Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu Venetsia

Yksin matkalla Venetsiassa

kesäkuu 19, 2016

Venetsia Italia

Vaaleanpunaisen auringonlaskun tuijottelu Venetsianlaguunilla, gondoliajelu turkoosinsinisellä kanaalilla sekä romanttinen illallinen Canal Granden äärellä…

Venetsia mielletään usein romantiikannälkäisten pariskuntien kuhertelukohteeksi eivätkä hääparitkaan täällä täysissä juhlavetimissä ole mitenkään harvinainen näky. Lisäksi polttareiden vietto Venetsiassa näyttää myös saaneen yhä suuremman suosion parin viime vuoden aikana ja tämän vuoksi osa pienimmistä paikallisista illanviettopaikoista pyytää, että äänekkäät juhlijat siirtyisivät muihin tiloihin viemästä tilaa ja valtaamasta pöytiä.

Mutta entäs jos olet taittamassa matkaa yksin? Vaikka Venetsiassa näkee usein pariskuntia ja ryhmiä, ei mikään estä kokemasta ainutlaatuista kanaalikaupunkia myös omiin nimiin yksinreissaavana mimminä tai mattina.

Oletuksena tässä postauksessa on, että yksin reissussa oleva ei kuitenkaan suunnittele olevansa joka hetki yksin vaan avoimen asenteen ja kohtaamisten myötä kommunikoi myös muiden reissaajien ja/tai paikallisten kanssa. Ja luonnollisesti näitä seuraavia seikkoja voi myös soveltaa, vaikka olisit kaverin kanssa, pariskuntana tai porukallakin liikenteessä.

Tässä siis muutama vinkki yleisön toiveesta, mitä Venetsiassa kannattaa tehdä ja kokea, jos olet liikenteessä yksin:

Yksin matkalla Venetsiassa

1. Kävele ja pysähdy (ja eksy) ajan kanssa

Koska sinulla ei toivon mukaan ole itsesi kanssa kiire minnekään, ota tavoitteeksesi vaellella Venetsian pienillä ja mysteerisillä kujilla ilman aikatauluja tai kovin tarkkoja suunnitelmia. San Marcon (Pyhän Markuksen) aukio Campanile-torneineen ja Dogen palatseineen on toki mahtipontinen nähtävyys, mutta parhaaseen Venetsia-fiilikseen pääsee mielestäni syrjäisillä, pienillä kanaalin reunustamilla kaduilla paikallisissa naapurustoissa kuten Cannaregio. Rialton silta on monelle must-nähtävyys, mutta kyseinen historiallinen silta on ollut remontissa yli vuoden ajan ja tällä hetkellä sen molemmat julkisivut ovat suljettuja, joten ikoniset Canal Grande-kuvat kannattaa näpsäistä vaikkapa Accademian sillalta. Jos tykkäät kirjoittaa, piirtää tai vaikkapa lukea, tarjoavat Venetsian lukuisat laiturit tai porrasrakennelmat inspiroivia paikkoja pysähtyä ja istahtaa alas kaikessa rauhassa.

2. Pala pizzaa Campo Santa Margheritalla nautittuna

Yksin syöminen on minulla itselläni se suurin kompastuskivi reissussa. Etenkin Italiassa, jossa kukaan ei syö yksin, jos ei ole aivan pakko. Ruokailu on Italiassa yleisesti ottaen sosiaalinen tapahtuma ja ateriointi tapahtuu hitaasti nautiskellen ja   syömisen ohessa jutellen   juttelun ohessa syöden. Olen myös kuullut tapauksista, joissa Italiassa ravintolassa kaksi toistaan tuntematonta yksin aterioivaa on istutettu puoliväkisin samaan pöytään, jotta kenenkään ei suinkaan tarvisi syödä yksin! Mahtavana porsaanreikänä ovat tässä pizza al taglio-paikat, joissa myydään pizzaa reilunkokoisina paloina, jotka napsitaan suuhun joko paikan päällä tai otetaan mukaan. Yksi Marimenten toimituksen suosikeista on Al Volo-pizzeria Campo Santa Margheritalla, josta voi napata pizzan palan nimensämukaisesti ‘lennossa’ ja siirtyä nauttimaan sitä aukion penkille muiden ihmisten seurassa. Mainiona vaihtoehtona pizzalle toimivat venetsialaiset suolaiset baarinaposteltavat eli cicchettit, joita löytyy joka makuun salamilla päällystetyistä leipäsistä mozzarellatäytteisiin, uppopaistettuihin riisipalloihin (arancini) sekä monenlaisiin kalaruokiin ja äyriäisiin.

