännää ja eksoottista ei mielestäni löydy täältä paikallisista ruokakaupoista, mutta matkailijan eväät sekä jokapäiväiseen elämään välttämättömät tykötarpeet ovat saatavilla.

Lisää Italian makeaa elämää Venetsiasta käsin Marimenten Facebookissa

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Sara I Sara's Fab Life heinäkuu 8, 2016 at 07:24

  Isäni oli löytänyt malesiasta lähimmästä isommasta kaupasta Geishaa :D Hauska löytää tuttuja suomalaisia tuotteita ulkomailta. Pandan lakut ovat kyllä toosi hyviä <3

  • Vastaa Mari heinäkuu 8, 2016 at 11:51

   Hahaa Sara, siellä asti Geishoja, vau! :) Minusta on myös ihan lottovoitto löytää jotain legendaarisia Suomi-tuotteita ulkomailta <3

 • Vastaa Katariina H heinäkuu 10, 2016 at 00:00

  Ihana blogi, jäin aivan koukkuun! Tuosta Pandan lakusta oon vähän (tai aivan julmetun) kateellinen!

 • Vastaa Inka heinäkuu 10, 2016 at 08:16

  No niin, nyt päästiin asiaan kun ruokakaupoista puhutaan! Mää onnistuin kerran löytämään Venetsiasta ruokakaupan ja se tais olla just tuota kalleinta Coop-ketjua, mutta ihan hyvin sieltä saatiin muutamat Italian-ruokatuliaiset ostettua. :)

  Ja nyt tuli kyllä täysin puskista tuo sääskiasia, en nimittäin voinut kuvitellakaan että Venetsiassa olisi sama ongelma ku meillä mökillä! Oon vissiin ite vieraillut molempina kertoina niin aikaisin keväällä (huhti- ja toukokuussa), että ongelmaa ei vielä ollut silloin. Jännä juttu kuitenkin!

  Kiitti tästä postauksesta, oli tosi mielenkiintoinen. :)

 • Vastaa Jenni / Unelmatrippi heinäkuu 12, 2016 at 21:36

  Ruokakaupat ovat aina ulkomailla tosi mielenkiintoisia! Viini- ja juustohyllyjä saa monessa maassa ihastella, kun pienissäkin kaupoissa saattaa olla mahtavat valikoimat.

  • Vastaa Mari heinäkuu 18, 2016 at 10:36

   Ihan totta Jenni, munkin lempparihommaa on mennä penkomaan ulkomailla ruokakauppoja ja löytää jotain ihania/erikoisia paikallisia herkkuja!

 • Vastaa Maarit Johanna heinäkuu 16, 2016 at 12:19

  Mitää!! Hyttysiä Venetsiassa? :D No onhan siellä toki vettä jossa hyttysten on mukava itää, mutta huh huh, taidan pysyä kesähelteillä kaukana sieltä.
  Muistan kun ite kävin tuolla yhden päivän vain ja silloin olin ennen reissua lukenut miten ruokakaupat katoavat Venetsiasta “pian kokonaan”. Onneksi nyt kerroit sen vääräksi ja saa sieltä muutakin kuin ravintoloiden apetta. On vissiin jossain vaiheessa oikeasti jotain peri-italialaisia pikkuruokakauppoja myyty luksusvaatemerkkien käyttöön?

  • Vastaa Mari heinäkuu 18, 2016 at 10:41

   Joo Maarit, Venetsia on suorastaan hyttysten luvattu maaperä kaikessa kosteudessaan! Onneksi siihen löytyy kaiken maailman helpotuskonsteja kaupasta.

   Ja tuota taivastelua että “kaikki katoaa pian Venetsiasta” kuulee vähän väliä spekuloitavan, enimmäkseen matkailjoiden suusta. Moni venetsialainen pitää historiallista keskustaa sen sijaan edelleen hyvin todellisena asuinpaikkana, josta löytyy kaikki elämään tarvittavat puitteet ja palvelut. Mutta kyllähän se on totta, että väki muuttaa jatkuvasti täältä mannermaalle tai muille “modernimmille” saarille.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.