Venetian cicchetti

3. Janoon take-away Spritz auringonlaskua katsellessa

Juomisten suhteen on hieman sama kuin syöminkien – yksin terassilla tai baarissa istuvia näkee Venetsiassa hyvin harvoin. Miehillä tämä voi ehkä toimiakin, mutta nainen yksin baarissa Italiassa voi johtaa useimmiten periksiantamattomiin iskuyrityksiin. Jos jano kuitenkin yllättää ja lomamieltä hivelee ajatus Venetsian perinteisestä punaisesta Spritz-drinkistä, ei mitään hätää! Näitä saa usein etenkin näin kesäaikaan myös take-away-versioina muovimukeissa, joten tämän kesäpäivän viilentäjän kanssa voi huoletta suunnata katsomaan auringonlaskua esimerkiksi pienelle laiturille Fondamenta di San Giobbe-kadun päähän.

4. Kokeile Airbnb-majoitusta paikallisessa naapurustossa

Majoitus etenkin Venetsian pääsaarella aiheuttaa päänvaivaa hintavuutensa ja valitettavan yleisen huonon tasonsa vuoksi. Siispä kannattaa selailla, mitä Airbnb:llä on tarjottavanaan Venetsiassa – muutamien ystävieni kokemusten perusteella oman huoneen voi saada yksinmatkustavalle jo ihan kohtuullisin hinnoin esimerkiksi Giudeccan saarelta tai Cannaregion rauhallisesta naapurustosta.

Venice, Italy by night

5. Opastetut kävelykierrokset

Kierroksille on helppo mennä yksin, ja vaikka kaikki muut olisivatkin jonkun kanssa, ei se haittaa mitään. Voit kaikessa rauhassa ottaa kuvia ja kysellä oppaalta kysymyksiä – ja halutessasi ehkä jutella jonkun muunkin kanssa, joka tuli kierrokselle ilman seuraa? Kävin juurikin hiljattain TripAdvisorin ja Lonely Planetin mukaan suositulla Secret Itineraries -kierroksella Dogen palatsin salaisessa siivessä, ja koska palatsit eivät lukeudu poikakaverini mielenkiinnon kohteisiin, päädyin kierrokselle hyvillä mielin itsekseni. Voitte arvata, kuinka paljon kamera sai laulaa, kun matkabloggaaja pääsee kuvaamiseen makuun!

6. Italian kielen kurssi

Jos sinulla on enemmän aikaa Venetsiassa, vaikkapa viikko tai pari, tai muuten suunnittelet kielikurssia Italiassa, sellaiselle on helppo mennä yksinään tuntematta aluksi ketään. Kurssilla tapaat joka tapauksessa ihmisiä, joilla on ainakin yksi sama kiinnostuksen kohde: ihana italian kieli! Omista kielikurssikokemuksistani Istituto Veneziassa viime lokakuussa raportoin aiemmin tässä postauksessa, ja vielä vinkki vitonen! Kuulin hiljattain, että Italiano a Venezia-niminen, pieni kielikoulu järjestää rentoja italian kielen oppitunteja, joissa osa opiskelusta tapahtuu VENEISSÄ!

Lisää Venetsia-vinkkejä ja tunnelmia kanaalien kaupungista Marimenten Facebookissa

Kirjoittaessa soi Caparezza – Vieni a ballare in Puglia

 

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.